Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Относно 4x4 и налягането в гумите 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 24
Автомобил: Suzuki Baleno 1.6 GLX 4x4
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте,
Често споменавам, че автомобили с постоянно 4x4 трябва да бъдат с еднакви по размер, марка и налягане гуми, иначе системата се натоварва и става лошо. Както при много други задачи, така и тук ме мъчи въпросът колко се натоварва и колко лошо може да стане, тъй като моето Suzuki го купих с повредена вискомуфа и след като я ремонтирах, искам дълго време да работи нормално. Направих изследването, което ще видите в PDF файла и резултатът ме шокира. Много ми се иска някъде да греша, или във формули или в методика. Ако някой от вас има наблюдения по темата, може да напише мнение. Когато гледате резултатите обърнете внимание и на забележките. Измерването съм го правил със специален индикатор с точност 0.01 mm, монтиран на гумата. PDF файла се намира тук: http://ftp.domainbg.com/tuono/Depo/Baleno/Tyre_Pressure.pdf

Две снимки от самото измерване:
ИзображениеИзображение

Според резултатите ако двете предни гуми са напомпани на 2.3 bar, а двете задни на 1.8 bar, при 120 km/h двата кардана, между които имам вискомуфа, се въртят едни спрямо друг с 48 оборота в минута, което е достатъчно много.

Чет Май 05, 2011 2:06 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Изглежда са вярни сметките ти, при Субару обаче са с централен диференциал с виско блокиране и не знам дали има чак толкова значение разликата в оборотите. Вероятно да, но наистина кое е много и кое малко? По оборот в секунда дали е много...

Чет Май 05, 2011 4:00 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 148
Автомобил: '99 Subaru Legacy 2.0 AWD Sedan
Рейтинг: 4
Нов фен
Отговори с цитат
Субару,обаче,препоръчват за Легаси при двама човека в колата по-голямо налягане в предните гуми с 0.1 атмосфера(погледнете си лепенката на шофьорската врата).И при други варианти на разпределение на пътниците и багажа в колата пак препоръчват разлика в налягането м-у предни и задни гуми.Сигурно и за другите модели е аналогично.Склонен съм да вярвам на производителя :smt129

Чет Май 05, 2011 7:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Много съжалявам, че нямам още Outback и не мога да пробвам. На Suzuki подвигам едната предна гума на крик и при изключена скорост се опитвам рязко да завъртя. Вискомуфата блокира при скорост около 15-20 оборота в минута, грубо пресметнато. Понеже бързодействието на муфата може да се настройва, може би съм я затегнал повече.

Чет Май 05, 2011 7:43 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
здравеи,колега аз имам субару джусти и то било с виско муфа, ако си чат в тези работи ми обясни как действа муфата.аз пробвах задния и предния мост са постоянно зацепени кога не деиства тази муфа не рабрах,да не е моето суби да е по друг начин ,благодаря предварително :smt023

Съб Май 07, 2011 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Нямам представа дали въобще твоят автомобил използва вискомуфа, доколкото прочетох други мнения, на Justy задният мост се включва ръчно. Моята вискомуфа е двукамерна с бутало, докато по-често използваната муфа е еднокамерна. Принципът на действие е подобен и се задейства при разлика във въртенето на преден и заден мост. Масово се ползват такива вискомуфи при всякакви автомобили с постоянно 4x4, защото са елементарни, евтини и в същото време неефективни спрямо други системи.

Нед Май 08, 2011 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Изгонен
Аватар

Постове: 349
Автомобил: Subaru Justy-Corsa-UAZ-452-Trabant
Телефон: 0884652407
Рейтинг: -49
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
джъстито ми на купе сузуки суифт 99 год няма копче или лост за задния мост с виско муфа било,та искам да разбера дали когато колата се кара по сух асвалт дали е включен задния мост или се включва само при забоксуване. :smt100

