Отговори на тема стр 1, 2, 3, 4, 5  >
 Още един Форестър 2.5 ХТ 300 кончета 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 265
Автомобил: Forester 2.5 XT
Рейтинг: 164
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте, да се похваля малко, от една седмица съм вече с третото ми Субару. Първото беше Импреза 98 2.0 116 к.с., второто Аутбек 2002 H6 3.0 209 к.с. с което се разделих вчера, а това е третото ми - Форестър 2005 2.5 XT AT 230 к.с.
Автомобилът е с подкован мотор, турбо VF43, даунпайп 76мм, кулър от STI, бензинова помпа 255, радиатор Mishimoto + охладител за автомата.
Настроена е при Калин на 100 октана сейфи карта 1.3 бара пик и 1 бар холд ( каквото и да значи това :)))) ) и според мапера е подминала 300 к.с. на мотор ( но не е мерена на дино ).
Окачване Pedders черна серия, монтирана отзад по-дебела щанга 20мм от STI.
Предни спирачки 4-бутални от WRX с дискове EBC.
Няма грам ръжда, огледалата са JDM с прибиране, фаровете са шлайфани и фолирани а вътре са направени черни, стоповете са затъмнени ( това нямам идея защо е направено, не е ли идеята да светят по-ярко и да се забелязват повече ).
Джанти 18-ки, мултимедия Pioneer с безжичен Carplay и Android Auto, двукомпонентни Helix говорители.
Кожен салон с пълен ел. пакет и уред за налягане закачен зад волана.
Първите две Субита бяха атмосферни а това е с турбина, е има разлика.
Сега предстои нанасяне на керамична вакса за защита и чакане да падне малко повече сняг.
Преди да го купя го прегледаха в сервиза на Павлин в Пловдив и единственото което откриха за смяна беше един лагер на задния диференциал. Колата найстина беше в състояние сядаш и караш, казаха че рядко са виждали кола на тези години в това състояние. Естествено смених всички течности, масла, филтри и за всеки случай ангренажния и пистовия ремък.
Но имам няколко въпроса ако някой може да помогне.
- Дясното ми огледало ( пасажерското ) е от десен волан и не може да се завърти навътре колкото трябва, остава ми една мъртва зона точно плътно до колата вдясно. Предния собственик ми каза че ако искам да го сменя да търся огледало от същия модел преди фейса с прибиране. Понеже не се знае какъв цвят ще намеря изобщо и дали ще успея такова с прибиране, възможно ли е пластмасата на огледалото да си остане а да се смени само вътрешната част тоест самото стъкло.
- Уреда за налягане закачен зад волана ми пречи да виждам добре скоростомера и мисля да го преместя ако е възможно. Всъщност той необходим ли ми е изобщо, защото Павлин ми каза че нямам нужда от него, много по-добре било да си сложа една широколентова сонда АЕМ. Като се има предвид че не съм състезател и колата ще се кара нормално, нужен ли ми е изобщо някой от двата уреда, в смисъл ако са необходими за по-добра скорост и динамика не са ми нужни, но ако ще ми предоставят информация дали всичко с колата е наред тогава по-добре да ги имам и да си ги следя.
- На шофьорската врата ми пише какво да е налягането на гумите за 16-ки и 17-ки а мойте са 18-ки с различна ширина и височина ( 225/50 R18 ), за тях налягането същото ли да бъде. Питам понеже ги взех с налягане 2.5 на четирите гуми при ненатоварена кола, което ми се вижда малко множко спрямо означенията на картинката.
- Колана на шофьорската седалка не се прибира сам, трябва му помощ от моя страна или на моменти изобщо не се прибира. Иначе като седна и го заключа си ме държи. Според вас да търся ли нов колан и механизма към него или трябва да се разглоби механизма и да се смаже.
- Радиото издава някакъв паразитен шум при слушане на музика независимо дали от флашка или от телефон, едно фоново шумене както когато не е точно на станцията примерно. Дали е възможно да е от някаква лоша спойка някъде.

Прикачени файлове:
1.JPG
1.JPG [ 2.23 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
2.JPG
2.JPG [ 2.43 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
3.jpeg
3.jpeg [ 4.78 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
4.jpeg
4.jpeg [ 3.33 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
5.JPG
5.JPG [ 4.6 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
6.JPG
6.JPG [ 4.08 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
7.JPG
7.JPG [ 1.09 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
8.JPG
8.JPG [ 4.25 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
9.JPG
9.JPG [ 1.62 MiB | Прегледано 7124 пъти ]
 30
Сря Дек 25, 2024 2:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Честито и добре дошъл в клуба на бързите перални.
Ще имаш повече полза от широколентова сонда, не е лош и този уред, ще мине време и ще свикнеш с позицията му. Има двойна стойка за това място която прави нещата по прегледни.
За тази кола 18-ки с 225/50 са тежка комбинация и правят колата тромава. Относно налягане - и с 2.3 ще си ок. В дългосрочен план си намери хубави и леки 17-ки, колата оживява с 225/50/17
Относно пасажерското огледало - на първо четене пробвай да си дръпнеш твоята още малко назад

Сря Дек 25, 2024 8:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 374
Автомобил: Forester SG9 2.5XT MT 2005
Телефон: 00000000
Рейтинг: 359
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Включвам се за уреда има файлове за 3д принтер , с които може да го преместиш в пепелника , в лявата духалка или в левия дефростер за прозореца , разгледай в сайта cults3d :) .

Сря Дек 25, 2024 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vmax Щом казваш че сондата ще ми е полезна ще си търся такава. :)
Мерси че ми каза за гумите, понеже нямам летни и ще трябва да си купя до месец два. Бях се насочил към CONTINENTAL PREMIUM CONTACT 7 18-ки с 225/50,
но след твоя съвет ще взема 225/50/17 с други джанти 17-ки.
Относно пасажерското огледало не разбрах, да си дръпна седалката още назад или друго имаше предвид.

peshaka11 Разгледах сайта и видях за какво говориш, ще видя кое ще ми пасне, благодаря.

Сря Дек 25, 2024 9:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колата е автомат, тоест можеш да си дръпнеш седалката назад още и така да виждаш по добре на дясното огледало, ако е малко това което ти липсва като ъгъл на сгъване.
Относно гуми - Конти 7 е определено отлична гума. От моя опит най добрата комбинация е 17 цола на 8 широка, по възможност под 8кг. в комбинация с 225/50, ефекта е като да свалиш ски обувки и да си обуеш маратонки.
Виж темата Тунинг - много сме писали там за ъпгрейди, може пък да си харесаш нещо по твоя вкус.
Не разбрах каква разпъниа има - предна или задна, ако няма задна - слагай asap, много голяма разлика дава.
Приготви се за фолиране на прозорците напролет че тоя аквариум става на сауна, 90% мин затъмнение

ПС: тоя охладител на кутията с темростат ли е?

Сря Дек 25, 2024 10:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4377
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
Мисля можеш да смениш само стъклото от европейка, трябва да пробваш. И не махай уреда за бууст-а, той показва и вакуум по който можеш да имаш инфо за състоянието на клапани, колектор и т.н. Широколентовата сонда(качествена!) е задължителен атрибут за мапвана кола - при Субару нещата са доста изпилени и е хубаво да следиш да не влезеш в бедно.

И аз я гледах тая кола, но реших, че дедо още не ми се продава. Хубава е и е попаднала в хубави ръце :)

Сря Дек 25, 2024 10:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Това със седалката за съжаление няма да стане, не е толкова малка мъртвата зона. Но ще пробвам както казва колегата Alxx да сменя първо само стъклото. Ако стане стане, ако не тогава явно цялото огледало.
За гумите казваш 17-ки 225/50 а не 225/55 така ли, понеже размера който пише на вратата на колата е 225/55 за 17 инча.
И като мина на 17-ки и колата ще се смъкне още малко нали, да не стане накрая Импреза :). Понеже заради амортисьорите Pedders мисля че е смъкната с 3-4 см.
Ако разпънка означава стабилизираща щанга, такава от STI 20мм е сложена отзад.
Иначе стъклата са фолирани някъде с около 50% затъмнение. Но ако трябва ще го сменя с 90%, Аутбека ми беше с толкова и беше супер лятото а беше със светъл салон, Форестъра е с тъмен и ще е по-зле.
Нямам представа за охладителя на кутията как е, ще питам в петък предния собственик че днес и утре ми е неудобно да му звъня и да го тормозя, празници са все пак. :)

Тогава няма махам уреда за бууст-а, явно ще се науча да го следя. Гледам показва и напрежението на акумулатора. Ще си взема и тази сонда, имаш ли някакви препоръки за марка и модел.
Иначе ако има някакво значение до няколко месеца ще сложа газ. Стига да успея да се вредя при Тони който ми сложи предната на Аутбека.

Изчетох няколко пъти темата за Forester II 2,5 XT която е много интересна. Доколкото разбрах, този двигател рано или късно се прави поради смяната на маслото по на 15000 км от швейцарците. Но мисля че ще се размина с това понеже той вече е правен и маслото след това е сменяно на по 6000-7000 км. И няколко от важните неща за този автомобил които препоръчвате в онази тема също са ми направени като задната стабилизираща щанга, Pedders амортисьорите с понижаване на просвета, радиатор Mishimoto, по-добри спирачки и кулър. И тримата колеги които сега ме съветвате в тази тема имате или сте имали същия автомобил и имате тонове практика с него. Така че ще съм благодарен за всеки ваш съвет. Как бяха казали - 10 грама практика струват повече от тонове теория. Ако си спомням правилно, мисля че твоят Форестър колега Vmax беше и екстремно тунингован. Аз пак да кажа че не съм състезател, вече съм улегнал, взех тази бърза пералня понеже ми е мерак още от преди 10 - 15 години но тогава не можех да си я позволя. Така че се интересувам от оптималното съотношение комфорт/бързина за кола която е за всеки ден а не за състезания и как да си запазя колата здрава.

Чет Дек 26, 2024 12:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Гледам коша и не виждам предна разпънка, предполагам задна няма също. Става дума за т.нар. strut tower brace. Изгодно има правени тук, Next stage се казват и някой от форума ще ти даде контакти.
За гумите имам малко различно мнение от Станислав. Той обича да чеша колата по завои(какво и аз, де :) ), но за комфортно ежедневно придвижване смятам, че заводския размер 215/55/17 е напълно достатъчен. Ако се засечете ще е готино да врътнеш кръгче за директно сравнение, окачванията са еднакви и ще придобиеш усещане твоето ли е или не. Иначе на сбирките идват доста форумци в София с различни сетъпи и имаш избор за тестове :) Знам, че си от Кърджали ама ако още се мотаеш в района довечера ще има такава.

Чет Дек 26, 2024 10:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx Извадил съм късмет че не си я взел. :) За този зеления Форко ли говориш като казваш дедо, гледах го на снимки в една от темите в раздел Тунинг, много готино изглежда.
Попрочетох малко за тези разпънки, явно нямам такива. Намерих @Next Stage Automotive във фейсбук, преди следващото ходене при Павлин ще се свържа с човека и ще си взема и предна и задна.
В Кърджали съм си и ще пропусна сбирката довечера за съжаление, щеше да ми е интересно да пробвам найстина други коли. Това ми е единственият Форестър на който съм се качвал и нямам база за сравнение.
Единственото което ми направи впечатление е че беше много стабилен от Пловдив до Кърджали по завойте на Паничково, минах нарочно оттам. Не съм карал много бързо, може би малко по-бързо отколкото
преди с Аутбека но определно беше доста по стабилен и нито за момент не усетих някакво безпокойство че може да изгубя контрол. Това е чисто субективното ми усещане на нормален шофьор.
Иначе за скорост вдигнах няколко пъти до 160км/ч преди и след Паничково за да видя как ускорява, повече ме достраша заради пътя да не влезна в някоя дупка.
Ускорението поне за мен си беше супер, но ми направи впечатление че го нямаше това залепване за седалката за което говорят някой при натиснат педал докрай, просто доста бързо си ускори.
При Бека като дам кикдаун до 100км ускоряваше нормално а след това вече доста по-бавно. Тук при кикдаун и след 100км продължаваше да ускорява по същия бърз начин и трябваше бързо да си дръпна крака от газта
като стигна 160км за да престане. Това е по нанагорнище от Черноочене към Кърджали. И второто което ми направи впечатление, в града и при нормално каране до около 100км шума беше колкото и от Бека,
но първия път като дадох кикдаун и помислих че съм на летището. :))))))))))))))))) Пред мен караше едно приятелче което ме докара до сервиза, като го изпреварих така ми каза после че стъклата на неговата кола се били разтресли.
Не ми се мисли ако изпусна крака и мина в града така какво ще ми се случи с чичко полицай. :)
Сега се сещам пак за Павлин, каза ми че нямало голяма полза от предните ми спирачки 4-бутални от WRX. Каза че първо по-важни били задните спирачки, и второ ако найстина искам да спира добре да потърся задни спирачки от Subaru Legacy 3.0R.
Щели да спират съвсем различно, но също така и заради самия материал щели да се чуват доста, което за градско каране ми се струва непрактично.
Сега продължавам да чета Тунинг темите. :)

