Dacia Duster нов - Forester не_чак_толкова_нов ?
| Автор |
Съобщение |
|
evg3
Регистриран на: Нед Фев 21, 2010 10:05 am Постове: 1217 Местоположение: София, Троян
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140   
|
little_spiro написа: малко офтопик, но видях, че стана дума за района който ме интересува и... ще ходим след седмица на х.дерменка на 2 рождени дни. помолиха да ме да им кача малко провизии с форестъра. като цяло вярвам, че ще успея, защото не го пазя от драскотини, но ако някой има скорошен или какъвто и да е опит с маршрута от прохода да си признае  минавал съм го няколко пъти, но само зимата и то пеша. не мога да се сетя има ли големи струпвания от камъни(което не е желателно) или прекалено тесни участъци. благодаря за всяко мнение! виктор Няма да имаш никакви проблеми, колега. Пътят е детска игра за форестър. Ние сме го взимали преди години с голф2. Единственото "приключение" е на изкачването преди хижата, но за форестър това е нищо. Пътят е широк и сравнително равен като за такова място. Имай впредвид, че малко след началото вече се води резерват и е забранено за превозни средства освен на горско стопанство.
_________________преди: Impreza 1.8 '94 F4WD Impreza 2.0R '06 Symmetrical AWD сега: Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)
|
|
|
|
| Пет Юли 06, 2012 1:50 pm |
|
|
|
nikentce
|
Темата е доста стара, но ми сe иска и аз да оставя мнение, понеже гледам, че повечето коментари са по-скоро хапливи към Dacia, отколкото да се прави реално сравнение, още повече, че се говори повече за Dacia като цяло и другите й модели, отколкото за Duster-a, за който всъщност се пита в темата. Не видях мнение на колега, който е карал и двата автомобила, затова се надявам да помогна на някой изпаднал в бъдеща такава дилема. Все пак има хора с различни нужди, и колкото и прекрасен автомобил да е Subaru според мен, все пак не може да предложи всичко за всеки, и е нормално отделни хора да имат дилеми. Ще започна с това, че изразявам мнение от наблюдения в момента от личен Forester 2010-та Diesel и служебен Duster 2016-та 4x4, 1,5 DCI - 110 кс., като живея в планината на 1300 м. надморска височина. За да не ме оплюят всички Subaru фенове, ще кажа първо, че аз лично за 34 000 лв., колкото струва нов Duster с всички необходими екстри, ще си купя без да се замисля 3-4 годишен Forester, но трябва да отбележа, че двата автомобила са с различна насоченост и Duster-a показва преимущество в гората на по-сериозен офроуд. "Мечата стъпка"(1-ва скорост), в комбинация с блокажа на централния диф, по-мекото окачване с по-дълъг ход, по-високото купе и по-скосените брони като цяло го правят по-подходящ, ако човек търси чести по-сериозни забавления на силно пресечени терени, разбити от Краз-овете горски пътища и т.н. Другият му плюс са ниските експлоатационните разходи. Много се плюе по Dacia, но трябва да отбележа, че това ми е първият служебен автомобил, с който не съм имал никакви проблеми през първата година на експлоатация, а съм минал през Опел Астра, Шкода Октавия и Тойота Ярис, които се водят по-класни марки, но с всички тях съм имал някакви проблеми, макар, че са били нови. В момент, в който говорим за използване масово върху нормалната пътна мрежа(до колкото е нормална в БГ ) и лек(до среден) офроуд, нещата драстично и категорично се променят, и Forester-a печели в абсолютно всички показатели и категории за сравнение.Единственото сравнение, което още не съм им правил е газене в дълбок сняг. Duster-a според мен по-трудно ще легне "по-корем" заради по-високия от земята под и блокажа на централния диф., но пък задвижването на Subaru e пословично, а и Forester-а си носи поне 5 см. лифтинг на купето, което би изравнило силите. Макар, че Forester-a ми е на 7 години, а Duster-а на 1, Forester стои и изглежда много по-актуален и класен автомобил, да не говорим, че го купих за 12 300 лв. и с още 2500 лв. е като нов. И аз съм на мнение, че няма как Duster-a на 7 години да е в същата форма, но е факт, че първите Duster-и, които СОТ компаниите накупиха за селата и вилните зони около Витоша преди 3-4 години, са си още в движение и шофьорите им са доволни от тях( говорил съм с не един патрул за отзиви ), така че чак трошки не са. След предстоящата зима ще мога да дам по-пълна картина относно сравнение при зимен офроуд в планината.
|
|
25
|
|
| Сря Авг 02, 2017 4:09 pm |
|
|
|
katlak
Регистриран на: Пет Мар 14, 2014 10:46 am Постове: 158 Местоположение: София
Автомобил: Forester SH 2.5X Premium 2011, AT
Рейтинг: 109  
|
Ами да, субективизъм винаги ще има. Въпреки че голяма част от собствениците на Субару виждат леки и не до там леки проблеми в колите си (и си го признаваме открито в темите, не като немските премиуми дето са здрави, докато не ги разпиташ по-сериозно за болежките им), смятам че Дачия може и да се наложи някой ден, но има бая хляб да изяде още. Самия факт, че сравняваш фори на 7 години с дъстър на една, е показателно. Просто двете марки и модели имат коренно различен таргет клиенти. Дачия залага на разумния компромис цена/качество/възможности, Субару май никога не са гонили топ продажби, а са създали своя ниша. Не че са топ и най-добрите, но са различни. Дачия е масовка и от там клиентите са други. Едните търсят оптимума за парите си (служебни коли), другите емоция, сигурност и до някъде премиум усещане. С други думи Дъстър е практичен за парите си, форестър е кеф и по-добро качество. Ти сам заключи очевидното от предишните постове - Форестър изглежда по-актуално дори и на седем години! За офроуд качества - ще ми е интересен един обективен тест (дано има сняг). Бих участвал!  Sent from my iPhone using Tapatalk
_________________ https://promachines.bg/
https://www.facebook.com/Promachines.tools.bg/
|
|
|
|
| Сря Авг 02, 2017 5:22 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Поздравление за труда да опишеш разликите между двата автомобила. Обаче според мен двата автомобила са в различни класове - според производителя, Дъстър не е кросоувър, а SUV, за това има и блокаж. Въпреки сходството в размерите, тя влиза в класа на Трибеката, а не на Форестъра.
|
|
|
|
| Сря Авг 02, 2017 5:47 pm |
|
|
|
nikentce
|
|
Точно това исках да изразя с мнението си - че акцентът не е редно да бъде върху "Duster-ът е боклук", a върху това, че просто двата автомобила са с различна таргет група, най-вече откъм употреба(къде ще се карат преобладаващо) и дали правят избор между нови автомобили, или само втора ръка. Съгласен съм с коментара на колегата kronos, но не смятам, че на практика някой ще седне да се двоуми между Tribeca и Duster. Относно цената смятам, че за разумен компромис за Duster-а може да става въпрос само, ако се сравняват нови цени от шоурум. Duster-a го купуваш нов за 34 000 лв. и след 4-5 г. струва 14-15 000 лв. Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи. За мен изводът е, че Duster-ът не е изгоден(разумен избор) за покупка втора ръка на тези години при тези цени спрямо Forester-a, освен ако не ни трябват изрично по-изразените му SUV(офроуд) качества. Ако 4-5 годишен Duster струваше 7-8 000 лв., тогава нещата биха стояли малко по-различно. Може би причината е, че все още Duster-a е млад като концепция и няма масов внос втора ръка от чужбина, който да дърпа цените му надолу. В момента в mobile има точно 3 обяви за Duster 4x4, 110 к.с. дизел.
|
|
|
|
| Чет Авг 03, 2017 10:17 am |
|
|
|
adddt
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2012 3:33 pm Постове: 1249 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152   
|
|
Колега няма и да има поради причината че средната възраст на автомобилите на запад се вдига ...
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Авг 03, 2017 2:09 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
nikentce написа: Точно това исках да изразя с мнението си - че акцентът не е редно да бъде върху "Duster-ът е боклук", a върху това, че просто двата автомобила са с различна таргет група, най-вече откъм употреба(къде ще се карат преобладаващо) и дали правят избор между нови автомобили, или само втора ръка. Съгласен съм с коментара на колегата kronos, но не смятам, че на практика някой ще седне да се двоуми между Tribeca и Duster. Относно цената смятам, че за разумен компромис за Duster-а може да става въпрос само, ако се сравняват нови цени от шоурум. Duster-a го купуваш нов за 34 000 лв. и след 4-5 г. струва 14-15 000 лв. Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи. За мен изводът е, че Duster-ът не е изгоден(разумен избор) за покупка втора ръка на тези години при тези цени спрямо Forester-a, освен ако не ни трябват изрично по-изразените му SUV(офроуд) качества. Ако 4-5 годишен Duster струваше 7-8 000 лв., тогава нещата биха стояли малко по-различно. Може би причината е, че все още Duster-a е млад като концепция и няма масов внос втора ръка от чужбина, който да дърпа цените му надолу. В момента в mobile има точно 3 обяви за Duster 4x4, 110 к.с. дизел. Не знам дали Дъстъра е по-проходим, дори и да има блокаж. Ето един клип: https://www.youtube.com/watch?v=qIa1svbK0ZMЕстествено е руски и естествено е в кал, където гумите и уменията са най-важни. Ако Форко е автомат и с ESP, за мен Дъстъра няма да е по-проходим. Просто така си мисля, може и да греша.
|
|
|
|
| Чет Авг 03, 2017 5:47 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
Регистриран на: Пон Май 23, 2016 5:27 pm Постове: 469 Местоположение: Сливен
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251     
|
|
Все пак колегата nikentce шофира и 2-та автомобила и може би дава най- вярна преценка.Един автомобил да е проходим,първо трябва да има добър просвет.А какъв е той в Предната част на моделите на Субару до 2007?. Тази зима отидохме с приятел да купуваме автомобил от с.Труд, Пловдив.Отбих със Субаруто, но отстрани е имало канавка със затрупан сняг.Колата се килна на една страна и легна по корем в предната си част.И до там.Поискахме една лопата от близката автокъща и след 20 минути чистене на сняг при -5 градуса,пара се вдигаше от нас,все едно от сауна излизаме.Подложиш гумените стелки на колата и излезе без чужда помощ.Но при създалата се ситуация,мога смело да заявя,че ако бях с автомобил с part taim задвижване нямаше да ми се наложи да рина толкова сняг,защото съм притежавал 2 такива до сега.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 5:32 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Несъмнено е така, само че Дъстъра и тя не е с голям просвет. В нета е пълно с клипове, в които Фори минава на места, на които и Ленд круизъри не могат. Просто няма универсална ситуация, в която да кажеш, че някой е по-добър. Аз със служебна Нива как съм закъсвал ако знаеш и добре, че имаше Хайлукс да ни издърпа  Скоро тествах моето Фори в такъв тежък офроуд, че чак се чудя с кой акъл го направих. Добре, че беше сухо и не пукнах някоя гума. Справи се блестящо - не е Нива, но пък с автомат и 230 кончета, не му трябват бавни и блокажи, с условието, че е сухо разбира се. В кал не се набива вече с нищо 
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 8:46 am |
|
|
|
nikentce
|
Колеги, в youtube могат да се намерят всякакви неща, но мисля всички с достатъчно богат опит зад волана ще се съгласят, че шофьорските умения и хубавите гуми могат да променят драстично сравнителната картинка между два автомобила, дори да са от различен клас. Аз затова не съм фен на стандартните сравнения, в които двама души в различни автомобили тестват паралелно. За мен истинският тест е когато един и същ шофьор тества два автомобила, и двата от които в изправно техническо състояние, при равни условия разбира се, и с еднакво екипирани гуми. И дори при този тест пак има условности при офроуд тест, като с кой автомобил си минал пръв например, защото вече си променил частично настилката(направил си коловози и др.). По-горе описах вече защо според мен Duster-a е по-проходим на тежък терен. За съжаление чак тази година успях да се сдобия с дълго мечтания от мен Forester и това ще ми е първата зима с него, затова не искам да давам категорични коментари и становища за дълбок сняг. За мое щастие шефът ми е златен човек и Duster-a ми е екипиран с възможно на-добрите зимни гуми(поне според Adac за 2016 за този размер) - Dunlop Winter 5, от които бях изключително доволен миналата зима. От 7 години живея на в.з. Ярема покрай София(на 1300 м. надморска височина, и ежедневно минавам поне по 2-пъти 20 км. отсечка планински път с остри завои, а от асфалтовия главен път имам 200 м. черен път с наклон, който зимата не се разчиства от общината, та имам доста богат опит и материал за зимни тестове  . Форко задължително ще го оборудвам през Ноември с възможно най-добрите гуми за тази година и това ще му е лекото предимство( с един сезон по-нови гуми)  . Говоря само за газене в дълбок сняг, защото за разчистен заснежен или заледен път със завои нямам дилеми, че Forester е безусловният фаворит.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 9:04 am |
|
|
|
nikentce
|
kronos написа: Несъмнено е така, само че Дъстъра и тя не е с голям просвет. В нета е пълно с клипове, в които Фори минава на места, на които и Ленд круизъри не могат. Просто няма универсална ситуация, в която да кажеш, че някой е по-добър. Аз със служебна Нива как съм закъсвал ако знаеш и добре, че имаше Хайлукс да ни издърпа  Скоро тествах моето Фори в такъв тежък офроуд, че чак се чудя с кой акъл го направих. Добре, че беше сухо и не пукнах някоя гума. Справи се блестящо - не е Нива, но пък с автомат и 230 кончета, не му трябват бавни и блокажи, с условието, че е сухо разбира се. В кал не се набива вече с нищо  Колега - за малко ни се разминаха последните коментари във времето  Ако се говори за пътен просвет, по фабрични данни Forester III е с 21,5 см., а Duster II е с 21 см., но това не е важният показател за кал и сняг. Просветът отчита най-ниската точка - може да е носач, диференциал и др. При условия на сняг и кал най-важно е колко ти е висок пода от земята, защото реално лягането на пода върху снега и калта е това, което те спира и закопава. Бих добавил и формата на предната броня, дължината на колесната база и теглото на автомобила. Затова и често тежки part time като Land Cruiser закъсват там, където аз например с Justy-то съм минавал  , което не означава разбира се, че Justy-то е по-добър офроудър като цяло. Както и двамата с теб вече писахме - всяка ситуация е относителна и по отделни ситуации не може да се категоризира цялостно кой автомобил е по-добър като цяло. Duster-а в случая е с 0,5 см. по-малък просвет, но подът му(купето) е с поне няколко см. по-висок от земята и е с 400 кг. по-лек. Ще кача по-нататък снимки на двата един до друг. Според мен комбинацията от тези неща ще дава по-голямо предимство на Duster-a, отколкото part time блокажа на централния диф(отново подчертавам дебело - само за дълбоки сняг и кал), но ще видим. Като ти легне по корем колата, и на всяка свръзка да има блокажи все тая - колелата просто си въртят в нищото.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 9:24 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Напълно си прав. Но не винаги проблема е опирането на корем. Всъщност понякога само пробуксуване е достатъчно да си останеш някъде. А в кал за мен най-важни са гумите и после всичко останало. Със сликове няма система на света, която да ти помогне.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 10:11 am |
|
|
|
ico_tech
|
