| Автор |
Съобщение |
|
=Alex=
|
Доста поизписахме в тази тема за маслата за газифицираните коли и Motul X-сess 5W-40 - погледни назад, де  Motul X-cess 5W-40 e група 3, къде си видял, че е група 4? Питаш дали е хубаво масло? На този въпрос няма отговор от типа "да" или "не", защото: 1. Хубаво е, даже много, ако си караш колата нормално, температурите на мотора са нормални, без да седи в червената зона на оборотомера и сменяш масло на 5-8,000км 2. Ако го караш над 8,000км вече не е хубаво 3. Не е хубаво ако караш с 200+ през цялата Тракия 4. Не е хубаво, ако искаш постоянно да даваш яко газ и да караш на "заварка" 5. Не е хубаво, ако караш на газ Ти прецени дали е хубаво, или не... ама тези неща вече ги потретваме... 
|
|
4
|
|
| Пет Сеп 20, 2013 12:29 am |
|
|
|
agent dust
Изгонен
|
DDD написа: Всичко което казваш е така,може би аз не се изразих правилно или вие не ме разбрахте правилно.Аз говоря за изцяло стоков нормален автомобил(евридейка).Не говоря за бронирани японски машини....
...И именно от тук дойде и въпроса,че ако наистина нещата бяха толкова плачевни с тези масла-двигателя трябваше да е изтропал...
субару двигателят 2.0 турбо също е в категорията бронирани двигатели, т.е. които не се чупят. и въпреки това ги трошат постоянно. на форито на андро просто му сменихме маслото с 0в40 на редлайн. преди това двигателят се клатеше много сериозно - и даже му беше назначена процедура за реглаж на клапани. проверих колата с диагностиката, нямаше проблем в клапаните, само сменихме маслото с новото, газ до ламарината - и двигателят вече е неузнаваем, само след 1000км. вдигна мощността, успокои се. след смяна на тампоните на двигателя - разликата стана още по-сериозна. пак ти казвам, ако твоята хонда я сравниш с такава същата, но карана само с висок клас масла - чак тогава ще видиш разликата. не е нужно един двигател непремено да хвърли лагерите за да е повреден. понижена компресия и по-ниска мощност са първите критерии. коли с на пръв поглед идентични сетъпи могат да вървят и харчат съвсем различно. една от причичните за изтропване на лагерите на коляновият вал е именно повредената стена на цилиндъра, по нея се натрупват много устойчиви депозити. така няма достатъчно добро топлоотдаване от горивната камера, прегряват се сегментите - отделно се появяват много силни картерни газове поради лошият контакт на сегмента със стената на цилиндъра - тези газове прегряват маслото и то спира да работи ефикасно. отделно всички сажди проникват много по-лесно в него. двигател с лошо залепени сегменти държи висока температураи бълва яко картерни газове. лошото масло е и една от причините за прегряване при сериозно натоварване. двигателите които ремонтирам по пълната процедура - държат ниска температура без значение как ги караш. засега двигателят на Алекс мина най-сложната процедура по залепване на сегментите - и държи най-ниска температура от всички които обслужваме - дори тези които са с рейсинг радиатори греят повече. няма и абсолютно никакви картерни газове, няма разход на масло, много е тих въпреки че е около 400кс.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
|
|
|
|
| Пет Сеп 20, 2013 12:45 am |
|
|
|
DDD
Регистриран на: Нед Дек 11, 2011 7:20 pm Постове: 782 Местоположение: София Рейтинг: 223    
|
|
| Пет Сеп 20, 2013 2:26 am |
|
|
|
xander
Регистриран на: Пон Фев 07, 2011 8:39 am Постове: 429 Местоположение: Sofia
Автомобил: Subaru Impreza WRX MY97
Рейтинг: 13
|
