Отговори на тема
 Смяна на двигател Forester 
Автор Съобщение

Постове: 2
Автомобил: Subaru Forester 2014
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,

Имам FORESTER IV SJ5. Двигателят е FB20, 2.0 бензин, 150кс.

Колата е на 230 хил. км като последните 60 хил. са минати на газ.

Колата е в страхотно козметично състояние и има всичко което ми трябва. Много ми харесва и не искам да я сменям, но има проблеми с харчене на масло (около 500 грама на 1000км), прекъсване на двигателя, пуши, пали трудно на студено и като цяло ме посъветваха да обслужа сегменти и да направя реглаж на клапани.

Повечето проблеми се появиха през последните месеци, в които изминах над 10 хил. км, преди това беше супер.

Не търпя колата ми да има каквито и да е проблеми и в момента съм пред дилема - дали да се захващам с този ремонт или направо да си купя друг двигател на малко километри.

Намерих добра оферта за FB20 от XV

https://www.ebay.de/itm/277616473481?_skw=subaru+fb20&itmmeta=01KE7WFBF78WG0XGBFB9365JWZ&hash=item40a33b3589:g:U94AAeSw8EhpVIlb&itmprp=enc%3AAQAKAAAA8FkggFvd1GGDu0w3yXCmi1eFb8Y%2B2yypmDOIaI6XTrlvr2yj7e1pS5ZKQsTrohayLdaDsJpg4x%2Bgvmm%2F8QKNV5KYLecitKUGnsRArjcoVlInyVhHbFgSfS1zzNdbOlCiTlN2qlyalbm7nCA2rb4SmKOM17tx58rC3YdxCrLJ7bFcnf0HsmVUlBstDYpoCTvP8G0mdyEVlbk2xsmCV3WXE2vrOCSqKwOBpXtsWOgFhu4RzNAL1NbOvQ2LV7Ry%2BtMtCepab1dgc7%2FlQRz6rkaswMNzmbf%2BdSngxOLjhFo1gW0fiCwdB6DVSLU7MKu5lDsb%2Fw%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR9q3vfzxZg

Обичам да си правя различни ремонти сам, но никога не съм предприемал подобен съответно въпросът ми към хората с опит е - този двигател може ли да се сложи на моя Forester без сериозни усложнения, или ще има нужда от доработки?

По-конкретно:
Същата ли е версията на двигателя (FB20 с обикновено бензиново впръскване)?
Ако моторът е от кола с десен волан, има ли разлики по тръби, маркучи или разположение на агрегати?
Ще работи ли с моята скоростна кутия и мога ли да запазя моето ECU?
Кои части задължително трябва да се прехвърлят от стария ми двигател (всмукател, изпускател, датчици, агрегати)?
Възможно ли е моторът да се ползва само като блок + глави, ако това е по-смисленият вариант?

Благодаря предварително!

Пон Яну 05, 2026 11:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2779
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам дали този двигател ще ти свърши работа, но имай впредвид че за внос от UK ще платиш и 20% ДДС върху стойноста и транспорта.

Сря Яну 07, 2026 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Съветвам те, да се консултираш с някой сервиз - примерно Любо от Люлин, Митака или някой друг от белите сервизи.
Би трябвало да може да се сложи този двг с твоята периферия и всичко.
Те ще знаят тези подробности. Също трябва да се прецени, дали не е по-добре да се направи този ДВГ, защото все пак не е много ясно какво купуваш.
Вярно, че е само на 40к км, но тези двигатели, като цяло имат проблем с каране на къси разстояния и пълнене на маслото с бензин от директното впръскване, та не е невъзможно да има проблем и този.
Да вземеш този и да ти го сложат, ще е най-бързо, безболезнено и евтино. Въпросът е да е ОК (да имаш късмет) и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ти пратят документите - талон и договор за покупко-продажба, за да можеш да го регистрираш после в колата...

Виж колко ще ти струва ребилд или покупка+внос+смяна+пререгистрация и прецени, като вземеш в предвид и шанса този да му има нещо и да не кара много...

:pardon:
Успех! :beer:

Чет Яну 08, 2026 6:42 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Големите проблеми с този мотор са два:
1. Не е от същото купе/модел и в кат може да те резнат, нищо, че е еднотипен.
2. 22к км хубаво, ама осем години+ вероятно означава, че доста е киснал някъде, което автоматично води до спекли сегменти от стоене.
Моят съвет също е като на Валяка - разглоби първо твоя да преброиш жертвите, мисля ще минеш с по-малко главоболия, а вероятно и пари.

Чет Яну 08, 2026 7:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Този мотор ще кацне в БГ на 3х лв без монтаж, който е поне 500лв и мин още толкова за рушвети в КАТ.
И не се знае какво е вътре. Както правилно отбелязва Алекс, той е седял 8 г - влага и тн

Ремонтът на сегашния двг няма да е повече от 4-5к с гаранция и монтаж

Сметката е лесна според мен

От Англия втора двг никога, там са по-големи измамници от арабелите в швабия

Чет Яну 08, 2026 9:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема