Отговори на тема
 Запитване за сервиз за 2008 Subaru Outback 3.0 
Автор Съобщение

Постове: 3
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте, колеги

Казвам се Бурак, живея в Турция и често пътувам до България. Карам Subaru Outback 3.0 (2008 г.).

Поради строгите митнически ограничения в Турция ми е трудно да поръчвам части от чужбина. Обикновено си купувам по-специални части от България и си ги монтирам сам, но този път проектът изисква професионална намеса.

Търся препоръка за надежден сервиз (за предпочитане около Бургас, Варна или Пловдив) или хора от форума, които могат да ми съдействат със следните неща:

1. Генерация и катализатори: В момента съм с универсален китайски катализатор, който не работи добре и колата мирише доста на изгорели газове. Искам да го сменя с 200-клетки high-flow катализатор. Крайните гърнета също са за смяна.

2. Джанти 18" (5x100): Ще монтирам 4-бутални спирачни апарати от WRX, но не влизат в оригиналните ми 17-ки. Търся 18 цола джанти с междуболтово разстояние 5x100. Ако някой продава, нека пише.

3. Преден капак с въздухозаборник: Търся преден капак от дизелов Outback/Legacy (2008-2009) с дупка/въздухозаборник.

4. Допълнителен маслен охладител за автомата: Искам да изолирам фабричното охлаждане на кутията от водния радиатор и да монтирам отделен маслен радиатор за автоматика отпред. В Турция климатът е горещ, кутията загрява лесно и натоварва допълнително охладителната система на двигателя.

Ще съм много благодарен, ако ме насочите към доверен сервиз, който може да извърши тези манипулации на едно място, или ако някой разполага с търсените части!

Поздрави и безаварийно шофиране на всички!

Нед Авг 30, 2026 10:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4388
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бальо Тодоров 0898689646

Пон Авг 31, 2026 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравей колега,
Alxx е дал за бургас.
Има добри сервизи и в 3те града. Прегледай секцията Бели сервизи.
Бальо - Бургас. Павлин - Пловдив, Варна - Миро и Пламен.
Относно ката и генерацията, аз лично на Гущера в София, Люлин се доверявам. Катализаторите му са хубави и работи много добре. Само, че с график и не знам колко напред трябва да се уговориш. Звънни му да си говорите (отпуска е до 20 и някой септември) - има си тема и той.

за т.2 - има и 16ки, които влизат, но от Суби джантите са точно 2 модела. 17ки би трябвало почти всички с правилно ЕТ да влизат. Аз съм с някакви 17ки и си влязоха ОК. Проучи, преди да вземаш.
т.3 - фейсбук. има доста дизели (или поне имаше, сега не знам)
т.4 - това, всеки от горните сервизи би трябвало да няма проблем да ти го монтира, но тук има и друго - консултирай се, защото охладителя през радиатора има и друга роля - на студено, да загрява по-бързо маслото.

Успех. :beer:

Пон Авг 31, 2026 10:49 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Нов фен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Бальо Тодоров 0898689646

Благодаря :good:

valqk написа:
Здравей колега,
Alxx е дал за бургас.
Има добри сервизи и в 3те града. Прегледай секцията Бели сервизи.
Бальо - Бургас. Павлин - Пловдив, Варна - Миро и Пламен.
Относно ката и генерацията, аз лично на Гущера в София, Люлин се доверявам. Катализаторите му са хубави и работи много добре. Само, че с график и не знам колко напред трябва да се уговориш. Звънни му да си говорите (отпуска е до 20 и някой септември) - има си тема и той.

за т.2 - има и 16ки, които влизат, но от Суби джантите са точно 2 модела. 17ки би трябвало почти всички с правилно ЕТ да влизат. Аз съм с някакви 17ки и си влязоха ОК. Проучи, преди да вземаш.
т.3 - фейсбук. има доста дизели (или поне имаше, сега не знам)
т.4 - това, всеки от горните сервизи би трябвало да няма проблем да ти го монтира, но тук има и друго - консултирай се, защото охладителя през радиатора има и друга роля - на студено, да загрява по-бързо маслото.

Успех. :beer:

Изключително ти благодаря за ценната информация и съветите :beer:

Относно т. 1 – ще се свържа с тях, дано извадя късмет с свободния график и да открия час.

За т. 2 и т. 3 – ще потърся във Facebook. Моите джанти са от фейслифтов Outback, затова най-вероятно не паснаха при мен.

Относно т. 4 – аз живея в Турция. Тук зимата едва за няколко дни температурите падат под нулата, а последните лета са изключително горещи. Освен това след ковид кризата намалиха октановото число в горивата на бензиностанциите и реално караме с около 90 октан, ](*,) заради което постоянно ползвам добавки. Когато зареждам бензин от България, температурата изобщо не се вдига, но с нашия бензин по стръмни баири веднага стигам 104 градуса. Точно затова искам да подсиля охлаждането. Ако през зимата усетя проблем с бавното загряване, мисля да сложа един термостат на охладителя.

Поздрави и още веднъж благодаря за помощта

Пон Авг 31, 2026 8:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 237
Автомобил: CarBerry dccd Fory, LGT
Рейтинг: 456
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
spec_Burak написа:
Относно т. 4 – аз живея в Турция. Тук зимата едва за няколко дни температурите падат под нулата, а последните лета са изключително горещи. Освен това след ковид кризата намалиха октановото число в горивата на бензиностанциите и реално караме с около 90 октан, ](*,) заради което постоянно ползвам добавки. Когато зареждам бензин от България, температурата изобщо не се вдига, но с нашия бензин по стръмни баири веднага стигам 104 градуса. Точно затова искам да подсиля охлаждането. Ако през зимата усетя проблем с бавното загряване, мисля да сложа един термостат на охладителя.

Заводските настройки на тези коли не харесват дори българския 95, щом октанът ви е толкова нисък потърси кой да ти я пренастрои по вашите земи. С правилните числа греенето може да се намали.

Относно спирачките, каква е целта - визия или подобрено спиране? 4 буталните апарати от WRX няма да подобрят спирането, размерът на диска си е все 294мм, по-скоро се оглеждай за 316мм предни заедно с 290мм задни с вентилирани дискове от 3.0 Legacy примерно (слагат се и на други модели). Побират се и в 16-ки джанти с подходящ офсет, изпробвано е.

Вто Сеп 01, 2026 10:33 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
zk. написа:
spec_Burak написа:

Заводските настройки на тези коли не харесват дори българския 95, щом октанът ви е толкова нисък потърси кой да ти я пренастрои по вашите земи. С правилните числа греенето може да се намали.

Относно спирачките, каква е целта - визия или подобрено спиране? 4 буталните апарати от WRX няма да подобрят спирането, размерът на диска си е все 294мм, по-скоро се оглеждай за 316мм предни заедно с 290мм задни с вентилирани дискове от 3.0 Legacy примерно (слагат се и на други модели). Побират се и в 16-ки джанти с подходящ офсет, изпробвано е.

Благодаря за информацията.Проблема с ниското октаново число го решавам донякъде чрез добавяне на етанол. В колата имам Android медия и следя стойностите в реално време с приложението BtSSM.

Причината да сменям спирачната система е, че плаващите апарати след време започват да тропат (да шумят), а и при висока скорост не могат да отделят топлината ефективно, което намалява спирачната сила. Затова планирам да сложа 4-бутални спирачки. Тъй като вече ги имам налични, ще монтирам тях.

Сря Сеп 02, 2026 8:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема