| Автор |
Съобщение |
|
kronos
Напуснал форума
|
|
| Чет Юли 20, 2023 2:28 pm |
|
|
|
dendim
Регистриран на: Съб Авг 18, 2018 4:42 pm Постове: 346 Местоположение: София
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302      
|
|
Датчика за обороти на компресора гледал ли си? Да не се шашка той? Ама май беше филм да се смени само датчика, че върви комплект с компресора...
Изпратено от моят M2007J20CG с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 2:43 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Именно. Не ми се занимава, а и цената не е милиони за нов компресор, че все пак моя е вече на 18 години. Някъде към 720 лева май беше нов и мисля да го сменя, ако има свободен ден в сервиза, че в тези жеги е малко тегаво записването.
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 3:03 pm |
|
|
|
dendim
|
|
По спомен датчика струваше около 70 лв от Алиекспрес... Трябваше да се смени само буксата му. Имаше тема някъде из форума, ама не ми се рови сега през телефона. Вярно, жегите ще минат, докато датчикът пристигне... [emoji16]
ПС. Какво да му е на компресора? В къщи три домашни климатика Тошиба бичат на отопление по цяла зима горе-долу от17 години - от 2007 г. Пускам ги октомври и ги спирам май месец. Нямам никакви оплаквания, железни машини, да чукна на дърво... [emoji16]
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 4:48 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Ако е датчик, изобщо няма да пали компресора или ще прекъсва. Неговият си върти, но няма налягане в ниските обороти, което навежда мисълта към износени клапани в компресора. Поне до такъв извод стигнахме.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 5:52 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Не споря, но прочетох в по-горния пост на kronos, че на място на празни обороти може да работи без проблеми повече от един час. Но при движение (високи обороти) изключва след 15-тина минути. Затова си мисля за този датчик, той изключва компресора при високи обороти...
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 6:03 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Още повече, че днес на 30 градуса си бачкаше перфектно и то в задръстванията. Пролетта на 20-25 градуса пък изпбщо няма ядове. На място работи, защото според мен няма жега от мотора, но после не може явно да насмогне.
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 6:04 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Пробвай тия дни в жегите малко магистрално каране на климатик. Но не мисля, че това е проблемът. При висока скорост мотора се обдухва много добре и в коша би трябвало да доста по-хладно, отколкото при градско каране със задръствания, поне теоретично.... В тази връзка, да не ти е затлачен радиатора/кондензатора с боклуци? Ники прави измиване миналото лято и беше доволен за известно време...
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 8:41 pm |
|
|
|
nikentce
|
dendim написа: ... В тази връзка, да не ти е затлачен радиатора/кондензатора с боклуци? Ники прави измиване миналото лято и беше доволен за известно време...
Само външно, но пак миналото лято свърши работа. Миналият уикенд свалих предната броня и с компресор и след това с водоструйка го направих да светне до блясък. При първоначално включване тръгна да прави хладилник и тъкмо се обнадеждих отново - грънци, след 15-на мин. пак прегря и изключи Утре в 13.00 съм в D&D да мерим датчици в изключило(прегряло) състояние и да мъдрим какво ще правим. Освен дехидратор подозират и бубината, че е отговорна за прегряването. Казаха, че на немалко клиенти с трудноустановим подобен проблем са сменяли бубина и се е решавал след това. Продължавам да се ядосвам, че тук не се доставя дехидраторът за SH. Очевидно може да се отваря кондензаторът и да се сменя.
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 10:25 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Ники, сподели утре развитието на проблема, моля. А се замислям дали не може да се намери някакъв заместител/аналог на дехидратора от друга марка? А дали не може да се направи самоделно? Гледах клипа няколко пъти, едва ли ще да е толкова сложно - една торбичка, пълна със силикагел... По-сложна ще е смяната - източване на фреон, разглобяване, сглобяване, зареждане отново с фреон... Знам ли...стана малко като кучето и касапина, [emoji16] ама явно ще трябва да се оправяме по нашенски. Ще измеря размерите на казанчето и ще потърся другата седмица някакъв аналог. Някой ако има идея, моля да сподели, че в тия жеги карам само служебната шкода...
|
|
|
|
| Чет Юли 20, 2023 11:41 pm |
|
|
|
nikentce
|
|
Кратък ъпдейт: бубината на компресора прегрява и изключва. Иначе в компресора си има ток и всички датчици са изправни. Във Вторник ще я сменят. Няма да ми се размине и с кондензатора, защото се оказа, че има лека пукнатина откъм входа от компресора, но ще го оставя на втора фаза да го сменям, защото ми е любопитно дали сега ще се оправи изключването на климатика само от бубината. Ако ги сменя заедно ще ме гложди после дали пък не е било само от едната от тези части проблемът. Ще пиша пак като взема колата във Вторник от сервиза.
|
|
|
|
| Пет Юли 21, 2023 1:09 pm |
|
|
|
dendim
|
|
Полезно инфо. Благодаря! Срещал съм мнения в чужди форуми за този проблем с бобините, ама кой да се сети... Даже ми се върти в главата, без да съм 100% сигурен, че има и термопредпазител/сензор вътре. Ники, надявам се, че смяната на бобината ще реши проблема. Чакаме инфо! [emoji3]
|
|
|
|
| Пет Юли 21, 2023 3:23 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
nikentce написа: Кратък ъпдейт: бубината на компресора прегрява и изключва. Иначе в компресора си има ток и всички датчици са изправни. Във Вторник ще я сменят. Няма да ми се размине и с кондензатора, защото се оказа, че има лека пукнатина откъм входа от компресора, но ще го оставя на втора фаза да го сменям, защото ми е любопитно дали сега ще се оправи изключването на климатика само от бубината. Ако ги сменя заедно ще ме гложди после дали пък не е било само от едната от тези части проблемът. Ще пиша пак като взема колата във Вторник от сервиза. Ами напълно възможно е. Днес бях оставил колата на сянка и после нямаше абсолютно никакъв проблем на 33 градуса да се бутам половин час по задръстванията  Сега остава въпросът защо изключва бобината и дали новата няма пак да изключва ако е с биметални пластини.
|
|
|
|
| Пон Юли 24, 2023 7:24 pm |
|
|
|
nikentce
|
kronos написа: Ами напълно възможно е. Днес бях оставил колата на сянка и после нямаше абсолютно никакъв проблем на 33 градуса да се бутам половин час по задръстванията  Сега остава въпросът защо изключва бобината и дали новата няма пак да изключва ако е с биметални пластини. Чакай де, аз доколкото разбрах от това, което писахте ти и Алекс - при теб не изключва компресорът, а просто спира да нагнетява(ненасмогва). Когато прегрява бобината директно изключва компресорът, т.е. и ролката изобщо не включва да върти.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 9:06 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Както бях писал, моя компресор включва и изключва постоянно. Днес като стане 40 градуса, ще видя как се държи колата, след като пак съм я оставил на сянка.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 9:21 am |
|
|
|
nikentce
|
Да де, това имах предвид, ама не се изразих точно  . При мен изобщо не включва като загрее, и между другото този проблем прогресира, т.е. преди време изключваше по-раядко и при по-висока температура, а сега вече изключва почти 1-2 мин. след запалване на студен двигател, а като е напечена колата буквално включва за 10-15 секунди и изключва веднага. Обърни внимание като почне да ти духа топло дали продължава да включва и изключва ролката(компресорът).
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 10:45 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Именно и при мен е така. Даже няма 15 секунди, а за около 5-6 секунди включва и после изключва. След 20-на секунди пак включи и после пак изключва. Явно на такива интервали не може да насмогне в жегите.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 11:34 am |
|
|
|
Alxx
|
|
Аз, с други впечатления бяха останал преди....че включва, но не охлажда в ниските. Що верно не смениш бобината или целия съединител? И двете ги има налични.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 12:46 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
Може и аз да не съм обяснил както трябва, но сега Ники като наблегна по начина на включване, се оказа същото. Той си включва компресора, но за малко и миже би не му е достатъчно за да охлажда в жегите. Ще пробвам с бобината. Току виж сме разгадали мистерията с помощта на Ники.
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 12:56 pm |
|
|
|
dendim
|
И при мен същата работа... работи 5-6 минути и изключва. ](./images/smilies/eusa_wall.gif) Миналата година регулирах луфта на съединителчето и работеше, но явно не е било такава жега. Единствения начин за заработи отново за малко, е рестарт на двигателя. Когато колата е била на сянка или времето е малко по-хладно, работи повече време... kronos написа: ......Ще пробвам с бобината. Току виж сме разгадали мистерията с помощта на Ники. Не мога да си обясня причината, този съединител е елементарен електромагнит... или работи, или не работи изобщо. Няма термозащита или термодатчик в него, вижда се по схемата. @Alxx, къде ги има налични? Направо и аз да сменям...
Прикачени файлове:
Magnet clutch.JPG [ 29.91 KiB | Прегледано 328 пъти ]
|
|
|
|
| Вто Юли 25, 2023 2:54 pm |
|
|
|