Отговори на тема
 Вибрация във волана 
Автор Съобщение

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам следния проблем. При скорост от 120-130 във волана се появява вибрация, която се усилва и не изчезва след това при по-висока скорост. В началото реших , че е от баланс. Правих няколко пъти баланс, общо взето все едно и също.
По-лошото е , че този проблем си го имам от година и нещо с различни комплекти гуми. И тогава правих неколкократни баланси, гледаха се джанти да не са криви, гуми дефектни и т.н. Примерно със зимните гуми чак към края на зимата горе-долу успяха да ми напаснат баланса и вибрация нямаше. Затова реших, че проблема все пак идва от скапан баланс.
Сложих пролетта летните гуми (нови) и пак се появи. След няколко вече направени баланса, почвам да се изнервям сериозно и се чудя да не е от нещо друго-окачване, рейка, щанги, полуоска, криви дискове...знам ли какво. Ня вярвам с 3 комплекта гуми все да оцелвам лош баланс, дали пък не идва от нещо друго.
Благодаря.

Пон Сеп 26, 2011 12:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Вибрациите има ли ги при висока скорост без газ? Ако няма - може би вътрешно каре прави магарии.
На всеки новт чифт гуми след 1000км си за баланс защото се слягат през това време, за предпочитане е да не се прави с лепени тежести. От личен опит знам, че от гумаджия до гумаджия има голяма разлика и макар да ти изкарват 0:0 на машината, реалността е друга, защото има допуск за точност и някои го завишават за да не се стараят при баланса - пробвай с друг гумаджия....

Пон Сеп 26, 2011 2:14 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Пробвал съм баланс на поне 10 различни места за последните близо 2 години.
Вибрация си има както при подаване на газ, така и при отпускане. Даже като се отпусне газта се усеща по осезаемо.
Правих и реглаж , нищо...
Дисковете ми като че ли са малко криви, защото се усеща леко тресене при спиране от по-висока скорост.Ще взема да има ударя една стружка, но не вярвам това да подобри много нещата.

Пон Сеп 26, 2011 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
възможно е и от криви/усукани джанти да имаш вибрация. При мен имаше криви дискове, профилактика на спирачните цилиндри (някои задържаха) и криви джанти. След като отстраних всичките тези проблеми вибрацията изчезна.

Пон Сеп 26, 2011 2:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
ivodanov написа:
възможно е и от криви/усукани джанти да имаш вибрация. При мен имаше криви дискове, профилактика на спирачните цилиндри (някои задържаха) и криви джанти. След като отстраних всичките тези проблеми вибрацията изчезна.

Ако не бъркам колегата е правил ъпгрейд на спирачните апарати, джантите са му нови, стабилизиращи щанги и т.н.

Пон Сеп 26, 2011 3:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Апаратите са нови, джантите са втора ръка , но не са криви, плюс това със същите джанти зимата успяха да направят баланс и в един момент вибрацията изчезна. Или гумите ми (летните) са дефектни или нямам късмет с баланса. Ако е друго, ще мислим, ама не можем да се сетим какво е :)

Пон Сеп 26, 2011 3:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Отговори с цитат
Ако не си проверявал дисковете ги провери, много е възможно да е от тях.

Пон Сеп 26, 2011 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 113
Автомобил: Forester 2.0 MT 2001
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Може и да нямат нищо общо, но преди 2 години имах подобен проблем с Рапидката и няколко "майстора" вкл. и няколко гумаджии не можаха да оправят проблема, само че при мен тресенето започваше при 70-75 км/ч. Оказа се накрая че лявата ми полуоска е сдала багажа и след смяната й всичко се оправи. Дано да съм ти бил полезен. Поздрави и успех с решаването на проблема :smt023

Пон Сеп 26, 2011 9:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
И аз си мислих за полуоска, но ако е станало нещо с нея, не вярвам да се усеща чак при 120, би трябвало по-рано.

Вто Сеп 27, 2011 9:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
Пробвай с промяна на налягането в гумите ако ти е 2.0, първо 1.9 след това 2.1 атм., поне да разбереш дали е от гумите.

Вто Сеп 27, 2011 9:59 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам същия проблем от 120км/ч нагоре !Правих 3 пъти баланс ,смених предни спирачни дискове. Малко намаля вибрацията ,но си я има .Смених дори от звукоуловителя(дано така да се казва)до края генерацията .Пак понамаля и се подобри ускорението на колата при 2 и 3 предавка ,но вибрация пак има и май е при волана .Възможно ли е да е кормилен накраиник или полуоска ?Ама и при мен е като при колегата след 120км/ч.Имам май на второгледане и усукана предна лява джанта ,ама чак така .Колата ми е на 11 години ,на какво още да обърна внимание ,че сега няма да я сменям ,а и нямам намерение въобще да я продавам .Когато я карам на диагностики профилактично преди зимата ,всеки път ми казват ,че е с перфектен мотор ,само тази скапана вибрация ме влудява .
P.s.Сутрин когато е още студена ,когато движа волана надясно и наляво се чува неприятен плътен шум (не знам как да го опиша )Благодаря, предварително колеги! :smt061

Вто Сеп 27, 2011 11:25 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Оправи се проблема, май всичко опира до баланс, явно много хора го правят, ама основно за да ти вземат парите.
Почвам да си мисля, че има баланс мафия-прецаквай клиента, той пак при нас ще дойде.

Сря Сеп 28, 2011 9:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От криви дискове не тресе във волана. Карал съм Сивик с криви дискове, ама толкова криви, че видимо крака ми се връща назад и потъва при спиране. Подобен проблем не съществуваше. Почти винаги са гуми. Може да тресат на 120, на 140 да спят, а на 150 да ти откъснат ръцете.
Намерете си някой свестен гумаджия и ходете при него. Това рейки и накрайници си го избивайте от главите. Те пак може да са за смяна, но не тресе от тях :smt134

Сря Сеп 28, 2011 10:50 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 209
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имам от време на време такива проблеми и те се решават с баланс.Обяснението е че гумата се износва и постоянно си уляга, така да се каже, особенно ако си любител на високите скорости.Сервиза който препоръчвам на всеки е на Маргел на Симеоновско шосе, там ми ги правят перфектно.Верно че е 32 лв.баланс на 4 -те гуми, ама и с 240 нямам никакви вибраций.Там до колкото съм запознат от приятел работещ в Евромаркет(вносители на оборудване за такива центрове)там имат една от най модерните машини за диагностика на баланс в БГ.А и като кажеш да ти направят"Строг" баланс има опция да се завиши скороста на въртене на машината, за да е максимално точно.И си напомпай гумите с азот 2 лв. на гума е ама забравяш за промяна на налягане, а при екстремно шофиране ще усетиш разликата.Другия вариант колко и да не ти се вярва ама си провери са предни амортесиори, може да са за смяна, но с баланса е по вероятно да се оправи, аз така обикалях и не бах доволен от много гумаджийници докато не открих тази, от там си вземам и гумите и си правя всичко що е за гума, даже последните гуми дето си взех ги чаках да пристигнат, а модела беше на 1 месец, а не като в други магазини да ти набутват гуми с ДОТ от преди 5-6 години.

http://www.detailingstorebg.com

Сря Сеп 28, 2011 11:00 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема