|
Страница 1 от 1
|
|
Форестър 2003 г въпроси относно поддръжката
| Автор |
Съобщение |
|
Forester2003
Регистриран на: Пон Яну 12, 2015 4:51 am Постове: 351 Рейтинг: 151   
|

Здравейте,
Отскоро карам Субару Форестър 2003 2.0 бензин малкия мотор с ръчни скорости. Имам питане относно няколко недостатъка, които открих на фори след около 50 км тестове в градски условия, бих се радвал ако може да ме насочите конкретно какво да се поправи:
-при натискане и отпускане на газта колата придърпва, усеща се и нещо като лек удар отдолу, на какво се дължи? - според мен вероятно е от каре или тампони, а може и двете. Не съм запознат със спецификата на системата 4х4 при субару и на какво може да се дължи подобно поведение. -съединителя е много твърд, такива ли са всички субарута, конкретно форестърите от тези години 2003-2005? -При навит волан докрай на 1ва/задна колата като че ли леко подскача в завой, на какво се дължи и нормално ли е? -Спирачките хващат много добре, но малко преди самото спиране на колата се усеща и чува нещо като пристъргване и е много дразнещо, предполагам се включва ABS защото спирачката леко подритва при всяко едно стъргане и колата не спира добре след това. Накладките са нови, гумите са от края на 2012, размер на джантата 15 цола. -Осветлението от тавана отпред при шофьора е под всякаква критика. Има 2 мини лампи по средата, от които не се вижда почти нищо, евентуална смяна с нещо по силно възможна ли е? - Колата по километраж е на 240 хил.км почти, какви са съветите за маслото което ще бъде препоръчително да ползвам за първа смяна като собственик и какво количеством както и какви филтри се ползват най често. Трябва ли да се долива и през какъв интервал? -Прочетох преди време за ролките и ремъците че при евентуално смяна трябва да се сменят заедно с водната помпа, кое налага смяната на тази помпа?
До тук всичките ми въпроси вероятно са свързани с доста части, труд и пари. Ще бъда благодарен на адекватен отговор и малка калкулация за всеки един от тях!
Поздрави и много безаварийни на всички субараджии!
|
|
|
|
| Сря Яну 14, 2015 11:53 pm |
|
|
|
askeless
|

Прескачането при навит волан в завои почти винаги се дължи на вискомуфата, която има роля на среден диф. Намира се в опашката на кутията, състои се от няколко отделни диска /пакета/, потопени в специален силикон. Не е хубаво да с кара със задъраща виско муфа, не може да компенсира разликите в оборотите на 2та моста и води само до по големи ядове, като смилан на лагерите в опашката. Цената е солена - лагери, рециклаж и работа сваляне,качване - около 500 лв. Не е нормално да е много твърд съединителя - симптом за отиващ си притискател или проблеми с помпите. Също скъпо - комплект съединител exedy е 350 лв, работа около 120 лв, отделно помпите. Може да придърпва заради съединителя, степента на сгъстяване не е кой знае колко висока и си иска газ, за да върви. Свиква се и може да се кара плавно. Разбира се може да има проблем с някой тампон, като бих заложил на тези на двигателя. По около 100 лв броя са, 2 броя, няма афтърмаркет. Като цяло заради awd-то имаш сцепление и ВМ се предава доста силно и рязко. Със спирачките също не е нормално положението, вероятно имаш задържащ апарат, сваляне, преглед, почистване, ремонтен комплект ако се налага. После нова спирачна течност. Провери и ръчната, също се износва. При обслужване задължително се сменя водна помпа, охлаждащата система има малък толеранс и с проблемен възел мотора може да прегрее. Оттам най-често се стига до смяна на гарнитури. Така и така е отворено за нов анфгренаж, сменяй и помпата да си спокоен. Търсиш такава със солиден импелер, като вентилиран спирачен диск, а не с лопатки. Проверяваш бобина/бобини, сменяш свещи, поглеждате алтернатора. Не е лошо да се видят хлабините на клапаните. Хубаво е да се сменят маслата на кутията и задния диф, около 20+ лв литър 75w90, трябват 5 литра.. Здрав мотор не трябва да гори масло, ако се губи първо се оглежда за течове от капаци, картер. За първа смяна пробвай 5w30 или 5w40 пълна синтетика, и се увери че нямаш течове. Ако го гори/губи минаваш на по-гъсто малко, примерно 10w40. Хубави масла са по 15-20+ лв литъра, има специални масла ако карш на газ. При всички положения най-добрия съвет е да отидеш на сервиз, където правят основно Субару - има теми по въпроса. С крушките е такова положението, не е много светло. Можеш да сложиш лед на тавана и да я вържеш към крушката, твой е избора. Поздрави!
|
|
5
|
|
| Чет Яну 15, 2015 12:43 am |
|
|
|
Forester2003
|

askeless написа: Прескачането при навит волан в завои почти винаги се дължи на вискомуфата, която има роля на среден диф. Намира се в опашката на кутията, състои се от няколко отделни диска /пакета/, потопени в специален силикон. Не е хубаво да с кара със задъраща виско муфа, не може да компенсира разликите в оборотите на 2та моста и води само до по големи ядове, като смилан на лагерите в опашката. Цената е солена - лагери, рециклаж и работа сваляне,качване - около 500 лв. Не е нормално да е много твърд съединителя - симптом за отиващ си притискател или проблеми с помпите. Също скъпо - комплект съединител exedy е 350 лв, работа около 120 лв, отделно помпите. Може да придърпва заради съединителя, степента на сгъстяване не е кой знае колко висока и си иска газ, за да върви. Свиква се и може да се кара плавно. Разбира се може да има проблем с някой тампон, като бих заложил на тези на двигателя. По около 100 лв броя са, 2 броя, няма афтърмаркет. Като цяло заради awd-то имаш сцепление и ВМ се предава доста силно и рязко. Със спирачките също не е нормално положението, вероятно имаш задържащ апарат, сваляне, преглед, почистване, ремонтен комплект ако се налага. После нова спирачна течност. Провери и ръчната, също се износва. При обслужване задължително се сменя водна помпа, охлаждащата система има малък толеранс и с проблемен възел мотора може да прегрее. Оттам най-често се стига до смяна на гарнитури. Така и така е отворено за нов анфгренаж, сменяй и помпата да си спокоен. Търсиш такава със солиден импелер, като вентилиран спирачен диск, а не с лопатки. Проверяваш бобина/бобини, сменяш свещи, поглеждате алтернатора. Не е лошо да се видят хлабините на клапаните. Хубаво е да се сменят маслата на кутията и задния диф, около 20+ лв литър 75w90, трябват 5 литра.. Здрав мотор не трябва да гори масло, ако се губи първо се оглежда за течове от капаци, картер. За първа смяна пробвай 5w30 или 5w40 пълна синтетика, и се увери че нямаш течове. Ако го гори/губи минаваш на по-гъсто малко, примерно 10w40. Хубави масла са по 15-20+ лв литъра, има специални масла ако карш на газ. При всички положения най-добрия съвет е да отидеш на сервиз, където правят основно Субару - има теми по въпроса. С крушките е такова положението, не е много светло. Можеш да сложиш лед на тавана и да я вържеш към крушката, твой е избора. Поздрави! Благодаря за този изчерпателен отговор на askeless! Със сигурност ще е полезен и за други решили да си купят фори на старо от тези години. Остава само да ме насоча към конкретен източник на качествени части, като за начало ще ми трябва обобщение: - Свещи (бройки, марка?!) - Ремъци и ролки (бройки, марка?!) - Водна помпа (марка?) - Масло за двигателя и кутията (вид, литри, марка?) , предполагам не гори масло този мотор, в работещо състояние изключен от скорост на място не се усещат никакви вибрации, това ми хареса най-много в този мотор тип боксер, но на по-късен етап разбрах, че не е гаранция за безпроблемност. Ще се погледнат и тампоните евентуално за смяна, каква марка трябва да са? - Алтернатор (марка) - Антифриз (количество, марка) - някъде четох за сини зелени червени антифризи и се обърках накрая. - Филтри - маслен, въздушен, горивен, на купето. Ако съм пропуснал някой - добавете го с вид и марка. За спирачките разбрах - ще се погледне ръчната, но се съмнявам да е от нея. Възможно ли е да стърже преди финалното усилие за спиране поради лоша течност или пък въздух някъде по маркучите? Съединителя е с вероятен проблем в някоя от помпите, не помня да съм карал друга кола с толкова "силен" съединител. Другото което пропуснах в 1вия пост е за джантите - понеже колата я купих с 15 цола джанти, а видях някъде, че за оригинален размер са посочени джанти с цолаж 16 - има ли някакъв проблем който може да се появи в последствие от по-малките джанти? Преди да поръчам изброените консумативи ще направя запитване за обща цена до няколко от препоръчаните от Вас магазини. Ако има части или консумативи с които може да се прави компромис, за сметка на по-ниската цена, бих се възползвал, все пак не караме нови коли. 
|
|
Последна промяна Forester2003 на Чет Яну 15, 2015 8:39 am, променена общо 1 път
|
|
| Чет Яну 15, 2015 8:01 am |
|
|
|
petko 69
|
|
Честито колега,добре дошъл във форума.Прочети темата за бели сервизи и се насочи към някой от тях защото Субару е по- различна кола и изисква майстори които са наясно с марката.В противен случай рискуваш да прави ремонт по два пъти.
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 8:30 am |
|
|
|
Vmax
|
Forester2003 написа: Със сигурност ще е полезен и за други решили да си купят фори на старо от тези години. Остава само да ме насоча към конкретен източник на качествени части, като за начало ще ми трябва обобщение:  Ето го обобщението - приятно четене. viewtopic.php?f=1&t=15245
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 8:57 am |
|
|
|
Forester2003
|
petko 69 написа: Честито колега,добре дошъл във форума.Прочети темата за бели сервизи и се насочи към някой от тях защото Субару е по- различна кола и изисква майстори които са наясно с марката.В противен случай рискуваш да прави ремонт по два пъти. Благодаря, ще разгледам! 
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 8:58 am |
|
|
|
askeless
|

Посочи на какво гориво караш - бензин - газ Свещи по предписание Champion RC10YC4 или NGK BKR6E-11 или DENSO K20PR-U11, разстяние на електрода 1 мм. Алтернатор - проверява се зареждането, ослушва се за лагер и се сменя ако се налага. Ремъци - оригиналните са скъпи, може gates, dayco също върши работа. Ангренажа на dayco е около 75 лв, пистовите са по 20 Ролки - най-добре оригинални /от колегите с оригинални части/, може афтърмаркет, но по-читава марка, цена около 300-500 лв. Водна помпа - най-добре оригинална, задължително със солиден импелер. Цена около 100-200 лв * при смяна на ролките огледайте семеринги на разпределителни валове и маслена помпа, по 10 лв са и също ще спести бъдещи разходи. Мисля vvti система няма Антифриз - син или червен, не е голяма разликата, тук предпочитаме червен. Мотул 15лв/1л, hepu 15лв/1,5л най-често. Твоя форко събира 6.6 л. Смени задължително термостата /30лв/, огледайте маркучите и ако има нацепени/одървени също ги смени. Може да се измие външно или продуха и радиатора. Масло двигател - събира 4 л, според мен използвай 5w30/40 синтетика поне за първа смяна, добри марки с малко ментета за някои са xenum, amsoil, eneos, ravenol, redline, цените са 20+ лв/1л. За motul, yacco, motorex има противоречиви коментари. Важно е с какво гориво караш основно защото има разлика в маслата /прочети темата за маслата на субару и alex is the oil guy/. Също так помисли за флъш на мотора преди смяна с новото масло Масло кутия - събира 4 л 75w90 трансмисионно масло, тук мотул от проспеед не е лош избор - 24+лв/л. Задния диф събира 0.8 литра от същото Филтри може всякакви да ползваш, но смени всичи - въздушен, горивен и на климата, не са скъпи. Тампони по окачването са по 15-20лв, с изклчение на големите маслени на носачите, оригинални са 100 лв, има заместители по 60. Шарнирите и накрайниците са по 30-40 лв. Тампони под мотора и биелетата отпред има само оригинални 60-100 лв. Вклювчването на абс едва ли е от ръчната, спираш предимно на предните колела, така че проблема е там някъде - почистване и раздвижване на апаратите и смяна на спирачната течност - тя 15лв/л. Смени маслото на хидравликата - 20-30лв/ л, трябват ти 800мл. Помпите на съединителяя могат да се ревизират и не е скъпо. Няма проблем да караш с по-малки или малко по-големи гуми, проблем е когато караш с различни гуми, и то не дамо размер, но и грайфер, значително износване. Най-вече първонаачално обърни внимание на доброто обслужване и на виско муфата.
