Отговори на тема
 Разхода по борд-компютър на Forester 
Автор Съобщение
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Въпроса ми е към собствениците на последните Forester-и (но също и Impreza/Legacy/Outback), които имат борд-компютър с показанието за среден разход:
Забелязвам отклонение от стойността отчетена на комп-а и резултатите от зареждането (от празно до празно, мин.40-50л). Разликите понякога са несъществени (+/- 0.2, което спокойно мога да отдам на отклонение в пълненето), но разлика от 0.6 и то при заредени 40л означава 3.6л, което не може да се дължи на пре-напълване, още повече ако грешката се случва няколко поредни пъти в "+" :oops:
Според вас дали грешката е в компютъра или ни мамят по бензиностанциите? BTW: зареждам само на Лукойл и OMV
Имате ли наблюдения в тази посока?

Чет Ное 13, 2008 3:11 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 96
Автомобил: Forester MY09 Diesel
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Бях чел в един форум как на едни колеги им свършил бензина и отишли с една пет литрова туба до най-близката бензиностанция, която в случая се оказала OMV. Щом напълнили тубата до горе отишли на касата, платили си без да се замислят. След като запалили колата обаче едно от момчетата погледнало бележката от бензиностанцията и там били отчетени близо 6 литра :shock: Излиза, че в 5 литрова туба, те събрали почти 6 :? :lol:

Общо взето яко ни мамят. Имам познат, който работеше в Лукойл и разправяше как редовно мешели горивата, когато имало липса на дизел примерно (а аз се чудех, защо понякога като заредя там колата върви като изтребител, а то от бензина в нафтата :lol: ). Чел съм и за истории с вода в горивата...... :evil:

Чет Ное 13, 2008 4:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 14
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
Засега не откривам разлика, но това двойно засичане го направих смо веднъж и тогава имаше пълно съответствие. Утре ще го нправя пак и в неделя ще кажа резултата.

Чет Ное 13, 2008 4:13 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 323
Автомобил: 08 outback 3.0
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Никаква разлика-борд-компютърът отчита напълно реално оставащите километри.Зареждам почти винаги на една и съща бензиностанция.Винаги е едно и също.След range 30 km спира да ми дава оставащи километри: - - - :lol: Тогава знам,че имам около 5-6 литра.Ако обаче карам продължително в икономичен режим,понякога се случва да "подлъжа" компютъра.Скоро след дълго каране ( около 110 км) с 80-90 км/ч на круиз ,разходът ми падна значително.В началото имах рейндж 80 км,след 110 изминати,компа показваше 60 :shock: .После след 10 км градско спря да отчита остатък километри
(рейндж).Сметката обикновено обаче излиза много точно.Компа не е "оптимист" :wink:

2010 guzzi griso 1100

Чет Ное 13, 2008 4:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 628
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
При мен компа дава среден разход 8.6, но от празно до празно /зареждам все по 50 литра/ излиза 11/100. Зареждам само на Лукойл.

Чет Ное 13, 2008 4:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 112
Автомобил: Forester 2.0 TD 2011
Рейтинг: 18
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
При мен засега борд компютъра показва реално - с малка разлика 0.2-0.3 спрямо това което съм заредил. В началото бях направо впечатлен колко точно отчита. Сега вече му свикнах.

Чет Ное 13, 2008 4:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Форко-Отворко
Аватар

Постове: 257
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
От всичко казано дотук мога само да предупредя да не зареждате на Лукойл в Дружба, малката бензиностанция по пътя за 28-ма поликлиника (дори не знам дали има друга в квартала), там съм се натъквал на най-голямата разлика :smt067

Чет Ное 13, 2008 5:10 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1040
Автомобил: '98 Legacy 2.5 Limited II
Рейтинг: 22
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Пост 
Аз не помня на новите Субара как беше, но по принцип повечето коли имат по два компа за среден разход!
Първия ще ви излъже винаги, защото се нулира след всеки по-дълъг престой на колата (нощувка).
Ако искате да видите реалния разход, гледайте втория - той е вечен или се нулира след ресет от ваша страна... :wink:

Но все пак има коли, при които е само един...

Чет Ное 13, 2008 5:33 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 14
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
За половин резервоар разликата беше 0.2л.

Сря Ное 19, 2008 10:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 124
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Пост 
На мен ми дава разлика 0.5 л/100 км. При показание на борд компа 6.6 при зареждане пълно - до пълно ми дава 7.1 по показания на колонката на една и съща бензиностация, в случая петрол. Става въпрос за нафта в случая. Според мен яко лъжат на бензиностностанциите, скоро даваха по тиви-то за една с монтирани джойстици където те работят както си искат докато зареждаш. дори да заредиш в туба както казва колегата по- горе каккво можеш да направиш, все сме вътре. През лятото на другата ми кола, която е на газ при обем на бутилката 35л ми я напълниха с 40л. газ!!! Обаче тези момченца които ти пълят колата какво всъщност са ти виновни, те са там да си изкарат смяната и не са виновни за ситуацията, истинските шмекери са собствениците които са неоткриваеми!

Вто Яну 20, 2009 9:20 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 245
Автомобил: '05 X5 3.0d; Outback '99 2.5AT
Нов фен
Отговори с цитат
Пост 
с нафтата има и немалко разлика при различна температура - на студено събира повече...

Вто Яну 20, 2009 10:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 159
Автомобил: 09 Subaru Forester 2.0 5МТ
Рейтинг: 17
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте
В същност може ли на forester 09 да покаже компа оставащите километри?
чета в manual - a само за среден разход и изключване на разходомер

Пет Апр 08, 2011 9:04 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 61
Автомобил: Пешеходец
Телефон: 0899108116
Нов фен
Отговори с цитат
При мен разликата пълно-пълно е от порядъка на 0,5-1,5 л/100 км., което е много според мен. Зареждам само на 3 бензиностанции, една от която е не е българска. Най-голяма разлика има при две български бензиностанции (2л/100 км). Мисля обаче, че не е само измама в показанията, а и лошо гориво и колата си гори.

Пет Апр 08, 2011 9:16 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 112
Автомобил: Forester 2.0 TD 2011
Рейтинг: 18
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
mitoo написа:
Здравейте
В същност може ли на forester 09 да покаже компа оставащите километри?
чета в manual - a само за среден разход и изключване на разходомер

Не може, показва само среден разход. Някъде из форума пишеше, че след смяна на софтуера с по-нов се показвал и моментен разход, но от Субару София казаха че не знаят за такова нещо.

Поздрави.

Пет Апр 08, 2011 2:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема