Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
andrey написа:
Vmax, специално на руски ти препоръчвам следните източници за моторни масла:

http://www.oil-club.ru/forum/forum/22-motornie-masla-obshaja/ -

Четох малко от първата, че ми трябваше една стойност на HTHS, която никъде не намерих - действително там я има и то цитирана от вносителя.
Не цитирам Равенол или др. масла, за да не спамя темата.

Хареса ми обаче, директният подход в линка с ладата на автора - човека си казва, това което Алекс ни обучава от самото начало, изразил го е с примери, сбито и прегледно.

Хубаво е да знаем, кое масло е истинска синтетика, подходящо за различните Субара, и вече премиум рейсинг маслата - кое с какви добавки е, и каква е ползата от тях.

Чет Сеп 26, 2013 12:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Vmax написа:
...
като Редлайн е единственият с група 5 POE.
Да, Стани, Red Line са единствените, които използват изцяло Polyol-ester base-stock. Но въпреки това добавят и РАО за стабилност, баланс, и милост особено към гумените уплътнения/гарнитури (естерите ги "смилат" и раздуват, а РАО-то ги втвърдява). Когато ги събереш заедно РАО и естери става чудно и всичко е ок. PAO се добавя към естерите и по други причини (например резистивността на РАО базата към влага и анти-хигроскопичните й свойства, което е слабо място на естерите и т.н.).

NEO също прави изцяло естерни масла (е, отново с малко РАО за стабилност), но те работят с di-esters. Въпреки, че диестерите са по-долен "клас" от POE, с NEO карат масово във F1 и гледам, че нямат особени проблеми заради масло :giggle:
М1 също работи с Polyol естери, даже те (Exxon-Mobil) са един от най-големите производители на POE, но ги ползват само за добавки.

Хубави линкове към руските сайтове, момчета.

Чет Сеп 26, 2013 2:18 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
Vmax написа:
Братушките имат доста синтезирана информация по темата с фокус Лада, но въпреки това нещата са обяснени много точно и разбираемо в линка по-долу:
http://www.chevy-niva.ru/viewtopic.php?t=42520

Аз не можах да си обясня следното. Във параграф: Шаг второй – разбираемся с ACEA, гледаме шарената табличка на руски и по специално последният ред "Группьи базовьих масел". Отворих ACEA 08 ( http://www.acea.be/images/uploads/files ... _Final.pdf ), но не можах да намеря вътре където точно са групите. Вие намирате ли ги? И това не е ли спирачка, посочените са предимно до група III и в A3/B4 от 1-ва до 4-та. Ами ако искам Mid SAPS C3 масло, значи ли това че не мога да го намеря като гр 4 и 5?
Поздрави

Чет Сеп 26, 2013 8:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 256
Автомобил: Subaru Forester 2.0 Diesel MY2009
Рейтинг: 120
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Вчера смених маслото, сипах Ред Лайн 5W-30 (старото беше Мотул Еко Клийн 5-30) и...не вярвах, че разликата ще е толкова фрапираща!
Нямаше щракане тая сутрин като запали, двигателя утихна и вибрации няма, почна да работи почти като бензинов мотор.

Да си призная - не очаквах чак такъв резултат! Мърка, като коте (прегракнало коте, щото е дизел, ама мърка)

Ще видим как ще е и разхода...

=D>
 12

Пет Сеп 27, 2013 7:41 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
Намерих някаква следа в сайта на Lubrizol ( http://www.lubrizol.com/EngineOilAdditi ... fault.html ). Там за съответната категория на ACEA се упоменава коя група масло по API се изисква.

Пет Сеп 27, 2013 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

GIvanov_1975 написа:
...Аз не можах да си обясня следното...
...
Ами ако искам Mid SAPS C3 масло, значи ли това че не мога да го намеря като гр 4 и 5?

Не, съвсем не значи това. Има доста масла от групи 4 и 5 на пазара, които покриват MID / LOW / MID-LOW-SAPS (АСЕА Сх)
Пример за mid-saps ACEA C3 микс от РАО и естери (гр. 4 и 5) - Amsoil European Car Formula 5W-40 Synthetic Motor Oil
Друг пример за mid-saps ACEA C3, който е polyol ester (base stock gr. 5) - Red Line Euro-Series 5W30 Motor Oil
и т.н.

Jores написа:
Вчера смених маслото, сипах Ред Лайн 5W-30 (старото беше Мотул Еко Клийн 5-30) и...не вярвах, че разликата ще е толкова фрапираща!
Нямаше щракане тая сутрин като запали, двигателя утихна и вибрации няма, почна да работи почти като бензинов мотор.

Да си призная - не очаквах чак такъв резултат! Мърка, като коте (прегракнало коте, щото е дизел, ама мърка)

Ще видим как ще е и разхода...