Нед Май 08, 2011 5:57 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Ясно, ще обясня как е при мен, същото ще е и при теб. Когато караш по асфалт без завой си почти на предно - 95% предно 5% задно, като тези проценти са относителни в зависимост от състоянието на муфата, гумите и т.н. - може да са 90/10, примерно. При ВСЯКА една разлика между въртенето на преден и заден мост, муфата сработва и опитва да изравни скоростите на въртене на предния и задни мост (всъщност двата кардана, но те са свързани). Когато зимата предницата тръгва да буксува, муфата блокира съвсем и тогава си 50/50 преден заден мост.
Източник на разлика във въртенето на двата моста обаче не е само буксуване, а различни диаметри на гумите (поради износване или различно налягане), различно сцепление с пътя и всеки един завой. Реално муфата непрекъснато преразпределя усилието към задния мост - колкото по-остър е завоят и колкото с по-голяма скорост влизаме в него, толкова повече усилие отива назад. Например при на едно кръгово кръстовище, когато завивам с 40 км/ч не усещам нищо, но когато скоростта е 50-55 км/ч усещам и чувам как муфата започва да блокира.
Ще дам друг пример за постоянната работа на муфата. Всеки си има стил на шофиране и той приблизително е еднакъв. Никога при завой не се е случвало да превъртят предните колела. Веднъж обаче, заради годишен технически преглед изключих задния мост и един два дни карах само на предно. На сух и чист асфалт, почти на всеки завой имаше превъртане на гуми, защото подавам газ както преди, а задният мост не работи.
Трябва да се следи как и доколко работи муфата, защото повредена муфа означава примерно 60/40 отношение предно/задно, което е опасно, води до недозавиване, вибрации и т.н. Като начало, при изключена от скорост кола (надеждно застопорена с ръчна спирачка и трупче), повдигни едното предно колело и се опитай да го завъртиш, отначало бавно, после все по-бързо. Така ще усетиш момента, в който муфата зацепва.
Извинете ме за дългите писания и факта, че не се отнася в масовият случаи точно за Subaru, но се опитвам да обясня, доколкото мога.
 1

Нед Май 08, 2011 7:21 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ WWW
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Случка от тази вечер. Във Варна както знаете вече наваля един скрежец и замръзна- и стана весело.

Реших да кача колата на нещо коетонякога е било градинка, тоест нисък бордюр , и има няма 10 на гррадуса наклон със силно отъпкана и почти равна земя. С натиснат бутон HOLD качих и четирите гуми без проблем, самоче градинката имаше лека обла неравност нагоре и после пак изравняваше- нещо като 10 -на см баирче и после пак равно.

Та задните гуми като стъпиха на него и тръгнаха да качват- предните гуми приплъзнаха по и без това замръзналият сняг иго изгладиха до стъкло , и продължиха да въртят на празно, усетих че отзад се помъчи да придърпа но леко биеше надясно.... Отворих шофьорската врата и погледнах - лява дясна гума така и не помръдваше - а имаше пълно сцепление , ако трябва да съч точен дори наклонът на земята беше към лявата част на автомобила.. но въпреки това задна дясна беше тази която се вклчюваше и въртеше. Залюлах колата леко. започнах подсилки, давах и повечко газ- и продължаваше да върти само отзад в дясно, като само 2 пъти можеби задна лява завъртя по половин оборот. Слязох да огледам. Задна дясан беше изорала всичко до пръст както и предните, а задна лява- едва беше остъргала леко замръзналият сняг. Замириса малко на изтръкани гуми - за това спрях натискането на газта.
Отпуснах голата отново на пътя, и започвах отначало.
Тук бе интересното.
Когато задните две гуми се качиха през бродюра и тъпиха в излъсканият сняг където бяха ровили предните преди малко -- погледнах и видях че задна лява гума вече върти на пълни обороти без засечка, качих цялата кола стигнахме пак до старото положение- и пак завъртяха всички гуми на място- освен задна лява ...

Как да си го обясня? Неравност в терена.? Различно налягане на гумата? Проблем в окачването или можеби омекнал амортисьор /понеже между гумата и калника има няма пръст и половина разстояние /с гуми 205-55-16 съм/ ? Или просто в това положение -датчиците така са си решили?
БЛАГОДАРЯ.

Пон Яну 27, 2014 3:07 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 159
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Просто гумата която не се върти (не получава въртящ момент) има по-голямо сцепление от другата. Много неприятна особеност на иначе полезния свободен диференциал - предава момент към колелото което няма сцепление. Така се стига до ситуация в която 4х4 се превръща в 4х2, което пак е по-добре, защото в същата ситуация 4х2 става на 4х1 :giggle:

Пон Яну 27, 2014 12:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря ти.
Да разбирам, че когато редните колеласа били на пътя а задните на тротоара- те и двете са били с по малко сцепление и за това са въртяли. когато съм качил цялата кола - поради релефа на земята и лекия наклон- и колелото е изключило?

Макарче аз не разбирам от тези неща - нещо не виждал логиката. Та нали точно колелото със голямо сццепление ако се включи- би било добра възможност да издърпа боксуващата кола, вместо това с по малко сцепление да се мъчи да захапе като така придърпва задницата в една посока..?

Пон Яну 27, 2014 4:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Да, би било по-добре, но на практика не е така.
Виж тази темичка, ако ти се чете viewtopic.php?f=25&t=4820#p59459

Пон Яну 27, 2014 4:35 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема