Отговори на тема
 Оборотите на празен ход колебаят 
Автор Съобщение

Постове: 12
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги!
Сигурно има поне няколко теми, свързани с този проблем, но колкото и да четох - все имаше някаква специфика, която не отговаря напълно на моите симптоми.
Имам Форестър 1999г. 2.0 турбо, АТ.
Като загрее автомобилът започват да колебаят оборотите на празен ход в диапазона от почти изгасване /500/ до към 1000 - 1100. Досега двигателя не е гаснал. При подаване на газ колата потегля идеално, нито колебае, нито забавя или нещо подобно. Има мощност и не "забива".
Закупена е преди няколко дни и нищо от мен не е правено по двигателя. Според предишния собственик са сменяни свещите /сложени иридиеви/ и кабелите.
Колата има газов инжекцион, но като премина на газ колебанието на празните обороти изчезва.

Отворен съм за всякакви предположения и съвети. Ако не съм описал проблема достатъчно ясно , ще се постарая да отговоря на въпросите ви.

Благодаря предварително.

Пон Апр 11, 2011 7:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Провери си стъпковото моторче и ако е от тези с гумено уплътнение отгоре - си смени уплътнението, провери си и датчиците на коляновия и разпределителния вал. :D

viewtopic.php?f=7&t=8322&start=0

Пон Апр 11, 2011 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
зравеи колега. пробваи колата само на бензин как работи без да обръща на газ,защото на газ маи не се комадва от електрониката,мисля че е нещо по нея.или ти палиш на бензин и на 2000 об обръща на газ ако така значи че нещто по бензиновата система се е разцентровало,мойе някои маркуч за вакум да е излязъл някое кабелче,провери

Пон Апр 11, 2011 8:18 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 12
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, AT
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Има развитие по темата /надявам се и ... приключване :giggle: /.

Почистих основно стъпковото моторче, леглото му и конекторите. Ефектът се оказа ... нулев.
Априори бяха изключени като проблемни свещите и кабелите.
Остана да се рови из дебрите на дебитомера и ламда сондата. Селф-диагностиката на колата не отчиташе грешки или проблеми. Закачането на Фори на специализирана диагностика също не подсказа директно решение.

И тук сработи принципа "проба-грешка". Докато двигателя си работеше кротко на място и си колебаеше оборотите с натрапчиво постоянство му изтръгнах дебитомера и ... той продължи да си работи и колебае. Е, или този детайл е сложен за разкош в колата или просто не работи като свят...
След смяната му с друг /втора употреба/ не мога да си позная двигателя - равномерна и изключително спокойна работа на място.

Надявам се, че с това темата "обороти" ще бъде затворена и ще ми остане само да му се радвам на безаварийна експлоатация

Нед Май 08, 2011 7:06 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема