| Автор |
Съобщение |
|
junior
Регистриран на: Чет Дек 10, 2009 9:11 pm Постове: 23 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Forester '98 AT Turbo
Рейтинг: 0
|

Здравейте, аз рядко се включвам, но за щастие съм изключително горд собственик на Forester '98 Turbo A/T. Имам едно питане на някой правили ли са му проблем скоростите. Проблема е следния, при първоначално тръгване при студена кола, ако не се дава газ, а се натиска леко педала, се усеща лек "удар" между първа и втора. Ако се натиска газта и колата си вдига оборотите всичко е наред. Лощото идва после. Ако колата загрее този удар става постоянен между всички скорости, и то се усеща все едно kikdown-a се е задействал, ако давам газ без да пускам всичко е наред, но ако не между 1-2 се сменя на 2000 оборота, а м/у 2и3 около 2500 оборота, и това ако държа газта, ако на пример преди трета я изпусна не на 2500 а на 2200, удара е страхотно силен. Същото есъс всички предавки. Проблем е че всичко се оправя в момента в който изгася колата, но се оправя за малко, все едно когато нещо изстине. Предложиха ми да сменя масло и филтър на автоматик, но не помогна, разбирачи от автоматици казаха че не е в него проблема. Вече не знам къде да я карам. Аз я усещам така, все едно има датчик за натискане на педала, или за оборотите, който загрява и дава проблем, и при изгасяне се нулира. Има ли такова нещо и на някой случвало ли му се е.
Моля ви за помощ, защото не знам къде да си закарам Фори-то.
Предварително благодаря. Пламен Димитров
|
|
|
|
| Чет Яну 20, 2011 10:49 pm |
|
|
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|
|
Здравей и добре дошъл сред нас! И аз карам автоматик'99, но не е турбо. Първото задължително нещо, за което се сещам е да направиш самодиагностика на автоматика. Според броя и честота примигвания на POWER лампата се съди за проблем. Успех! И сподели после резултата
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
|
|
| Пет Яну 21, 2011 3:01 pm |
|
|
|
junior
|
Здравей, аз от около година съм тук но като изключим няколко части, не съм търсил друго. Благодаря много за отговора, но не успях да схвана каква е идеята на теста, първо ти ми говориш за POWER индикатор, а в описанието навсякъде се говори за AT OIL TEMP индикатор, кое трябва да гледам, и как тази самодиагностика би ми помогнала. Извинявай сигурно е много просто но ако ставаше дума за компютър с Windows нямаше да питам, ама тези на колите така и не ми се прииска да ги уча. 
|
|
|
|
| Пет Яну 21, 2011 4:29 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Една и съща лампа е. На трета страница има инструкцията. Малко като заклинание звучи, но работи  Има го и тук viewtopic.php?p=59405#p59405Другия тест е при загряла кутия (5-10 км каране) натискаш яко спирачката и после газ до дупка отчиташ къде задържа оборотите и пускаш газта. Ако подмине 3500-4000 оборота пускаш пак. При всяко положение не повече от 3-4 секунди. После оставаш да поработи на място да се охлади. Трябва да задържи при 2850 - 3250 оборота. http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/-- ... e_Test.pdfТака или иначе звучи като за майстор, но може да поуточниш проблема.
|
|
|
|
| Пет Яну 21, 2011 5:13 pm |
|
|
|
junior
|
|
Извинявай, аз както казах съм лаик във колите, но при мен си има лампа POWER лампа AT OIL TEMP, и двете са напълно независими. Както и да е ще видя тези тестове. А проблема най лесно бих го описал така. Когато тръгвам сутрин, или от светофар, между 1 и 2 все едно изпускам съединителя (на ръчна скоростна кутия) придърпване, което ще ти "счупи врата". Това нещо става след около 1 час каране със всички предавки, но е най отчетливо ако оборотите са минали нормалните за превключване и аз изпусна педала, смяната е страхотно разтърсваща. Странното е че мислехме че е свързано с маслото което като загрее му се сменя вискозитета, но няма логика като изгася колата и запаля да спира за момент, маслото не истива толкова бързо, значи по моя преценка е някой датчик, който се ресетва за момент и после пак загрява. Кажете ако знаете как компютъра управлява скоростната кутия, налягане, датчик на педала, обороти, просто е някъде там проблема.
|
|
|
|
| Пет Яну 21, 2011 10:09 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Както го описваш може да е от рязко зацепване на задното предаване. Отвори капака, до стъклото вляво трябва да имаш едно гнездо за бушон с надпис FWD. Сложи вътре бушон и така ще си само на предно - тествай дали пак го има проблема.
|
|
|
|
| Пет Яну 21, 2011 10:26 pm |
|
|
|
junior
|
|
| Съб Яну 22, 2011 12:11 am |
|
|
|
junior
|
|
| Съб Яну 22, 2011 12:15 am |
|
|
|
BAlexandrov
|
|
Струва ми се, че не ти е съвсем ясно за 4х4 системата. От компютър ти се управлява степента на блокиране на централния диференциал и е променлива.
|
|
|
|
| Съб Яну 22, 2011 12:19 am |
|
|
|
junior
|
|
променлива ДА, но не е ли постоянно зацепена, т.е. няма как да ме рита задницата, ако постоянно се върти. Иначе да прав си, не разбирам нищо от коли, но знам че това е моята кола и искам да намеря решение на проблема.
|
|
|
|
| Съб Яну 22, 2011 12:28 am |
|
|
|
kris-uk
Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 11:59 pm Постове: 228 Местоположение: Пловдив
Автомобил: XV 2.0 CVT 12"
Рейтинг: -15
|
Здравейте, миналата година, около три пъти, само по веднаж ми се случи, същото! Първия: при малко по-рязко тръгване от място, усетих удър от зад! Втория и третия: карам със скорост, около 100 км, колата е натоварена, като дадох по рязко и повече газ, усетих същият удър от зад! Да чукна на дърво, от тогава до сега нямам проблеми! Дръж ни в течение на събитията! Успех! 
_________________ http://i212.photobucket.com/albums/cc56/lauta/P1030506.jpg http://i212.photobucket.com/albums/cc56/lauta/P1030504.jpg http://i212.photobucket.com/albums/cc56/lauta/P1030502.jpg
|
|
|
|
| Съб Яну 22, 2011 1:05 am |
|
|
|
junior
|
Искрено ти пожелавам, и не само на теб а на всички от "ГИЛДИЯТА", никога да не ви се случва, между другото, страхотна кола е на снимките 
|
|
|
|
| Съб Яну 22, 2011 1:38 am |
|
|
|
vale
Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 9:38 pm Постове: 336 Местоположение: София
Автомобил: Outback'08 2.5 AT
Рейтинг: 105  
|
|
А имаш ли резултат от самодиагностиката на автомата?
_________________ Forester'99 2.0 4EAT Outback'08 2.5 4AT
|
|
|
|
| Съб Яну 22, 2011 6:26 pm |
|
|
|
junior
|
Не нямам извинявам се, но бях малко под пара тези дни, детето е болно, на сватба бях и нямах време за игри с колата 
|
|
|
|
| Нед Яну 23, 2011 10:28 pm |
|
|
|
junior
|
Здравейте, направих онова заклинание  )) и POWER мига нормално, сега чакам да се стопи снега, че жената я кара  и ще пробвам да изключа задното, да видя дали то "рита".......... а ако е от него какво може да е според вас?
|
|
|
|
| Пет Яну 28, 2011 10:51 pm |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
|
Автоматика ти би трябвало да е със VTD (междуосов диф), multi plate clutch-а се слага само на 2.0 АТ без турбо.
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Съб Яну 29, 2011 9:50 pm |
|
|
|
junior
|
Това не го разбрах, извунавай но колите не са ми силната страна 
|
|
|
|
| Съб Яну 29, 2011 10:20 pm |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
|
Това означава, че по принцип не би трябвало да можеш да изключиш задния мост. При мен като сложа бушон само се изключва VDC. Някои скоростни кутии (най-често това са по-слабите двигатели като 1.6, 1.8, 2.0 без турбо и винаги нямат VDC) са със механизъм, който използва няколко съединителя за да прехвърля въртящия момент към задните колела. 2.0 със турбо и/или VDC, 2.5 с VDC и 3.0 двигатели с АТ ск. кутии винаги са със междуосов диференциал и VTD.
BTW, а ти всъщност имаш ли VDC???
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Съб Яну 29, 2011 11:07 pm |
|
|
|
junior
|
Хахахх точно за това казах, че не разбирам от коли, питай ме за компютри....... Сериозно нямам идея какво е това, знам че имам проблем без отговор  ))))
|
|
|
|
| Съб Яну 29, 2011 11:25 pm |
|
|
|
BAlexandrov
|
Дай номера на рамата и ще стане ясно  Ако имаш среден диференциал не може да изключиш задното, но изключваш блокирането му, което може би е проблемът.
|
|
|
|
| Съб Яну 29, 2011 11:59 pm |
|
|
|