Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблеми с амортисьори? Стабилност на аутбек...и още... 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2506
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здрасти колеги,

вчера ми се случи за пореден път нещо странно и да питам, дали според вас е нормално.
Карам си аз м/у драгалевци и бояна и а една права решавам да изпреваря един приятел. Мигач, мръсна газ от 3 оборота и опааа.. бабуни на един легнал полицай... спирачка малко и леко върнах волана.. като ми подскочи задника и колата почна... хоп наляво, хоп надясно, добре, че тоя приятел не се ошашка и продължи да си кара. Изправих и настъпих още, изстрелях се напред и стабилизирах положението... ама...

Въпроса е, нормално ли е да ми е толкова скоклива задницата. Случва ми се за 4-5 път... веднъж на един обратен завой с мръсна газ като се изнасях и пак усетих как подскочи. веднъж на едно кръгово като влязох с 80-85 (в русе) и усетих как на излизане доста нестабилно се държи... и още няколко такива ситуации...
Според вас нормално ли е да е толкова нестабилна при по-резки маневри или са ми за смяна амортисьорите /още неща по окачването/?
Знам, че нестабилността идва с клирънса, ама астрата ми беше с почити същия (3-4см по-малко) и не се мята така...
та, затова питам дали е нормално...

Последна промяна valqk на Вто Апр 06, 2010 11:11 pm, променена общо 1 път

Нед Мар 28, 2010 2:23 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
За Аутбек в завои... накланя се, но да подскача означава - амортисьори за смяна. Огледай ги за омасляване, виж някой опитен да я разклати, но най-сигурно е на "тресачка" за амортисьори да се направи тест.

Нед Мар 28, 2010 3:19 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Знам какво да гледам :)
Не са омаслени. На клатене си държат...
Случвало ми се е да изглежда всичко наред и след смяна да е коренно различно поведението.
Дали има газови амортисьори за аутбека, че да е маалко по-стабилно в завои?
Може преди това да сменя биалетки... ще видим. Исках да питам другите как са при по-рязко маневриране просто?
Скача ли ви задника :)

Нед Мар 28, 2010 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И аз мисля ,че са заминали! Моя до сега не ми е скачал,а съм имал случай на изтарвал амортисьор без да е омаслен и се държи нормално на пръв поглед оказа се ,че маслото по него отдавна е измито и се е напълнил с пясък и вода :lol:

Нед Мар 28, 2010 7:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Явно не сте разбрали правилно основния ми въпрос... :)
Стабилни ли са ви аутбеците при рязко маневриране и в големи завои с голяма скорост или не? :)
Че ще сменям амортисьори ми е ясно. Особенно при моето каране правя предница почити всяка година :)
Искам да чуя мнение за стабилноста на аутбеците ви, а не дали са ми изпуснали амортисьорите :)

Последна промяна valqk на Пон Мар 29, 2010 1:07 am, променена общо 1 път

Пон Мар 29, 2010 12:10 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 124
Автомобил: Subaru Outback, and Legacy Limited
Телефон: 0899598383
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Колега Относно твоето запитване! Моите впечатления са че са доста стабилни при по критични маневри,Моя Аутбек съм го мъчил зорлен да го завъртя ама трудна работа.Най вероятно имаш проблем.Провери тампоните на моста ако са скъсани това подскачане е възможно и да са от там.Успех и да споделиш какъв е проблема....

Пон Мар 29, 2010 12:24 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
всяка кола - без значение с какво окачване е - може да бъде разбалансирана със спирачки и волан. нищо чудно точно така да е станало

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пон Мар 29, 2010 12:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
@ickataa - мерси колега. +1, че може да има проблем..
@agent - въпроса е, че доста ме изненадва как подскача :)

ще я видим тая работа по-натам. до тогава по-полека :)
ще се радвам да чуя и други колеги с аутбеци как са техните...

Пон Мар 29, 2010 1:12 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Накланя се в завой повечко, което плаши и те кара да намалиш, далеч преди наистина да започне да изпуска завоя. Като започне да изпуска завоя обикновено тръгва задницата или едновременно с четирите в зависимост от много неща. Подскачане няма.
Ако искаш ела да ги разменим и да тестваш :smt023

Пон Мар 29, 2010 7:01 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
valqk написа:
@ickataa - мерси колега. +1, че може да има проблем..
@agent - въпроса е, че доста ме изненадва как подскача :)

ще я видим тая работа по-натам. до тогава по-полека :)
ще се радвам да чуя и други колеги с аутбеци как са техните...

Макар и с Импреза Аутбак - гъза й никога не скача, така че да те изненада...
Относно амортесьорите - може да са си тръгнали и с клатене няма да разбереш...понякога при шофиране по-дълго време се получават тези вибрации и дисбалансиране, вследствие на умората им. Аз поне имах такъв случай-карам до Бургас и на влизане в града по новата отсечка на магистралата гледам, че предната дясна част на капака вибрира много ситно - на клатене е ок, твърдо и т.н., на късо каране също, на дълъг път обаче се усещат. Затова най-добре на тестера за амортесьори и ще ти покажат състоянието им в % износване.
Сега съм с Кони навсякъде и е супер стабилно...

Пон Мар 29, 2010 8:16 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Отговори с цитат
Ами аз сравнявам с мазда 626 която беше с някви уш комбинирани гас,масло и място за сравнение няма! със суби карам доста по спокойно! Веднъж на място за мен нормално за изпреварване между два завоя с лек обратен наклон резнах суби по навик да си прескоча поредния и доста ми омекнаха коленцата на влизане в завоя, някак си от рязкото завиване и спирачки както ти казваш скачане,аз бих казал камшичен ефект! Возил съм се в аутбек като твоя и ми се стори ,че стъпва по добре от моя!

Пон Мар 29, 2010 9:19 am
Върнете се в началото
Профил
Perfect Stranger
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
На мен ми се е случвало достатъчно често в завой с неравности задницата да подскача и създава субективно усещане за нестабилност. Обикновено става, когато автомобилът е празен и няма нищо, което да натежи отзад. Същото съм изпитвал и при Форестър, но в по-малка степен. Ако шофьорът не се панира и не скочи на спирачките - проблем няма. С подаване на газ (не е задължително до дупка) колата сама се изправя. Говоря за нормално стегнато каране, за състезателно има други спецове тук - там те ще коментират.

Според мен това е страничен ефект от саморегулиращите се задни амортисьори и си е особеност на автомобила. Все пак да не забравяме, че Outback не е спортен модел - предназначението му е друго.

Аз бих препоръчал повече внимание в завоите, когато има неравности и най-добре да си намериш някое безопасно трасе, където да тестваш поведението на автомобила.

Пон Мар 29, 2010 9:26 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
Супер!
Благодаря на всички за мненията...

@Vmax - може, ама те така или иначе са за смяна. Всъщност преди 3 пъти ходих да ме тресат и 3те пъти не им работеше тресачката и мен ми писна и смених всичките (задни, щот скъсах заден ляв на варненската магистрала с 90) и предни щото ми изпаднаха евино каябка и колата залепна :)
@alex5428 - ми да като камшичен ефект беше, но е нормално при спирачки и волан, както каза Агента. Изненадах от амплитудата с която стана. Беше на права де, но ситуацията беше малко тъпа, аз тръгвам да изпреваря и виждам бабуните. леко спирачки и дясно да ги избегна. приятеля в тоя момент вижда няква дупка и тръгва в ляво да заобикаля, видях и да не го лизна наляво и... нормално.
Както каза колегата ender - като не се панираш се справяш лесно - изправих и настъпих още да дръпна и всичко беше ок. Само малко забавление. :)
После като питах, човека каза, че отстрани почити не се забелязало да занасям... ама съм 100% сигурен, че ако я бях изтървал още веднъж да се люшне бях перпендикулярно пред него. Цялата ситуация се развива с около 80, като дръпнах пред него бях със 100 и нещо вече...не е 30-40 да кажем...а съм със зимните гуми още. Абе живо-здраво, пък вече по-внимателно :)

@BAlexandrov - навит! само дай да се уговорим, ще ми е любопитно, тъкмо ще пием к'фе.

@ender - сам бях - да. то в тоя лунен пеизаж, не е ясно кога се е присъединила нова дупка към завоя, макар и скоро да си минавал... както твърдя от малко след като го взех - Аутбека е скучна, семейна кола :) (отначало гледах скептично Агента като ми каза нещо подобно, ама после бързо се убедих). Цъкаш темпомата(круз контрол и т.н.), лаф моабет и кеф. Стигаш бързо (скоростта не се усеща толкова) и ти е кеф и не се уморяваш абе сладка работа...
За спортно каране - като имам място къде да го паркирам си вземам отделно. Убедих се просто, че така не става. или едното или другото. иначе за трасето - прав си. май до дупница на летището е най-добре, че е широко... ама с тея зимни гуми в тая жега няма смисъл. като ги сменя и амортисьорите и тях - тогава.

Пон Мар 29, 2010 10:04 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
След като тествах на колегата Александров колата (благодаря много!) се установиха 3 неща.
1. Нормално ми се държат амортисьорите. :)
2. Добре, че съм си взел ръни скорости, че автоматика ми е муден.
3. Моята нещо не спира както трябва и мй ми е твърсъединителя. Та, търся някой колега от софия с като мойта (ръчка!) да ми даде да направя кръгче да видя спирачките и съединителя как са. много ще съм благодарен, на който се отзове! май задните ми накладки са за смяна...

Пет Апр 02, 2010 11:52 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
valqk написа:
3. Моята нещо не спира както трябва и мй ми е твърсъединителя.

спирачките стават зле като се овъглят накладките - получава се от продължително и леко спиране. трябва да натискаш педалът малко по-агресивно - така се зачиства повърхностният слой на накладките. когато съединителят стане твърд - време е за смяна. оста на лагерът се е набила с феродо и затова педалът става трърд...

0899 612 719 - Венци

Съб Апр 03, 2010 5:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 752
Автомобил: Subaru Outback 3.6, 2018
Телефон: 0889997071
Рейтинг: 88
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
valqk написа:
След като тествах на колегата Александров колата (благодаря много!) се установиха 3 неща.
1. Нормално ми се държат амортисьорите. :)
2. Добре, че съм си взел ръни скорости, че автоматика ми е муден.
3. Моята нещо не спира както трябва и мй ми е твърсъединителя. Та, търся някой колега от софия с като мойта (ръчка!) да ми даде да направя кръгче да видя спирачките и съединителя как са. много ще съм благодарен, на който се отзове! май задните ми накладки са за смяна...

Като си дойдеш на Русе се обади да ги разменим и да покараме.
Аз съм със седан, ама това няма значение за съединителя и спирачките. И според мен има какво да се желае и от двете.

Съб Апр 03, 2010 1:18 pm
Върнете се в началото
Профил YIM
Аватар

Отговори с цитат
@агент - казвал си ми за процедурата за изчистване на загарааа... нагара де :) ама просто разликата м/у тази на Александров и моята е огромна... лепих го на стъклото първите 5-10 спирания. ще ти дам да кажеш про. мнение като дойда да тормозя Митака, да ми донастои газ'вата - скоро. Ако се сещаш го тормозих да тества съединител последно, че имам съмнения, че е позаминал (палих го 2 пъти откак съм я взел). Каза, че бил добре. Днес точно се заслушах, че при натискане на педала се чува скърцане. Предполагам феродо по остта и като приплъзва скърца... абе засега върви. само при тръгване от високи обороти мирише на фероро, ама по-добре отколкото да трака диф. :)
@miroslavkm - ще ти звънна колега, само до Русе да си стигна...

Нед Апр 04, 2010 1:08 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Отговори с цитат
При теб ми се струва, че задните накладки не държат. Аз като взех моята беше подобно - накладките имаха още повече от половината, но не държат просто. Смяна на предни и задни накладки и шлайфане на предните дискове реши проблема. Предните са оригинални, задните бяха 60 лв и мисля че Минтекс от този колега viewtopic.php?f=10&t=425.

Нед Апр 04, 2010 5:47 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
БА - вече съм намерил оригинални FHI за 60лв (уж такива).
След празниците ще си ги сменя, че тоя приятел дето му ползвам гаража го няма :)
И все пак искам да тествам същия като моя, защото все пак ти си друго поколение, а и автоматик...

Нед Апр 04, 2010 6:48 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
като ги сменяш - почисти хубаво леглата на накладките и виж дали водачите се движат добре

0899 612 719 - Венци

Вто Апр 06, 2010 12:33 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >