Отговори на тема стр <  1, 2
 Неволи с Forester SG 2.5xt 
Автор Съобщение

Постове: 39
Рейтинг: 58
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте колеги,

След 1 година ходене по мъките в крайна сметка, отворих мотора отново при друг човек. Доста неща имаше, които не бяха направени или бяха направени не като хората. Но основния проблем на моята кола са били сегментите които първия път не е сменил майстора, а втория е сменил или с втора ръка или с някакви абсолютни ментаци и дума не може да става да са ОЕМ. Ключовете се разминаваха с доста над допустимите стойности и самите сегменти имат износване, което по думите на хората които са ми шлайфали блока няма как да стане за 20к км. От там колата харчи масло стабилно, от там, температурата в цилиндъра се повишава доволно, след това, всичките ми изпускателни клапани са заминали плюс леглата, съответно и за реглаж изобщо не може да става и дума.
Изовдът от цялата история е, подбирайте си майсторите добре, преди да им дадете една шапка пари и не им вярвайте на гаранцията която дават, аз не го направих и сега съжалявам :)

Пет Фев 13, 2026 9:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега е време да споменеш имената на майсторите.

Съб Фев 14, 2026 8:27 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Ще напиша отделен коментар в черния списък, но и тук да се знае, казва се Божидар, Subaru Service Angel Customs LTD му се казва сервиза, намира се кв. Абдовица.

Вто Фев 17, 2026 10:29 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не разбрах в крайна сметка, шлайфани ли са цилиндрите, или под "шлайфане на блока" разбирате само взимане на лице за гарнитурата.
Прочетох и другият ви пост и пак не можах да разбера. Хонинг на износен цилиндър е безмислено да се прави - увеличавате диаметъра и влизате пак във филм. Казвате, че цилиндрите нямали голямо износване, а било в рамките на 0.010-0.015. Това е граничната стойност за овалност/конус. Защото хлабината в буталната група е в рамките на 0.020. Понякога, ако в завода са сложили бутала група В, може да замените с група А (по-големи с 0.010).
Проблемът с износените сегменти може да има естествено обяснение - хлабината в ключа е важна, но и хлабината в канала е важна. Нови сегменти в стари канали не винаги са в допуск. По отношение на клапаните и седлата - Субару не предлагат седла за техните глави. Естествено в специализираните сервизи предлагат услугата смяна на легла, особено актуална за такситата и техните милионници на газ. Леглата в Субару обаче да доста плитки и главите трябва да се обработят малко за да паснат новите вложки.... Абе дебела работа.
Съжалявам за негативния опит, особено на тази цена, но за съжаление ремонта на двигатели става все по-трудна и скъпа задача заради човешкия фактор.

Сря Фев 18, 2026 11:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5470
Отговори с цитат
Цялата работа е тръгнала в грешна посока, платени са близо 10х лв за уж лек ремонт, а нищо не е направено както трябва.
Един нов блок е сигурно 5к, хайде 6 да е станал, ремонт глави и работа, пак няма да мине 10к лв и всичко ще е както трябва.

Затова има бели сервизи, но и клиента трябва да е повече информиран, за да може да направи правилен избор.

ПС: фактурата с гаранцията за извършения ремонт не е ли документ за юридическа претенция и иск за парите?

Сря Фев 18, 2026 1:08 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Аз не разбрах в крайна сметка, шлайфани ли са цилиндрите, или под "шлайфане на блока" разбирате само взимане на лице за гарнитурата.
Прочетох и другият ви пост и пак не можах да разбера. Хонинг на износен цилиндър е безмислено да се прави - увеличавате диаметъра и влизате пак във филм. Казвате, че цилиндрите нямали голямо износване, а било в рамките на 0.010-0.015. Това е граничната стойност за овалност/конус. Защото хлабината в буталната група е в рамките на 0.020. Понякога, ако в завода са сложили бутала група В, може да замените с група А (по-големи с 0.010).
Проблемът с износените сегменти може да има естествено обяснение - хлабината в ключа е важна, но и хлабината в канала е важна. Нови сегменти в стари канали не винаги са в допуск. По отношение на клапаните и седлата - Субару не предлагат седла за техните глави. Естествено в специализираните сервизи предлагат услугата смяна на легла, особено актуална за такситата и техните милионници на газ. Леглата в Субару обаче да доста плитки и главите трябва да се обработят малко за да паснат новите вложки.... Абе дебела работа.
Съжалявам за негативния опит, особено на тази цена, но за съжаление ремонта на двигатели става все по-трудна и скъпа задача заради човешкия фактор.

Това което е направено е замерване и хонинг при първото отваряне, замерване на бутала и цилиндри, изправяне на колянов вал, при второто отваряне никой не знае със сигурност какво е правено, според мен само е сложил други сегменти и без хонинг е затворил. А що се отнася за допуските, давам една торба пари и накрая трябва аз да седна да чета какви са допустимите размери.... Не разбирам и от това, за това уж се доверявам на хора които разбират. За това си взех чисто нов блок, точно защото всичко е на границата, а не искам да я махам колата. Много се надявам леглата да ги направят като хората и като цяло главите. Мартин (мисля, че е известен в тези среди)ще ми ги прави. Тъжното е, че дори и да имаш добър бюджет, читав човек в който да си сигурен, че ще направи всичко както трябва, не може да се намери. А дори и да намериш, той не прави всичко и накрая се стига до шлайфисти и разни други такива които дори не познаваш, а какво остава да си сигурен, че са кадърни.

Сря Фев 18, 2026 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Отговори с цитат
Познавам Божидар и съм неприятно изненадан да прочета всичко това. Не ми е работил по колата, ползвал съм му сервиза под наем сам да си правя разни неща и бях останал с други впечатления.

Между другото, Мартин прави моите глави и вече 40к км вървят с пълна сила, при него правят глави доста сериозни механици с име и можеш да си спокоен.

Една разбивка за ориентация: ако приравня цената, която платих тогава към днешните актуалните цени, на мен ми излезе около 4+ к евро в които влизат:
Нови бутала, шлайф и хонинг до ремонтен размер, челен шлайф и нови бутални пръстени(всичко оем на търг от ибей, обработката на блока в Балкан стар).
Полиране вал, нови основни и биелни Кинг'с.
Пълен комплект гарнитури, ангренажен комплект и оем водна помпа(от Мимо и Люцкан).
Ново бутало с пружина за маслената помпа(пак от тях).
16 нови клапана(италиански, не помня марката), гумички и пружини(оем), шлайв и зенкване на легла(Мартин, Герман).
Няма да правя излишна реклама кой ми го сглоби, но е железен тип. Също прави на Данчо Kronos мотора, който тропна на 1200км - автовоз, поемане на рекламацията веднага и колата излезе с нов вал от STi за негова сметка.

Последна промяна Alxx на Сря Фев 18, 2026 2:45 pm, променена общо 1 път

Сря Фев 18, 2026 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Vmax написа:
Цялата работа е тръгнала в грешна посока, платени са близо 10х лв за уж лек ремонт, а нищо не е направено както трябва.
Един нов блок е сигурно 5к, хайде 6 да е станал, ремонт глави и работа, пак няма да мине 10к лв и всичко ще е както трябва.

Затова има бели сервизи, но и клиента трябва да е повече информиран, за да може да направи правилен избор.

ПС: фактурата с гаранцията за извършения ремонт не е ли документ за юридическа претенция и иск за парите?

Работата е там, че понеже познавам хора които познават повечето майстори в София и именно те ми казват, че няма кого да ми препоръчат и да са сигурни, че няма да има драми и ще направи нещата като хората. Обаче това е много субективно мнение, защото в дадени ситуации с даден човек може да ти направи лошо впечатление, а всъщност да си е отговорен и читав майстор, дълга тема... Що се отнася до белите сервизи, изчел съм всичко. Просто реших да се доверя на уж неизвестен човек в тези среди който да иска да се докаже, успя да ме омая, че е много добър и съвестен и как работи на чисто и как взимал по-скъпо и от стиай и как идвали коли от еди кой си сервиз с еди какъв си елементарен проблем, в мен е проблема, че съм му се доверих.

Сря Фев 18, 2026 2:36 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1871
Автомобил: LGT'10,Subaru Impreza 2.0 '97
Отговори с цитат
Колега, няколко момента:
- така наречения "хонинг" е обработка на отвор с абразивен инструмент, най-често камъни с различна твърдост и едрина. В интернет ще намерите клипчета как се прави. На един износен вече цилиндър какво очаквате да стане с това хонинговане? Да, ще се появи желания профил на повърхнината, но на финала диаметъра ще е друг. Тази операция се прави след разстъргване на друг размер, като шлайфиста знае колко отнема използвания от него камък, и най-важното - каква е дълбочината на профила. От вида на профила (ромбчетата) зависи разхода на масло.
- вие карате на газ, аз също. Леглата на клапаните на газ се износват, предполагам знаете. Почти няма лекарство срещу този проблем, поне не и евтино. Напълно е възможно след 20к км клапаните да се "набият" ако са нови и да започне мисфайър и клатене. Но пък казвате че вакуума е 255 ммHg, което е идеално. Остава мисфайерите да са от маслото в цилиндрите..
- съчетаването на нови и стари части е възможно, но изисква прецизно измерване. За съжаление в сервизите вече много рядко някой прави измервания.

В крайна сметка надявам се, че с новия блок щв се получи.

Пет Фев 20, 2026 12:19 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
ico_tech написа:
Колега, няколко момента:
- така наречения "хонинг" е обработка на отвор с абразивен инструмент, най-често камъни с различна твърдост и едрина. В интернет ще намерите клипчета как се прави. На един износен вече цилиндър какво очаквате да стане с това хонинговане? Да, ще се появи желания профил на повърхнината, но на финала диаметъра ще е друг. Тази операция се прави след разстъргване на друг размер, като шлайфиста знае колко отнема използвания от него камък, и най-важното - каква е дълбочината на профила. От вида на профила (ромбчетата) зависи разхода на масло.
- вие карате на газ, аз също. Леглата на клапаните на газ се износват, предполагам знаете. Почти няма лекарство срещу този проблем, поне не и евтино. Напълно е възможно след 20к км клапаните да се "набият" ако са нови и да започне мисфайър и клатене. Но пък казвате че вакуума е 255 ммHg, което е идеално. Остава мисфайерите да са от маслото в цилиндрите..
- съчетаването на нови и стари части е възможно, но изисква прецизно измерване. За съжаление в сервизите вече много рядко някой прави измервания.

В крайна сметка надявам се, че с новия блок щв се получи.

Ясно ми е как се прави хонинг, въпроса тук е, че си поверявам колата на някого, когото мисля, че трябва да ги разбира тези неща поне една идея повече от мен. Иначе трябва да седна, да изчета възможно най-много литература и да обяснявам на майстори и шлосери защо с тези размери цилиндрите не са в допуск, защо ми правят хониг като има износване и всякакви такива, а в крайна сметка, аз си разбирам от моята работа за която ми плащат заплата. Относно леглата, тук ми е интересно, как преди 20к, като ми отваряха мотора, тези легла са били наред, при положение, че колата е на 280к км. и от 100к се кара на газ основно.... Иначе стойностите на вакума, не ги считам много за верни, защото са от китайски бууст метър, а и тази стойност беше в началото, с времето работата на мотора стана по-зле, както и се появи проблем с паленето на студено.
Истината е, че в един основен ремонт да двигател има много неща които трябва да се съобразят, но за да ги съобразиш, трябва да имаш и доста знания, както практически, така и теоретични. И тук идва момента, както може да прецениш дали даден майстор ги има тези знания като го познаваш от един ден....

Нед Фев 22, 2026 9:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 648
Автомобил: E180 2ZR-FXE/B14 EJ255/HT H27A
Телефон: 0886738903
Рейтинг: 698
Отговори с цитат
Интересно ми е защо сте сменили ОЕМ клапаните, това при Субару се прави рядко и основно при счупвания, изкривявания, липса на материал за напасване. Освен това не могат да се купят по-добри от ое клапаните по доста съображения. Например чел съм за Супертеч инконел клапани отзиви, как понякога им изпускат държачите и всичко става на салата. А Супертеч е реномирана марка.
Идеята ми е че, колегата @ico е прав - работили сегменти на мотор в сравнително добра кондиция преди отваряне няма причина да не работят отново. А като се сменят с нови защото да речем че се е отпуснал ключа, новите след разработка също трябва да работят нормално. Действително нормите за цилиндричност/кръглост са 0,010-0,015, но и малко повече да е нови сегменти уплътняват. Не е идеално, но със сигурност няма да подкара сочения от вас първоначален разход на масло. Иначе да - най-добре е ребор и бутала със сегменти на ремонт.
За кривият колянов вал и аз не разбрах за какво става дума - дали са били износени шийките или е имал кривина на тях, но след като сте карали 20к км го изключвам като сериозен проблем, защото щеше да се прояви. Най-вероятно е оправдавана цената на услугата, а валът е полиран.
Но се връщам на клапаните - при по голяма хлабина между клапан и водач, което може да се дължи на износен водач, клапан или просто конструктивна неточност на новите клапани може да гори такова количество масло дори и с нови гумички. Хлопащият клапан може да разбие по-бързо леглото и съответно и водача и да разтегне гумичките. Резултата от доволен разход на масло по време на работа със сигурност може да окопае леглото бързо. Вакуум също ще е засегнат. Та вижте и този аспект ми беше идеята.

Нед Мар 01, 2026 12:43 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2