Чет Дек 26, 2024 2:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Alxx написа:
Гледам коша и не виждам предна разпънка, предполагам задна няма също. Става дума за т.нар. strut tower brace. Изгодно има правени тук, Next stage се казват и някой от форума ще ти даде контакти.
За гумите имам малко различно мнение от Станислав. Той обича да чеша колата по завои(какво и аз, де :) ), но за комфортно ежедневно придвижване смятам, че заводския размер 215/55/17 е напълно достатъчен. Ако се засечете ще е готино да врътнеш кръгче за директно сравнение, окачванията са еднакви и ще придобиеш усещане твоето ли е или не. Иначе на сбирките идват доста форумци в София с различни сетъпи и имаш избор за тестове :) Знам, че си от Кърджали ама ако още се мотаеш в района довечера ще има такава.

215 е тясна гума за Фоза, след като мине 280 кс., а колегата колкото и да не е състезател като свикне на колата ще дава газ - то ако не я намачкаш по завоите за какво ти е :D
С 225/50/17 не ми е било твърдо, а моята е с по-твърди пружини от тези които се продават, но това вече е субективно, нека колегата си прецени, но за едно съм 100% - това купе не е за 18-ка джанта и 225/50/18, много тежка комбинация.

Относно разпънките - към колегата - вземи си първо задна - от нея има най-голяма разлика. После ако прецениш ще си вземеш и предна, но според мен тя е с мин. добавена стойност при наличие на спортни амортесьори и пружини и 20мм стаб щанга отпред.
И аз мисля че предни дискове и спирачки от ВРХ не са ъпгрейд, но предложението за задни от 3.0 е правилно. Не съм сигурен за шума обаче, поне аз не съм усетил повишен такъв.

Моята пералня мина СПА процедурите и се върна в прованса, иначе тест драйв с удоволствие щеше да има. Много хубави купета са тези Фозове ( и SF & SG ) особено като стигнат 300 коня

PS: Не видях от снимката на коша на двигателя - с трипортов соленоид ли е? на 1.3бар би трябвало да удря в гърба, освен ако автомата не притъпява нещата...

Чет Дек 26, 2024 3:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За соленоида не знам колега, това е още едно нещо за което ще питам утре предния собственик.
Сега се сещам че режима на скоростната кутия си беше на Auto а не на Power. Не знам това доколко влияние може да окаже.
Бях го оставил така като за първо каране да усетя колата, че се притеснявах малко да не настъпя без да искам повечко педала на газта в града и да се залепя за някоя задна броня още на първия ден. :)

Чет Дек 26, 2024 4:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Пауър режимът кара до прекъсвач, а при намаляване задържа по-високо при рязко пускане на газта. При първа ръчна и задна си 50/50 предавателно съотношение. Четирибуталните имат добра реакция при първо спиране, но почти никакви резерви - греят бързо. Евтин ъпгрейд е комплект предни и задни от Легнаси 3.0 с 316мм предни и 290 задни спирачки, ама трябва да вземеш и клапана, който разпределя усилието - онзи на десния ботуш в коша. Повечето с 4/2 бутални не взимат от врх-овете клапана и после се чудят що няма уау ефект от спирането.

