Отговори на тема
 Питане относно Бързи/Бавни предавки. 
Автор Съобщение

Постове: 25
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Извинявам се за глупавия въпрос, но е по-добре да попитам, отколкото да счупя нещо, защото съм лаик :pardon:

Става дума за Outback с механична скоростна кутия и лост за смяна на бързи и бавни предавки, а въпросът ми е:
Мога ли да сменям двата режима (от бързи към бавни и обратно) в движение (както съм на скорост), примерно при спускане по заледен наклон, стръмни изкачвания и други подобни ситуации? На кои предавки е допустимо това и при каква максимална скорост на движение, както и колко дълго може да продължи карането на бавни предавки?

Благодаря предварително!

Поздрави!

Сря Окт 09, 2013 4:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 87
Автомобил: Форестер SG, 5MT, 125HP
Телефон: 0887969876
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
При всякаква скорост може да включваш/изключваш бавните стига да го правиш при натиснат съединител!

Сря Окт 09, 2013 5:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Предполагам, че колегата иска да каже на всяка предавка може да включваш бавни с натиснат съедините. Аз ти препоръчвам да не правиш такова превключване при повече от 60 км/ч. Също така ако слизаш опасен участък или изкачваш такъв си Подготви автомобила Предварително, т. е. включи бавни преди да започнеш изкачване или спускане. Пример ще ти дам със спускане. Ако вече си започнал спускане по кален или заледен наклон, с натискане на съединител и задържане на спирачки рискуваш да се подхлъзне колата. Също така при отпускане на съединителя колата ще се подхлъзне със сигурност защото рязко намаляш оборотите на колелата.

Чет Окт 10, 2013 8:11 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 25
Автомобил: Subaru Outback V (BS) 2.5i (175 Hp)
Рейтинг: 13
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Благодаря и на двама ви! Аз досега винаги правех превключването при спрял автомобил и на свободна предавка. :D
Съществува ли опасност от прегряване на трансмисията при продължително каране на бавни и необходимо ли е след това да се покара малко на бързи автомобила, за да се охлади евентуално?

Чет Окт 10, 2013 9:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ето малко инфо: viewtopic.php?f=5&t=10355

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Окт 10, 2013 9:51 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 105
Автомобил: Outback EJ25 MT
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Аз лично не бих карал дълго време на бавни. Те са необходими при лоши условия и особено с ниските 1 и 2 предавка. Тогава и при пресечен терен (например Руски паметник в София) е много удобно да караш на 2-ра бавна. Тази аз много я харесвам и изобщо зависи какво правиш с колата. При мен 2-ра бавна и бърза + 3-та бавна е най-честото явление. Нормално е да се чува едно виене при включени бавни - нали се развърта редуктора.

Чет Окт 10, 2013 1:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2507
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз като изпреварвам на магистралата и ме мързи и няма нужда от 5-3 връщам бавните както съм на 5та. ROFL
Понякога съм забравял да върна от бавни на нормални - примерно на дерето си карам само на бавни... и до варна съм ходил на бавни... не е имало ядове... :beer:

Чет Окт 10, 2013 1:38 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1162
Автомобил: Impreza 2.0GRR!
Рейтинг: 71
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Превключването при мен поне става както при смяна на предавки. В движение, при подходящи обороти. Всичките му там прийоми на минаване на по ниска предавка си важат при минаване на бавни. Така пише в дебелата книга ;)
valqk написа:
Аз като изпреварвам на магистралата и ме мързи и няма нужда от 5-3 връщам бавните както съм на 5та. ROFL
При валяците е друго бе :)

Чет Окт 10, 2013 5:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А каква е максималната препоръчителна скорост при включени бавни скорости?

Пет Окт 11, 2013 7:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 259
Автомобил: OBW
Рейтинг: 80
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Допустима (не препоръчителна) - 140 км/ч.

Пет Окт 11, 2013 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема