Дай пак - какво точно твърдиш с горните графики? На първа бърза или бавна с 1000 оборота се движиш с 2 км/ч. Така ли? Това за 6000 оборота го писах с друга цел - да се замислиш каква е максималната скорост на тази предавка.
Сря Сеп 14, 2011 5:20 am
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Това е целия оригинален запис, правен миналата година Август месец (има си дата и час, ама да не издребняваме), на "бързи" До първото спиране 15-20 метра, завой и още толкова до второто и оттам градско 1 км .... (излизам от село) прецизност 2 км/ч, го дават. Както се вижда никъде не съм минал 3000 об. до 5-а, същия спомен имам и от понижаващите поне не помня да съм минавал 3000 об, освен при някои екстремни ситуации. Дори и баира на Велека (имаше такава тема) го минах май към 2000 об. дори отпусках и газта леко, че много се забърза, а той е към 30 градуса, както споменаха някои колеги. Някой ден, като ми хрумне ще направя и запис на баир с понижаващите, е ми това е...
Прикачени файлове:
speed3.JPG [ 57.28 KiB | Прегледано 2186 пъти ]
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
Ама няма значение на баир или не с ръчни скорости, освен ако не ти превърта съединителя Приемаме, че мощността при 2000 оборота е достатъчна за баир.
Въпросът е колко е скоростта, когато си на 2000 оборота. Подозирам, че си бил с натиснат съединител в началото. Скоростта ти в края: 2897 об/мин - 102 км/ч е вярна в рамките на грешката - 112 км/ч го изкарвам приблизително. Така че продължавам да твърдя, че на първа бавна с 2000 оборота трябва да си с 12 км/ч или да го кажем 10-12 км/ч. На първа бърза - със 17 км/ч. Колата е до теб - тествай - погледни километража или гпс, ако имаш. Вдигни 4000 и пак виж за по-голяма точност при по-големите числа. Аз не мога да пробвам, защото нямам и се мъча със сметки
Последно бях написал, че за мен бавните не са предимство на ръчната пред автоматика. А по-скоро допълнение, за да може ръчката да има близки възможности до автоматика при кофти терен. Проблема е, че "приплъзването" на съединителя е вредно, докато автоматика нормално работи в режим "приплъзване", и не е проблем да поддържа високи обороти, докато завърта трансмисията с бавна скорост. Ако при ръчна кутия имаме 1000 оборота на коляновия вал, имаме и 1000 оборота след съединителя, ако нямаме приплъзване. При автоматика 1000 оборота на колянов вал могат да се предадат като 0-1000 оборота след хидротрансформатора. Та за какви бавни говорим в случая? Или ако на 1-ва бавна с 2000 оборота колата се движи с 3 км/ч, то автоматика може да се движи с, да кажем ориентировъчно, всяка скорост от 0 км/ч до 5 км/ч. Според нуждата в момента, а не според предавателното число.
П.С. И да допълня, за тези които се колебаят над числото "2.785", посочено като gear ratio на 1-ва скорост на автоматика - това може да е по-малко от стойността на 1-ва бърза на ръчната кутия, и доста по-малко от 1-ва бавна, но това в крайна сметка се умножава по входните обороти на трансмисията, а именно там автоматика може да подава различни обороти при едни и същи обороти на двигателя. Не е коректно да се сравняват директно двете стойност. Те се използват по различен начин.
_________________ 4x4
Сря Сеп 14, 2011 5:19 pm
taipan
Регистриран на: Пет Мар 12, 2010 6:08 pm Постове: 1159 Местоположение: София
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
На ръчката основното предимството е че в някоя много закъсала ситуация стартира от 50:50 и временно може да прехвърли по разни източници почти целия момент на правилния мост. Пробвал съм го няколко пъти и ефектът е че се получава постепенното избутване мм по мм, типично за големите джипки. Недостатъкът е следствие на това предимство на всеки завой при нормално пътуване задната ос получава по малко в повече момент, докато автоматикът с преднобазираното и активно 4х4 може да каже точно колко да метне назад. 5AT с VTD пък взима и от двата подхода, а колегите с такива ще бъдат предизвикани зимата
5AT с VTD пък взима и от двата подхода, а колегите с такива ще бъдат предизвикани зимата
Сведенията са противоречиви, но автоматиците с ВДЦ от 1999 година насам, са с ВТД (45/55 - преден/заден), поне на VIN-a на моя аутбек в Субару-Фаст програмката видяхме, че има централен диференциал, който потвърждава наличието на ВТД. Нямам търпения да дойде зимата и да видя какво ще се върти и какво няма, като спра върху лед.