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 12:53 pm |
|
|
|
Forester2003
|
Страшно изчерпателен отговор, благодаря !!! Колата се кара само на бензин. По окачването не съм усетил да има проблем, само където почуква при смяна на предавките, но ще погледнем каретата, а за тампони на мотора - мотора на празен ход не тресе изобщо, какъв е смисъла да се сменят? Относно вискомуфата - какъв е принципът на действие и каква е приблизителната й цена и на чаркалъците свързани с нея? На какво точно се дължи това леко подскачане при навит волан? Не съм тествал ръчката за бавните още, не и преди да съм сигурен, че няма да строша нещо преди обслужването. Много въпроси зададох, но поне разбрах доста полезни неща относно поддръжката на фори. С отговорите на последните въпроси които съм писал по-горе темата може да се счита за полезна 101%!
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 1:52 pm |
|
|
|
askeless
|

Не съм писал, че нещата по окачването или тампоните на мотора са за смяна, ставаше въпрос че придърпването и притракването може да се дължи на някой разбит тампон, освен на съединителя или муфата. Цените са, за да се ориентираш. Диагнозата е важна в случая, затова посети сервиз, нека прегледат колата и ще се види. За вискомуфата вече писах цени - 100-120лв работа, 250 лв рециклиране на самата муфа и 140лв за 4 лагера, това е. Намира се в опашката на скоростната кутия, най-общо от едната и страна идва вала от кутията, а от другата страна продължава вал, който чрез зъбно колело /възможно и редуциращо/, предава към друг вал и оттам към кардана. Между валовете, в кожуха на муфата има фрикционни дискове /пакети/, потопени в специален вискозитетен силикон и всичко е капсуловано. В нормални условия се предава 50/50% ВМ към преден и заден мост. Когато има приплъзване и скоростта на въртене на някой от мостовете е по голяма от на другия, от триенето на пакетите силикона се втърдява и съединява колкото е необходимо или изцяло дисковете, като по този начин се пренася ВМ към моста с по-ниска скорост, съответно с по-добро сцепление. Това се случва докато не се изравнят скоростите на въртене. За да може все пак да се кара има известен толеранс на разминаване на скоростите на въртене. Действа бързо и може да пренесе почти целия ВМ към единия от двата моста. Когато силикона започне да губи свойства, или пакетите са износени, не може да прехвърли момент, с което натоварва скоростната кутия или пък задържа /втърдява/ и в нормални ситуации и когато и 2та моста имат сцепление няма толеранс наа скоростите на въртене, като при завой и различни ъглови скорости на отделните колела започва да задържа. Натоварва самите лагери на муфата, диференциалите, износва гуми и се кара трудно. На входящия вал в кожуха наа муфата има и една зегерка, която ако изпадне и попадне между пакетите, може да стане страшно. Това е в общи линии, за праване ли е, се прави с приоритет. Иначе си караш на твоя отговорност.
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 3:37 pm |
|
|
|
valdy
Регистриран на: Нед Фев 24, 2013 5:29 pm Постове: 32 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Forester 2.0 MT '99
Рейтинг: 0
|
|
Само едно уточнение за маслото в скоростната кутия и задния диф -въпреки, че са с еднакъв вискозитет, маслата не са еднакви! За кутията търси 75W-90NS масло (non slip), важно е за синхронизаторите и лесното превключване. А в задния диф е масло 75W-90 с фрикшън модификатори!
|
|
|
|
| Чет Яну 15, 2015 11:55 pm |
|
|
|
Forester2003
|
|
Благодарности още веднъж за обстойните обяснения!
|
|
|
|
| Пет Яну 16, 2015 2:27 am |
|
|
|
Forester2003
|
Нов въпрос - не открих в други теми нещо което ме интересува - при спиране по нагорнище и последващо натискане на съединителя, колата изключена от скорост и без натискане на спирачката стои на място. Тоест съединителя играе роля на спирачка, вероятно изчаква включване на 1ва или бавни. Предполагам това трябва да е при всички коли с бавни или греша? От механична гледна точка ползването на съединителя за спирачка в спряло положение по нагорнище натоварва ли го допълнително? Има ли възможност подобна екстра да бъде интегрирана в коли които нямат бавни скорости? Това може да бъде доста добър помощник на млади шофьори. 
|
|
|
|
| Нед Яну 18, 2015 9:49 am |
|
|
|
Vmax
|
|
Hillholder
Колега, тия неща дето уж не ги намираш са писани и пренаписвани. Отиди в тема форумводител за новодошли, изтегли си едно ръководство на собственика за твоя модел и го прочети... Купил си кола, а не си прочел ръкодоството на собственика???
|
|
|
|
| Нед Яну 18, 2015 11:38 am |
|
|
|
Forester2003
|
|
Приятел ръководство имам оригиналното на колата, но е на немски. Аз се справям добре с английския предимно. Ще прочета този хилхолдър какво предствлява, благодаря. Поздрави!
|
|
|
|
| Нед Яну 18, 2015 5:04 pm |
|
|
|
Vmax
|
Forester2003 написа: Приятел ръководство имам оригиналното на колата, но е на немски. Аз се справям добре с английския предимно. Ще прочета този хилхолдър какво предствлява, благодаря. Поздрави! Този линк е направен за новобранци на тема Субару като теб - които не знаят, защото никой не се е родил научен. viewtopic.php?f=1&t=15245Ако го беше погледнал щеше да стигнеш до тук: http://www.jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Forester/И щом се справяш с английският ще ти е полезно да знаеш какво си купил и как да не го счупиш ПС: Нали рабираш, че е доста неприятно всеки новорегистрирал се да задава едни и същи въпроси и да не си прави труда да почете поне малко? Безаварийни километри.
|
|
|
|
| Нед Яну 18, 2015 6:50 pm |
|
|
|
Forester2003
|
valdy написа: Само едно уточнение за маслото в скоростната кутия и задния диф -въпреки, че са с еднакъв вискозитет, маслата не са еднакви! За кутията търси 75W-90NS масло (non slip), важно е за синхронизаторите и лесното превключване. А в задния диф е масло 75W-90 с фрикшън модификатори! Колега какво е това non slip масло в Manual-а не прочетох нищо за подобно масло и майсторите от сервиза ми поръчаха еднакви масла 75W-90 за кутията и скоростите. От гугъл разбрах за това 75W-90NS че има такова масло на редлайн. Може грешката да е моя, но къде пише да се слага такова масло и каква е принципно разликата, ще навреди ли ако е само 75W-90 маслото и в кутията и в скоростите? Благодаря на всички които пишат в темата!
|
|
|
|
| Пет Яну 23, 2015 8:48 pm |
|
|
|
Shir
Регистриран на: Съб Ное 08, 2014 3:51 pm Постове: 29 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 6
|

Ето на кратко за hill-holder: http://en.wikipedia.org/wiki/Hill-holderМоят Форестър е с ръчни скорости, но няма бавни. Качвал съм се и на други - има я системата. Въпросът за износването на съединителя е интересен, тъй като и моят(в наскоро купена кола) е доста труден за натискане. Статията по-горе не е изключително подробна, но в крайна сметка, ако искаш да си пазиш съединителя, просто го използваш по-малко и по-щадящо, така например - вместо с hill-holder или полу-съединител, направо държиш спирачка и катериш с ловко потегляне  Така или иначе, описанието според мен системата просто има нужда да отчете, че съединителя е натиснат, няма нужда да си взаимодейства с него. Може и да греша, но ако съм на прав път, то износването няма да е повече, отколкото просто да го държиш, в която и да е друга ситуация. Глезотия си е, но аз имам друго мнение каква кола трябва да карат неопитните шофьори. С тая приумица човек свиква на по-лесно и после, когато има по-голямо значение и е сам на пътя, му е по-трудно. Според мен учащите се би трябвало да почват с кола максимално лишена от екстри, щото глезотийките се научават много по-бързо. Като леко отклонение - на скоро видях учебно Ауди А6 автомат(предпоследна генерация мисля) - е да ги качваме на волани и симулатори за Playstation, ако ще е така Относно по-сериозната част, не знам дали вече си минал смяната на масла на диф и скоростна, но все пак да споделя - при мен сложиха различни масла на двете. Не помня точно какви, ще погледна в списъка от сервиза, ако пожелаеш, но бяха различни със сигурност.
|
|
|
|
| Пет Яну 23, 2015 9:44 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|