=D>

Жоре, изчакай го малко да си направи "магията" :) Тепърва ще заработи това масълце. Хората обикновено виждат постоянна промяна към по-добро през първите 20,000км, след което си остава така... :) Поне 1,000км ще имаш депозиране на добавките и естерите... в резултат на което ще ти "изчезнат" 200-300 грама - ще си останат по металните части вътре в мотора.
За разхода - литър - литър-и-половина надолу при бензиновите, при дизелите очаквам да е по-малко, вероятно 0.8-1.0л. градско и 0.3-0.5л/100 - извънградско ще е надолу... Пиши, след като го проследиш.

Иначе, да, ефектът е нещо такова - както каза Андро - все едно си извадил мотора от колата и си го потопил в басейна, там да си работи :D Така работят маслата от група 4 и 5, без никакво наличие на спекулативната група 3.
:beer:

Пет Сеп 27, 2013 10:08 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
мда, отзивите от редлайн в дизелите на субару са много добри - и votolom коментира почти по същият начин, че няма никакво чаткане сутрин като запали, а и двигателят работи доста по-мазно

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Сеп 27, 2013 11:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 88
Автомобил: Subaru Forester 2.0D XE
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
ее, текат ми лигите като ги чета тия работи ...
Обаче няма никъде такива мърди - в понеделник поръчах РЛ-а, никаква реакция, вчера му звъня да попитам - не знае нищо за поръчката, пътувал бил но се прибирал вечерта и щял да реагира в петък... днес нищо ... някакъв пълен хобист е вносител на Red LIne за швеция :cry:
и не е само тоя - където питах за синтетични маслени филтри ме гледаха като застреляни; инереса и познанията им стигат до там да ти вкарат рег. номер и да кажат "за твоята кола ето тоя филтър излиза", точка...

Съб Сеп 28, 2013 12:19 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Колегата, въпреки строгия контрол на Red Line относно селекцията на партньори, със сигурност има и хобисти сред тях :pardon: Защо не си го поръчаш от Англия - да беше дошло при теб 100 пъти вече.

За филтрите - според мен ги търсиш на погрешните места :) Синтетик филтри ще намериш почти ексклузивно в топ местата за бутиково обслужване и доста от добрите тунинг гаражи. Ако в Швеция това е някаква драма, просто си поръчай филтър от ebay :)
Аз останах учуден от топ-гамата на Fram (Ultra) - все съм очаквал, но чак такава ювелирна изработка за маслен филтър, не бях виждал... дори на външен вид е по-апетитен от първоизточника (Амсойл) :cool:

Съб Сеп 28, 2013 12:31 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
=Alex= написа:
За филтрите - според мен ги търсиш на погрешните места :) Синтетик филтри ще намериш почти ексклузивно в топ местата за бутиково обслужване и доста от добрите тунинг гаражи. Ако в Швеция това е някаква драма, просто си поръчай филтър от ebay :)
Аз останах учуден от топ-гамата на Fram (Ultra) - все съм очаквал, но чак такава ювелирна изработка за маслен филтър, не бях виждал... дори на външен вид е по-апетитен от първоизточника (Амсойл) :cool:

незнам, ама се чувствам като в оня виц с кучето-птичар - "незнам то ли не може да лети, или аз не го хвърлям достатъчно високо" :D ... брадясах пред браузъра но не намирам почти нищо за синтетични маслени филтри, да не говорим за дизела на субару ...
някой колега ако си е купувал, може ли да пусне директен линк към ebay или някакъв UK сайт!

@=Alex= за Голфа, за който те питах мин седмица, не намерих абсолютно нищо и понеже ме притиска времето купих филтър Mahle OC 593/4 Micro-star®

Съб Сеп 28, 2013 12:18 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Извинявай, явно вчера вече ми е било късно и съм бил с "тъпата глава" - изключих, че търсим ф-р за дизелов боксер... a за синтетик филтър за Голф-а - сега проверих - Амсойл не прави за VW освен за 1.8Т и някои от 2.5/3.0 моторите... сори, бро. Ще трябва да смениш колата, за да им ползваш филтрите ROFL
Американците гледат по някакъв специален, техен си начин на мотори <2.0 :D

Съб Сеп 28, 2013 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 59
Автомобил: Forester 2.5XT 230 '06, 2.0 122 '98
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Това ли е това-то http://www.ebay.co.uk/itm/RED-LINE-5W30 ... 257a4efec2 ?

Нед Сеп 29, 2013 1:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Joro написа:
Това ли е това-то...?

Жорка, не знам кое е "това-то", но това от линка изглежда като да е RL 5W30 :) Ако това ти трябва, значи това е "това-то" :D

Пон Сеп 30, 2013 12:25 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Приятел всеки ден
=Alex= написа:
Joro написа:
Това ли е това-то...?

Жорка, не знам кое е "това-то", но това от линка изглежда като да е RL 5W30 :) Ако това ти трябва, значи това е "това-то" :D

най-после малко повече единодушие в тая тема ROFL

и аз мисля радикално да си реша маслено-филтърните проблеми - ще поръчам най-добрия синтетичен филтър и ще тръгна из автокъщите - каквато кола успеят да му завият, тая ще да е

Пон Сеп 30, 2013 1:22 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

mcrae написа:
...ще поръчам най-добрия синтетичен филтър и ще тръгна из автокъщите - каквато кола успеят да му завият, тая ще да е

ROFL ROFL ROFL да де, аз ти казах - сменяш колата, ако искаш да караш с нано-синтетик-филтър, т'ва е ROFL

Ами, брат, това са американци, к'во да прай'ш... ама и ти, егаси, свалИ моторчето от кухненския робот на жената, завря й го в Голфа и с'я търсим ф-р за него... :pardon:

Пон Сеп 30, 2013 1:30 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Моля за мнение относно http://www.ravenol.de/en/produkte/verwe ... 5w-40.html,качества на маслото и подходящо ли е за Н6 ?

Вто Окт 01, 2013 1:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

красибг написа:
здравейте и от мен , нов съм във форума и относно маслата ще пусна подробна информация за тях намерена из нета. дано да е полезна

Добре дошъл във форума, Краси.

Наистина не беше нужно да бързаш с този пост, а да се подготвиш добре за него. Без да се обиждаш, ще помоля някой просто да го изтрие, защото е пълен с ужасно стара и много невярна информация в почти всеки абзац, която може да подведе хората.
За да бъда обективен и, за да не го приемаш лично, ще дам само няколко примера - в момента не API SM е "най-новото", а API SN - прилагам ти актуалната API класификация от 2010-та.
Дефиницията за синтетични масла е крайно аматьорска, естерите присъстват при РАО (при условие, че са различни групи), дефиницията за РАО също не е вярна, а генерализирането, че масла като 10W40 & 15W40 са само минерални, буди искрен смях. И накрая - генерализиране на интервалите за смяна на маслото. Това е точния интервал за масла от група 3. И до там. Нито една кола няма да се разсърди, ако й сменяш хубаво масло (разбирай група 4 и 5) на 8,000км, дори на 1,000 ще те обича повече, но не е нужно, защото на практика ще изхвърляш масло, в почти перфектно състояние. Не може да се генерализира така - не е професионално, нито правилно.

В тази тема се говори на много по-високо ниво, в случай, че не си забелязал и поне моят стремеж е да има изключително достоверна и надеждна, професионална информация за маслата, която е трудно достъпна в България. Вероятно си го преписал/copy-paste-нал от някъде, просто знай, че е прекалено старо и аматьорски написано.
 2

Последна промяна =Alex= на Вто Окт 01, 2013 1:51 pm, променена общо 1 път

Вто Окт 01, 2013 1:33 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

dragoveli написа:
Моля за мнение относно http://www.ravenol.de/en/produkte/verwe ... 5w-40.html,качества на маслото и подходящо ли е за Н6 ?

Само по себе си - това е хубаво масло - РАО с естери, но по малкото данни, които могат да се намерят за него в мрежата, мисля, че има и немалък % група 3 (сравнително ниска темп. на замръзване и кипене). Има и доста VIs (viscosity improvers, които също занижават предходните параметри). Производителят не посочва HTHS, което не ми харесва - това ти е един от най-важните показатели, за да знаеш какво слагаш.

В рейсинговите масла, обаче, се слагат или минимално количество, или никакви почистващи добавки (защото водят до детонации в натоварените режими на мотора), което значи, че трябва да го сменяш сравнително често - стандартът за смяна на рейсингово масло е 3 месеца, независимо от пробега и начина на каране.
Ако караш на газ, не бих препоръчал това масло, заради по-високия SAPS индекс (не, че е кой знае колко много висок, има и доста по-високи от тази 1-ца).
Като цяло - бих казал добро масло, с висок TBN, ако караш леко модната кола, или просто караш агресивно (или в тежки режими - офроуд, теглене на разни неща и т.н.) и можеш да преглътнеш нуждата от по-честа смяна (може да изкара и повече - примерно 6 месеца, но този параметър трябва да се наблюдава с анализ на маслото). Ако успееш да намериш MSDS ще е по-лесно...

Вто Окт 01, 2013 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Voila ;) :

http://sosoil.co.za/msds/ravenol/

Вто Окт 01, 2013 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

30 год. стаж в ЦРУ намира всичко :D Батя, това е хубаво местенце, но няма за RCS...

Вто Окт 01, 2013 3:31 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Темата е заключена, не можете да променяте постове.  стр <  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 47  >