=Alex= написа: Доста поизписахме в тази тема за маслата за газифицираните коли и Motul X-сess 5W-40 - погледни назад, де  Motul X-cess 5W-40 e група 3, къде си видял, че е група 4? Питаш дали е хубаво масло? На този въпрос няма отговор от типа "да" или "не", защото: 1. Хубаво е, даже много, ако си караш колата нормално, температурите на мотора са нормални, без да седи в червената зона на оборотомера и сменяш масло на 5-8,000км 2. Ако го караш над 8,000км вече не е хубаво 3. Не е хубаво ако караш с 200+ през цялата Тракия 4. Не е хубаво, ако искаш постоянно да даваш яко газ и да караш на "заварка" 5. Не е хубаво, ако караш на газ Ти прецени дали е хубаво, или не... ама тези неща вече ги потретваме...  Както се казва "Кьорав карти не играе!"  ! Понеже четох темата докакто вървеше, а и не ги разбирам много нещата, съм видял някаква спецификация GF-5 или нещото от сорта! И от там обърквацията ми. Алекс най-искрено се извинявам за грешката ми  . Добре след като стигнах до предценката, че не е най-хубавото за моят мотор, кое масло ще препоръчаш ? Аз така или иначе май ще звъня скоро на Краси за диагностика, та ако трябва да направя двете неща едновременно (диагностика, смяна масло, алабала). Мерси предварително 
|
|
|
|
| Пет Сеп 20, 2013 8:59 am |
|
|
|
=Alex=
|
Да раздвижим малко темата - искам да ви представя още едно наистина уникално масло, изключително подходящо за Субару - от напълно стоково, до доста тежко модифицирано. Не сме говорили/писали до сега за AMSOil Series 3000 Heavy Duty Diesel OilТова, всъщност е много често сочено от експертите в индустрията като най-качественото масло, което бутиковият Американски производител е създавал. В САЩ е изключително популярно и прилагано от Субару средите започвайки от стокови коли, минавайки през "стрийт-рейсинг", до много сериозно тунинговани бензинови и дизелови машини. Уникалното при този "модел" масло е комбинацията от няколко много важни фактора, които почти не могат да бъдат срещнати в друго масло: 1. Вероятно най-добрият студен старт в индустрията - Ams HDD се запазва течно до -50С. 2. Уникално стабилен филм и нулев "Shear" дори при 130С, който не се променя до източването на маслото (много рядко срещано в индустрията) 3. Висок и супер-стабилен TBN, който "оцелява" буквално до следващата смяна - неутрализира киселинната среда, която се образува при горенето. Високият TBN прави това масло изключително подходящо (и препоръчвано от Амсойл) за газифицирани коли, работещи в много натоварени режими (примерно таксиметрови автомобили, бусове на газ и т.н.). В САЩ е още по-популярно и като рейсинг масло (не е странно, предвид уникалния набор от параметри)  Предполагам, че ще ви е интересно, затова по-долу прилагам и сканиран лабораторен анализ на точно това масло, работило на умерено мод-нат WRX, който комбинира няколко максимално тежки фактори през пробега на маслото - студени стартове, градски трафик, стрийт рейсинг, 2 дни тайм атак и "само" 60 рън-а на 12 автокрос събития. Обърнете внимание и на заключението на Blackstone  Ето, това може да се нарече еталон за маслена производителност. И това - при условие, че колата е карана във възможно най-неприятните режими. Ако се кара "цивилно", това масло спокойно може и 30,000км да изкара без да мръдне, и без да си влоши показателите. Амсойл за него казват "Формулирането на масло е вид изкуство, не е само химия. Това е търсенето на съвършената производителност" 
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 1:32 am |
|
|
|
simbat
Регистриран на: Съб Юни 24, 2006 9:22 am Постове: 865 Рейтинг: 95  
|
|
Аз последно си купух 2 туби Shell Rotella T5 и отидох в Мазда го смених като им казах да ми сложат филтър за 09+ Мазда РХ8 -той е на Токио Роки уж по-голям и по хубав...да видим
_________________ 2013 Subaru Outback 3.6 Special Appearance package Satin White Pearl 2017 Subaru Outback 3.6 Touring Crystal white pearl
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 3:44 am |
|
|
|
xander
|
=Alex= написа: Да раздвижим малко темата - искам да ви представя още едно наистина уникално масло, изключително подходящо за Субару - от напълно стоково, до доста тежко модифицирано. Не сме говорили/писали до сега за AMSOil Series 3000 Heavy Duty Diesel Oil... Малко ме игнорира, но все тая. Та това масло ще го докарвате в нашата мила Родина и г/д на какви пари ще стъпи ?
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 9:06 am |
|
|
|
=Alex=
|
simbat написа: Аз последно си купух 2 туби Shell Rotella T5 и отидох в Мазда го смених като им казах да ми сложат филтър за 09+ Мазда РХ8 -той е на Токио Роки уж по-голям и по хубав...да видим Мони, добър избор за масло, но следващия път пробвай един хубав, синтетичен филтър. ТР правят хубави хай-флоу филтри, а не филтри с висока степен на филтрация. И пак са хартиени  Идеята на синтетик-медия филтрите е, че дават 2 в 1 - хай-флоу и супер висока степен на филтрация, гарнирани с дълъг живот. При теб поне ги има и са без пари. Пробвай един Amsoil, Royal Purple, Prava, дори в краен случай - K&N - тези, последните не са 100% синтетик, но пак са по-добре от хартиените филтри. Иначе - ако гониш ОЕМски - най-добрият (подходящ) за турбо Субару е розовият, оригинален STi Performance филтър. Но е скъп.
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 10:25 am |
|
|
|
=Alex=
|
xander написа: ... Малко ме игнорира, но все тая. Не съм бе менко, просто ми стана леко тъпо, че на всяка страница трябва да повтаряме едни и същи неща, защото някой го мързи да прочете темата назад и му е по-лесно да пита за поредната "стокова" кола "А, за мен какво...?" Наистина, погледни назад, има спецификации за газифицираните, но ок, за да те улесня - ще го напиша пак. Имай предвид, че маслата за каране на газ и бензин са различни. Давам ти препоръка за газ. 1. MID-SAPS масло 5W-40, ако ще ползваш почистващи добавки и редовно ще флъшваш преди наливане на новото масло, можеш и фул-сапс да наиграеш. Дава по-добра защита на мотора... но с малко повече депозити/отлагания. 2. Колкото се може по-висок TBN за по-добър контрол на разреждането на маслото с гориво (при газовите това е един от проблемите) 3. По възможност - база от група 4/5 Конкретна марка масло не мога да ти предложа, защото не си дал останалите параметри, за които отново бяхме писали назад в темата  /пробег, консумация на масло, състояние на ДВГ... колко искаш да го караш това масло, как искаш да я караш тая кола, какво очакваш от това масло, бюджет, в който искаш да се вместиш... ей такива работи/ Ако парите нямат значение - слагай: 1. Red Line Euro 5W-30 mid-saps 2. Amsoil Euro 5W-40 mid-saps 3. Amsoil Signature Series 5W-30 mid-saps 4. Amsoil Heavy Duty Diesel 5W-30 - full-saps 5. Amsoil Premium Protection 10W-40 ако колата се кара по-агресивно и държи леко по-високи температури... full-saps 6. Red Line 0W-40 - full-saps. Ако бюджетът не позволява, можеш да сложиш някой от MID-SAPS Мотул-ите в мултигрейд 5W-30 или 40, пълната синтетика на Лики-Моли пак 5W-40, някой Мобил 1 0W-40 или в краен случай - някой "нормален" Енеос (не Сустина, защото тя е по-скъпа от първите 6, а далеч не е на тяхното ниво като база) Надявам се това да отговаря на въпроса ти  По предложение на Радо (дяволът носи Prada)  когато ми остане време, ще направя една таблица за маслата, като тя ще е с основни ориентири - желана производителност, вид гориво, висозитет. Но тя ще важи само за стокови и културно-ремапвани турбо Субара. За по-сериозно модваните - няма да е правилна и не бива да се взема предвид...
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 11:45 am |
|
|
|
an1id
Регистриран на: Вто Юни 25, 2013 3:23 pm Постове: 80 Местоположение: Бургас
Автомобил: Subaru Outback III
Рейтинг: 10
|
=Alex= написа: xander написа: ... По предложение на Радо (дяволът носи Prada)  когато ми остане време, ще направя една таблица за маслата, като тя ще е с основни ориентири - желана производителност, вид гориво, висозитет. Но тя ще важи само за стокови и културно-ремапвани турбо Субара. За по-сериозно модваните - няма да е правилна и не бива да се взема предвид... Поздравления!!! Това ще бъде едно от най-полезните неща във форума и трябва да бъде топ на всички теми и в златният раздел! Браво!
_________________ Subaru Outback 2.5 AT 2004
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 12:37 pm |
|
|
|
xander
|
=Alex= написа: Не съм бе менко, просто ми стана леко тъпо, че на всяка страница трябва да повтаряме едни и същи неща, защото някой го мързи да прочете темата назад и му е по-лесно да пита за поредната "стокова" кола "А, за мен какво...?" Знам, че ти е писнало да отговаряш на лаици като мен. И за това се извинявам най-искрено. И в моя защита прочетох темата, но вие толко дъбоко се впуснахте, че нищо не разбирам и не ми влиза в главата. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Мен ми дай единици и нули =Alex= написа: По предложение на Радо (дяволът носи Prada)  когато ми остане време, ще направя една таблица за маслата, като тя ще е с основни ориентири - желана производителност, вид гориво, висозитет. Но тя ще важи само за стокови и културно-ремапвани турбо Субара. За по-сериозно модваните - няма да е правилна и не бива да се взема предвид... Радо винаги избухва с добри идеи  . Много ще улесниш, всички балъци (визирам себе си) и няма да задаваме повече тъпи въпроси 
|
|
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 1:32 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
|
| Вто Сеп 24, 2013 8:34 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Това, с базите би било трудно и трябва да се актуализира постоянно. Изключително деликатна тема е и този въпрос е трън в г*за на производителите. Те, от една страна, имат навика сравнително често да променят базата или поне някаква част от нея, от друга страна повечето "маркетингови" производители (или прайвът лейбъл компании) като Кастрол не обичат да говорят за базите си, защото там се вижда колко са гОла вОда. Да не говорим, че има производители, които пазят ревностно в тайна типа на използваната база. Предимно "спекулативните" такива постъпват точно така. И всичко отива на гърба на потребителя. Точно в базите е най-голямата шашма/далавера на производителите. Почтените компании (предимно малките), и тези, които са с чиста съвест към потребителя, с гордост посочват естерни/РАО бази. Но другите шикалкавят много В професионалните среди на маслената индустрия има едно правило - ако производителят шикалкави, не се купува негово масло. Защото в такъв случай той винаги има сериозна причина да звучи като "политик" и причината обикновено е нивото на базата (което, знаете, представлява до 85% от съдържанието в бутилката). Производител, работещ само с естерни бази, като Ред Лайн, има възможност за 70-100% надценка към дистрибуторите си (ако изобщо иска да има дори висока, но все пак поносима цена), докато производител, работещ с група 3 има 3-4,000 (хиляди) % надценка. Вие преценете сами от кои са повечето Ето ярък пример за подобно "политическо" говорене на Exxon Mobil за Mobil 1 маслата от Q&A секцията на Американския им сайт: Цитат: Question: Have Group 3 Base Oils Been Substituted for Better PAO Base Oils? Why does Mobil 1 refuse to specify as to the base oil used in their synthetic products. I remember the Mobil 1 oils in the past proudly proclaimed that it was a PAO based oil. We all know the newer group 3 hydrocracked base oils are much cheaper to use than PAO based oils and are less stable in high temps. It would seem to me that if Mobil 1 still uses the better PAO base oils as their primary base oil, you would want to clarify it among those who are switching to other oils because of the ongoing internet talk that says Mobil has substituted group 3 oils for the better PAO oils. Any comments that would clarify the issue? -- Wayne Swicegood, Asheboro, NC Цитат: Answer: As we're sure you can understand, ExxonMobil does not discuss formulations publicly,as this information is proprietary. We would rather focus on the advanced technology and proven performance that our engine oils and other products offer to our customers. Mobil 1 is the world’s leading synthetic motor oil and the one chosen by more original equipment manufacturers around the world as factory fill. We want those facts to speak for us so our customers feel confident they are getting a high quality, high performance product that provides ultimate protection to their vehicles.  yoda-yoda...
|
|
|
|
| Сря Сеп 25, 2013 12:28 pm |
|
|
|
ivan_BG
Регистриран на: Чет Юни 09, 2011 12:18 am Постове: 151 Местоположение: Благоевград
Автомобил: Outback 3.0 H6 04
Рейтинг: 69 
|
|
Въпрос?Спомена се, че ОЕМ маслата на отделните марки са си читави,аз например преди няколко месеца сипах на Аутбек 3,0 2004 с ГИ/каране основно 1000-3000 оборота,по 12 км след сутрешния старт,и няколко къси пробежки през деня,вечерта отново 12 км/ масло Toyota 5W30 и сега се чудя да го сменям ли на 10000 км или да го търкалям още малко?В сервиза където си обслужвам колата са фенове на масло BMW 5W30,мога ли и аз да му се доверя?
