Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
Масло за скоростна кутия и диференциали на Субару
| Автор |
Съобщение |
|
rgjb
Автомобил: Outback
Рейтинг: 0
|
Благодаря за отговора колега CaesarVarna. За филтъра питам, понеже ми предлагат оригинален  , но американски за 35 лв.
|
|
|
|
| Нед Апр 07, 2013 6:04 pm |
|
|
|
CaesarVarna
Регистриран на: Нед Фев 03, 2013 11:54 am Постове: 147 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Outback 2.5 99г
Рейтинг: 7
|
Ако е оригинален трябва да е японски (виждал съм такъв на живо, че и на колата стария ми е такъв). Ако е американски значи най-вероятно не е оригинален или е правен за щатите, но няма да има проблем 
|
|
|
|
| Нед Апр 07, 2013 7:16 pm |
|
|
|
rgjb
Автомобил: Outback
|
Благодаря за отговорите колега. 
|
|
|
|
| Нед Апр 07, 2013 7:39 pm |
|
|
|
freehippie
Регистриран на: Пет Сеп 07, 2012 5:35 pm Постове: 100 Местоположение: София
Автомобил: H6 02
|
|
Понеже в темата за моторното масло се изписа много за превъзходството на Redline, Amsoil и сие, се чудих дали това важи и тук. С една дума струва ли си да се сложи ATF и gear oil от RL примерно, излиза по-скъпо, но дали е по-добре?
|
|
|
|
| Вто Юли 23, 2013 9:31 am |
|
|
|
=Alex=
|

Да, колега, важи и при трансмисиите. Същата база - група 5 (естерна синтетика) при Ред Лайн (с малко група 4/РАО за стабилност) и база от група 4 с малко 5 при Амсойл. Ще дам един съществен пример какво ги прави уникални спрямо останалите (освен качеството/класа на базата) - примерно, РЛ формулира отделно масло за ръчни кутии и LSD дифове, което е супер рядко срещан подход, но това е много важна подробност. Именно това ги прави много предпочитани сред професионалните механици, авто-ентусиастите и състезателите. Повечето производители дават едно и също масло за двата възела - примерно Gear 300 на Motul - препоръчват го хем за кутията, хем за задния диф... което не е правилно. Идеята зад подхода на РЛ е, че маслото за ръчните кутии НЕ трябва да има фрикшън модификатори заради синхронизаторите (заминават много по-бързо, ако има ФМ), а LSD-тата "искат" фрикшън модификатори, за да позволят все пак някакъв толеранс преди да "заключат" (полезно примерно при завои с ниска скорост или маневриране). Отделно от това, по този начин производителят дава възможност за много по-прецизно формулиране на масло за конкретното състояние на даден LSD диференциал и постигане на "персонални" резултати за конкретния автомобил. Знаете, че състоянието на LSD-тата варира от кола до кола. Ред Лайн подходът за най-добри, "кастъм" резултати е следния - в ЛСД-то се слага масло БЕЗ фрикшън модификатори (примерно техния MTL 75W-90 NS), това води до почти мигновено заключване на ЛСД-то и до появата на леко "чаткане" от диф-а. След това механикът слага специална добавка, която представлява само модификатори на триенето, като точното количество е точно толкова, колкото да спре чаткането. Така конкретния диф ще работи най-оптимално. Нужното количество добавка зависи само от състоянието на конкретния диф. Разбира се, това е подход за маниаците. За тези, на които не им се занимава, могат спокойно да сложат готова формула с осреднена стойност на фрикшън модификаторите (MTL 75W-90LS) NS абревиатурата = Non Slip (за кутии и отворени дифове); LS = Limited Slip (за LSD-та). Хубавото при тези трансмисионни масла е, че могат и да се миксират, давайки най-доброто от двата свята. Другото уникално е трансмисионното масло на Red Line без аналог в индустрията - Heavy Shockproof - то е "вискозно/течно" като 75W-90, осигурявайки перфектно проникване, но дава защита като 75W-250  Просто бутиковите масла са в съвсем друга лига... но ако човек си държи на колата, определено ще ползва само тях. Погледнато в дългосрочен план, нещата не излизат кой знае колко по-скъпо. Надявам се, че това инфо ви е полезно...
|
|
|
|
| Вто Юли 23, 2013 1:20 pm |
|
|
|
freehippie
|
|
Мерси Алекс, значи като заредат румънците ще поръчам АТФ и гиър оил от РЛ. Наистина ако има разлика в качествата, разликата в цената не излиза голяма особено за подобни масла които се сменят на по 50,000 км.
|
|
|
|
| Вто Юли 23, 2013 3:25 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Разлика в качествата и най-вече защитата на компонентите има и то много сериозна, особено ако даваш повече газ или ходиш извън асфалта  Ако си я караш само нормално, без да бързаш за никъде и не натоварваш железата, тогава се обезмисля поне за дифовете. За скоростната кутия обаче е отлично при всякакви условия да е NON-SLIP масло, пълна синтетика (РАО или естери) - там разликата се усеща незабавно 
|
|
|
|
| Вто Юли 23, 2013 3:30 pm |
|
|
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|
|
Може ли някой от OIL-гурутата да каже кратко и ясно какво се препоръчва от продуктите на Red Line и Amsoil за Outback 2004+ H6: 1. Преден и заден диференциал 2. Автоматика (5 EAT) - тук е особено интересно, защото малко марки имат заместители.
На моята кола километрите за смяна наближават и проучвам нещата. Всякакви други марки и модели масла също може да бъдат препоръчвани, стига да са достатъчно добри:)
Благодаря!:)
|
|
|
|
| Пон Авг 05, 2013 1:42 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Кратко и ясно Red Line1. Преден и заден диф - Red Line 75W90 GL-52. Автоматик - Red Line D4 ATFAmsoil:1. Преден и заден диф - 75W90 Severe Gear2. Автоматик - Signature Series Multi-Vehicle Synthetic ATFТова при положение, че говорим за конкретно твоя Бек  Ако ще даваш яко газ, може в дифовете да се сложи по-яко масло, примерно нещо от "Shock Proof" серията на RL... Много трудно ми е да ти кажа избери едната, или другата марка... така, че каквото душа ти иска. И двете са върха на сладоледа в премиум сегмента... 
|
|
|
|
| Пон Авг 05, 2013 10:45 pm |
|
|
|
taipan
|
Много внимавайте с тези продукти за супер натоварвания, ето първия резултат, който ми излезна за сравнение на Мотул с Redline Heavy Shock Proof: http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=2113909Ако е дискутирано игнорирайте, не съм в час с последните месеци тунинги с масла Преди 3 години се бях надъхал доста по тези продукти, но след това открих истинския проблем в колата и реших да си остана на масовките за long life.
_________________ https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bigdinch.mobile
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 12:27 am |
|
|
|
didoya
|
|
Алекс, благодаря.
Май на Amsoil ще се спра, че из доста западни Субару форуми споделят доста добри впечатления специално за ATF флуида.
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 7:55 am |
|
|
|
didoya
|
|
| Вто Авг 06, 2013 7:56 am |
|
|
|
=Alex=
|
taipan написа: Много внимавайте с тези продукти за супер натоварвания, ето първия резултат, който ми излезна за сравнение на Мотул с Redline Heavy Shock Proof: http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=2113909Ако е дискутирано игнорирайте, не съм в час с последните месеци тунинги с масла Павка, това е пример за неправилно подбрано масло. Трябвало е да сложат просто RL75W-90 NS в тази кутия, a HSP - в дифовете.
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 8:45 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
=Alex= написа: taipan написа: Много внимавайте с тези продукти за супер натоварвания, ето първия резултат, който ми излезна за сравнение на Мотул с Redline Heavy Shock Proof: http://forums.audiworld.com/showthread.php?t=2113909Ако е дискутирано игнорирайте, не съм в час с последните месеци тунинги с масла Павка, това е пример за неправилно подбрано масло. Трябвало е да сложат просто RL75W-90 NS в тази кутия, a HSP - в дифовете. Те са били с подобно - Amsoil 75w90 synth, имали са проблем със синхронизаторите и логично са пробвали MT-90, което е точно за това уж, а чак после - Heavy ShockProof, което е било твърде гъсто и пак за кратко е бил ефекта та накрая открили че с Motyl-Gear 75w-90 хем не затормозявало колата, хем нямало проблем със синхронизаторите. Факт е, че става въпрос за друг вид трансмисия, при друга марка но... едно на ум 
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 9:24 am |
|
|
|
freehippie
|
И аз го четох/гледах това, въпросът е дали има някой, който да се навие да го направи. Мисълта ми е, че при преминаване към премиум АТФ(РЛ АмсОйл) е хубави да се източи максимално старата гняс.
