Отговори на тема
 Разлика м/у скоростомер и ГПС 
Автор Съобщение

Постове: 24
Автомобил: '06 Forester XT 2.5t
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

В момента съм с 225/50Р17 и разликата с ГПС е точно 10%, вярвам на ГПС защото застопорявам скороста на магистралата и разликата е наличе независимо с каква скорост се движа 100-92 или 180-162 в същото време и разстоянията не ми излизат възходящо.

За да изравня двете показания какво трябва да направя да увелича или намаля размера на гумите и с колко ???

Какво отношение към ситуацията според вас има разходът на гориво? Имам чуството че ще падне - логиката ми е такава примерно 160 по километраж 4500 оборота реялна скорост 146 разход като за 146, при изравняване 4500 оборота 160 км реална и горе долу същия разход? Някакав резон ???

Дотука с въпросите.
Благодаря предварително

Вто Окт 18, 2011 6:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Think. Feel. Drive.

Постове: 1849
Автомобил: Outback H6
Рейтинг: 253
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Всички скоростомери показват по висока от реалната скорост, при мен разликата е 8км между скоростомера и ГПС. :smt023

Вто Окт 18, 2011 6:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Около 5% по-голяма скорост показва скоростомера при мен, с препоръчания размер гуми 195/65. Имам един комплект 195/60 и като ги сложа тях, почва да лъже с около 9%.

Вто Окт 18, 2011 7:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
С по-големи гуми и същите обороти ще изминаваш повече път за същото време => ще се движиш по-бързо и по-близко до реалното......

Реално разходът ще ти са запази. Примерно Пловдив - Бургас и с по-малки, и с по-големи гуми все ще ти е 30 литра гориво, но с първите ще си изминал 300км, с големите 275 по километраж. Излиза че субективно погледнато разхода ще се вдигне, но реално ще се запази.
Има някаква доза истина, че при едни и същи обороти с големите гуми ще изминеш повече път и съответно трябва да падне разхода. От друга страна обаче, за да ги въртиш по-големите ти трябва и повечко въртящ момент; 100км/ч ще са 100, а не по-малко и челното съпротивление ще е по-голямо. Доста сложна сметка се получава......Това което можеш да загубиш е малко мощност и ускорение с по-големи гуми. Е и малко повече ще се напъват железариите, но разликата е несъществена......

Вто Окт 18, 2011 7:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
agogov написа:
Това което можеш да загубиш е малко мощност и ускорение с по-големи гуми.
И ако мотора е слаб, ще е соезаема загубата на ускорение.

Вто Окт 18, 2011 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря за бързите отговори.

Горе-долу с какъв размер мога да навакам без да има опасност за подкалника?
Като се има в предвид дупките и бъдещият сняг.

Вто Окт 18, 2011 8:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5905
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
svetozarbg написа:
логиката ми е такава примерно 160 по километраж 4500 оборота реялна скорост 146 разход като за 146, при изравняване 4500 оборота 160 км реална и горе долу същия разход? Някакав резон ???

Не, няма резон. Разхода ти не зависи от показанието на километража, а от изминатия път, скорост... реални.
Също така брояча на изминатите километри не зависи от стрелката на спидометъра - обикновено той е верен /горе-долу/, а спидометъра само е "грешен". Неговата грешка е относителна, спрямо скоростта - при мен е около 7% отгоре.
Безмислено да мислиш за "изравняване".
Аз имам втори спидометър към парктроника, който съм настроил да показва реалната скорост и гледам него или GPS-а.

Вто Окт 18, 2011 8:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
svetozarbg написа:
Благодаря за бързите отговори.Горе-долу с какъв размер мога да навакам без да има опасност за подкалника? Като се има в предвид дупките и бъдещият сняг.
Виж си табелката на прага на шофьорската врата и не се занасяй, да не патиш. Принципно калниците могат да поберат следващия размер височина ИЛИ ширина, но не хем по-широка и по-висока. Слагал съм на голфарата два размера по-висока 205/60 вместо 205/50 и опираше при плавните неравности по шосетата.
Иначе потърси калкулатор на някой от гумаджийските сайтове и провери - въвеждаш препоръчаните, а после и тези, които искаш да сложиш. Ако калкулатора каже не, значи не :)

Вто Окт 18, 2011 8:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2311
Автомобил: EA839,MA1.20
Рейтинг: 506
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
svetozarbg написа:

Не знам с какви джанти си, но принципно с твоя модел можеш спокойно да минеш с 225-55-17.
215-55-17 ти е оригиналния размер, ти караш сега с по-малък диаметър, затова имаш и по-голямо отклонение.
Може и на 16-ки да скочиш, 215-65-16.
Тия експерименти много зависят от ет-то на джантите, добре е да е близко до сток.

Вто Окт 18, 2011 11:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
svetozarbg написа:

За размер на джанта, гума и отклонение в скоростта виж:
www.willtheyfit.com

За корекция на показания на скоростомер:

http://www.jaycar.com.au/productView.as ... &SUBCATID=

Поздрави

Сря Окт 19, 2011 8:19 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На Импреса 1998 година разликата беше 5-6%, не само в километража, но и в изминатите километри. Т.е. меренето на разстоянието не беше коригирано, а беше вързано 1/1 с километража. Засичал съм това с GPS-a и на разстояния от 1000 км за да съм сигурен.

Сря Окт 19, 2011 10:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
krass написа:
На Импреса 1998 година разликата беше 5-6%, не само в километража, но и в изминатите километри. Т.е. меренето на разстоянието не беше коригирано, а беше вързано 1/1 с километража. Засичал съм това с GPS-a и на разстояния от 1000 км за да съм сигурен.

При повечето коли отклонението е в рамките на 5% и се смята за нормално

Сря Окт 19, 2011 10:34 am
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
jafaar написа:
svetozarbg написа:
Благодаря за бързите отговори.Горе-долу с какъв размер мога да навакам без да има опасност за подкалника? Като се има в предвид дупките и бъдещият сняг.
Виж си табелката на прага на шофьорската врата и не се занасяй, да не патиш. Принципно калниците могат да поберат следващия размер височина ИЛИ ширина, но не хем по-широка и по-висока. Слагал съм на голфарата два размера по-висока 205/60 вместо 205/50 и опираше при плавните неравности по шосетата.
Иначе потърси калкулатор на някой от гумаджийските сайтове и провери - въвеждаш препоръчаните, а после и тези, които искаш да сложиш. Ако калкулатора каже не, значи не :)

На табелката пише глупости - 215/60 Р16 и 215/50 Р17 тез размери не ме оправят т.е. не могат да компенсират нищо. Калкулатор ми казва че ако сложа 215/65 Р17 ще стане абсолютно точно! Мога ли да сложа на моето добиче такава гума все пак разликата в диаметъра е 5,5 см, което не е много?

Относно http://www.willtheyfit.com/index.php?wi ... mit=Submit колко ми е Wheel offset и Width?

Сря Окт 19, 2011 11:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
На табелката пише глупости - 215/60 Р16 и 215/50 Р17 тез размери не ме оправят т.е. не могат да компенсират нищо. Калкулатор ми казва че ако сложа 215/65 Р17 ще стане абсолютно точно! Мога ли да сложа на моето добиче такава гума все пак разликата в диаметъра е 5,5 см, което не е много?

Относно http://www.willtheyfit.com/index.php?wi ... mit=Submit колко ми е Wheel offset и Width?[/quote]

Wheel offset - това е ЕТ-то на джантата, Width - това ти е ширината на джантата. В крайна сметка зависи какво искаш да постигнеш - ако търсиш комфорт се придържай към стандарта на производителя, ако търсиш стабилност, ще ти трябва по-нископрофолина гума с по-голяма широчина, и най-вероятно джанти с по-малко ЕТ / т.е. изнесени навън / за да не опират гумите в подкалниците при пълен ляв или десен. Тогава пък ще трябва да съобразяваш арките на калниците и т.н. променливи.

Най-добре разиграй два-три варианта на калкулатора и си запиши стойностите в промяната на клиренса и др. размери. След това на канала, въртиш волана и друг отдолу мери колко свободно място има, като трябва да имитирате и натоварване на колата, за да се види колко кляка...

Сря Окт 19, 2011 11:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
http://www.subaruforester.org/vbulletin ... fit-11836/

Колега, погледни зипнатият файл в първият пост на темата. Както винаги не се налага да откриваме топлата вода - в екселската таблица има точни отговори на въпроса ти.

Поздрави

Сря Окт 19, 2011 11:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:
На табелката пише глупости - 215/60 Р16 и 215/50 Р17 тез размери не ме оправят т.е. не могат да компенсират нищо.
17'' 215/65 при препоръчани 215/50 е твъъърде вероятно да подпират и то сериозно. Внимавай и тествай преди да почнеш да надаваш камшиците :)

Сря Окт 19, 2011 7:37 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
всички скоростомери шир потреба хьидчхд се правят да показват повече. целите са много, като може би най-основната е озъптяване на водача с цел допълнителна безопасност. дали в конкретния случай лъже само стрелката или лъжат и двата уредар не съм наясно. при мен мисля че лъже само стрелката. наскоро я проверих, но не с гпс, а през ОБД-то. при 40 по стрелка, ОБД-то каза 38; при 60 - 56. с други стойности не съм пробвал. тогава се замислих, щом моята стрелка лъже, защо по караулките всички караме с еднаква скорост? тогава достатъчния отговор ми беше 'защото всички стрелки лъжат горе-долу еднакво'.

Сря Окт 19, 2011 10:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема