Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр 1, 2  >
 Проблем с оборотите при свободен ход 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 512
Автомобил: Outback 3.6R B14
Телефон: 0899907501
Рейтинг: 117
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имаше подобна тема, но като четох там симптомите са малко по-различни при мен и засега не намирам решение.
Става дума за Аутбек 2001 г. Колата нормално поддържа 700 оборота при изключена скорост на свободен ход, няма проблеми с оборотите при движение. Когато колата е изключена от скорост и работи климатроника при изключване на компресора оборотите падат понякога от 800-900 на малко под 700 и в този момент леко притриса и понякога гасне. Ако в този момент дам газ оборотите се стабилизират. До момента са направени следните проверки:
- при Дани на компютъра не показа грешки
- изчистено е стъпковото моторче - няма разлика
- пробвах с друго работещо стъпково моторче - няма разлика
- пробвахме с друг датчик, който се намира почти по средата върху колектора (малко като жена обяснявам, но не запомних как се казва, май дебитометер ми казаха) - няма разлика
- провериха вакуумните маркучета - ОК са
- сменени са свещите преди около 2000 км. с хубави свещи от колегата Божо (благодаря още веднъж).
- сменени са и кабелите преди 2 дни

Предложения и предположения:
1. Посъветваха ме евентуално да се свали дросела и да се почисти - още не е направено
2. ---някакви други идеи и предположения да имате? Явно ще е с опит -проба/грешка, но поне да е в правилната посока :D

Ще бъда благодарен на отзовалите се! :smt100

Сря Яну 26, 2011 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Други проблеми има ли като прекъсване, трудно палене и т.н. На студено/топло има ли разлика?
Пробвай с ниска скорост да включиш на висока предавка /4-5/ и пълна газ - дали ще започне да ускорява или да прекъсва...

Сря Яну 26, 2011 5:23 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1880
Автомобил: Forester 2.0
Рейтинг: 133
Отговори с цитат
Мяса ми на проблем с датчика на коляновия вал или датчика на разпределителния вал, поне аз от там бих почнал :smt134 , симптомите и при двата е глъхнене на двигателя и трудно палене. Успех! :smt023

Сря Яну 26, 2011 6:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
тия симптоми са ми познати и според мен проблема е Vehicle speed sensor (VSS)

http://betoteh.com/bg/index.html

Сря Яну 26, 2011 9:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Други проблеми има ли като прекъсване, трудно палене и т.н. На студено/топло има ли разлика?
Пробвай с ниска скорост да включиш на висока предавка /4-5/ и пълна газ - дали ще започне да ускорява или да прекъсва...

Няма други симптоми - пали без проблем, ускорява си като пушка, не прекъсва. Сега като се замисля лятото не съм го усетил този проблем, сега през зимните месеци се появи. При движение нямам никакви проблеми - тогава се подава газ все пак и оборотите са по-високи. А и не го прави винаги ..... Къде се намира този VSS сензор и каква му е ролята?
И този датчик на коляновия вал какво следи?

Чет Яну 27, 2011 8:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Тоест само на място го прави? А в движение ако изключиш от скорост? VSS сензора мисля, че няма връзка в случая - все пак това е на място, а и километража нямаше да работи...
Тествай все пак за прекъсване, както ти писах. Възможно е моторчето за празния ход да е заминало.

Чет Яну 27, 2011 8:41 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Ще го тествам, но вече пробвах с друго моторче за празен ход и нямаше никаква разлика, т.е. пак падаха оборотите под 700 понякога (от 5-6 включвания на компресора 2-3 пъти падат за кратко под 700 оборота, притриса и започват да се нормализират, а ако нямам късмет гасне :D ). Ще кажа по-късно дали има проблем с прекъсвънето, както ми каза.

Чет Яну 27, 2011 8:58 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1414
Автомобил: STI (GVB)
Рейтинг: 225
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=31&t=7112&hilit=%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%B0%D0%BB

еи го датчика но той мисля е за паленето!

Чет Яну 27, 2011 9:05 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 874
Автомобил: LEGACY 2.0 my95/2.5 my99
Телефон: 0889014565
Рейтинг: 47
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Доколкото разбрах проблема ти се появява кагато си караш и изключиш от скорост.Ако подадеш за кратко гас веднага след освобождаване от скорст след това оборотите се връщат в правилна позици. VSS работи но подава грешна или забевена информация на компа при което оборотите ти падат пот 500 и колата загасва.

http://betoteh.com/bg/index.html

Чет Яну 27, 2011 9:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 204
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, SG9
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Изчисти дросела. Лесно е, не е скъпо, ако е в сервиз, и ще се оправи. Моите симптоми бяха същите. Изчезнаха след почистването. Голяма чернилка излиза от дросела. Дори и разходът падна малко.

Чет Яну 27, 2011 10:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Благодаря за съвета! Малко профански въпрос, но дросела се вижда като се свали въздушния филтър, нали? Него ще го почистя, даже скоро го чистиха (сменях въздушен филтър и помолих да изчистят дросела) Или като се свали стъпковото моторче, навътре в посока на колектора трябва да се чисти?

Чет Яну 27, 2011 10:29 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 866
Автомобил: Impreza2.2Т ,Impreza H6,Subaru SVX
Рейтинг: 170
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Извинете,че се намесвам,но на мен ми шареше с оборотите и от вода в бензина .
Виж 4 мнение на Бензиностанций-качество на горивата и Спирт в бензина

Чет Яну 27, 2011 10:47 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Предполагам, че не от горивото - иначе щеше да го прави и при изключен климатроник, а тогава оборотите "спят" на 700.

Чет Яну 27, 2011 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 204
Автомобил: Subaru Forester 2.0X, SG9
Рейтинг: 39
От звездите одобрен
Отговори с цитат
ivodanov написа:
Благодаря за съвета! Малко профански въпрос, но дросела се вижда като се свали въздушния филтър, нали? Него ще го почистя, даже скоро го чистиха (сменях въздушен филтър и помолих да изчистят дросела) Или като се свали стъпковото моторче, навътре в посока на колектора трябва да се чисти?

Задръства се с мазна мръсотия отвора на колектора (ако така се казва). Когато е мръсен - мазен и гаден, едновременно задържа дросела и не му позволява да прилегне добре в отвора при затворено положение. Дроселът се сваля лесно, но има гарнитура, която, най-често се налага да се смени. Чисти се със спрей за карбуратор.

Чет Яну 27, 2011 11:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Продължавам да се боря с проблема. Преди няколко дни закачихме софтуер за четене на грешки - не откри нищо записано като грешка, но за всеки случай изтрихме запаметените настройки и грешки. И стана чудо - 4-5 дена работи отлично, много плавно изключваше компресора на климатроника. Днес, отново почнаха да падат оборотите малко повече и се усеща същото притрисане и даже веднъж угасна. По пътя на логиката предполагам, че сензорите работят правилно, а и не показва никаква грешка.
Отново предизвиквам клуба на знаещите за разсъждения по темата, защото в момента не се сещам за друго освен за разсъждения къде може да е проблема.

Вто Фев 08, 2011 12:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1325
Автомобил: Forester 2.0 MT
Рейтинг: 50
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Система стабилизации оборотов холостого хода

Компенсация возрастающей нагрузки на двигатель при включении компрессора К/В осуществляется за счет повышения оборотов холостого
хода по сигналу специального электромагнитного клапана IAC.
Прикачени файлове:
20-23.jpg
20-23.jpg [ 10.71 KiB | Прегледано 1595 пъти ]

Компрессор К/В - конструкция и принцип функционирования Subaru Legacy Outback

При получении информации о включении К/В ECM производит активацию клапана стабилизации оборотов холостого хода (IAC), приводящую к открыванию специального перепускного канала, по которому часть воздушного потока подается в двигатель в обход корпуса дросселя.

Това ме навежда на мисълта, че не ти стига въздух, когато въпросния клапан затвори. Предполагам колата е на бензин(иначе се предавам).Провери пак моторчето за оборотите на празен ход, почисти дроселовата клапа и наоколо, как е въздушния филтър?-пробвай и без него, ако е стар. Нормални ,без прекъсвания ли са ти оборотите на празен ход? Направи експеримент:-Навий волана до край(без газ!).В крайно положение се тормози хидравликата, затова за кратко само напъни в крайно положение и нормално би трябвали в първият момент(1 секунда) да ти се сринат оборотите и на втората секунда да са пак като на празен ход. Ако обаче останат долу(много ниски-тресе мотора) или изгасне колата, следва моторчето за празен ход(или причината е в компа) не смогва да компенсира оборотите добре.Може да направиш втори опит на същото и с пуснати фарове-още зор на празен ход.

Другото, което ми идва на ум е да ти затяга по някакъв начин компресора и когато спира да товари двигателя. Има един предпазен датчик-изключвател-да не прави компресора свръх налягане-да не сработва той....Някакви странни шумове в мотора да се забелязват? Недозаредено, презаредено с фреон?

Нещо да кара някоя дюза да 'препикава' точно в този момент....не намирам логика.......щеше да ти претриса винаги, след като отпуснеш 'газта'. А като отпуснеш 'газта' стрелката за оборотите си пада нормално и плавно нали, без да забива под характерните за празен ход?

Вто Фев 08, 2011 3:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Филтърът го смених преди месец, колата е бензинова. Пробвах вече с друго моторче за свободен ход - същата работа.
Теоретично има шанс и другото да не е работело, но тогава няма ли да показва някаква грешка?
Ще пробвам с навит волан и ще рапортувам.
Ако компресора затяга - това ще се проявява по всяко време. Факт е, че след изчистването на настройките/грешките 4 дена (или около 450 км. каране) компресорът се изключваше много плавно и оборотите си падаха до 700 и дотам. Днес пак започна да прави същите игри.
Не знам дали има връзка, но от от известно време имам леко "сълзене" на антифриз от гарнитурите на главата. Като казвам леко - за 4 месеца съм долял около 200 мл. антифриз. Планирам в скоро време смяна на въпросните гарнитури.
Иначе без климатроник оборотите са заковани на 700 - никакви колебания, колата върви като пушка.
Ще отида да видят и климатроника и дали има достатъчно фреон, но лятото си охлаждаше идеално.
Вече мисля да си купя OBDII кабел и да си чистя тези настройки, докато открия проблема.

Вто Фев 08, 2011 4:11 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
ivodanov написа:
Вече мисля да си купя OBDII кабел и да си чистя тези настройки, докато открия проблема.

ако мислиш, че това ще ти помогне, готов съм да ти спестя разхода като ти дам моя за кратковреммно ползване. ако ми потрябва, ще се чуеме и ще си го взема.
но според мен това няма да ти помогне по никакъв начин, само ще си караш колата постоянно извън режим. пък може и по-лошо да стане, знам ли, някои ситроени имат лимит от 50 чистения и компа е до там ( надявам се субару да не е така ).
от друга страна пък ще се понаиграеш и сам ще стигнеш до извода за безмислието на подобен разход :giggle: . поне достигането до този извод ще ти е базплатно.

Вто Фев 08, 2011 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
За мен най-добрият вариант е да дам пари на някой, който да ми реши проблема :smt023 Въпросът е, че досега всички, при които ходих цъкат и се чудят, но без резултат, а аз нямам време и достатъчно познания да си го реша сам. Ако можеш да ми помогнеш дай знак, че наистина не знам какво да правя :smt100

Вто Фев 08, 2011 4:59 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 449
Автомобил: Forester 2.0X 5MT 2003
Рейтинг: 23
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
аз проблема ти с оборотите не мога да реша. предложих ти решение на другия проблем, с OBD кабела. с това мога, с това помагам :roll:

всъщност, нека и аз дам някой акъл за неща, които не са ми ясни:
до колкото съм чувал, в компресора има някакъв лагер, или по-скоро нещо като бендикс, който е добре да се сменя при смяна на ангренаж. не съм наясно какво има в този компресор, но щом прави мизерии при изключване, значи нещо в него не изключва когато трябва. за съжаление за този лагер навсякъде не препращат към специалист автоклиматици. та, покрай него предполагам че има и нещо като електромагнитен съединител, може и там да е проблема. явно компютъра решава че компресора трябва да спре да товари и затваря празния ход, но компресора всъщност продължава да товари и компютъра се чуди от къде му е дошло и как да компенсира. при всеки от тези случаи, само специалист в тази област може да ти помогне. ако не друго, поне на консултация с такъв може да отидеш.

Вто Фев 08, 2011 5:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >