Отговори на тема стр <  1, 2, 3  >
 Смяна на катализатори 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 304
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Не искам да махам катализаторите.
Искам да имам работещи такива. Не изключвам възможността мойте да си работят нормално.
В Сливен едва ли има някой който да направи качествена диагностика на сондите.
Препоръчайте някой в Бургас или Стара Загора

Тук в този клип пича обяснява как се проверява за запушен катализатор .
Той споменава а и сервиза занимаващ се с изпускателни системи по колите казват че при запушен катализатор се губи динамиката на колата и на 2ра не можело да качиш до 3000 оборота.
Аз нямам проблем с динамиката последно я карах с около 180-190км вярно за кратко защото е опасно но няма проблеми .

Ето го клипа
http://vbox7.com/play:537b0b6a5d

Поръчал съм си няколко от тези дано поне едно дойде работещо. С него и със андроидското приложение Torque Pro (OBD 2 & Car) ще пробвам да видя работата на сондите ако е възможно де.
Изображение

Нямам газова а и няма от къде да взема 2ра сонда на заем а и чека светва при навъртяни около 100км.
Относно дистанциращите втулки, те могат ли да се сложат без да се маха катализатора?
Тоест отвивам 2ра сонда завивам я на втулката а самата втулка завивам там от където съм извадил сондата.

Всъщност имам една сонда която уж са били сменили преди да взема колата но тя е 1ва и не може да играе роля на 2ра. най вероятно е със други параметри.

Чудя се с кое да започна 1во
Със проверка на ламда сондите или със рязане на катализаторите за да видим дали не са се стопили вътре.

Ако моята идея за втулката е осъществима ще започна 1во с нея

Нед Мар 06, 2016 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 261
Автомобил: Forester 2.0X,MT,158hp
Рейтинг: 36
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Vmax написа:
p0420 излиза и на коли с малък пробег ( 80 000км при едно Волво този уикенд което се кара само с 100 октана ), само по грешката няма как да се разбере дали катализатора е причината или 02 сензора.

За колегата Демон777 - запушен катализатор освен по острата миризма, се познава и по слабата динамика на колата на висока скорост. Има и друг начин - загряла кола се качва на подемника и се сравнява температурата на гърнетата отдолу, ако катализатор е запушен то ще е доста по горещ от останалите.

Прегледай генерацията отдолу и вижте дали някой от кабелите на сондата не е частично наранен, ако са ОК, действай по препоръките на Пламен ( deadman ).

Ако си с газова, и ти светва грешката на дълъг път, си прегледай смесите - случва се да обеднява и тогава светва р0420

Мойта и след махнати катализатори си остава със слаба динамика :giggle: Но пък гласа й се промени-сега мяза на гласа на Бони Тейлър :D

Пон Мар 07, 2016 12:08 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз преди месец смених катализатора с резонатор.
Има разлика във вървенето и разхода. Ако можеш да си позволиш каталзатор сложи си.
Имах грешка Р0420 и докато не направих тази процедура си светваше. Пробвах да сменя свещи, ресет на компа.
В сервиз Дунев откровенно си ме излъгаха че сондата е заминала заедно с катализатора. Няма такова нещо. Сега коалта е ОК

Пон Мар 07, 2016 11:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
boricha написа:
Има разлика във вървенето и разхода. Ако можеш да си позволиш каталзатор сложи си.
Имах грешка Р0420 и докато не направих тази процедура си светваше. Пробвах да сменя свещи, ресет на компа.
В сервиз Дунев откровенно си ме излъгаха че сондата е заминала заедно с катализатора. Няма такова нещо. Сега коалта е ОК

Каква е разликата във вървенето положителна или....? Колата стана ли по шумна? Някой беше споменал че от както е махнал катализаторите почнало да му гори масло.

А вие кой катализатор махнахте този пред втора сонда или първия.
На мен ми предлагат 150лв подмяна на катализатор с труда. Най вероятно употребяван или рециклиран.

Вто Мар 08, 2016 7:03 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 243
Автомобил: Outback 2.5 AT 2002 и 2.5 2016
Рейтинг: 85
Отговори с цитат
Ами те са 2 един след друг.
Махнах и двата при Дидо в сервиза на Любо. Не ме се струва по шумна и я усещам по пъргава. Сложи ми и дистанционни втулки , чека не свети. 200 кинта беше цялата процедура. Разхода още не съм го засякъл. Старите ккатализатори съм ги запазил и ще пробвам да ги почистя лятото питите изглеждат супер.
Ще потърся решение. Ако сложа газ ще компенсирам ли липсата на катализатор?
Много ме дразни че не съм еко но заместителите не мисля че работят добре.

