Отговори на тема
 Ламбда сонда - перипетии. 
Автор Съобщение

Постове: 39
Автомобил: Forester 2.0 2011
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте.

Имам си аз едно Субару оутбек 1997г. и си викам дай да му купя една ламбда сонда че чека светна два-три пъти през няколко месеца и грешката беше нещо от рода на бавна сонда.
До тук добре , прочетох туй онуй във форума за сондите и мнението беше или оригинална Субару или Денсо.
Гледах по бългаски сайтове , дори писах тук в една от темите за оригинални части но от никъде нищо.
Мернах в една от темите че някой купувал от Рокауто и си викам хайде и аз.
Гледам в Рокауто на добра цена , отварям от там денсо каталога и ми вика това е твоята сонда.

https://www.densoproducts.com/denso-234 ... gen-sensor

На картинките от упътването което свалих от тук: https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/L ... %20Manual/

Показват две сонди едната предна (upstream) и задна (downstream). На задната сонда буксата се намира горе (в двигателния отсек).
На предната сонда буксата се намира някъде долу. Буксата на предната триъгълна , буксата на задната квадратна.
На сайта на Денсо и там така снимани upstream триъгълна букса , downstream четириъгълна букса.

Купувам смело предна сонда, отварям капака на колата и гледам и виждам само квадратна букса (за задната сонда).
Викам си сега ще намеря къде е предната , махам въздуховода гледам нищо не виждам.
Вдигам колата махам кората под двигатела гледам нищо не виждам.

След много гледане и чудене установих че колата има само предна сонда и тя е с квадратна букса.
Не ми се вижда да е преправяна. В каталозите на денсо и НГК си е с триъгълна.

След това провер тук: http://opposedforces.com/parts/legacy/e ... tration_1/
и тук пише че имам една сонда , номера е 22690AA341 която е с квадратна букса. Хайде сега шок и ужас . На кой да вярвам?

Въпроса ми е да преправям ли сегашната нова Денсо сонда от триъгълна букса на четириъгълна? Или да я продам и да си взема друга ?

Ако някой се е сблъскал с подобен проблем моля помагайте. Ако трябва ще правя снимки и VIN ще дам.

Поздрави. Благодаря.

Стара австралийска поговорка.

Вто Мар 01, 2022 11:52 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Продавай и взимай точна.

Вто Мар 01, 2022 9:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 39
Автомобил: Forester 2.0 2011
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тъй като нямаше интерес към сондата в отдел "продава". Взех че си я монтирах на колата.
Старата я запазих и сега кисне в един буркан с разредител. Старата беше доста черна с видим черен нагар като сажди.
След монтажа на новата сонда колата върви по-добре , може и да е субективно , нека мина 500 км пък ще пиша ако се сетя.

Стара австралийска поговорка.
 15

Пет Мар 25, 2022 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема