| Автор |
Съобщение |
|
Kalio
|
|
Времето се развали, къде сняг, къде кал, а аз със моята Импреза`93г. си ходя насам- натам по лов и за риба и рано или късно ще закъсам някъде. Все пак не е джип. В тази връзка, имам въпрос към знаещите. Как работи нашето 4х4? Ако една гума забоксува, какво става? Ами ако съм включил бавните, това променя ли нещо в предаването или само редуцира оборотите наполовина? Аз, си нося все пак шанцов инструмент в багажника, но искам да знам, как се предава движението, та да си правя сметката, колко да си тормоза колицата. Само да вметна, че моята е по-височка, от някои други. Така я купих, внесена от Австрия. Явно е някаква модификация.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 12:51 am |
|
|
|
suncho009
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 11:02 am Постове: 175 Местоположение: Spain
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
|
|
4x4 и AWD са различни неща.В нашият случай AWD (няма да се отплесвам с 4x4)ако ти забоксува например някое от предните колела средният диф прехвърля въртящият момент на задният мост,и обратно.
_________________ Някой ден и аз ш'зема да напиша една умност тука!
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 1:08 am |
|
|
|
krass
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 7:45 am Постове: 2211 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback '00 AT
Рейтинг: 161   
|
Това с прехвърлянето не е ли при по-новите модели?
А при старите модели средния диф. го дели 50/50 преден/заден мост през цялото време?
От четене тук-там сигнах до този извод, някой по-разбиращ ако обобщи инфото ще е добре...
Иначе когато закъсаш - пробваш на бързи скорости с много малко газ, ако не успее да се завърти някое колело, пробваш на бавни с много малко газ. Тогава или излизаш, или се окопаваш и грабваш шанцовия инструмент, или както аз преди 2 дена бях с предните колела зарити в пряспата а задните стърчащи във въздуха, махаш на първия преминаващ джип да те изтегли 
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 1:24 am |
|
|
|
bobeck
Регистриран на: Вто Юли 01, 2008 2:07 pm Постове: 628 Местоположение: Пловдив
Автомобил: Opel Frontera V6
Рейтинг: 41
|
krass написа: Това с прехвърлянето не е ли при по-новите модели? А при старите модели средния диф. го дели 50/50 преден/заден мост през цялото време? Изключено. Ако постоянно ти е 50/50 все едно ти е блокиран междинния диф, а при завой това ще скапе я него, я нещо друго по трансмисията. Като изключим тези с ЛСД /което все пак е някаква блокировка/ не ми е изместно Субитата да имат блокаж било на междуосев, било на заден диф. Не знам при Трибеката как са нещата. Има стара тема, където нещата са описани горе-долу. Потърси я.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 10:34 am |
|
|
|
bobeck
|
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?t=429 това имах предвид. Сега дали ще е 4х4, АWD и т.н. е въпрос на търговска политика. За фул - тайм и парт - тайм, блокажи и т.н. има доста писано в нета. Бих препоръчал offroad-bulgaria.com, където доста от участниците тук са също регистрирани 
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 10:49 am |
|
|
|
krass
|
бе аз го четох, ама явно не съм сФанал всичко... 
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 5:58 pm |
|
|
|
krass
|

Nick написа: МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2007 3:11 pm Заглавие: Отговорете с цитат Nick
Глей сега, ти страхотно си омешал нещата в горния ти постинг и досегашните ти представи. Имаш нужда да си корегираш основните знания и после случая със Субару.
Аз мога да ти кажа няколко неща в най-сбита форма, но ще си остане твоя грижа да седнеш и да учиш (ако ти се ще).
1 - ти бъркаш понятието AWD с 4Х4. В заглавието хем казваш AWD, хем после преминаваш в разсъжденията си на 4X4. Двете нямат нищо общо помежду си.
2 - Предния и задния диференциали при тази кола са абсолютно като при всяка друга кола. Те са отворени, нямат блокировка. Имат си сателити, имат си планети. Със съвършено същото предназначение, като при други автомобили. Изключение правят само някои модели, които имат частична полезна блокировка на заден диференциал. Това не е 100% директно блокиране, забележи. Това е LSD (Limited Slip Differential, или Posi Diff.)
3 - Един автомобил за да е 4Х4 не трябва да е с постоянно блокирани диференциали. Диференциалите може да имат опция блокировка, за момент, но това не е задължително изискване за да бъде автомобила 4Х4. Автомобила е такъв, когато въртящия момент се разпределя между преден и заден мост като константна величина, не варира. А разпределението му м/у две дадени колела от една ос си се определя от диференциала на тази ос, поведението на автомобила, опциите на диференциала, състоянието на пътната настилка, състоянието и налягането на гумите за тази ос.
4 - Задния диференциал на твоето Легаси е много малък и компактен и има вътре точно тези неща, които се чудиш дали ги има.
5 - тука вече става объркано. Тези предавателни кутии не са диференциали ???? За какво става въпрос ?
Заключение - 4Х4 кола е още известна като part time 4WD. Защото ти я караш в 98 % от времето на 2Х4. Вярно или грешно ? Може да е иначе само ако я имаш като 3-та или 4-та кола с точно определено предназначение. Ако тя ти е основната кола в семейството, тогава попадаш в горната дефиниция. Не можеш да я караш на сухо на 4Х4 защото въртяшият момент м/у преден и заден мост е постоянен като изпълнение а колата желае променлив такъв по време на завой . Сега разбираш ? AWD , още известен като Full time 4WD е такава, защото при нея въртящият момент е абсолютно променлив като величина м/у предния и задния мост. Това позволява на колата да се движи в завои без да се товарят осите (полуоски, кардан....) Когато единия мост в завой ще измине едно разстояние, другия ще измине друго. Точно както едното колело спрямо другото от една и съща ос. И затова инженерите са си казали така 'чакай бе, ние веднаж този проблем го решихме преди години, като създадохме и поставихме диференциал м/у две колела от една и съща ос. И престанахме да късаме задни оси. Сега защо не поставиме един трети диференциал м/у преден и заден мост, да решим това различие в оборотите по време на завой и да не късаме полуоски повече?'
И така се стига до AWD - с още един диференциал. Това са принципите на basic AWD. В автомобилостроенето вече са известни подобрения, разработки, електронен контрол, нещата са се придвижили доста напред, но повечето като козметика. Основния принцип, кинематиката, е все един и същи - разпределението на въртящия момент м/у преден и заден мост да бъде променливо. ДВГ от началото до сега е претърпял неверояно много подобрения, но основния принцип си остава все един и същи. Буталата са кръгли и се движат нагоре, надолу.
Последната промяна е направена от admin на Сря Май 09, 2007 4:33 pm; мнението е било променяно общо 1 път
ОК! До тук добре.
Това което прочетох още е, че средния диференциал е вискомуфа, която се състои от два фрикционни диска които не се допират и се намират в някакъв силикон или гел, който се втвърдява при нагряване, а се нагрява, когато двата диска се въртят с различна скорост, което се получва, когато има разминаване на скоростите на въртене на предните и задните колела в завой.
Не ми стана ясно:
1. Как средния диференциал рапределя натоварването когато колата си въврви направо и гела не е втвърден.
2. Какво значи това 50/50 разпределяне между преден и заден мост, като от горното излиза, че то не е 50 на 50 винаги, като стане дума дали е променливо това съотношение и някой казава "при старите не е така".
3. До колко може да се променя съотношението на преден и заден мост
4. При старата система (не Симетрикал ол уилдрайв) излиза, че предния и задния диференциали са отворени , а средния е някакъв вид механично ЛСД. Това вярно ли е?
5. Всичко това значи ли че в завой или когато се занася задницата на колата този гел в средния диференциал се втвърдява, а като излезеш от завой изстива
Ще се радвам (може би не само аз) ако някой отговри на тези въпроси с по-елементарен език, като за човек, който не е машинен инженер, но има техническа култура на нормално ниво. Благодарско!
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 6:27 pm |
|
|
|
bobeck
|
|
Забелязвам кардинална грешка. Вискомуфа и диференциал не са едно и също нещо. Те са противоположни неща. Диференциала служи именно, за да осигури различни обороти на двете колела, а виското обратното, да попречи на това. Сега ЛСД дифа е нещо подобно, но той позволява известно различие в скоростта на въртене и след това блокира разликата. Ето защо той не е точно блокаж и може да се завива и на сухо с него. Но не дели предно и задно 50/50. Новата Гранд Витара е с междуосев ЛСД, но там има и пълен блокаж на същия, което става с копче от таблото. Тогава става 50/50 преден заден мост.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 8:05 pm |
|
|
|
krass
|
|
Това което ник е писал за AWD отнася ли се за по-старите модели на субару, като моето, които се водят 4WD?
И какъв е междуосевия диференциал при тези коли?
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 8:15 pm |
|
|
|
bobeck
|
|
Това, което аз знам е, че Субару винаги са използвали междуосев диференциал. Затова са AWD или иначе казано фултайм. Въпроса е защо при превъртане/буксуване/ на едно колело другите продължават да получават въртящ момент. При по старите има вискомуфа, а новите са с ЛСД. Коя година и при кой от всеки от моделите вече не знам. Аутбек 2004г. е с ЛСД междуосеув и заден със сигурност.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 8:23 pm |
|
|
|
tisho
Active AWD
Регистриран на: Нед Май 18, 2008 7:31 pm Постове: 551 Местоположение: покрай морето
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 171   
|
|
---
|
|
Последна промяна tisho на Вто Фев 10, 2009 10:56 am, променена общо 1 път
|
|
| Пон Дек 29, 2008 8:26 pm |
|
|
|
bobeck
|
tisho написа: Тук явно говорите само за МТ, щото за АТ нещата са доста различни.
Аз, да 
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 8:27 pm |
|
|
|
Kalio
|
|
Леле-е-е! Пичове, нищичко не разбрах. Аз попитах за Импреза модел 93та, ако увисне едното колело, какво ще стане, все пак. Ще играят ли, лопатата и крика, или ще ме измъкне.
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 9:32 pm |
|
|
|
иво господинов
Impreza Owner
Регистриран на: Пет Апр 18, 2008 8:08 pm Постове: 310 Местоположение: шумен Рейтинг: 0
|
Ако ти е здрава кутията за да играе лопатата трябва да ти останат във въздуха едно предно и едно задно колело по диагонал  Даже тогава така както си дал газ и си буксува ритни няколко пъти спирачката с левия крак.Ако и така не излезе тогава вече ще копаш  .
|
|
|
|
| Пон Дек 29, 2008 10:45 pm |
|
|
|
pesho_si
Регистриран на: Вто Окт 30, 2007 8:16 pm Постове: 140 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2.0 GL '97
Телефон: 0896839007
Рейтинг: 44
|
|
А може и да започне зъб по зъб, бавно да вдига ръчната и да подава достатъчно с педала на газта докато не се измъкне. Малко по-елегантно става, имитира LSD (работи само за задния мост).
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 12:05 am |
|
|
|
streetman
Регистриран на: Пет Апр 06, 2007 12:30 pm Постове: 1155 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: R.I.P. Justy, Honda Innova 125i '10
Рейтинг: 206    
|
|
Един тъп въпрос и от мен. Питал съм състезатели със Импреза какво става като дръпнеш ръчна за да поднесе? И ми казаха че се отцепва задния мост, освен това диференциалите са Торсен за да прехвърлят въртящия момент към колелото със сцепление. Вярно или не?Може би е така само на бегачките?
_________________1,63 l/ 100 km - Honda ANF 125i Innova(Wave) '10 Bulgaria - ಬಲ್ಗೇರಿಯ(Kannada) པུ་ར་ག་རི་ཡ (Tibetan) ブルガリア(Japanese) 불가리아(Korean) 保加利亚(Chinese) บัลแกเรีย(Thai) बुल्गारिया (Hindi) بلغاريا (Arabic)
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 12:32 am |
|
|
|
krass
|
bobeck написа: Забелязвам кардинална грешка. Вискомуфа и диференциал не са едно и също нещо. Те са противоположни неща. Диференциала служи именно, за да осигури различни обороти на двете колела, а виското обратното, да попречи на това. Сега ЛСД дифа е нещо подобно, но той позволява известно различие в скоростта на въртене и след това блокира разликата. Ето защо той не е точно блокаж и може да се завива и на сухо с него. Но не дели предно и задно 50/50. Новата Гранд Витара е с междуосев ЛСД, но там има и пълен блокаж на същия, което става с копче от таблото. Тогава става 50/50 преден заден мост.
С този пост тотално ме обърка.
Понеже като ми сменяха доференциалното масло разбрах че в средния диференциал са го сменили също излиза че колата има среден диф. за да разпределя на предния и задния мост разни моменти (50/50?) и вискомуфа като блокировка? Хмм...
Няма ли някой да разясни при по-старите модели с ръчни скорости какво точно има по средата отдоле и какво точно прави при завой?
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 9:44 am |
|
|
|
krass
|
streetman написа: Един тъп въпрос и от мен. Питал съм състезатели със Импреза какво става като дръпнеш ръчна за да поднесе? И ми казаха че се отцепва задния мост, освен това диференциалите са Торсен за да прехвърлят въртящия момент към колелото със сцепление. Вярно или не?Може би е така само на бегачките?
Бях чел във форума че спортните импреси имат частична блокировка отзад и като дръпнеш ръчата освобождава задния мост.
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 9:45 am |
|
|
|
suncho009
Регистриран на: Пон Сеп 17, 2007 11:02 am Постове: 175 Местоположение: Spain
Автомобил: Импреса 2,0R,2007
Телефон: 0897342858
Рейтинг: 0
|
|
Само STI го имат доколкото знам.
_________________ Някой ден и аз ш'зема да напиша една умност тука!
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 9:16 pm |
|
|
|
bobeck
|
|
С този пост тотално ме обърка.
Понеже като ми сменяха доференциалното масло разбрах че в средния диференциал са го сменили също излиза че колата има среден диф. за да разпределя на предния и задния мост разни моменти (50/50?) и вискомуфа като блокировка? Хмм...
Няма ли някой да разясни при по-старите модели с ръчни скорости какво точно има по средата отдоле и какво точно прави при завой?[/quote]
Ми имаш си среден диф и получаваш задвижване, но не е 50/50. Променливо е във всеки един момент. А за де не се получи 100 % на едно колело /боксуващото/ има паралелно вискомуфа. Щото при всеки диф задвижването отива при най-малкото съпротивление.
|
|
|
|
| Вто Дек 30, 2008 11:37 pm |
|
|
|