Чета, чета и вече ми се прииска да си купя Дъстър, честно. Имам доста познати с този автомобил, но за съжаление това са 99% служебни автомобили. Не знам защо не ги купуват за лична употреба. Все пак Дачията си е като Шкодата - всичко в нея е Рено/Нисан (В Шкода си е VW). Минаха годините, в които тия Дачии се чупеха на поразия - и имам предвид точно 4х4. Сега това си е обикновена автомобилна марка, която спасява Рено и дори го качи до производител №1 на планетата. Сега вече всичко е топ и Рено наложиха марката в сегмента на най-евтините служебни автомобили и таксита. А какво е важно за служебния автомобил - да има ГАРАНЦИЯ, да е икономичен и частите да са евтини. Да сравняваме Дъстър с Форестър е като да сравняваме Форестър с БМВ X3. За пореден път търсим допирни точки в две различни концепции. Колега niketce, ще те разочаровам, но окачването на Дъстър е по-близо до първото поколение на Форестър и поради тази причина ти се струва, че офроуд качествата са различни. С Форестър SH Субару направи завой и се помъчи да позиционира автомобила в друг клас. Заложи на многораменно окачване и дизел, премахна блокажа от бензин турбо версиите и изобщо се отдалечи от това, заради което хората си купуваха Субару Форестър (горски изпълнения). Намалиха и редукцията при бавните, но в крайна сметка са близки до това, което ти наричаш меча стъпка (4.45/1ск. за Дачия и 4.99/1ск за Форестър MT бензин). Колата е по-широка и по-тиха, но вече не толкова .... rugged. Пожелавам ти безаварийно пътуване и с двете. P.S. В заключение ще ти кажа какво ми каза един от познатите с Дачия (охранител) след кратко возене по черен път на Импрезата от подписа - "Ми Дъстъра е здрав човече, но при това твойто каране не знам как нещо би издържало .......". Верно, че беше малко на скорост по трапищата ама нали тестваме здравина 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 3:16 pm |
|
|
|
nikentce
|
ico_tech написа: Чета, чета и вече ми се прииска да си купя Дъстър, честно. Имам доста познати с този автомобил, но за съжаление това са 99% служебни автомобили. Не знам защо не ги купуват за лична употреба. Все пак Дачията си е като Шкодата - всичко в нея е Рено/Нисан (В Шкода си е VW). Минаха годините, в които тия Дачии се чупеха на поразия - и имам предвид точно 4х4. Сега това си е обикновена автомобилна марка, която спасява Рено и дори го качи до производител №1 на планетата. Сега вече всичко е топ и Рено наложиха марката в сегмента на най-евтините служебни автомобили и таксита. А какво е важно за служебния автомобил - да има ГАРАНЦИЯ, да е икономичен и частите да са евтини. Да сравняваме Дъстър с Форестър е като да сравняваме Форестър с БМВ X3. За пореден път търсим допирни точки в две различни концепции. Колега niketce, ще те разочаровам, но окачването на Дъстър е по-близо до първото поколение на Форестър и поради тази причина ти се струва, че офроуд качествата са различни. С Форестър SH Субару направи завой и се помъчи да позиционира автомобила в друг клас. Заложи на многораменно окачване и дизел, премахна блокажа от бензин турбо версиите и изобщо се отдалечи от това, заради което хората си купуваха Субару Форестър (горски изпълнения). Намалиха и редукцията при бавните, но в крайна сметка са близки до това, което ти наричаш меча стъпка (4.45/1ск. за Дачия и 4.99/1ск за Форестър MT бензин). Колата е по-широка и по-тиха, но вече не толкова .... rugged. Пожелавам ти безаварийно пътуване и с двете. P.S. В заключение ще ти кажа какво ми каза един от познатите с Дачия (охранител) след кратко возене по черен път на Импрезата от подписа - "Ми Дъстъра е здрав човече, но при това твойто каране не знам как нещо би издържало .......". Верно, че беше малко на скорост по трапищата ама нали тестваме здравина  Далеч съм от идеята да налъхвам за Duster, и то точно в Subaru форума  , все пак и аз съм избрал за лична Fori, но както и ти пишеш - Дачиите не са това, което бяха едно време и не е редно да им се подиграва човек. 99% са служебни, защото фирмите купуват и експлоатират само нови автомобили, а все пак има лимити за цената и не знам фирма, която да купува служебни Subaru  . Относно предавателните числа - мисля сравняваш 1-ва на Forester бензин при включен демултипликатор, нали? Върху първите Forester нямам наблюдение честно казано, но мисля все пак е редно да сравняваме що годе по-нови автомобили. За карането - ми то и пословичната със здравината си G-класа може лесно да я счупиш, ако слезеш по морените на Витоша, натискайки педала на газта, та камо ли Duster-a. Нали знаеш - и най-здравия и проходим джип не е трактор  За блокаж на турбо версиите визираш LSD-то в задния диф ли?
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 4:31 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Да - за него говоря. Виж сега, за да не се превръща тази тема като други подобни в затворен кръг само ще кажа: Дачия, Грейт Уол, Тата и прочие няма кой да ги бие в съотношение цена/екстри/приложение. За тях си има клиенти, които ги купуват и хора, които ги карат (работници и служители). Хубаво е, че производителите посъбраха пари от първите им модели и почнаха мааалко да ги пооправят, че Дачия 1305(пикап) примерно приличаше (направо си беше) на кенеф. Но това са коли с предназначение, изключващо възбуждането на каквито и да било емоции у водачите, с двигатели влизащи в определени данъчни категории и тотално неподходящи за купетата. Един вид трябва да ти е гадно за да не забравяш, че си на работа дявол го взел. Най-хубавото им качество - не са Ваши, не трябва да ги оправяте и не трябва ги мислите пред блока/вилата/гората. Като средства за придвижване са тотално ОК, а ако има договорка шефа да плаща цялото или поне част от горивото за лично ползване се превръщат в прекрасни автомобили. За Субару - определено не е кола за прагматици и "е"кономисти. Подобно на горните автомобили има нещо противоречиво в тяхната концепция. Заклетия Субару фен има по дефиниция по-особена подредба на сачмите в мозъчния сепаратор и често усмивката му при шофиране и избор на кола изглежда налудничаво в очите на средностатистическия купувач. Разхода на гориво може да фалира всяко микро предприятие направило грешката да избере Субару за служебен автомобил. Това обаче, което определя Субару, е изключително простата конструкция пълноприводно задвижване, която си върши работата учудващо добре в определени граници. Тия копчалъци в Дъстър наясно ли си какво точно правят и как сработва системата? В гората на 1-ва ще имаш предимство (условно), но при аквапланинг на магистралата със 130 Auto lock-a на Дачията е доказано бавен. В определен смисъл Субару действа като Епъл - ние знаем най-добре и копчета няма (от 1989). Не е добро, защото е най-напредничаво и с най-много възможности (като Terrain response на Ровър например), а защото е най-просто и безхаберно във времето (ръчната кутия). В заключение - има фирми, които ползват Субару. Преди години работих във фирма със две служебни Субара. От 8 год работя със Субару в друга фирма. Вярно, че са на газ , но смея да твърдя, че разхода им в пари е по-нискък отколкото на Дачия дизел.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 6:17 pm |
|
|
|
nikentce
|
Аз не смятам, че имаме някакъв спор и разнопосочни мнения, че да заформяме затворен кръг от коментари, все пак и двамата сме Субаристи  . Емоцията изобщо дори не съм я отчитал в коментарите си, защото не е целта на конкретно тази тема. Ако авторът й отчиташе емоцията като фактор - дилемата Duster или по-стар Forester изобщо нямаше да се поставя като въпрос, особено в този форум. Тази тема и коментари са с насоченост да помогнат на хора, които имат специфична нужда от един автомобил, и определен бюджет, и съответната дилема да вземат правилното решение за себе си, поради което са решили да влезнат в този форум, но все още не ги е затресла Subaru треската  . Subaru е идеология, но за много хора