Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури...
| Автор |
Съобщение |
|
didoya
Регистриран на: Сря Апр 25, 2012 7:40 am Постове: 454 Местоположение: София
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140   
|

Не ми е загрявала и моята от такива натоварвания - поне и откакто я имам - 17к км;) Просто духна гарнитурата - от какво - нямам идея.
Тук се говори за прегряването като основна причина да духват гарнитурите, както и за екстремни натоварвания - интересно е какво е екстремно натоварване. Надали всички от хората с духнали гарнитури на Субару (а вярвай ми те са много, тези дни се начетох и на чужди форуми и е супер често срещано явление, тук също доста хора изреваха) са подлагали колите на екстремни натоварвания или пък не са ги поддържали като хората.
Книжката съм я чел, това което ми се струва несериозно от марката е следното: 1. Да проверявам на 2 места антифриза при всяко зареждане с гориво. 2. Да няма сензор за ниско ниво. 3. Да е толкова сметната на кантар охладителната система, с почти нулев толеранс, че и минимално отклонение на нивото на антифриза и/или качеството му да води до такива пагубни последици. При това положение можеше поне точка 2) да се сетят да изпълнят. 4. Да сложиш еднакъв воден радиатор на 4 и 6 цилиндров мотор - това за кола, която струва 96к лева като нова.
Както и да е - колите са готини, имат много, много положителни качества - заради това ги караме и им се кефим, но някои недомислици са си факт. Което не ги прав лоши коли, просто трябва да се съобразяваме с тях, именно и за това е тази тема.
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 11:20 am |
|
|
|
mitoko
Регистриран на: Сря Юли 02, 2008 11:41 pm Постове: 1800 Местоположение: Sofia
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91  
|
pradabg написа: pradabg написа: 1. Маслото е поръчано,спрях се на : Amsoil 0W30 Signature Series SSO 2. Кулерът за охлаждане на трансмисията пристига утре . 3. Днес и направихме в Пловдив настройките на газта - със скорост 110-140 магистрално 8,5/100 4. Предстой пълна смяна масло на трансмисията (с пълна синтетика). Така както вървят нещата от следващата седмица ще е готова с ъповете  5. Кулерът за маслото на двигателят също е наличен  мишимото ли взе , иколко пара ти се вързаха кулерите
_________________ METHANE LIMITED EDITION (CNG)
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 11:25 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:46 pm Постове: 1100 Местоположение: София
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323       
|

didoya написа: Не ми е загрявала и моята от такива натоварвания - поне и откакто я имам - 17к км;) Просто духна гарнитурата - от какво - нямам идея.
Тук се говори за прегряването като основна причина да духват гарнитурите, както и за екстремни натоварвания - интересно е какво е екстремно натоварване. Надали всички от хората с духнали гарнитури на Субару (а вярвай ми те са много, тези дни се начетох и на чужди форуми и е супер често срещано явление, тук също доста хора изреваха) са подлагали колите на екстремни натоварвания или пък не са ги поддържали като хората.
Книжката съм я чел, това което ми се струва несериозно от марката е следното: 1. Да проверявам на 2 места антифриза при всяко зареждане с гориво. 2. Да няма сензор за ниско ниво. 3. Да е толкова сметната на кантар охладителната система, с почти нулев толеранс, че и минимално отклонение на нивото на антифриза и/или качеството му да води до такива пагубни последици. При това положение можеше поне точка 2) да се сетят да изпълнят. 4. Да сложиш еднакъв воден радиатор на 4 и 6 цилиндров мотор - това за кола, която струва 96к лева като нова.
Както и да е - колите са готини, имат много, много положителни качества - заради това ги караме и им се кефим, но някои недомислици са си факт. Което не ги прав лоши коли, просто трябва да се съобразяваме с тях, именно и за това е тази тема. Факт е,че това е първата марка която съм притежавал и ме кара да лудвам за това,че постоянно трябва да я следя какво и се случва - жена ми вече е на 2-ра линия  . За това продадох първото си Субару,но пък не пресваваше да ме чопли мисълта,че оставам като победен,обичам да съм в графа Победители . След няколко месечна борба със съвестта си ,отново съм със Субару и след синтезиране на темата съм предприел нужните за мен стъпки,за да предотвратя влизането в бокса за ремонт на ДВГ поне следващите 5-600 000км  Имайки в предвид,че ще я карам само с Amsoil и трансмисията също ще е пълна синтетика + интервенциите по охладителните системи,се надявам това да е достатъчен фактор,моето Субару Легаси да е най-безпроблемният и сигурен фамилен автомобил  п.с. Всички кулери са от американски автомобили - те материал не жалят а и всичко е преизчислено имайки в предвид кубатури на двигатели,трансмисии, презадоволеният им пазар и капризният клиент. Да не говорим,че цената е в пъти по-ниска от тази на Мишимото - виж ако реша да сменя и воден радиатор то тогава няма мърдане  !
_________________ http://www.dek.bg/main.php
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 11:44 am |
|
|
|
wizzow
Регистриран на: Сря Мар 18, 2009 12:15 pm Постове: 159 Местоположение: В. Търново
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
|
|
Мисля, че Айнщайн беше казал, че ако трябва да реши даден проблем, то би вложил 95% от времето и ресурсите в анализиране на проблема и само 5% в намиране на решение. Повечето от коментарите са направени на базата на преполагаемо термично претоварване на двигателя, заради влошено качество на охлаждащата течност или недостатъчен охлаждащ капацитет. Мисля, че е важно в сметките да влезе и механичното претоварване на компонентите, което е много вероятно да "сдуха" гарнитурата, причинено от неправилна настройка на запалването в цилиндрите, или работа на горивната апаратура.
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 12:12 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
Нещо свежо 
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 8:15 pm |
|
|
|
tony
|
Малко извън темата. Тези 60к км. реални ли са? За 17 годишна кола са прекалено малко.  Но, на първо гледане, е много добре. 
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 8:36 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
tony написа: Малко извън темата. Тези 60к км. реални ли са? За 17 годишна кола са прекалено малко.  Но, на първо гледане, е много добре.  Като се видим сам прецени  Меко казано е като нова 
|
|
|
|
| Вто Май 21, 2013 8:38 pm |
|
|
|
deadman
|
|
Относно допълнителния охладителен радиатор за маслото на ДВГ едно питане кум знаещите ако искат да споделят малко ноу-хау с нас. Не се ли налага смяната на маслената помпа след монтиране на радиатор за маслото? Все пак радиатора се монтира след масления филтър и преди блока на ДВГ. Няма ли да се влоши смазването в ДВГ?
_________________ Не ми казвай колко си учил, кажи ми колко си пътувал
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 8:10 am |
|
|
|
quietriot
|

BAlexandrov написа: Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите. Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно  Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така... колата си върви пу пу  Все едно имам дежавю  взех я леко прегрята, със сълзене според Венци на Митко една година каране и почна да чезне антивфриза, открихме течове при скобите сменихме , понамаля но пак зачезна антифриза, имаше теч и от О -пръстените на онова голямото Г образно което вкарва антифриза в мотора от радиатора и тях сменихме и пак продължи да се изпарява и накрая на подемник поглед отдолу и олелеееееееее ма тая тече яко отляво и айде в бокса, ремонт , шлайфане на глави без блока , немаше свиличане на стената и сглобяване , след година цуфна раздиатора и сега съм с нов и ремонт на главите и за момента нищо не чезне и температурата не мърда. Та съм съгласен с Божо че трябва нова гарнитура и радиатор и това май стига за превенция!
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 9:40 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

quietriot написа: BAlexandrov написа: Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите. Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно  Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така... колата си върви пу пу  Все едно имам дежавю  взех я леко прегрята, със сълзене според Венци на Митко една година каране и почна да чезне антивфриза, открихме течове при скобите сменихме , понамаля но пак зачезна антифриза, имаше теч и от О -пръстените на онова голямото Г образно което вкарва антифриза в мотора от радиатора и тях сменихме и пак продължи да се изпарява и накрая на подемник поглед отдолу и олелеееееееее ма тая тече яко отляво и айде в бокса, ремонт , шлайфане на глави без блока , немаше свиличане на стената и сглобяване , след година цуфна раздиатора и сега съм с нов и ремонт на главите и за момента нищо не чезне и температурата не мърда. Та съм съгласен с Божо че трябва нова гарнитура и радиатор и това май стига за превенция! Всеки сам преценява какви превенции ще вземе ! Аз лично не смятам повече да влизам за гарнитури на глави,защото един малък радиатор отговаря за охлаждането и на автоматичната трансмисия и на двигателя , а маслото в ДВГ е 4-ри литра (че и малко по-малко) да осигурява смазването/охлаждането на автомобил 4х4 и то със солидно собствено тегло. Както се прибягва към ъпгрейд на спирачната система с по-големи дискове и тн. и тн. то тук ситуацията е сходна. Всеки сам да прецени за себе си как и какво ще направи по автомобилът си,никой не го кара на сила да прави каквото и да е - решенията са си ваши ! п.с. Amsoil-ла пристигна,кулерите + приставката за ДВГ маслото с термостат също,след празниците ще се захвана да направя всичко,подробно със снимков материал + от къде какво съм ползвал и марка автомобил съм пригодил ..... очаквайте продължение 
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 12:12 pm |
|
|
|
plaskom
|
 Много добре изглежда автомобила! Радо, направи разни замервания на температурата на двигателя при различни режими сега и след подобренията за да видим как се отразяват.
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 1:29 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
plaskom написа: :good: Много добре изглежда автомобила! Радо, направи разни замервания на температурата на двигателя при различни режими сега и след подобренията за да видим как се отразяват. Мислех си да го направя,но сега вече се и стимулирах  какво ще кажете за : - по магистрала със 140км 1-2часа (защото с толкова си карам по дефолт) - градско - поне 2-ва часа Софийско - в планината до къщата ни с излизания извън пътя - поне 2-3-ри часа без прекъсване Достатъчно ли ще е ?
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 1:45 pm |
|
|
|
plaskom
|
|
Ами трябва да е достатъчно, според мен.
_________________ www.plaskom.com
|
|
|
|
| Сря Май 22, 2013 1:58 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
Рефреш на темата До момента замерванията без кулери : - Off road - до колкото може да се нарече за такъв - основно планинско,черни пътища с големи градуси на изкачвания: а) температура на вода(антифриз) 103 -111 градуса б) температура на автоматика - 104-123 градуса в) температура двигателно масло 101-118 градуса - Магистрално температурите не надвишаваха 92 градуса на никой от флуйдите - Градско : а) температура на вода(антифриз) 103 -106 градуса б) температура на автоматика - 100-103 градуса в) температура двигателно масло 101 -108 градуса Днес минах през Любо и доста успешно поставят маслени кулери за автоматици и не само,да не говорим,че и Дидо (Fido Dido) се е изместил точно до него, така че заварките които се налагат, се извършват на място Любо спомена за цифри на флуйдите след сепарирането на системите за охлаждане, стойностите на които се запазват и повече не надвишават 100-те градуса Така че,хапчето го има,които има желанието знае вече как да се справи Успех на всички !
|
|
|
|
| Сря Май 29, 2013 3:26 pm |
|
|
|
didoya
|
|
На моята точно днес Любо и Пламен и монтират кулер на кутията:)
Утре като си я взема ще се похваля.
|
|
|
|
| Сря Май 29, 2013 3:42 pm |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|
didoya написа: На моята точно днес Любо и Пламен и монтират кулер на кутията:)
Утре като си я взема ще се похваля. Видях я  - Супер ще стане !
|
|
|
|
| Сря Май 29, 2013 3:55 pm |
|
|
|
quietriot
|

pradabg написа: Рефреш на темата До момента замерванията без кулери : - Off road - до колкото може да се нарече за такъв - основно планинско,черни пътища с големи градуси на изкачвания: а) температура на вода(антифриз) 103 -111 градуса б) температура на автоматика - 104-123 градуса в) температура двигателно масло 101-118 градуса - Магистрално температурите не надвишаваха 92 градуса на никой от флуйдите - Градско : а) температура на вода(антифриз) 103 -106 градуса б) температура на автоматика - 100-103 градуса в) температура двигателно масло 101 -108 градуса Днес минах през Любо и доста успешно поставят маслени кулери за автоматици и не само,да не говорим,че и Дидо (Fido Dido) се е изместил точно до него, така че заварките които се налагат, се извършват на място Любо спомена за цифри на флуйдите след сепарирането на системите за охлаждане, стойностите на които се запазват и повече не надвишават 100-те градуса Така че,хапчето го има,които има желанието знае вече как да се справи Успех на всички ! Здрасти Пламене, това е прекрасно и дано да е решението, но замислял ли си се, че самата гарнитура също може да участва в проблема със стареене примерно или технологично да не е домислена добре и на 10 г. или да речем 150 К километра да почва да се руши??? Другите модели субара на по ниски градуси ли работят от тези, които си замерил, имаш ли инфо , ако е така да прав си на 100% , драмата е в охлаждането , но ако са на същите градуси и не духат гарнитурата , тогава има и друго в задачката не е само температурата. Не се заяждам само си мисля на глас върху основата която ти постави 
_________________ SUBARU LEGACY 2,5 AT 2001 GX limited
|
|
|
|
| Пет Май 31, 2013 7:42 am |
|
|
|
didoya
|
|
Аз съм вече с кулер на кутията;) И нова гарнитура + цялостна ревизия на главите.
Благодарско за професионално свършената работа на Любо, Пламен и екипът им, за момента всичко изглежда добре и не намирам забележки!:)
Тези дни ще се повозя с Torque и ще видим как ще са температурите.
Надявам се, че поне 100к км няма да имам повече драми с тези гарнитури (при условие, че не пестя нищо и наистина си гледам колата), защото ако се случи още веднъж ще анатемосам марката;)
|
|
|
|
| Пет Май 31, 2013 7:53 am |
|
|
|
pradabg
Напуснал форума
|

Цитат: Здрасти Пламене, това е прекрасно и дано да е решението, но замислял ли си се, че самата гарнитура също може да участва в проблема със стареене примерно или технологично да не е домислена добре и на 10 г. или да речем 150 К километра да почва да се руши??? Другите модели субара на по ниски градуси ли работят от тези, които си замерил, имаш ли инфо , ако е така да прав си на 100% , драмата е в охлаждането , но ако са на същите градуси и не духат гарнитурата , тогава има и друго в задачката не е само температурата. Не се заяждам само си мисля на глас върху основата която ти постави  Първо на първо ми дължиш една риза Нямам на представа дали гарнитурите на главите са неправилно конструирани - остава и това да тръгна да изследвам . Факт е,че боксера по принцип е "по-топъл" двигател,освен това ,знаете всички колко близо минава и изпускателната система до дясната глава - интересното в случая е ,че почти винаги протича лявата  Това което започнах да сравнявам е,охладителните системи на едни от автомобилите които съм притежавал, прославили се с издръжливостта си : 123 3D,126 500/560 SEC/SEL,BMW M3, GSI 2.0 - минах през приятели които в момента имат такива - например GSI 2.0 115 кс. е с почти два пъти по-голям воден радиатор + кулер за охлаждане маслото на двигателя в сравнение с Легасито в момента което имам, а е 116кс., 4х4 ,по-голямо тегло + автомат  . Спри да видиш на една пура 2,8 с какъв воден радиатор е и го сравни с този на Н6-цата  (на размери е колкото на Мишимото  ) За това въобще не мисля да се занимавам с гарнитури и да търся причината в тях,а по-скоро в очеизвадната причина - охлаждането на флуидите - така че не ми пречиш,продължавай да си мислиш на глас Вече над 1000км с 0-30 Amsoil,за момента не го е пипнала а съм си взел още една туба за доливане  - маслото се държи с 3-5 градуса надолу - по-тънко масло,по-бърза циркулация = по-бързо охлаждане - мисля си на 5000 да сменя масленият филтър и да рефрешна с количеството което ще има в стария  Гледах в магазина на STI.bg някакви добавки за охладителната течност,едната позволява до 50% по-бързо загряване - което за зимата ще е супер , а друга която "държи" течността с около 10 градуса по-ниско - ако е истина ще е супер ! - някой случайно да ги е ползвал,за да сподели опит от първа ръка ? Ако - Не,тъй и тъй съм я започнал и имам данни от замерванията,ще взема една за да видя дали е реалност 
|
|
|
|
| Пет Май 31, 2013 4:54 pm |
|
|
|
quietriot
|
pradabg написа: Първо на първо ми дължиш една риза Сори