|
Страница 1 от 2
|
стр 1, 2 > |
forester boxer diesel ili benzin
| Автор |
Съобщение |
|
angelin_vet
Регистриран на: Сря Юли 16, 2008 4:25 pm Постове: 2 Местоположение: Dobrich Рейтинг: 0
|
|
Здравейте!
Отскоро се запалих по Субару.притежавам Тойота Корола но реших да
си взема автомобил 4х4.Колебанията ми са дизел или бензин но все още
не се предлага Форестър дизел.Интересно ще бъде собственици на
Аутбек и Легаси да споделят впечатления от новия двигател.
Предварително благодаря.
Някакви отзиви за дилъра във Варна
|
|
|
|
| Сря Юли 16, 2008 6:22 pm |
|
|
|
lantov
Форко-Отворко
Регистриран на: Сря Апр 16, 2008 12:13 pm Постове: 257 Местоположение: София
Автомобил: Forester 2.0 Auto
Рейтинг: 0
|
Спора бензин или дизел е вечен както Левски с/у ЦСКА (даже втория напоследък нещо замря  )
В клуба няма колеги с новия boxer diesel мотор, вярно - има такива, които го бяха карали на test-drive, те могат да кажат първи впечатления.
Погледни от финансовата гледна точка - разликата м/у бензинов и дизелов мотор с почти еднаква мощност и ниво на оборудване е около 4000лв (това е не само при Субару, а при почти всички автомобилни производители). Смятай разлика в разходите на бензинката и "печката" и виж кога ще излезеш на далавера с нафтата (при положение, че се запазят текущите цени на горивата). Отговора е около 100 000км. Ако ще направиш 100к за по-малко от 3 години - вземи дизела, ако ще си много по-надолу (примерно под 60к), само бензин.
_________________ Subaru Forester MY09 2.0XS 4Q E-4AT
|
|
|
|
| Чет Юли 17, 2008 8:41 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
Автомобил: двойката
Телефон: 0888 831783
Рейтинг: 109  
|
Дизела има по-добра динамика (особено в ниските обороти), разхода е по-нисък, но имам съмнения относно възможностите на офроуд (липсва демултипликатора, а и при OUTBACK просвета е по-малък от този при бензина). Не е лош автомобил, напротив, но при такава експлоатация бих предпочел бензина. При нормално ежедневно каране мисля че дизела ще си струва.
FORESTER-а ще бъде с 6-степенна скоростна кутия, т.е. би трябвало да бъде още по-икономичен.
От друга страна двигателя е нов - ще има да се доказва. Засега се държи много добре... дано да си остане така.
Аз лично съм повече фен на OUTBACK, но си е до човека - възможности, предпочитания и условия на експлоатация.
BTW: при OUTBACK-а цената е с около 6х нагоре над бензина.
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 9:51 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219    
|

Бензиноманиак съм си, но това не е основание да скрия, че дизела върви повече от бензин 2.0 (без турбо естествено)...върви уникално добре...абе направо си е бързо...като състезателна кола, само че без вибрации и шум в комбинация с много нисък разход
На теста, не си спомням много добре, но май средния разход беше между 6 и 7 литра на 100 километра при положение, че колата е с неразработен мотор, с по минимум 4-ма човека (ние бяхме ПЕТ) и всеки натиска яко...все пак е TEST drive, ако може да го пречислим и към това, че е градски режим на каране, аз не знам какво може да се желае повече по този показател. Шум и вибрация в купето ~ 0 !
Ако имах възможността и желанието да карам ТОЗИ дизел, не бих го заменил за никой друг дизел.
Искам само да репликирам колегата @ender - 2.5 WRX има по-малък въртящ момент от дизела  Защо му е демултипликатор като има изобилие от мощ при това в целия диапазон на оборотите - пика е 350Nm
Субару TURBO с демултипликатор няма, едва ли и ще има
За клиренса нищо не мога да кажа, не съм офроуд маниак и не обръщам внимание.
ender написа: BTW: при OUTBACK-а цената е с около 6х нагоре над бензина.
Дизеловия агрегат като изработка по принцип си е по-скъп, дори да оставим настрана това, че в нашия случай е и със по-добри характеристики.
_________________ All-Wheel-Drive
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 1:30 pm |
|
|
|
angelin_vet
Регистриран на: Сря Юли 16, 2008 4:25 pm Постове: 2 Местоположение: Dobrich Рейтинг: 0
|
|
Благодаря за изразените мнения!Наистина се замислям да изчакам Форестър дизел- цени и нива на оборудване.
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 3:20 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
Регистриран на: Пон Дек 04, 2006 9:32 pm Постове: 6482 Местоположение: BG, Горна Оряховица
|
Каква е Королата ? 
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 3:28 pm |
|
|
|
Vladi4
Регистриран на: Сря Май 14, 2008 1:29 pm Постове: 72 Местоположение: Пазарджик Рейтинг: 0
|

Дизеловата версия на Форестъра ще с около 6-7000 лева по-скъпа от бензиновата при същите екстри. При това положение, ако се кара до 20-25000 км годишно ще ти трябват 4-5 години за да се покрият тези пари и да има файда от дизела.
Иначе огромният въртящ момент си е много хубава работа.
Аз 5 години карах 3-литрова дизелова Тойота 4Рънър с 320 нютон метра въртящ момент, която потегляше без проблеми от място дори на трета скорост. Сега карам нов бензинов Форестър, с МТ, който естествено, освен на първа на друга не може да потегли и всяко малко разсейване и по-малко газ при потеглянето, води до изгасването на двигателя.
Новият Форестър, разбира се си има много други предимства в сравнение с Рънъра, но определено не и при потеглянето.
Така че 350 нютон метра въртящ момент за дизеловият Форестър е много сериозно нещо.
Освен това дизеловите коли не са толкова чувствителни към стила на каране и промяната на разхода е в малки граници, до като при бензиновите, всяко натискане здраво на колата и минаване на карането в "състезателен" режим чувствително повишава разхода, понякога до два пъти!
Така че всеки трябва да прецени за себе си, какво иска, и за какво му е нужно. 
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 7:30 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Правилно 
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 8:31 pm |
|
|
|
ImprezaSTI
звездоброец
Регистриран на: Пон Авг 21, 2006 12:49 pm Постове: 1399 Местоположение: София
Автомобил: 4-цилиндрово сешоарче
Телефон: 0898-695-268
Рейтинг: 292      
|
В подкрепа на мнението на Vladi4:
В "Авто Труд" имаше подробна статия, посветена на сравнение бензин/дизел при един модел. Оказа се, че за да се изплати дизела (по-висока начална цена и по-висок данък), трябва да се кара повече от 33 хиляди километра на година. Иначе разликата в цената на горивата накланя везните в полза на бензиновия агрегат (от гледна точка на вложени средства). Разбира се тази цифра варира за различните марки и/или модели автомобили. 
_________________ ...защото животът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите които спират дъха!!!
|
|
|
|
| Чет Юли 24, 2008 9:06 pm |
|
|
|
lantov
Форко-Отворко
|
Само да добавя, че се очертава криза за нафта (наред с кризата за горивата въобще), просто рафинериите са направени да произвеждат определено количество бензин и определено нафта. Пренастройката (където е възможна) е много скъпа, а там и процесите са непрекъснати (т.е. не спират ректификационните колони). И понеже света (и най-вече Европа) консумира повече нафта, отколкото бензин, цената на нафтата се качва и качва. Пазарна икономика ..
Ако същата сметка за сравнението бензин-нафта бе направена по цените на горивата преди 3 години, нафтовата версия щеше да се изплати след 50к км (т.е. грубо 2 години)
Така че след 2-3 години я камилата, я камиларя 
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 8:43 am |
|
|
|
dobito_yankov
Регистриран на: Нед Дек 16, 2007 8:45 pm Постове: 16 Местоположение: asenovgrad Рейтинг: -1
|
Колеги дизеловият Форестър го очакваме да бъде с 4500- 5000 лв над базовата цена, като това няма да бъде въобще базов, понеже ще си върви с всички екстри, 6- степенна механична скоростна кутия, дори и спойлер на задната врата (всичко това за около 47 000лв). А моделът над базовия ще изглежда досущ като 2.5 XT. А за вървене няма, какво да се говори, ако не се го карал.  Просто е уникален.
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 9:45 am |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
Регистриран на: Вто Сеп 11, 2007 11:59 am Постове: 1285 Местоположение: Planet Earth
|
Impreza94 написа: Искам само да репликирам колегата @ender - 2.5 WRX има по-малък въртящ момент от дизела  Защо му е демултипликатор като има изобилие от мощ при това в целия диапазон на оборотите - пика е 350Nm Субару TURBO с демултипликатор няма, едва ли и ще има  За клиренса нищо не мога да кажа, не съм офроуд маниак и не обръщам внимание.
Re: По принцип се опитваме да сравним близки като кубатура и обем двигател, т.е. тук не се коментират турбо версиите...
Освен това изрично коментирам офроуд възможностите на автомобила...
А в случая по-скоро имах предвид настройката на скоростната кутия - при бензин с демултипликатор предавките стават по-къси, което е голямо предимство в определени ситуации. При дизела разполагаме с много сериозен въртящ момент, но предавките са предвидени и за конвенционална употреба...
Колкото до ежедневно каране на дизела - също съм го коментирал  аз съм ЗА!!!.
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 11:01 am |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Разбирам те, но така или иначе има зависимост между турбо отсъствието и демултипликатор присъствието. Дори и в шоуруума казаха, че демултипликатора липсва заради въртяшия момент, но те разбрах какво искаш да кажеш 
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 3:19 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
|
|
_________________ https://www.catalogmachine.com/treasure-bulgaria/catalogs
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 3:30 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Винаги съм се стремил към това (специално за този форум)
PS. Клипа от подписа ти е страхотен! Много е добър! Кой кара и кой снима ?
|
|
|
|
| Пет Юли 25, 2008 9:33 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
|
това е от тест-драйва във Варна. Кара един грък - беше там специално за демонстрации.
http://youtube.com/watch?v=0MZ7wwDfm3c
виж и този линк - пак същия шофьор на същото място, но от миналата година със стария FORESTER.
|
|
|
|
| Пон Юли 28, 2008 4:03 pm |
|
|
|
lantov
Форко-Отворко
|
|
Колега @ender, разменил си линковете с обясненията, първия линк е за теста на стария Форестър, втория за MY2009.
А някой може ли да ми обясни защо са решили на дизеловата модификация да махнат демултипликатора? Вярно, че има висок въртящ момент, но какво от това? Има една камара дизелови джипки с висок въртящ момент и с демултипликатор.
|
|
|
|
| Пон Юли 28, 2008 4:11 pm |
|
|
|
ender
Perfect Stranger
|
не съм
просто едното ми е в подписа, а другото го подавам като линк в съобщението
но сега като го гледам определено е объркващо
за демултипликатор при дизела предполагам, че проблема е в твърде голямото потенциално натоварване. При бензиновия въртящия момент е 196Nm с коеф. на демултипликатора 1,4 (дано не греша). Ако аз правилно тълкувам информацията излиза, че при позиция LOW върт.момент става 270Nm.
При дизела има стартово 350Nm, които просто няма смисъл да се увеличават, защото ще се отрази или на здравината и сигурността или на цената предвид различните материали, които следва да бъдат вложени.
Моля да бъда извинен ако горните съчинения звучат безсмислено за по-компетентните читатели на форума 
|
|
|
|
| Пон Юли 28, 2008 4:51 pm |
|
|
|
Impreza94
Confidence in Motion
|
Има ли турбо - няма ръчка. Има някакво следствие от наличието на турбината. Така са решили, така го правят. Какво точно са имали в предвид нямам ни най-малка представа.
И този клип е невероятен  Личи си, че е професионално видео. Мноого, много добре са станали !
PS. Гърка кара уникално добре ! Страшен !
PPS. Как може 2.0 с това купе да върви толкова много
Мислех си, че съм достигнал пика на любовта ми към марката, ама имало още нагоре 
|
|
|
|
| Пон Юли 28, 2008 4:56 pm |
|
|
|
lantov
Форко-Отворко
|
Една от основните причини да върви толкова много е, че е чужда
Тоя грък сигурно е почупил не едно и две Субару-то, и вече много добре знае къде може и къде не може. Защото всичко се чупи, само трябва да знаеш колко да го изюркаш.
От тази гледна точка хич не ми хващат окото коли, които са били test drive. За такова нещо никой не полага никаква грижа, нова кола, без да си е минала процедурите по разработване се юрка яко - нали това е смисъла на тест-драйва. 
|
|
|
|
| Вто Юли 29, 2008 11:34 am |
|
|
|
|
Страница 1 от 2
|