| Автор |
Съобщение |
|
stoyan_c
Автомобил: Subaru Forester
Рейтинг: 0
|
Е че чак толкова ли да са педантични, че човек да не може да си вземе, каквито джанти си хареса Ето един хубав тул за нагледно сравнение на различни размери джанти: http://www.rimsntires.com/specspro.jsp? ... ic%20wheelНанесъл съм мойте стойности и се вижда че цялата гума ще стърчи навън само с 5мм, което мисля че няма да е никакъв проблем. А за апаратите (това което ме притесняваше мен) си прав - за тях проблем няма да има. Хубав е съвета да се гони оригиналния офсет 48, но масово гледам че джантите са с офсет 38. А в същото време зимните гуми са с 10мм по-тесни спрямо оригиналните летни. Освен това в спецификацията на автомобила са дадени размерите на гумите които поддържа, не и на офсета на джантите.
|
|
|
|
| Вто Сеп 09, 2014 12:44 pm |
|
|
|
jiovanni
Регистриран на: Пон Фев 28, 2011 8:21 am Постове: 21 Местоположение: Svishtov Рейтинг: 138   
|

Здравейте, Изминах първите 20 000 километра с новия Форестър и реших да споделя с Вас впечатленията си от автомобила. Ще изброя набързо плюсовете и след това ще се спра и на минусите на автомобила. Автомобилът е бърз, просторен, удобен, тих, разходът му е е просто невероятен - в момента по компютър средния разход за над 8000 км е 7.4/100, като с натрупване на километрите взе да спада. Позволете ми, преди да напиша и минусите, да направя едно уточнение - всеки, който си е купил ново Субару преди това е карал такова втора ръка - именно изживяванията със старото Субару ме направиха фен на марката и ме накараха да си купя ново, когато моментът настъпи. Минусите: Автомобилът издава шумове при двишение по неравности или с други думи дрънчи, скърца потропва и т.н. - забелязах го още със самото купуване. Естествено с течение на времето шумовете се увеличиха, но е факт, че ги имаше още в ден първи от покупката. И едно от най-стряскащите неща е, че самата шофьорска врата потропва, сякаш не е затворена добре. Сега - незнам дали това е проблем на сглобката или съм улучил каръшката бройка, но този факт ужасно много ме изнервя. Напоследък забелязвам, че и предното окачване се опитва да потропва - особено ако завивам по павета, каквито при нас има в изобилие. Друг огромен минус е обслужването в официалните сервизи - отвратително е - незаинтересовани и неуки хора с мазни гащеризони влизат в автомобил за 60-70 хиляди лева и те питат теб как да сменят сервизния интервал. Трагедия. При купуване на нов автомобил един от главните компоненти при избор е точно обслужването и точно заради него не съм убеден, че следващият ми автомобил ще е Субару.
Постът стана прекалено дълъг а не съм убеден че засегнах всички пюсове и минуси, но все пак се опитах да щрихирам нещата в едни груби рамки, с цел да помогна на други, които смята да направят тази стъпка. В крайна сметка за това са форумите - за да сме си полезни. Беше ми трудно, тъй като се борех с нашенския синдром "Мойто е най-убаво". ще се радвам и други колеги да споделят. Поздрави
_________________ Dubido ergo cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 1:37 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
За кой официален сервиз става дума - в София ли?
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 1:45 pm |
|
|
|
jiovanni
Регистриран на: Пон Фев 28, 2011 8:21 am Постове: 21 Местоположение: Svishtov Рейтинг: 138   
|
|
За Субару Габрово става реч.
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 1:53 pm |
|
|
|
gogij
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
|

Колега jiovanni, не си карък. Такова е качеството на материалите и сглобката по купето и вратите. Моята предна пасажерска седалка потраква и проскърцва от самото начало. Задна лява врата също. И двете при движение по неревности, което е често и дразнещо. Есента с моя майстор имам план да разглобим кори и седалка, пък да видим какво ще излезе.
Като сме почнали критики - нямам английско, нито руско, какво остава за българско меню на борд компютъра. На българският дилър не му пука особено. На японеца въобще. Какво ли не пробвах, за да се свържа директно със Субару /и телефони и мейли/. Нищо. На телефона се включна секретар. Една цветуща българска майна им теглих. Не толкова заради проблема, а заради това, че няма обратна връзка.
Има и проблем със запалването, които се случва само при модели с турбина - XT, като моето. Доста е писано в американски форум. За 14200км. до тук имам 6-7 неуспешни опита да стартирам двигателя. От втория път става. Чувството никак не е приятно. Скоро съм за смяна на масло и се надявам да ми ъпгрейднат ЕКУ-то, дано да се оправи...
Разбира се, автомобилът има своите много силни страни - стабилност, която можеш да получиш само от Субару, пъргав двигател, хубав дизайн, съвсем приемлив разход на гориво като се има предвид мощността от 240коня /10.80 и пада по борд компютър/. Но, макар и сравнително дребни, проблемите по-горе нарушават чувството ми за удолетвореност.