|
|
|
|
| Сря Сеп 25, 2013 8:14 pm |
|
|
|
Двигателист
Регистриран на: Чет Окт 21, 2010 10:55 pm Постове: 159 Местоположение: София
Автомобил: Toyota Avensis , TOYOTA RAV4
Рейтинг: 114  
|
Случайно открих, докато си ровя из нета това масло. Декларират, че е ПАО-базирано, но не съм търсил документи, които го потвърждават. Интересното е, че за този модел пише, че е ПАО, а за повечето други не. Това на официалния сайт. В онлайн магазините пък са лепнали ПАО-базирано, на масла за които на официалния сайт това не е потвърдено. Поредното потвърждение, че често се пише наизуст по тези сайтове, умишлено или не. Ама май си е умишлено. http://www.ravenol.de/en/produkte/verwendung/d/Product/show/p/ravenol-vmo-sae-5w-40.htmlИнтересно е описанието на това: http://www.ravenol.de/en/produkte/verwendung/d/Product/show/p/ravenol-rrs-sae-5w-50.html
_________________ Лудия
|
|
|
|
| Сря Сеп 25, 2013 10:53 pm |
|
|
|
=Alex=
|
ivan_BG написа: Въпрос?Спомена се, че ОЕМ маслата... Ванка, как да му се довериш, като пише БМВ?  Шегувам се, разбира се. Дали можеш да му се довериш? Mожеш, но не стана ясно каква е целта? Ако си караш колата само по този начин - ти е повече от достатъчно дори Приста Супер Бензин. БМВ масло не произвежда, както знаеш. В почти 100% от случаите вътре е Арал или М1, а в редки случаи - и Кастрол (противно на това какво си мислят бмв-стите). И трите са група 3 (М1 е 3+). Най-читавото от тези трите е М1. Като цяло не е лошо маслото, просто хубава група 3 с пакет добавки от група 4, а ако уцелиш на М1 (което няма как да знаеш) - ще има и малко естери (2-3%, но почти топ качество - Trimethylol Propane (TMP), а ако си късметлия - може и топ качество естери - ТМЕ (Trimethylol Ethane), което е най-новата гордост на Ексон Мобил и е един от най-термо стабилните естери в индустрията. ТМЕ го слагат предимно в перформънс, в ОЕМ и в самолетните си масла. Но има и доста по-добри масла от това "БМВ". Това, за употреба от 1000-3000 рпм е чудесно, само не го карай повече от 8,000км. 10,000 км е абсолютния таван на група 3, след това вече имаш сериозен спад в производителността му и защитата на мотора. Ако е лонг-лайф, не го искаш. Остави бмв-тата, Аудитата и Фау-ветата да карат с него. Лонг лайф масло в почти 100% от случаите е равно на low zddp, а ти не искаш това. Колкото по-високo е zddp-то в маслото, толкова по-бързо му пада (заминава) TBN-a, a това не позволява на производителите да го сертифицират за лонг-лайф. Много по-добре е да караш с повечко zddp, но то пък при работата си отделя киселини, които "изхабяват" TBN-a. Повечето от ОЕМските масла за бензинови коли са mid-saps, което ти е ок за ГИ (освен ако не са от типа на Motul Nismo, който масово продават Нисанските дилъри за техните перформънс машини, или други подобни ОЕМ перформънс-лубриканти).
|
|
|
|
| Сря Сеп 25, 2013 10:57 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Двигателист написа: Случайно открих, докато си ровя из нета това масло. Декларират, че е ПАО-базирано, но не съм търсил документи, които го потвърждават. Интересното е, че за този модел пише, че е ПАО, а за повечето други не. Това на официалния сайт. В онлайн магазините пък са лепнали ПАО-базирано, на масла за които на официалния сайт това не е потвърдено. Поредното потвърждение, че често се пише наизуст по тези сайтове, умишлено или не. Ама май си е умишлено. http://www.ravenol.de/en/produkte/verwendung/d/Product/show/p/ravenol-vmo-sae-5w-40.htmlИнтересно е описанието на това: http://www.ravenol.de/en/produkte/verwendung/d/Product/show/p/ravenol-rrs-sae-5w-50.htmlИ двете са много добри масла и добър пример от производителя за комуникиране на базата. Всъщност, повечето с кеф споделят, ако са РАО/естерно базирани, но ако са група 3, отговарят като Ексон-Мобил от предишната страница  Първото като го гледам си е баш РАО, с висок вискозити индекс и ниска темп. на изпомпване. Но знаеш, че чисто РАО масло няма и винаги са комбинация с естери. Тук подозирам, че има и малко група 3, но не мога да намеря никакъв MSDS, за да видя дали и колко. Има леко нисък TBN, само ми е чудно защо покрива само API SM, a не и SN, но предполагам, че zddp-то му е в повече. Това е определено едно доста добро масло. Второто е техния "300V"  Прави им чест, че наричат това "полу-синтетика", защото то си е точно такова - микс между група 3, 4 и 5. Мога да хвана бас, че групи 4 и 5 са сумарно 20-50% от него, останалото е група 3 (максимум 3+). Това, което Мотул неправилно нарича "ester base/core", тук правилно се нарича полу-синтетика  Ако е на по-добра цена от 300V, феновете на Мотул спокойно могат да го пробват. Дори ще се представи по-добре, заради наличието на РАО. Не ми харесва обаче широкия диапазон 5-50 - знаеш, това се постига с много вискозити подобрители, което не е добре. Бих го предпочел във вариант 15W-50, или още по-добре - 10W40 (ако има, де - не съм гледал). Ravenol ползват хубави РАО бази като Амсойл - 2-ро и 3-то поколение РАО... На мен ми допада много това - http://www.ravenol.de/en/produkte/verwendung/d/Product/show/p/ravenol-vollsynth-turbo-vst-sae-5w-40.html - някаква перверзна микстура от всички групи /3, 4 и 5), с висок TBN, прилични saps нивА... ако и цената му е "народна", ще е едно много приятно масло за хората, търсещи по-изгоден продукт за стокови коли. Не ми харесва това, че не посочват HTHS, а това е едно от най-важните неща. Добро предложение, както винаги колега Двигателист 
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:04 am |
|
|
|
andrey
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 11:13 am Постове: 63 Местоположение: София
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
|
Не знам каква е цената на VST в БГ, но RAVENOL Leichtlauföl SSL 0W-40 и особено RAVENOL VSI SAE 5W-40 (Viscosity at 100°C = 13.8 mm2/s, TBN = 10) са на доста достъпни цени. И двете масла на ravenol.de ги водят (уж) fully synthetic.
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 10:16 am |
|
|
|
Vmax
|
Братушките имат доста синтезирана информация по темата с фокус Лада, но въпреки това нещата са обяснени много точно и разбираемо в линка по-долу: http://www.chevy-niva.ru/viewtopic.php?t=42520В този линк от 58 страница надолу има сравнение на всички производители и повечето им продукти, не особенно пълно, но тук таме има интересни данни, като Редлайн е единственият с група 5 POE. http://www.lubritec.biz/synbook.pdfandrey написа: Не знам каква е цената на VST в БГ, но RAVENOL Leichtlauföl SSL 0W-40 и особено RAVENOL VSI SAE 5W-40 (Viscosity at 100°C = 13.8 mm2/s, TBN = 10) са на доста достъпни цени. И двете масла на ravenol.de ги водят (уж) fully synthetic.
В Германия има закон, гласящ че ако пише Синтетика, значи е мин. база 4 - за да няма шменти-капели. Както винаги швабите са железни - закон за чистотата на маслата, закон за чистотата на бирата... 
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 11:52 am |
|
|
|
andrey
Регистриран на: Пон Юли 25, 2011 11:13 am Постове: 63 Местоположение: София
Автомобил: Forester
Рейтинг: 34
|
Vmax написа: Братушките имат доста синтезирана информация по темата с фокус Лада, но въпреки това нещата са обяснени много точно и разбираемо в линка по-долу Vmax, специално на руски ти препоръчвам следните източници за моторни масла: http://www.oil-club.ru/forum/forum/22-motornie-masla-obshaja/ - умопомрачително количество документация, при това много добре подредена и организирана, архив с data sheets на маслата на множество производители, любителски тестове, професионални лабораторни анализи VOA/UOA, както и отделна тема с лабораторни анализи на трансмисионни масла, фото-галерии на отворени двигатели карани на различни масла и т.н. Почти за всяко по-разпространено масло има отделна тема - за пример ще дам по-горе споменатото масло RAVENOL - само за него темата към момента е 175 страници. Друг полезен руски форум с доста информация за различни видове масла, отново добре организирана в различни теми по производители: http://www.autoclub72.ru/forum/index.php?showforum=22
|
|
|
|
| Чет Сеп 26, 2013 12:26 pm |
|
|
|