P.S. Да, деди е зеления шкаф от профилната :)

Чет Дек 26, 2024 5:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко офф ако не бързаш с ъпгрейда на задните от legacy 3r за 290мм с вентилиран диск , аз съм с такива ,но живи и здрави пролетта/лятото ще мина на врх двубутални и тези ще са за продаване :beer:
п.с. За стила ти на шофиране , който описаваш сегашната концепция на спирачки (ако е изрядна) е перфектна , но щом си си наумил :good:
Единственото място (по обществени пътища) на което прегрях предни 4-бутални врх апарати беше на Девин-Кричим ,защото гонех един Лотус :D :D

Пет Дек 27, 2024 8:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Изобщо не бързам да ги сменям веднага, аз все още свиквам с колата и честно казано нямам представа дали тези не са ми достатъчни, но по-доброто спиране винаги е важно за мен. Така че веднага ти казвам че ще те отърва от тях. :)
Имай ме предвид моля те, пиши няколко дни преди да ги пуснеш в продажба. Единствено ако много скърцат, свирят и т.н. абе ако вдигат много шум не бих ги взел понеже работя в училище и ще прави лошо впечатление
да се чувам всеки ден в целия двор като минавам.
Просто от любопитство, защо искаш да минеш на WRX, нали тези са по-добри от тях доколкото разбрах, или аз нещо бъркам.

Днес се чух с предния собственик на автомобила и вече мога да отговоря на няколко въпроса към мен които бяха останали без отговор.
Охладителя на скоростната кутия не е с термостат, нямам задна разпънка, двигателя няма трипортов соленоид.
Имам подсилен хобот на картера ( бил слабо място ), а 18-ките са изключително леки, така каза колегата който между другото също е от форума, но не съм го питал за ника му.
И ми даде съвет за лятото UV фолио на предния прозорец.

Пет Дек 27, 2024 3:06 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Нямаш грижи щом ги демонтирам ще пиша , при мен не свирят изобщо с накладки брембо ,
Минавам на врх задни заради визията най-вече - джантите ми са отворени като твоите и стоят по-добре , а и са алуминиеви което спомага за по - бързото им охлаждане , макар накладчиците им да са колкото бисквита орео :good: и на последно място всичко вече е купено разглобено почистено и само чака монтажа , което се оказва най-неприятната част :D

Пет Дек 27, 2024 4:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Охладителя на кутията трябва да е с термостат, защото зимата няма да стига работна температура на маслото в кутията
Трипортов соленоид е силно препоръчителен за ремапвана кола, не знам защо не е сложен при положение че не е скъп.
Ще се хвана на бас че тия джанти са около 11кг, а под леко разбирам <8кг, 2-3лг ротациона маса по-малко на колело дават голяма разлика.

Пет Дек 27, 2024 6:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодарение на вас колеги горе долу ми се изясниха нещата които е нужно да добавя :
- Широколентова сонда за следене на смесите
- Предна и задна разпънки за да намаля усукването на купето
- Термостат на охладителя на кутията ( не знам дали може да му се сложи или трябва да се сменя целия охладител с друг такъв )
- Трипортов соленоид
- Смяна на задните спирачки с тези от legacy 3.0
- Фолиране на прозорците с 90 - 95% затъмнение и UV фолио на предния прозорец

Като мине зимата, преди да купя летните гуми ще взема да сваля и да претегля едната джанта да видя колко найстина тежат :) И тогава ще реша за джантите че зимните ми гуми са нови и с други джанти
ще трябва освен летни и зимни гуми да купувам, освен джантите.

Пет Дек 27, 2024 10:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Като вземеш соленоида, с него в ръчичка и при Калин, да не вземеш да го монтираш директно!

Съб Дек 28, 2024 10:06 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Този соленоид може ли да се монтира и при Павлин в Пловдив, понеже там си обслужвам колата и като слага останалите изредени от мен неща и сменя маслото и филтрите направо там да ми го сложат и него.
Или е нещо специфично което си иска настройка от Калин в София.

Съб Дек 28, 2024 1:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Има специфики в монтажа при vf турбини , трябва да е с максимално къси маркучи до турбото и мисля софтуерната намеса също е задължителна .

Съб Дек 28, 2024 4:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2, 3, 4, 5  >