Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >
 вибрация във волана при 110-120 км 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 94
Автомобил: SUBARU Legacy 08 АТ
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
всичко свърши със смяната на зимните гуми, луната спи.....тъпото тресене е от криви гуми колеги...

Същия случай и при мен… тресеше стабилно при 120 (+-10). Смяна на гумите със зимни - сега на 120-130 не мога да разбера, че съм в движение…и едната джанта (от предните беше малко крива, но сега е отзад и проблеми йок :))

Вто Ное 03, 2015 11:25 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 180
Автомобил: Impreza Outback 2005;Оutback 2020
Телефон: 0894736253
Рейтинг: 181
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пламен Янев написа:
quietriot написа:
Оправихме я,разменихме задни предни гуми и заспа

Сега следи коя ще почне да се изтрива,тя е кривата гума.При мен се изтри около една педя по външния ръб на грайфера.

п.с. При прегледа на стенда биеше много леко,но на колата вече се усещаше дори и отзад !

M даа,и сега има ли някъде промяна в износването на грайфера или нищо не се вижда, и повредата е вътре по конструкцията и теловете ?

Сря Ное 04, 2015 7:34 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не, май, оставих ги на гумаджията да ги продава ако някой прояви интерес

Сря Ное 04, 2015 10:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Аз си мисля дали няма да излезе луфт в рейката...

Симптоми и как се диагностицира?

Нед Ное 08, 2015 1:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На подемник, навиваш примерно пълен десен и тресеш могъщо подалата се от ляво част от зъбния гребен. Повтаряш същото огледално, от другата страна. Не трябва да усещаш никакво мърдане. Глупаво звучи, но аз свалям маншона и си подпъхвам палеца в корпуса докато напъвам. При минимално отклонение се усеща натиск върху пръста, който иначе не би усетил като тропане.

Що не скокнеш до оня пич Емо, който прави спирачните апарати?

Пон Ное 09, 2015 1:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx написа:

Що не скокнеш до оня пич Емо, който прави спирачните апарати?
Ми щото не го познавам ;)

Пон Ное 09, 2015 2:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Според мен лятната гумата е била като усилвател на проблема , не е идвал от нея, но тя го е усилвала многократно, до яко тресене във волана.
Онзи ден ускорих рязко с мръзна газ до 100 и го усетих отново, но едва забележимо във волана , просто зимната гума е по-мека и явно обира вибрацията, а не изпада в резонанс като лятната, която я усилва.
Има някъде бъг, който ражда вибрацията и ще го барна , то и не остана много за проверка отпред , само рейката и тампоните на носачите( не че ще сменям наред ) , отзад е малко по девствено, само дискове и накладки са сменяни, но набързо ще дам да я профилактират , лошо е че маркучите ги няма никъде за отзад иначе щях да ги тях.

Досадно е, но има и хубави страни, откакто профилактирах предницата основно, колата спира убийствено, без луфт в педала и тресене , оня ден спирах на околовръснто от 100-0 заради светофара на Технополис, ми направо кеф ми стана, за малко да счупя носа на жената обаче. ROFL ма това е риска на живото предаване.

Пон Ное 09, 2015 2:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Отговори с цитат
quietriot написа:
Според мен лятната гумата е била като усилвател на проблема , не е идвал от нея, но тя го е усилвала многократно, до яко тресене във волана.
Онзи ден ускорих рязко с мръзна газ до 100 и го усетих отново, но едва забележимо във волана , просто зимната гума е по-мека и явно обира вибрацията, а не изпада в резонанс като лятната, която я усилва.
Има някъде бъг, който ражда вибрацията и ще го барна , то и не остана много за проверка отпред , само рейката и тампоните на носачите( не че ще сменям наред ) , отзад е малко по девствено, само дискове и накладки са сменяни, но набързо ще дам да я профилактират , лошо е че маркучите ги няма никъде за отзад иначе щях да ги тях.8882

в една друга тема някой беше писал че вибрацията му идва от тежките секретни болтове на джантите.
та ако имаш такива, пробвай без тях.

Съб Ное 14, 2015 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Няма как ту да я има, ту да няма ако е от дисбаланс от болтовете, а и не го вярвам, мойто са гайки и според мен са по леки от оригиналните даже. Или е тампон който се засуква или каре или апарат който задържа чат пат. Сега ще ревизирам и задните и ще видя тампоните, но е момента едвам се усеща.

Нед Ное 15, 2015 4:27 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 199
Автомобил: OUTBACK H6 `02
Рейтинг: 76
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Мммм, след като смени гумите с нови, ходи ли пак на баланс, примерно след 800км.?
Освен това, една интересна теза ми предложиха - поради тежестта на нашите коли, при повече престой на място гумата се смачква и сега на по-хладното време й отнема повече време да загрее в движение и да се изпъне, през което време е съвсем нормално да притриса. Та, виж дали имаш подобна зависимост, преди да се бориш със железта на колата.... :pardon:

Нед Ное 15, 2015 9:03 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Гумите са на три сезона и който ти е казал това за смачкванео не ходи повече при него!

Нед Ное 15, 2015 7:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Гумите са на три сезона и който ти е казал това за смачкванео не ходи повече при него!

Дали? Остави си колата 10-на сни без да я караш и ще си говорим...
Една от възможните причини за тресене е калпав баланс - малко машини се калибрират често, отделно че имат толеранс за точност и нали се сещаш че гумаджията няма да си играе половин час с един клиент...

Нед Ное 15, 2015 7:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Ту го има, ту го няма, май това забравяте, а то е разковнито, днес си пробвах новото табло по околовъстното нали е в мили и километрите са ситни, кое на колко отговаря 20 пъти свалях и качах над 100 и не тресе нито един път за 10 км, кой знае кой тампон е омекнал и ту се изчепва , ту не или отзад някой отпаратите ту задържа леко , ту се раздвижда, а и аз вече предполагам съм се повманиачил доста и само се ослушвам ROFL .
А що се отнася до баланса, първият път като запона минах 4 един след друг , махалата, Мергел на симеоновско и при Иван Шопов, а и при Любо , та ........нема начин да е от баланса!

Срещу нас пред кафе Лондон има паркирани две Nisan GT-R дето се карат по един път в седмицата макс, та по тая логика с гумите техните са им за хвърляне вече ...... ROFL

Пон Ное 16, 2015 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не че нещо, ама сравняваш несравними неща - 4-те гуми на Нисан ГТР са по скъпи от колата ти, да не говорим с какви показатели са...

10 дена ми седя колата на едно място в Гърция, с чисто нови гуми и имаше голямо тресене след това в следващите 1000 км.

Пон Ное 16, 2015 10:17 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax написа:
Не че нещо, ама сравняваш несравними неща - 4-те гуми на Нисан ГТР са по скъпи от колата ти, да не говорим с какви показатели са...

Предпочитам си субаруто да ти кажа като гледам как им треперят на тия кочини за по 100К евра и как се паркират по 30 минути с по двама човека отстрани и охкане и ахкане да не ги жулнат.

Моята седи по биваци по-седмица без да се мърда и на пресечен терен, аз нямам такива наблюдения , ма тя пък си претриса постоянно чат пат, така че може и да си прав.

Пон Ное 16, 2015 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Отговори с цитат
bobi161 написа:
Освен това, една интересна теза ми предложиха - поради тежестта на нашите коли, при повече престой на място гумата се смачква и сега на по-хладното време й отнема повече време да загрее в движение и да се изпъне, през което време е съвсем нормално да притриса. Та, виж дали имаш подобна зависимост, преди да се бориш със железта на колата.... :pardon:

това е вярно, наблюдавал съм го със старата кола и сега с новата. Но трябва да седи колата поне 2-3 седмици на едно място. После едно 500км докато изчезне вибрацията при спиране.

Пон Ное 16, 2015 11:41 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
tarambuka3500 написа:

това е вярно, наблюдавал съм го със старата кола и сега с новата. Но трябва да седи колата поне 2-3 седмици на едно място. После едно 500км докато изчезне вибрацията при спиране.

може , не съм бил свидетел.
моята след профилактиката на предните опарати и смяната на маркучите и течността спри уникално добре, мазно плавно и мощно , без грам вибрация , скоро спирах от 100-0, направо се изкефих.
Чакам в Стимо да се появят и задните маркучи и ще ги сменя и тях.

Пон Ное 16, 2015 11:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2211
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Няма как ту да я има, ту да няма ако е от дисбаланс от болтовете, а и не го вярвам, мойто са гайки и според мен са по леки от оригиналните даже. Или е тампон който се засуква или каре или апарат който задържа чат пат. Сега ще ревизирам и задните и ще видя тампоните, но е момента едвам се усеща.

Здрасти! Според мен щом вибрацията ти е във волана значи е от предницата, а не от задницата. Това със смачкването на гумите и секретните болтове са глупости общо взето. Появяваща се и изчезваща вибрация значи, че нещо се променя, т.е. нещо ту се балансира, ту се дисбалансира, което ограничва възможните източници на вибрации до най-вероятно гъвкави съединения които се въртят като каретата на полуоските и каретата на кардана или входящ лагер на диференциал ( примерно). Каретата причняват вибрации при натоварване. Аз също се борих с вибрации преди две години, но бяха в цялата кола, бяха ту малки, ту големи, ту изчезваха. И накрая се оказа от карета на кардана. Понеже минах през какви ли не варианти преди това - гуми, джанти, шенкели, карета, пак гуми, пак джанти, спирачни дискове, заден диференциал ( който беше с прецакан лагер, най верояно разбит от разбитите карета на кардана, и в крайна сметка като оправихме нещата остана една лека вибрация във волана, която се появява и изчезва точно около 100-120. Открих, че като мина гуми с голям балон 205/70 15-ки и я няма и 2 години караха така, защото ми беше писнало. Но сега с нови сили и смелост се каня да мина на 16-ки отново и да видим какво ще стане.

П.П. За спирачните дискове, от моя опит, ако нещо задържа съвсем леко може да вибрира и без натисната спирачка, пробвай да натиснеш спирачката докато си на магистралата но съвсем леко, колкото да обереш луфта между накладките и диска, тогава ако е от дискове вибрацията ще се усети повече, ако натиснеш силно - изчезва. Освен това, джантата на задържалия апарат ще е гореща след каране с висока скорост продължително време и би трябвало да се е загряла много преди да започне да вибрира.

Пон Ное 16, 2015 12:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
krass написа:
Здрасти! Според мен щом вибрацията ти е във волана значи е от предницата, .............

Здрасти! кардана два пъти е свалян и му е сменяно предното каре откъм скоростите и двата пъти от феликс се кълнът че нямал нужда от баланс, пъривят път беше заради една ламаринка който джанкаше и майстор чу каре на кардана , втория път Тенчо го сваля заедно с пуоскате заради тресенето и им го занесе да ги проверят дали е от тях , те казаха не но има каре за смяна и пак си смениха същото каре, малко шанаджийска работа ма какво да правиш, България сме си.
Може ида е той , никога не съм го карал на баланс, май е послено да сложа друг за проба.
Полуоските са сменени с читави от Дарин, човека ми даде такава цена, че не си залужаваше да ги връщам, щото труда щеше да е почити колкото полуоската, сега имам едни резервни, за зор заман.
Отпред са профилактирани, водачи, съпорти, бутала, маншони и маркучи сменени и спирачна течност, разбира се може да има крив диск, но не е от апаратите, сега колата спира като формула 1, плътно, мазно с много мощ и без грам луфт в педала.
Тампоните на опорите са сменени щото е ново окачването и то почти не остана нещо, освен тампоните на мотора и предните носачи.
Сега вибрацията е много малка но аз си я усещам ;).
Лека полека ще сбараме виновника, колата си я правя за кеф и искам като я карам пак да ми е кеф, одавна съм я платил двойно, ма кеф цена няма, но си прав писва в един момент, и това и онова и пак си тресе.

Пон Ное 16, 2015 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
А как разбра, че полуоските които си сложил са читави? Все пак са втора ръка...( не намеквам нищо за Дарин, така че да няма засегнати )
Дори малко да е тръгнало вътрешно каре, пак ще имаш вибрации.

Самият факт, че ту имаш, ту нямаш вибрации, ме навежда на мисълта че става дума за вътрешно каре. Поне при мен беше така и се проявяваше основно след преминаване през груба неравност на пътя, пълен ляв или десен с повече газ и т.н. ситуации.

Като се появи тая вибрации, можеш ли поне да установиш от коя страна е?

Пон Ное 16, 2015 1:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6  >