Темата е заключена, не можете да променяте постове. стр <  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 47  >
 Alex Is The Oil Guy 
Автор Съобщение

Постове: 21
Автомобил: Subaru Outback 2.2 4WD '98
Рейтинг: 4
Нов фен
Човъркам си от любопитство да чета за маслата и попадам на следният линк: http://www.infineum.com/Pages/ACEAandAPITables.aspx В него има подробно описание за интересуващите ни стандарти по API.
В интерактивните презентация за API Sx има табличка където в забележката е упоменато, че API гр 3, легално можела да се обозначи като синтетика. Но което повече ми хвана окото е идващите нови стандарти по ILSAC GF-6A и GF-6B. Остарялата SAE J300 таблица е била ъпдейтната и са добавени новите 0W-16 и 5W-16 вискозитетенаи класове, wow.
Някой има ли информация коя поредна буква от латинската азбука би била следващият стандарт по API след API SN? Защото стандартите по API и ILSAC вървят ръка за ръка (ILSAC GF3 = API SL; ILSAC GF-4 = API SM; ILSAC GF-5 = API SN, ILSAX GF-6 = ??? ) ;)
Поздрави

Нед Май 25, 2014 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Автомобил: impreza
Рейтинг: 0
Нов фен
Четох доста
за всеки модел всеки си има различно мнение
аз карам импреза турбо 99та
колата се кара на 1 бар
спрях се на мотул
но се чудя между 10в40 и 10в60
моля за съвет :)

Сря Май 28, 2014 1:25 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Аз не разбрах питаш ли нещо, или просто казваш, че си избрал Мотул? Ако питаш - остава да кажеш и кой точно Мотул ;)
Иначе за вискозитетен индекс - 10-60 е предпоследното по "грешност" масло, което можеш да сложиш на само леко "надуто" Субару. Най-грешното е 20W-60 (освен ако някак не си я направил 700 коня на 1 бар).
Хубаво е когато питаме, да има ясно формулиран въпрос и конкретно подадени параметри на сетъпа на колата, както и при какви условия се ползва возилото, но и това сме го дъвкали доста... Какви са ти температурите на маслото, че искаш да ходиш на толкова сериозно вискозно масло?!

Сря Май 28, 2014 1:35 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Нов фен
благодаря за отговора
мисля да покарам на
Motul 10W40 6100 Synergie+

надявам се да не стане черно за по-малко от 2 месеца

Сря Май 28, 2014 2:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 517
Автомобил: Outback H6 '01
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
От прочетеното до тук ,мисля ,че ако старото масло е било черно и не ползваш някакви флъшове преди смяна ,има голяма вероятност и новото масло да почернее по-скоро от очакваното.Пробегът на маслото се измерва с моточасове или изминати километри.Ресурса му свършва като се променят физикохимичните свойства, или иначе казано започне да изчезва маслото внезапно. :hello:

Сря Май 28, 2014 2:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
@Japsa - човек, виж, ако искаш сериозно мнение - тогава просто ни кажи малко повече за колата ти - турбо Импреза 99 на 1 бар изобщо не е достатъчно, за да ти даде някой препоръка... Казваш, че си чел доста, но явно не е така - по-назад има доста писано какво е нужното инфо, което хората би следвало да дадат, за да получат адекватна препоръка :) На всяка страница от темата ли трябва да го пускаме? Нека си уважаваме взаимно времето...
Ако трябва да ти отговоря с тази информация, която даваш, би следвало да е нещо такова:
- 10-40 Мотул 6100 може да ти е много подходящо, ако караш само на бензин, сменяш го на всеки 4-5,000км и температурите на маслото ти не се задържат в диапазона 115-120С.
- 10-40 Мотул 6100 няма да ти е добре, ако караш на газ или ако колата редовно се настъпва здраво.
- 10-40 Мотул 6100 може да ти е добре за стоков сетъп, само с ремап, но няма да ти е добре, ако си рибилдвал мотора с по-големи хлабини.
- 10-40 Мотул 6100 няма да ти е добре, ако решиш да покараш в топъл ден на някоя писта.
- 10-40 Мотул 6100 е минерално масло, микс от групи 2 и 3 (и двете са минерални) - с доста вакса, с много променлив вискозитет в зависимост от температурата. Ако ти харесва да караш с минерално масло - значи всичко е наред.

Вадим ти думите с ченгел от устата ;)
:beer:

Сря Май 28, 2014 2:16 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Нов фен
Благодаря много за изчерпателния отговор и отделеното време
реших се пак да пробвам с мотула
колата е сток
няма големи хлабини
дори не е ремапната
не се кара по писта
затова мисля ,че маслото ще свърши работа
:)

Чет Май 29, 2014 7:08 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Грешиш, и то доста сериозно.

Турбо двигател на субару трябва да се кара само с пълна синтетика - т.е ако е Мотул, поне да е синтетичната серия 8100, а не 6100. Хлабините на двигателя нямат нищо общо с качеството на маслото, а само с вискозитета му.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Май 30, 2014 12:00 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
Четох, четох и още повече се обърках :-~ . Затова ще напиша какво е положението при мен, пък дано някой се намери да помогне:

Колата е Легаси 2.5 бензин 2004, няма газ. Маслото е Titan 5в30, ако не се лъжа GT1. Ако е важна конкретната версия, мога да я проверя. Купих колата от автокъща преди около 5000км, маслото беше под минимума, но не много. Тогава сложих 4л. масло и оттогава съм долял още литър, като в момента малко над минимума. Въпросът е:

1. Нормално ли е да гори толкова от това масло, при положение, че не съм „състезател“?
1.1. Ако отговорът е „да“, какво масло би трябвало да опитам?
1.2. Ако отговорът е „не“, каква е най-вероятната причина за „ненормалното“ държане? Доколкото видях няма течове в системата и аспухът не е омазнен.

Моля, ако има по-подходяща тема (тази ми се вижда вече претрупана, може би ето тази е по-подходяща), модераторите да преместят въпроса ми там.

Пон Юни 02, 2014 9:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Колега,какво означава
zearendil написа:
Тогава сложих 4л. масло
...ти когато купи колата,не я ли обслужи както трябва?Не смени ли маслото и филтъра(всички масла и филтри) или просто доля масло :facepalm: .Така написано,не се разбира много ясно.Ако не си направил обслужване на автомобила-направи го,смени маслото с подходящо такова(масово се полвзва 5w40),но както сам си разбрал сигурно от огромната тема за маслата-вискозитета и марката на маслото са доста относително нещо.След обслужването-следи за маслото и ако усетиш,че не е наред...на майстор да погледне.
zearendil написа:
Въпросът е:1. Нормално ли е да гори толкова от това масло, при положение, че не съм „състезател“?

По принцип не е нормално.

Пон Юни 02, 2014 9:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 62
Автомобил: legacy'04
Рейтинг: 40
От звездите одобрен
DDD написа:
Колега,какво означава
zearendil написа:
Тогава сложих 4л. масло
...ти когато купи колата,не я ли обслужи както трябва?Не смени ли маслото и филтъра(всички масла и филтри) или просто доля масло :facepalm: .Така написано,не се разбира много ясно.Ако не си направил обслужване на автомобила-направи го,смени маслото с подходящо такова(масово се полвзва 5w40),но както сам си разбрал сигурно от огромната тема за маслата-вискозитета и марката на маслото са доста относително нещо.След обслужването-следи за маслото и ако усетиш,че не е наред...на майстор да погледне.

Да, не съм обяснил добре. Масла, филтри, ангренаж, ролки някакви - всичко, което стандартно се сменя при купуване, беше сменено. При закупуването наляхме някакво масло от бензиностанция, колкото да я закараме до сервиза и това беше.
От форума разбрах, че може маслото да идва твърде „тънко“, та се надявам да ми кажете нещо такова :). Иначе колата си ходи на майстор, не съм ѝ „майстора“ аз, но всичко изглежда наред. На компютърна диагностика дава някакви грешки на ламбда сондата, предполагам защото ѝ е махнат катализатора, но не ми се вярва от това чак пък да гори масло.

Пон Юни 02, 2014 11:25 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 57
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Здравейте,
Предстои ми смяна на маслото (първа, откакто аз съм собственик).Четох темата, както и други източници из интернет, обаче не мога еднозначно да разбера може ли спокойно да мина от 5w30 на 5w40, нужно ли е за нашите геграфски ширини и т.н. В мануала на субару 5w40 въобще не се споменава като опция за вискозитет, същевременно има мнения, че за нашия климат е по-добре и т.н. Става дума за импреза 2.0 125к.с 2004г.на под 100 000км пробег. Ако е по-добре да мина на 5w40 нужна ли е промивка и с какво, след като в момента съм с 5w30.
Благодаря!
Поздрави!

Пет Юни 06, 2014 11:57 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Здравейте, съвсем спокойно можете да се придържате към вискозитетен диапазон 5-30 :) Разбира се, зависи и какво е маслото (минерално, полу-синтетика, пълна синтетика и истинска синтетика :), но с хубаво масло 5-30 е повече от достатъчен.
Поздрави

Пет Юни 06, 2014 8:01 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 57
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
toncheff написа:
Здравейте,
Предстои ми смяна на маслото (първа, откакто аз съм собственик).Четох темата, както и други източници из интернет, обаче не мога еднозначно да разбера може ли спокойно да мина от 5w30 на 5w40, нужно ли е за нашите геграфски ширини и т.н. В мануала на субару 5w40 въобще не се споменава като опция за вискозитет, същевременно има мнения, че за нашия климат е по-добре и т.н. Става дума за импреза 2.0 125к.с 2004г.на под 100 000км пробег. Ако е по-добре да мина на 5w40 нужна ли е промивка и с какво, след като в момента съм с 5w30.
Благодаря!
Поздрави!

=Alex= написа:
Здравейте, съвсем спокойно можете да се придържате към вискозитетен диапазон 5-30 :) Разбира се, зависи и какво е маслото (минерално, полу-синтетика, пълна синтетика и истинска синтетика :), но с хубаво масло 5-30 е повече от достатъчен.
Поздрави

Привет пак,
Изчетох абсолютно цялата тема от 54стр. :D и имам само едно питане....:), че доста е дъвкано всичко....
това : http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/58-red-line-5w30-full-synthetic-ester-motor-oil.html
или това: http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/184-amsoil-5w-30-signature-series-full-synthetic-motor-oil.html *
да пробвам.
Или да слагам един Motul 8100 X-Cess 5W40 и да не си тровя толкова мозъка с информация..... :giggle:

*Amsoil-a го дават low-saps (колата няма газ...все още)

Нед Юни 08, 2014 7:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Което и от двете да изберете, би било отличен избор.

8100 X-cess е група 3 масло (т.е. с минерален произход) и няма как да се сравнява с масла от групи 4 и 5, каквито са първите 2.

Амсойл сигничър е мид-сапс.

Флъш с хубав препарат (Detergent-based) само ще помогне да запазите параметрите на новото масло за по-дълго време.
:beer:

Пет Юни 13, 2014 10:52 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 391
Автомобил: Subaru под 13 сек на 402м
Телефон: 0888146602
Рейтинг: 198
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
toncheff написа:
toncheff написа:
Здравейте,
Благодаря!
Поздрави!

=Alex= написа:
Поздрави

Привет пак,
Изчетох абсолютно цялата тема от 54стр. :D и имам само едно питане....:), че доста е дъвкано всичко....
това : http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/58-red-line-5w30-full-synthetic-ester-motor-oil.html
или това: http://syntheticoil-europe.eu/en/5w-30/184-amsoil-5w-30-signature-series-full-synthetic-motor-oil.html *
да пробвам.
Или да слагам един Motul 8100 X-Cess 5W40 и да не си тровя толкова мозъка с информация..... :giggle:

*Amsoil-a го дават low-saps (колата няма газ...все още)

колега сложи масло което познаваш и си сигурен в него ,до преди 2-3 години нямаше класове 1-2-3-4-5--6- и др такива и колите си бяха ОК .Просто уважавай колата си обслужвай я на време и я карай.Жена и кола от каране не се плашат плашат се от кофти поддръжка или менте Е...И