не само за удоволствие, както са BMW дрифтаджиите например. Аз например винаги съм мечтал за Forester като комбинация от удоволствие и функционалност. Ако си търсех само тръпката - има по-подходящи автомобили. Това, което много ме грабна за Subaru като марка, покрай Justy-то ми, беше точно този форум. Покрай първия си 4х4 автомобил изчетох и този форум и Suzuki, Toyota, Mitsubishi и Nissan. Смело твърдя, че Subaru феновете сме най-отзивчивите и най-коректните авто фенове, и това е най-добрият авто фен форум. То се вижда и по улиците каква е културата ни, в сравнение с другите премиум марки(основно немски  ) Та да се върнем конкретно на функционалността: за авто режима на Duster си напълно прав - сработва бавно и при по-висока скорост не върши работа така, както Subаru, но при ниска скорост на лек офроуд става . Миналата зима го пробвах на около 40-градусово заледено нагорнище, потегляне от място, и като резултат - при бавни обороти на 2-ра буксува на място и дори тръгва назад(надолу) от пребоксуването, защото докато прехвърли по-сериозен въртящ момент на задните колела, вече е залъзгала. При активиране на блокажа обаче - тръгва от раз без грам пребоксуване. Part timer-ите с блокаж на централния диф си имат своите предимства на офроуд и няма как да минат без копчалъци  , но затова си има друга тема - разликата между AWD и 4WD.
|
|
|
|
| Пет Авг 04, 2017 11:48 pm |
|
|
|
TCH
|
nikentce написа: Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи.
Специално за голямо овехтяване на Форестър- 80% за 6-7 години вина имат и проблемите с дизелите, които спохождаха модела 2008/9 година и това е наплашило доста хора. А и подобен автомобил в Германия върви по 9-10-хиляди евро.
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2017 2:29 am |
|
|
|
nikentce
|
TCH написа: nikentce написа: Forester-a го купуваш нов за около 75-80 000 лв.( Дизел с подходящи екстри) и след 6-7 г. втора ръка струва също 14-15 000 лв. Всеки може лесно да пресметне така нареченото овехтяване, т.е. - колко ни струва на месец(или година) притежанието и шофирането на определен автомобил, и дали може да си го позволи.
Специално за голямо овехтяване на Форестър- 80% за 6-7 години вина имат и проблемите с дизелите, които спохождаха модела 2008/9 година и това е наплашило доста хора. А и подобен автомобил в Германия върви по 9-10-хиляди евро. Не си прав колега. Дизела в момента е около 2-3 хил. лв. по-евтин. Що годе читав бензин 2009-2010 автомат може да се вземе за 16-17 000 лв. Овехтяването е почти същото. Това не е само със Субару, а с много от по-скъпите автомобили. BMW X3 2008-2009 дизел автомат също може да се намери за 16-17 000 лв. Просто да си купиш хубав автомобил като нов - трябва да имаш стандарт, за да можеш да си го позволиш(като стойност притежание на месец, което е всъщност овехтяването).
|
|
|
|
| Съб Авг 05, 2017 9:10 pm |
|
|
|
Сомето
Регистриран на: Съб Дек 06, 2014 11:03 pm Постове: 46 Местоположение: София
Автомобил: Subaru forester 2.0 S turbo AT
Рейтинг: 0
|
|
| Нед Авг 06, 2017 10:42 am |
|
|
|
lelemale13
Автомобил: Forester
Рейтинг: -23
|
|
Наистина ли дъстера има блокаж(истински с щифт)
Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
|
|
|
|
| Пон Авг 07, 2017 9:23 am |
|
|
|