bobeck написа:
... щото и без тва на кой знае къв офф не бих го карал
Според мен предимството на МТ с бавните(където ги има) е главно при спускане. За нормален офроуд, за какъвто е предназначен модел като Форестър, смятам че автомата ще свърши същата работа и по-важен фактор биха се оказали неща като VDC , rear LSD и не на последно място гумите на колата, отколкото МТ или АТ. Все пак за да се докаже предимството на една от системите при офроуд , най-добре е да се направи тест на еднакви коли (прим Форестър 2007 АТ срещу същия с МТ) с еднакви гуми . И автомата и МТ имат заден LSD. Иначе само чешем езици. За мен по-интересно е сравнението мужду АТ Activ AWD vs. АТ VTD. Макар че за да е обективно трябва и двете коли да имат заден LSD + VDC, а то такива модели няма, т.е. Active AWD моделите имат или VDC или rear LSD, a пък VTD моделите обикновено ги имат и двете или само rear LSD(по-старите), поправете ме ако греша. Относно удобството от това да караш автомат е ясно на всички защо. Някой пък се дразнят и предпочитат да си ръчкат. Според мен бъдещето е във видовете автомати. Всички отиват натам.Като изключим Порше, които все още имат модели с МТ, даже вече 7МТ ,вече почти не остана спортна кола, да не говорим за луксозна с МТ.Масово високопроходимите автомобили също са автомати и разчитат на много помощни системи, блокажи и т.н. За спортно каране обаче, особено по завои , все още MT има предимство, според мен. Контрола на газта, т.е. оборотите на двигателя спрямо оборотите на колелата е по-директен и усещането за контрол над автомобила е по-добро. Пример за това са дрифтърските машини, които не вярвам скоро да се откажат от МТ Може би най-добре се справят с тази задача double clutch кутиите, хем нямаш механичен съединител за боравене с него, хем го имаш в колата
Чет Сеп 15, 2011 10:24 am
Ich0
Регистриран на: Пет Авг 26, 2011 10:58 am Постове: 12 Местоположение: Враца
Автомобил: Toyota Celica
Рейтинг: 0
Здравейте! Ще използвам тази тема, за да си задам въпроса, тъй-като не открих информация досега.
Като коментираме ръчна кутия с бавни и автоматична - как стоят нещата при Форестер Турбо (първа генерация от 98 година) с ръчна скоростна кутия? Там нямаме бавни предавки, не е и автоматик, за да има какво да увеличи въртящия момент при бавно движение. Как се държи тази комбинация извън пътя? Не излиза ли, че първа предавка е със същото предавателно число като първа на нормална ръчна кутия с бавни предавки? Може би нещо ми убягва, защото това значи, че Форестер Турбо с ръчна кутия е ограничен откъм проходимост (що се отнася до бавни предавки).
Така че продължавам да твърдя, че на първа бавна с 2000 оборота трябва да си с 12 км/ч или да го кажем 10-12 км/ч. На първа бърза - със 17 км/ч. Колата е до теб - тествай - погледни километража или гпс, ако имаш. Вдигни 4000 и пак виж за по-голяма точност при по-големите числа. Аз не мога да пробвам, защото нямам и се мъча със сметки
Как вървят тестовете?
Чет Сеп 15, 2011 9:07 pm
Ich0
Регистриран на: Пет Авг 26, 2011 10:58 am Постове: 12 Местоположение: Враца
Автомобил: Toyota Celica
Рейтинг: 0
Ама по дифолт отзад е с ЛСД...и с голям въртящ момент,не са посмели да му хакнат и бавни че ще гръмне я двигател я скорости
Да разбирам ли, че всички Форестери S Турбо между 1997 и 2002 са със заден LSD диференциал?
Относно многото въртящ момент - двигателя пак си е 2000 кубика, а турбото надува при повече обороти (когато идва и повечето въртящ момент), което значи, че ако се движи бавно (в ниски обороти) въртящия момент трябва да е близък до този на атмосферния мотор 2000 кубика. С тази разлика, че в случая с турбо няма бавни скорости.
Не се отклонявам от темата, а се опитвам да засегна въпроса - Автоматик или ръчна скоростна кутия и в този ред на мисли, след като толкова се говори за бавните предавки при ръчната - как стоят нещата при конфигурация - Турбо Форестер от първа генерация (97-02) и ръчни скорости без бавни ?
Последна промяна Ich0 на Съб Сеп 17, 2011 9:39 am, променена общо 1 път
Пет Сеп 16, 2011 7:48 pm
plaskom
Регистриран на: Пон Фев 22, 2010 4:06 pm Постове: 2780 Местоположение: София
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Ето едно клипче което показва предимството на Субару пред другите и защо Субару е СУБАРУ и как автомата се справя с офроуд ситуации. http://www.youtube.com/watch?v=ooQRxlChvMw
Малко покарах офроад тази събота на бавни и резултатите са следните: На първа бавна от 800 до 1000 об. се кара спокойно на равно, 1100 об. се справя добре на леки баири, с 1200 об. нямах никакви затруднения и при високи терени от 15-20%, дори не ми даваше сърцето да включа на втора, ама устоях . Управлява се без съединител само с педала на газта. Важно е също, колко е дълъг баира, като на Велека, почти 100 м и изкачен без съединител, със засилка 0,5 м, отзад канал, отпред веднага 30-35 градуса първа бабуна. Запис, както казах ще направя някой ден, че сега не ми е на чалъм.
Порових се малко при колегите отвъд океана и мамерих доста интересни неща описани, те също имат такава тема "Automatic vs. Manual?" и естествено повече опит. Ето един цитат и класация за тест на 4-и нови Форестъра за изкачване на хълм, резултатите и изводите са ясни - мощен мотор първо е АТ, слаб мотор първо е МТ.
"Results were:
1st. XT AT. Only vehicle to top out. 2nd. XT MT 3rd. MT 4th. AT
So with a strong motor behind it, the AT was best."
Не съм специалист, но видях че хората пишат в какви ситуации бавните скорости са им били полезни и какви са предимствата на ръчните пред автоматичните.
Първо аз лично никога не бих си взел автоматик, защото до колкото знам не можеш да го запалиш с бутане (до колкото аз знам, нямам много опит), а все пак грешките се случват. Иначе на мен са ми били много полезни бавните, когато ми се е налагало да тръгна на наклон и поради обстоятелства зад мен (канари, канафки и т.н.) не съм можел да взема засилка. Също така при изкачване на не много дълъг наклон на задна. Ако е много дълъг може да прегрее... И последно при голяма вода. Колкото по-бързо се кара във водата толкова повече сантиметра вода качваш отпред, а ако е 50 см дълбоко и качиш още 25 ще залееш мотора и ще стане страшно.
Не че всичко това е ежедневие... То в нормална ситуация май е все тая.
Вто Сеп 20, 2011 4:22 pm
Yco
Регистриран на: Вто Мар 30, 2010 10:14 am Постове: 1880 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
............ Важно е също, колко е дълъг баира, като на Велека, почти 100 м и изкачен без съединител, със засилка 0,5 м, отзад канал, отпред веднага 30-35 градуса първа бабуна. .......
Смехории, че това ако е 45 градуса то и на Велека е толкоз, ама е три пъти по-дълго, при атаката на първа бабуна ми опря отзад края на ауспуха, дори още ми е изкривен, че и теглича остърга. Това ще го мина, като циганин небрано лозе - направо се излагат тия.
_________________ FSG - Alexander doesn't tested, but Yco did it! Нека вън да веят бури, ...а ний до дъбовото бури!
Сря Сеп 21, 2011 12:59 pm
taipan
Регистриран на: Пет Мар 12, 2010 6:08 pm Постове: 1159 Местоположение: София
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
От карането по завоите на Узана в заледената обстановка останахме със същите впечатления, само с условието, че лесните МТ дрифтове могат да бъдат доста опасни ако се изпуснат от контрол