Поздрави
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 2:10 pm |
|
|
|
jiovanni
|
|
Благодаря Ви, колега gogij, за споделеното. Напълно сте прав, че проблемите са дребни но дразнещи... и ако ми позволите да добавя напълно и лесно отстраними при качествено обслужване. Преди няколко минути прочетох, че Субару Моторс са подписали договор за представителство със Субару - Италия, които били 100% собственост на FHI. Незнам дали това е хубаво или лошо и дали ще се отрази по някакъв начин на крайния потребител - просто го споделям, като информация от контекста.
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 2:50 pm |
|
|
|
tst
|
|
Здравейте,
Аз съм с турбо Forester и малко повече от 3 месеца нямам подобни оплаквания. Похлопване на врати - твърде странно. За мен недостатък е, че трябва доста силно да се ударят вратите за да се затворят - нещо "а ла Голф".
Запалването от втори и трети път може да е от имобилайзера. На предния Фори (2011) имах същия проблем и нещата се оправиха след 3-4 месеца.
Както се казва, на жена и кола трябва да случиш.
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 8:16 pm |
|
|
|
tst
|
jiovanni написа: ...
Друг огромен минус е обслужването в официалните сервизи - отвратително е - незаинтересовани и неуки хора с мазни гащеризони влизат в автомобил за 60-70 хиляди лева и те питат теб как да сменят сервизния интервал. Трагедия. При купуване на нов автомобил един от главните компоненти при избор е точно обслужването и точно заради него не съм убеден, че следващият ми автомобил ще е Субару.
Опитайте в друг сервиз - например Варна. Аз няма забележки за този сервиз с изключение на това, че малко по-скъпи са им услугите и цените на консумативите сравнени например с друг официален сервиз. Поздрави.
|
|
|
|
| Вто Сеп 16, 2014 8:25 pm |
|
|
|
Liben
Автомобил: Subaru Forester 2.0
Рейтинг: 27
|
Привет, При мен след 15000км нещата стоят така: Разход по компютър - 8.6л, при шофиране извънградско 1/3, а градско 2/3 от изминатите километри. Извънградското е по магистрала със 140-150км/ч. От колата съм доволен- стабилна в завои, доста проходима и за сега никакви ядове. При мен не се чуват потраквания и тропане от врати и т.н.- може би защото волумето е на мах..... е поне за тропане на врата със сигурност няма. Относно официалният сервиз в София- не са с мазни гащеризони, сложиха хората найлон на предната седалка и го караше приемчик с риза и вратовръзка. Смениха маслото с АРАЛ 0W40 и там филтри за около час. А..и ми смениха сервизния интервал За менюто на компютъра питах и аз, обаче казаха че английски не може да се зареди.
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 4:48 pm |
|
|
|
bubaru
|
Сега менюто да не стане само на Италиано... 
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 9:37 pm |
|
|
|
gogij
Автомобил: Forester XT
Рейтинг: 22
|
|
Пичове, може би неправилно съм се изразил. Вратата ми не тропа и не е пред разпад. Издава някакъв звук от вътре, нещо като жужене. Ще се разглобява. Предната пасажерска седалка си потраква и прескърцва от време на време. Това е от самото начало, като само един от четирите болта за фиксиране към купето бяха завити. Другите - хлабави, можеха да се отвият на ръка. Може заедно с другия колега с шумовете да сме каръци и колите ни да са сглобявани понеделник сутрин примерно, от японец препил със саке.
Тони /колегата tst/, вного ми се иска да ги сравним моя и твоя екземпляр, включително и на една права отсечка. Ще пиша, когато съм по шопето.
Поздрави
|
|
|
|
| Чет Сеп 18, 2014 10:45 pm |
|
|
|
SUBARUFORESTER XT
Автомобил: Subaru Forester 2.0 XT 2013''
Рейтинг: 0
|
|
Здр.,колеги!Да изразя и аз мнение на кратко: Фори ХТ 2013 1.На първо обсл.-ъпдейт на СОФТ-в последствие се премахна грешка за ниско ниво на масло 2.След това не съм имал проблеми с палене(като навик ми е да изчакам да изгаснат всички чекове на системи и възли)-може и от това да прави някакъв бъг с паленето! 3.Скърцане на шоф.седалка(доста дразнещо и нетипично за кола от този клас) и някакво причукване от задна дясна врата(може би),чува се причукване при често спиране(при легнали полицаи напр.),което ме кара да мисля,че може да са и спир.апарати,но в СМ я гледаха и не откриха нищо 4.При сериозен "КИК" на газта се чува обезпокояващо щракане като от ск.кутия или CVT веригата(първоначално мислех ,че са камъчета в подкалника вследствие на потеглянето,но се вслушах в звука,който ми се появява няколко пъти и се обедих,че не са)---някакви съвети...???Наблюдения?
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 12:07 am |
|
|
|
tony
|
Liben написа: Смениха маслото с АРАЛ 0W40 и там филтри за около час. А..и ми смениха сервизния интервал Колега можеш ли да споделиш защо са сложили 0W40, при положение че трябва/препоръчват да е 5W30 или 5W40, за 2.0 бензин ( освен ако не е записано друго в  ..), и причина за смяна на сервизния интервал?
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 9:03 am |
|
|
|
tst
|
tony написа: Liben написа: Смениха маслото с АРАЛ 0W40 и там филтри за около час. А..и ми смениха сервизния интервал Колега можеш ли да споделиш защо са сложили 0W40, при положение че трябва/препоръчват да е 5W30 или 5W40, за 2.0 бензин ( освен ако не е записано друго в  ..), и причина за смяна на сервизния интервал? И аз това да попитам - защо не са сложили 5W30 както е по документация? Това е Турбо Фори. Дори на капачката пише с големи букви 5W30 ONLY. Необходимо е да им поискате писмено обяснение - защо - иначе няма да се оправят. Поздрави
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 11:12 am |
|
|
|
Liben
|
|
Привет, аз не съм с турбина-2.0i се води. Маслото трябва да е 0w20 по предписание. Попитах за такова- нямаха и слагст 0w40- казаха, че няма проблем. а За сервизния интервал имах предвид, че вече не ми излиза на борд компютъра подсещането за сервиз на масло и маслен филтър, не че са ми казали да ходя след 20000км вмест сед 15000 например.
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 3:42 pm |
|
|
|
tst
|
Liben написа: Привет, аз не съм с турбина-2.0i се води. Маслото трябва да е 0w20 по предписание. Попитах за такова- нямаха и слагст 0w40- казаха, че няма проблем. а За сервизния интервал имах предвид, че вече не ми излиза на борд компютъра подсещането за сервиз на масло и маслен филтър, не че са ми казали да ходя след 20000км вмест сед 15000 например. Привет, Извинявам се за недоразумението. Явно и аз съм останал с впечатление, че карате турбо. 0W40 също е ок, но само да не беше Aral. Както и да е, можете да си го покарате и след 5-6000 да си го смените с друго по-добро. Не могат да кажат нищо ако е решена по-ранна смяна. Вижте има една тема за маслата в основния форум. Доста ще ви е полезна. Поздрави
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 3:59 pm |
|
|
|
=Alex=
|
Liben написа: Привет, аз не съм с турбина-2.0i се води. Маслото трябва да е 0w20 по предписание. Попитах за такова- нямаха и слагст 0w40- казаха, че няма проблем... Убедете ги да затворят, за да не се мъчат... Субару дилър НЯМА 0-20 масло, което се предписва изрично от Субару за този мотор?!?! WTF?! Не е сериозно! Това е мотор, проектиран за low-hths масла, и навсякъде изрично се пише, че трябва да се кара с макс 0-30. Евала СМТ, доказахте се.
|
|
|
|
| Пет Сеп 19, 2014 9:03 pm |
|
|
|
Liben
|
|
| Нед Ное 16, 2014 7:47 pm |
|
|
|
bubaru
|
|
Нещо е изтрещял маркетинг отдела...
|
|
|
|
| Нед Ное 16, 2014 11:01 pm |
|
|
|
Junghans
Регистриран на: Вто Юли 29, 2014 11:14 pm Постове: 110 Местоположение: Варна
Автомобил: Subaru Forester 2.0D
Телефон: 0888238905
Рейтинг: 46 
|

Нека и аз дам малко инфо за първите 9-10 000км. Колата си беше ОК до към 9000км , от миналата седмица се появи това досадно скърцане в седалката, което се търпи. По скоро ме притеснява скърцане което идва от предният прозорец  може да са пластмаси от таблото, все още не съм локализирал източникът. Имаше и потропване от задна седалка или кората за два дни, но бях ангажиран да го търся, сега изчезна. Искам да допълня че не съм я карал извън пътя, та да се разхлопа. Това са бели кахъри, както се казва, но дразнят ако карате 5-6 часа... Иначе колата си е самолет, разбира се аз никога не съм я качвал над 3 000 оборота, още си я пазя. Не съм нулирал километраж от как съм я взел и съответно наблюдавам разхода, естествено се покачи след като влязох в България и заредих с Българска нафта. В Германия беше 6,8 , след това разхода полека ми се покачи на 7,4. и съм уверен че още ще се качи, просто от тези 9 000км 5 000 са с немска нафта. На този етап съм доволен, естествено ми предстои сервиз, както знаем още няма във Варна, в момента два сервиза са кандидатствали за оторизация, единият е Пламен, другият е едно ново начало - нямащо нищо общо с други познати и финиширали нови начала И двата сервиза нямат идея кога някой японец ще дойде и ще ги коронова... на този етап оставам на вариант Констанца като най-близък до Варна сервиз. Макар всички минуси които съм изредил, знам каква ще е следващата ми кола, ако се спрем до тук със скрибуцане 
_________________ Junghans - Die deutsche Uhr www.junghanswatches.bg
|
|
|
|
| Пон Ное 17, 2014 12:52 pm |
|
|
|