Вто Мар 08, 2016 8:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
demon777 написа:
boricha написа:

Каква е разликата във вървенето положителна или....? Колата стана ли по шумна? Някой беше споменал че от както е махнал катализаторите почнало да му гори масло.

А вие кой катализатор махнахте този пред втора сонда или първия.
На мен ми предлагат 150лв подмяна на катализатор с труда. Най вероятно употребяван или рециклиран.

Ако не Ви гори масло преди махане на катализатор няма да гории след това. Обратното обаче е възможно - ако гори масло се амортизира катализатора/ катализаторите по-бързо.

Вто Мар 08, 2016 9:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Първото не е катализатор а филтър.
След махане на катализатор,ако не се сложи пак катализатор,започва да гори масло.
С резонатор,а не дай си Боже само с тръба или истръмбушването на катализатора и пак да се завари,колата става по-шумна.
Разлика във вървенето ще има ако катализатора е бил адски затикнат-иначе не.
За разхода може да падне само ако е с обикновена газова. На бензин и с газов инжекцион дори ще се вдигне.
Не слушайте българските газаджии,които когато не могат да направят нещата както трябва,знаят само-махай катализаторите.
На няколко коли съм правил тази грешка. Вече при проблем слагам заместител и няма ядове-не светят чекове,не гори масло и няма ядове при ГТП.

Сря Мар 09, 2016 12:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А каква е логиката да започне да гори масло, като премахнеш катализатора?

Сря Мар 09, 2016 12:46 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Еднакво го гори, но с катализатор не пуши от ауспусите :)

Сря Мар 09, 2016 12:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kerekovski написа:
А каква е логиката да започне да гори масло, като премахнеш катализатора?

Това е интересен въпрос. Но не мисля, че има отговор. :pardon:

Сря Мар 09, 2016 1:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 891
Автомобил: Outback '23 / 2.5 EU
Рейтинг: 383
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
горивният процес не е много прост
има го например това https://en.wikipedia.org/wiki/Crankcase_dilution

аз лично съм абсолютно против махането на катализатори за какъвто и да е автомобил-
крайно време е техн. прегледи да не са проформа в тази си част.

стига с тая смрад в БГ!!

Сря Мар 09, 2016 9:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
tarambuka3500 написа:
аз лично съм абсолютно против махането на катализатори за какъвто и да е автомобил-
крайно време е техн. прегледи да не са проформа в тази си част.

стига с тая смрад в БГ!!

Аз също съм против махането на катализатора и DPF филтъра, че особено зад нафтовите "печки" не може да се диша и доста често изключвам климатроника, за да не вкарва смрад...

Сря Мар 09, 2016 9:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 310
Автомобил: subaru legaci 2.0 125
Телефон: 0887464945
Рейтинг: 35
От звездите одобрен
Отговори с цитат
За много неща няма логическо обяснение но са факт. Това съг го прочел в техническата литература. Не съм го остановил от опит просто казвам какво съм прочел.
Човек уважаващ себе си и автомобила си,каквито със сигурност сме повечето с тази марка,не би премахнал катализатора без да сложи отново такъв.
Вече има автомобили,които без катализатор не работят. Има и такива с вградена адблу система. Така че след десетина години ще е невъзможно да се кара без катализатор.

Пет Мар 11, 2016 2:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това е ясно, както аз направих няколко месеца, преди да взема импулсивното решение, че ще се разделя с Лагуната си, за да си купя Аутбек. А именно - похарчих 700 лв за чисто нов катализатор Bosal, пълно копие на оригиналния, а не някакъв универсален.

Но все пак не намирам логика в разхода на масло след премахване на катализатора. По-скоро заради разходваното масло започва да излиза пушек, който преди е бил прикриван от катализатора.

Пет Мар 11, 2016 2:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Изхода на двигателя е толкова математика... че няма как да го изясним тук.
Основно работата на ауспуха е да обезшумява и да евакуира газовете и топлината от двигателя. (Нищо ново не казвам ... сори)
Но има и резонансни явления.. нарочно направени , даже има вакуум на определени места в определен момент.
Т.е доста сериозна наука. Мисля че може и до горене на масло да го докара ако са ти малко по-калпави сегментите.

Ето едно много добро видео.
https://www.youtube.com/watch?v=RWTARjxiqlo
Даже ще разберете защо са кръстосани тръбите в средата.

Чет Мар 17, 2016 11:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
@subarist,

Колега, моля аргументирай се как генерацията има връзка с разхода на масло?
Нямам възможност да гледам видеото, затова ще ми е много интересно да прочета тезата ти как промяната в генерацията може да промени разхода на масло...( ама грам заяждане няма в този въпрос)

Чет Мар 17, 2016 11:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 85
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
По правило,изпускателният такт е инерционно най-натоварващ бутално-биелната група.Инерционното натоварване частично се компенсира със съпротивлението,което оказва на изходящите газове катализаторът(при атмо моторите).Освен това,дължината на изп.колектори,както и диаметърът им,също влизат в сметката.Не заради дебита,а заради вълново-резонансната характеристика.Затова гражданските бенз. мотори имат най-добро "пълнене-празнене" на около 3500-4000 об/мин,защото входът е съгласуван с изхода.Като се наруши балансът с отстраняване на катализаторите,а не се замести с резонатор,при изпуск.такт буталната група получава допълнителни инерционни натоварвания,поради намаленото колекторно налягане,което от своя страна се отразява върху поведението на буталото в цилиндъра.Т.е. резонира и "хлопа" повече от обикновено,а от там по-лошо маслосъбиране.Като бонус,може да се счупи моторът,защото не е разчетен да работи в такива условия.
Подобен ефект се получава и когато съвременен,бързооборотен двигател се кара пенсионерската - на голяма предавка с ниска скорост,за икономия на гориво и моторесурс...

ПП:Още повече,че субарата са с къс ход и голям диаметър на буталата,както и съотношение D/H на буталото значително под 1-ца.

Пет Мар 18, 2016 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
@Vmax
Колегата entusiast изби рибата и аз нямам какво да кажа, защото не мога да го кажа така.

Аз нито мога да го потвърдя нито отхвърля научно.
И поради това , че не съм машинен инженер..простно не отхвърлям идеята, че е възможно да гори масло.
Разбирам малко от резонанси (и съм фен на готиното аудио "SQ" не "SPL" ) и поради това.
Резонансните явления са и гадни и полезни.. но трудни за контролиране ...т.е математика.

По отношение на видеото... наистина си струва да се види. без заяждане разбира се :)

Пет Мар 18, 2016 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 85
Автомобил: Subaru XV
Рейтинг: 50
Отговори с цитат
Без да претендирам за експерт,но може и да гори,може и да не гори масло,без кат. или някакъв заместител.Не това е основният дерт,обаче...Работната фаза на клапаните при ДВГ с фазови регулатори,е така настроена,че от дадени обороти нагоре,работните фази на изпуск.и всмук.клапани се застъпват.Колко -зависи от конкретната настройка на даден ДВГ.Всички знаем,как се променя звукът на ДВГ с фазорегулатори на разпред.вал след 4000 об/мин.Това застъпване се прави с цел,инерцията на изпуснатите газове да завлече след себе си свежа смес от всмукателния колектор/ресивер,като по този начин се повишава КПД-то на тракта.Без кат.или резонатор,това засмукване излиза от предвидените граници,смес отлита в колектора,останалата за работа е бедна,компа полудява,пръска богато,то пак става бедно,нока чува детонации,променя постоянно ъгъла на запалване... и в резултат има повишен разход на гориво,спад на мощността,неравномерен ВМ,и евентуално счупен мотор(може да бъде прогорели клапани,детонации,духнали гарнитури,счупени бутала и др.)
Затова западняците,след изтичане на гаранцията или първи признаци на проблеми,дават колите си на нас,да им се радваме,колко са запазени :)

Съб Мар 19, 2016 10:46 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Малко развитие по темата....
Диагностиката пристна. Но едно е да можеш да правиш диагностика съвсем друго е да можеш да четеш данните които виждаш.

Извел съм на дисплея всичко де що видях че предлага данни по ламда сензорите... На една от графиките имаме непрекъсната активност на сондата но незнам коя.... Мисля че е втора ама ...
Това което си мисля че е графика на 1ва сонда не помръдва а 1ва сонда е сменяна преди месец в митака сервиз ...дано да е сменена с работеща..

Ето клипчето дано някой разчете данните и да ми каже коя сонда работи и работят ли коректно.

https://youtu.be/DA7NbO3V7zw

Пет Мар 25, 2016 11:30 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3  >