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 11:57 am |
|
|
|
=Alex=
|

@Божо - Heavy Shock Proof не е "прекалено гъсто", то по вискозност е като 75W-90. Не бива така да се коментира и правят някакви заключения от форумни теми с неясна трансмисия в още по-неясно състояние, с коментари от собственици със съмнителна компетентност. RL HSP е масло за драг рейсинг и екстремно (не просто много, а екстремно) натоварени агрегати, където целта е да оцелеят железата при сетъпи от по >1000-1500 коня. И да, ще усещат "драга" от маслото в кутията, просто защото то не е за там, освен ако не е кастъм трансмисия, правена за него. В нормалния свят HSP е преди всичко масло за много натоварени дифове. И си върши повече от прекрасно работата. РЛ препоръчват именно заради нулевия "slipperiness" ако се появи такъв проблем, да се добави много малко от специалната им добавка с модификатори за определен вид медни синхронизатори. HSP почти винаги се "fine-tune-ва" с добавки, това му е идеята. Ако тези пичове не са в час, е нормално да е такъв резултата, но не по вина на РЛ, а заради кофти механик, непознаващ маслата и особеностите на приложенията конкретно на това. Шансът още в началото да са им заминали синхронизаторите е >95%, ако са слагали грешно масло. Обикновено това се получава при спортни трансмисии в натоварен режим и неподходящо за синхронизаторите масло. Не забравяйте, че именно този подход (изваждането на фрикшън модификаторите) и обособяването на специална NS (Non-Slip) серия даде много голяма част от световната слава на Ред Лайн в трансмисионните масла и ги направи почти ексклузивни в моторните спортове. Ams & Motul ползват фрикшън модифаери в трансмисионните си масла, а синхронизаторите хич не ги обичат... Не съм чел цялата тема, но ако са ползвали обикновения синтетик 75В-90 на Амс за рали кола е нормално да имат някакъв проблем - за тази цел Ams имат Severe Gear. Именно това е едно от най-уважаваните масла в моторните спортове. А да се прави "сравнение" между Гиър300 и Ред Лайн 75W-90NS или HSP е меко казано нелепо. Това са масла от 2 различни свята, които нямат нищо общо помежду си освен името МАСЛО. Този Мотул при първото сериозно натоварване (разбирай нагряване) не искам да мисля какво се случва с кутията. И няма как (физически) при яко фрикшън моднато масло, синхронизаторите да работят добре - това е факт. Аз в момента карам с Гиър 300 и мога да кажа, че спрямо кутии с РЛ, включва супер смотано, да не говорим колко пъти не може да включи я задна, я първа и пада едно "мръдни напред-назад, напомпай...а кутията си е шест и го нямаше тоя проблем преди Гиър 300. Няма да го има и като сложа RL/AMS. Гарантирам. Недейте да се влияете толкова от някакви VW форумни теми... може някъде някой да напише "Приста ми работи по-добре от Енеос"... и дори това да е негово (дори искрено) мнение, но това не значи да си "имате едно на ум" за Енеос... Тези са ми ясни колко разбират от кутии, след като цитират как Субаристите си пазят "стъклените" СТи кутии... Всъщност всеки е свободен да си кара с каквото си иска, де - свят - шарен; избор - голям 
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 12:24 pm |
|
|
|
=Alex=
|
freehippie написа: И аз го четох/гледах това, въпросът е дали има някой, който да се навие да го направи. Мисълта ми е, че при преминаване към премиум АТФ(РЛ АмсОйл) е хубави да се източи максимално старата гняс. С очите си видях Агента вчера да изкара от автомата на един Бек почти 7 литра  Не съм сигурен колко трябва да събира тази кутия (в сухо, празно състояние), но едва ли е повече от 7.5-8... А доколкото зная "нормалните" механици вадят по 3.5-4 литра от тях 
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 12:29 pm |
|
|
|
didoya
|
|
9.6 литра дават, че събира. По тази процедура ли вади и той?:)
|
|
|
|
| Вто Авг 06, 2013 12:50 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Не знам каква точно му е процедурата. Той да си каже 
|
|
|
|
| Пет Авг 09, 2013 8:20 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
Аз с очите си видях един зъболекар тук от форума как извади 7.5 литра и то без подемник и машини - носих му допълнително. Ако иска да си признае При нормално източване изтичат към 6, от там нататък начини разни - кой по-рисков, кой не  Този с източването от маркуча към охладителя хич не е лош.
|
|
|
|
| Пет Авг 09, 2013 8:34 am |
|
|
|