Отговори на тема стр 1, 2  >
 Въпрос за авт. скоростна кутия 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 118
Автомобил: Outback Diesel, 2016г.
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Взех си Легаси 2.5, автоматик. Изключително съм доволен от колата, пробвах я на дълъг път, офроуд, павета... всичко е на ред, но забелязах странно поведение в скоростната кутия.
При относително студена кола, след като запаля, превключвам на задна и се придвижвам малко (все едно с газ или не), спирам със спирачката, бавно превключвам на предна и колата не мръдва! Форсирам леко, пак нищо, чак като дам малко повечко газ и колата тръгва напред но с "подскок". Ако дам на предна тръгвам веднага (както и на задна), дори и без газ. Струва ми се, че след 15-20 секунди се оправя сама. Ако я загася и пак запаля, този ефект го няма.
Това някаква защита за нещо ли е или е някакъв проблем?

Пон Фев 22, 2010 7:54 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 2527
Автомобил: Forester Boxer Diesel Lineartronic
Рейтинг: 428
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
А на баир ли е тази операция или на равно,че може хилхолдъра да се задейства на наклон
:smt023

Пон Фев 22, 2010 8:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Greg4o написа:
А на баир ли е тази операция или на равно,че може хилхолдъра да се задейства на наклон
:smt023

На равно, но не знам дали не го провокирам с по-рязкото спиране.

Пон Фев 22, 2010 8:04 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 131
Автомобил: LEGACY 2.5 99 AT, OUTBACK H6 08
Рейтинг: 19
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Когато при мен се появи този проблем (преди 1 година), някой казаха-ремонт а други-смяна на маслото. Със смяна на маслото се оправи но имам едно на ум че някой ден ще ремонтирам тази кутия. Но за разлика от теб това ми се случваше абсолютно всеки път когато включвх предна предавка.

Пон Фев 22, 2010 8:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Автоматите имат ли хил-холдър?, нали кутията играе тази роля ?

Пон Фев 22, 2010 9:28 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами аз уж нямам,щото ни копче ни дявол но днес на положение ХОЛД се оказа,че имам :shock:

Пон Фев 22, 2010 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Смени си маслото, колега - или и е малко, или неподходящо.

Пон Фев 22, 2010 10:21 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря ви много!
Ще го сменя, казаха ми и за някакъв филтър, който ако се позадръсти ставало така. Снощи по-внимателно я тествах, изглежда съм се заблудил, че се оправя самичка, трябва да изфорсирам за да тръгне отново напред.

Вто Фев 23, 2010 9:37 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
alex5428 написа:
Ами аз уж нямам,щото ни копче ни дявол но днес на положение ХОЛД се оказа,че имам :shock:

Това не е хил-холда познат ни от ръчните кутии, друго е.

Вто Фев 23, 2010 10:24 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Аз опитно установих че нямам хил-холд. На стръмно тръгва назад и туй то.

Сря Фев 24, 2010 7:02 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
rosen ivanov написа:
Аз опитно установих че нямам хил-холд. На стръмно тръгва назад и туй то.

Пробва ли с ХОЛДА? При мен с него не тръгва на зад! Колегата казва,че не е хилхолдър ама колата не тръгва на зад.А вчера се возих в аутбек като твоето купе 2003 год автомат за да сравня динамиката,че моята много умряла ми се струва.Та колегата спомена,че хила му се задеиствал с силно натискане на спирачката :? не виждам логика но може да пробваш,като спреш на наклон просто натисни по силно и после пусни да видиш дали ще тръгне назад?
ПП динамиката същата дори една идея по бавен :-D

Сря Фев 24, 2010 9:26 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
:smt023 Ще пробвам

Сря Фев 24, 2010 9:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 334
Автомобил: Audi B6 S4
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
имам същия проблем на моето субару 2.5 автомат особено като е студено времето имам предвид -2,3 градуса имам чувството ,че докато не загрее маслото в кутията не се оправя.Даже ми го прави като спирам за светофар спра и после не иска да тръгне затова и аз мисля да сменя маслото.Но както казва колегата по горе и аз имам едно на ум че някои ден ще има ремонт.

Сря Фев 24, 2010 9:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 334
Автомобил: Audi B6 S4
Рейтинг: 57
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
reg48 написа:
Взех си Легаси 2.5, автоматик. Изключително съм доволен от колата, пробвах я на дълъг път, офроуд, павета... всичко е на ред, но забелязах странно поведение в скоростната кутия.
При относително студена кола, след като запаля, превключвам на задна и се придвижвам малко (все едно с газ или не), спирам със спирачката, бавно превключвам на предна и колата не мръдва! Форсирам леко, пак нищо, чак като дам малко повечко газ и колата тръгва напред но с "подскок". Ако дам на предна тръгвам веднага (както и на задна), дори и без газ. Струва ми се, че след 15-20 секунди се оправя сама. Ако я загася и пак запаля, този ефект го няма.
Това някаква защита за нещо ли е или е някакъв проблем?

а като караш примерно на дълъг път примерно със 100км/ч и дадеш газта до долу и то като връща предавка на долу или две прави ли ти го този удар да го наречем ?

Сря Фев 24, 2010 9:45 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз не разбирам нещо... като си вземете кола не сменяте ли моторното масло? А това на автоматика да не би да е по-малко важно? На диференциалите да не питам?

Сря Фев 24, 2010 10:03 am
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 253
Нов фен
Отговори с цитат
Мда, маслото на автоматика беше първото нещо, което смених като е взех моята кола, щото знам, че един от начините да си строшиш автоматика е да го караш с кофти масло, въпреки че след смяната сутрин, кагато колата е студена започна да превключва на по-високи обороти между 2-ра и 3-та предавка, а пък със старото масло нямаше ядове.

Сря Фев 24, 2010 5:43 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Нов фен
Отговори с цитат
Смениха ми всички масла и филтри, включително и на скоростната кутия. Определено има промяна, но все пак се случва понякога отново да го прави. Понякога има лека "замисляне" от задна към предна, понякога всичко е наред....

Вто Мар 02, 2010 6:26 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Е все някога ще глътне български възду тая кутия :D

Вто Мар 02, 2010 7:28 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 44
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
След дълго ходене по мъките с автоматици и некъдърни майстори съм станал почти спец по класическите автоматици.Според мен проблема е в клапана на първа предвка.По време на експлоатацията тези клапани се поизносват и ако маслото не е сменяно е възможно това износване да е по-голямо. Вселедствие на тази неплътност при по-продължително стоене клапана не задържа маслото и се изпразва при запалване е необходимо време и най-вече дебит на помпата за да се напълни и задества буталцето на първа предавка.Същия проблем трябва да се появява и след спускане по наклон на "D" без задействане на "лок ъпа" и спиране и при потегляне вдига обороти и включва с тласък.При Субару незнам дали клапаните са заедно в един блок или по отделно , с хидравлично командване или електрическо със соленоиди затова което съм написал за клапан на първа предавка може да не е точно защото клапаните може да са комбинирани когато са в блок. Според мен щом си сменил маслото и филтъра си карай спокойно и когато проблема се задълбочи си потърси кутия втора употреба слагаш и караш.Не се доверявай на нашите сервизи за автоматици само нерви и яко трошене на пари за нищо.При мен за една година колата стоя три пъти по 1 месеца в реномиран сервиз и пак има проблем така че оставам с впечатлението че само ми вземат парите побутват по-малко и те пускат по надолнището въпреки техните уверения за отлично свършена работа.

Вто Мар 02, 2010 6:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Кажи кой сервиз, колега.

Вто Мар 02, 2010 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема  стр 1, 2  >