|
Страница 1 от 1
|
|
Проблеми с газифициран Subaru Forester 2006 2.5XT. Съвети?
| Автор |
Съобщение |
|
Fire Dragon
Регистриран на: Пет Юли 12, 2013 1:36 pm Постове: 5 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Рейтинг: 0
|

Здравейте колеги! Преди почти година и половина се сдобих с форко 2.5т от един колега във форума. Първите няколко месеца изкарах на бензин и колата вървеше страхотно, но гълташе стабилно, тъй като не я жалих особено. След кратко съветване тук -там, като най-вече се доверих на agent dust (Краси), реших да го газифицирам. Сложена му бе газова уредба Романо и не е пестено от нищо. Кратко след това сменихме маслото на двигателя от Motul на Redline. В началото колата вървеше без никаква разлика на газ, както на бензин. Няколко месеца по-късно се започнаха ядовете. В началото се оказа богата на смес газта, та хвъргаше отзад облак - оправихме го при газаджиите. След това започна странно придърпване при високите обороти и то само, когато е в режим на газ, както и клатене на двигателя, когато е в ненатоварен режим. Правихме-струвахме, но газаджията отказа проблема да бил с газовата - всичко било наред. Започна се търсене какво не е наред с колата - първото нещо пробвахме с ламбда сондата - никакъв ефект. Пробвахме да изключим компютъра на газовата със "запушвалка" - пак нищо. Продължих да я карам така и след няколко пътешествия, започна да прави същите проблеми и на бензин, идвам при Краси (след буквално 2-3 седмици) и колата се оказа, че е изгорила 2 кила масло. Вече се хванах за главата! Първото нещо беше преглед на турбината, (подозирахме, че тя е изхабила маслото, защото двигателя беше сух) - всичко точно. Смени микрофилтрите, оправи и едното неработещо колело на VVT-то (датчик), та се надявахме поне клатенето да престане. Оказа се, че и някакъв маркуч към турбината се е разхлабил (та, както каза Краси - турбината може да е правила overspool (мисля) и да е хабила масло). Взех колата и като я подкарах на бензин беше доста по-добре (на газ беше много бедна на смес и Краси ме помоли преди да я подкарам на газ - да ида поне да я настроят), но пак имаше клатене. Сипахме добавка за прочистване, междувременно, но ефект никакъв. Вече над 600км я карам, след като уж настроиха газта и добрата новина е, че като че ли спря да хаби масло (че вече подозирахме проблеми с едно от буталата). Сега двигателя и в двата режима клати на свободен ход, а когато се подава газ - хълца на ниските, а на високите направо си прекъсва и не върви. Забравих да кажа, че: 1) Свещите са нови, така че и това е изключено като вариант. 2) Сменян е временно разпределител, но без ефект. 3) Няколко пъти е закачана на комп и показва някакви грешки на 4-ти инжектор (и на газ, и на бензин). 4) Проверено е налягането в цилиндрите и на 4те е в норма. Почти половин година се занимаваме с този проблем, а колата вече едвам върви  Много ще съм благодарен да споделите мнение или опит по въпроса, тъй като не съм сигурен какво да гледам от тук нататък!
|
|
|
|
| Пет Ное 28, 2014 9:57 pm |
|
|
|
sixshooter7
Автомобил: Forester 2.0 XT 2003
Рейтинг: 15
|
Fire Dragon написа: Забравих да кажа, че: 1) Свещите са нови, така че и това е изключено като вариант. 2) Сменян е временно разпределител, но без ефект. 3) Няколко пъти е закачана на комп и показва някакви грешки на 4-ти инжектор (и на газ, и на бензин). 4) Проверено е налягането в цилиндрите и на 4те е в норма. Почти половин година се занимаваме с този проблем, а колата вече едвам върви  Много ще съм благодарен да споделите мнение или опит по въпроса, тъй като не съм сигурен какво да гледам от тук нататък! Ами това за грешката на инжектора е достойно за внимание, според мен, особено щом са нови свещите. Може да се провери дали не цапа 4-та свещ. Аз имах подобен проблем на Бензин, светеше чека, клатеше само докато свети чека (  ), та с бате Краси минахме през свещите и всичките тези упражнения, докато не се смени единия, инжектор защото цапаше чисто новата свещ. За сега няма ядове. Надявам се и при теб тези проблеми да приключат. Успех!
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 1:56 am |
|
|
|
ivan ilarionov
Автомобил: Forester 2.0X 125 2003г
|
|
Здравей колега!
При мен имаше едно претрисане,когато изфорсирам на място. Когато в движение настъпя рязко газта,също имаше едно придърпване и колата не ускоряваше изобщо така добре както трябва. Правеше го и на бензин и на газ.При каране на газ се усещаше повече.Може би защото газта е по-чувствителна от към проблеми с токовете. Проблема беше в кабелите на свещите.Три от кабелите бяха избили.Смених ги и нещата се оправиха,сега Субито си върви ОК.
Дано да съм бил полезен.
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 9:55 am |
|
|
|
Vmax
|
ivan ilarionov написа: Здравей колега!
При мен имаше едно претрисане,когато изфорсирам на място. Когато в движение настъпя рязко газта,също имаше едно придърпване и колата не ускоряваше изобщо така добре както трябва. Правеше го и на бензин и на газ.При каране на газ се усещаше повече.Може би защото газта е по-чувствителна от към проблеми с токовете. Проблема беше в кабелите на свещите.Три от кабелите бяха избили.Смених ги и нещата се оправиха,сега Субито си върви ОК.
Дано да съм бил полезен. Тази кола не е с кабели, а с бобини
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 10:19 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
Нямам опит с Романо или турбо коли , но няма да е лошо да споделиш информативно каквъв е компютъра дюзите - марка и кубици какви точно смеси дава на празен ход каква точно е сместа чете ли в реално време лабда сондата компютъра на какъв размер са разпробити отворите на щуцерите, дюзите на колко милисекунди оварят на максимален товар иначе според мен най-добрия вариант е махаш Романото и слагаш Стенд алоун "мегаскуирт" 3 със автърмаркет ламбда сонда успех
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 10:33 am |
|
|
|
automan
Регистриран на: Сря Май 11, 2011 6:12 pm Постове: 183 Местоположение: Перник
Автомобил: Субару Форестър 2,5 ХТ
Рейтинг: 29
|
|
Това "клатене" на празен ход при работа на газ, според мен означава неравномерна работа на дюзите (разрегулиране, повреда или зацапване) на някоя от тях.
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 11:14 am |
|
|
|
Fire Dragon
|
Колега mitoko, ще се опитам да намеря колкото се може повече информация по въпроса. ivan ilarionov, благодаря за съвета, ще имам предвид - кабелите или бобините, както казва Vmax (съвсем начинаещ съм и признавам си - не разбирам много). automat, проблема с клатенето и придърпването го има и в двата режима  ! Да вметна и, че колата не върви като хората (т.е. не е с пълна тяга, особено в турбо режим).
|
|
|
|
| Съб Ное 29, 2014 1:30 pm |
|
|
|
Fire Dragon
|
Колеги, вчера колата вървеше отлично на бензин  (карам я почти изцяло на бензин след последния преглед при Краси, т.е. около 600км вече). Притрисането на свободен ход все още е на лице, за жалост. Вече все повече клоня към вероятността някой инжектор (и ако това е възможно да е именно газов) да цапа свещ!?
|
|
|
|
| Нед Ное 30, 2014 8:39 pm |
|
|
|
Vangelis
Пресен - пресен
|
Газов няма как да цапа свещ.  А проверявал ли си температурен датчик ... този, който дава инфо към ЕКУ-то?Понякога хората си преобръщат колите и на финала откриват нещо мнооо просто като проблем.Ако е думнал и лъже колата, че е много студена ... може да налива яко бензин от което да последва зацапване на свещи и кофти работа и на 2та режима ... и бензин и газ.Отделно леко смесване на бензин и масло от богатите смеси, може да доведе до разреждане на бензин в маслото и от там да последва и изгаряне на масло...Не претендирам да съм голям разбирач ... просто питай майсторите и провери тая работа.При проблем с датчика, може да е малко по-добре при студено време ... и лятото да е по-зле. Налягане на бензин гледахте ли дали е в нормата? И щом ти прави грешка на 4ти инжектор ... все пак ги свали всичките ... и иди някъде да ти ги изчистят като помоли преди това да ги тестват. И запомни кой е въпросния 4ти...
|
|
|
|
| Пон Дек 01, 2014 11:05 am |
|
|
|
Fire Dragon
|
Здравейте колеги! Да хвърля малко светлина върху темата. Проверени са бубини, свещи, ввт колелата, термодатчик и още някои неща, които аз честно казано дори забравих. Не е от тях. Грешката, както правилно помнех беше на 4-ти инжектор и Краси каза, че е решил да му размени мястото с някой друг (втори инжектор), за да провери дали и грешката ще се премести. Ами оказа се, че стана този номер. Това, разбира се обяснява само факта, че грешката идва от инжектора, но защо има клатене на двигателя на празен ход ще стане ясно след почистване на въпросния инжектор или смяна (зависи дали има ефект от чистенето)! Надявам се най-после да се установи от къде е, че вече през всичко минахме, имам чувството... Поздрави и Весели празници на всички 
|
|
|
|
| Вто Дек 23, 2014 8:48 pm |
|
|
|
MartoAl
Регистриран на: Съб Юли 26, 2014 8:38 pm Постове: 144 Местоположение: София
Автомобил: Impreza 94, Forester 2.5 XT 6MT
Телефон: 0898865927
Рейтинг: 126  
|
Колега, сподели резултата след като установите от къде идва проблема. По талон (не карам колата аз) имам 2.5ХТ (газифициран), който има доста сходни симптоми, а почти всичко по него е сменено (имаме съмнения в десния TGV клапан, който не отваря и евентуален проблем с турбото). Чека свети, но виновник за това е EGR клапан (екологията е отстранена). Благодаря предварително 
|
|
|
|
| Вто Дек 23, 2014 10:37 pm |
|
|
|
srg
|
|
MartoAl, закачи горския на комп, защото светещия check engine може да "крие" и друга грешка освен скопяването на EGR-а.
_________________ For every action there is an equal opposite malfunction!
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 1:11 am |
|
|
|
MartoAl
|
srg написа: MartoAl, закачи горския на комп, защото светещия check engine може да "крие" и друга грешка освен скопяването на EGR-а. Преди седмица е закачан при Дани и има само една грешка (EGR-а)
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 1:35 am |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
|
Ако клатенето е при съвсем леко каране(малки газови времена) може да е от прекалено малки времена на газовите инжектори, непосилни за тях и същото се получава и на свободен ход. При голям турбо двигател в стремежа си да направят добре работата на високи обороти са прекалили малко с изнасилването на инжекторите. Не разбирам защо го правят като почти е сигурно че газовата може да допълва с бензин при високи обороти при нужда. Това го казвам от личен опит. Сигурно като се смени инжектора и на бензин ще се оправи.
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 2:59 pm |
|
|
|
MartoAl
|
|
В интерес на истината колата клати повече на бензин от колкото на газ (на бензин е по-спъната).
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 8:27 pm |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
|
Може би бензиновия инжектор е много зле, дали няма да се оправи с почистване на сериозен стент. Най вероятно обърква работата и на другите инжектори. Все пак ламда сондата ще показва бедна смес докато и 4-те цилиндъра не получат смес над 14,7: 1(кислород : бензин)
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 10:18 pm |
|
|
|
MartoAl
|
|
След празниците сигурно Форестера ще влиза в сервиз, за да го погледне някой който знае за какво става дума, че така не е готино да се кара (230 к.с. а все едно са 130).
|
|
|
|
| Сря Дек 24, 2014 11:51 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|