Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  >
 ...Проект - как да не "духват" нашите гарнитури... 
Автор Съобщение

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не ми е загрявала и моята от такива натоварвания - поне и откакто я имам - 17к км;) Просто духна гарнитурата - от какво - нямам идея.

Тук се говори за прегряването като основна причина да духват гарнитурите, както и за екстремни натоварвания - интересно е какво е екстремно натоварване. Надали всички от хората с духнали гарнитури на Субару (а вярвай ми те са много, тези дни се начетох и на чужди форуми и е супер често срещано явление, тук също доста хора изреваха) са подлагали колите на екстремни натоварвания или пък не са ги поддържали като хората.

Книжката съм я чел, това което ми се струва несериозно от марката е следното:
1. Да проверявам на 2 места антифриза при всяко зареждане с гориво.
2. Да няма сензор за ниско ниво.
3. Да е толкова сметната на кантар охладителната система, с почти нулев толеранс, че и минимално отклонение на нивото на антифриза и/или качеството му да води до такива пагубни последици. При това положение можеше поне точка 2) да се сетят да изпълнят.
4. Да сложиш еднакъв воден радиатор на 4 и 6 цилиндров мотор - това за кола, която струва 96к лева като нова.

Както и да е - колите са готини, имат много, много положителни качества - заради това ги караме и им се кефим, но някои недомислици са си факт. Което не ги прав лоши коли, просто трябва да се съобразяваме с тях, именно и за това е тази тема.

Вто Май 21, 2013 11:20 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
pradabg написа:
pradabg написа:
1. Маслото е поръчано,спрях се на : Amsoil 0W30 Signature Series SSO :cool:
2. Кулерът за охлаждане на трансмисията пристига утре .
3. Днес и направихме в Пловдив настройките на газта - със скорост 110-140 магистрално 8,5/100 :)
4. Предстой пълна смяна масло на трансмисията (с пълна синтетика).

Така както вървят нещата от следващата седмица ще е готова с ъповете :)

5. Кулерът за маслото на двигателят също е наличен :)

мишимото ли взе , иколко пара ти се вързаха кулерите

Вто Май 21, 2013 11:25 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
didoya написа:
Не ми е загрявала и моята от такива натоварвания - поне и откакто я имам - 17к км;) Просто духна гарнитурата - от какво - нямам идея.

Тук се говори за прегряването като основна причина да духват гарнитурите, както и за екстремни натоварвания - интересно е какво е екстремно натоварване. Надали всички от хората с духнали гарнитури на Субару (а вярвай ми те са много, тези дни се начетох и на чужди форуми и е супер често срещано явление, тук също доста хора изреваха) са подлагали колите на екстремни натоварвания или пък не са ги поддържали като хората.

Книжката съм я чел, това което ми се струва несериозно от марката е следното:
1. Да проверявам на 2 места антифриза при всяко зареждане с гориво.
2. Да няма сензор за ниско ниво.
3. Да е толкова сметната на кантар охладителната система, с почти нулев толеранс, че и минимално отклонение на нивото на антифриза и/или качеството му да води до такива пагубни последици. При това положение можеше поне точка 2) да се сетят да изпълнят.
4. Да сложиш еднакъв воден радиатор на 4 и 6 цилиндров мотор - това за кола, която струва 96к лева като нова.

Както и да е - колите са готини, имат много, много положителни качества - заради това ги караме и им се кефим, но някои недомислици са си факт. Което не ги прав лоши коли, просто трябва да се съобразяваме с тях, именно и за това е тази тема.

Факт е,че това е първата марка която съм притежавал и ме кара да лудвам за това,че постоянно трябва да я следя какво и се случва - жена ми вече е на 2-ра линия :D . За това продадох първото си Субару,но пък не пресваваше да ме чопли мисълта,че оставам като победен,обичам да съм в графа Победители . След няколко месечна борба със съвестта си ,отново съм със Субару и след синтезиране на темата съм предприел нужните за мен стъпки,за да предотвратя влизането в бокса за ремонт на ДВГ поне следващите 5-600 000км :cool: Имайки в предвид,че ще я карам само с Amsoil и трансмисията също ще е пълна синтетика + интервенциите по охладителните системи,се надявам това да е достатъчен фактор,моето Субару Легаси да е най-безпроблемният и сигурен фамилен автомобил ;)

п.с. Всички кулери са от американски автомобили - те материал не жалят а и всичко е преизчислено имайки в предвид кубатури на двигатели,трансмисии, презадоволеният им пазар и капризният клиент. Да не говорим,че цената е в пъти по-ниска от тази на Мишимото - виж ако реша да сменя и воден радиатор то тогава няма мърдане :) !

Вто Май 21, 2013 11:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 159
Автомобил: Subaru Legacy '09 2.0R, MT
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Мисля, че Айнщайн беше казал, че ако трябва да реши даден проблем, то би вложил 95% от времето и ресурсите в анализиране на проблема и само 5% в намиране на решение.
Повечето от коментарите са направени на базата на преполагаемо термично претоварване на двигателя, заради влошено качество на охлаждащата течност или недостатъчен охлаждащ капацитет.
Мисля, че е важно в сметките да влезе и механичното претоварване на компонентите, което е много вероятно да "сдуха" гарнитурата, причинено от неправилна настройка на запалването в цилиндрите, или работа на горивната апаратура.

Вто Май 21, 2013 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Нещо свежо :love:

Прикачени файлове:
Suba 1.jpg
Suba 1.jpg [ 525.24 KiB | Прегледано 1370 пъти ]
Суба 2.JPG
Суба 2.JPG [ 526.88 KiB | Прегледано 1370 пъти ]
Suba 3.JPG
Suba 3.JPG [ 535.16 KiB | Прегледано 1370 пъти ]
Suba 4.JPG
Suba 4.JPG [ 557.19 KiB | Прегледано 1370 пъти ]
Suba 5.JPG
Suba 5.JPG [ 490.28 KiB | Прегледано 1370 пъти ]

Вто Май 21, 2013 8:15 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 1340
Рейтинг: 426
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Малко извън темата. Тези 60к км. реални ли са? За 17 годишна кола са прекалено малко. :( Но, на първо гледане, е много добре. =D> :good:

Вто Май 21, 2013 8:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
tony написа:
Малко извън темата. Тези 60к км. реални ли са? За 17 годишна кола са прекалено малко. :( Но, на първо гледане, е много добре. =D> :good:

Като се видим сам прецени ;) Меко казано е като нова :)

Вто Май 21, 2013 8:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Относно допълнителния охладителен радиатор за маслото на ДВГ едно питане кум знаещите ако искат да споделят малко ноу-хау с нас. Не се ли налага смяната на маслената помпа след монтиране на радиатор за маслото? Все пак радиатора се монтира след масления филтър и преди блока на ДВГ. Няма ли да се влоши смазването в ДВГ?

Сря Май 22, 2013 8:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите.
Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно :D Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна :cool:
Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така...
колата си върви пу пу :beer:

Все едно имам дежавю :) взех я леко прегрята, със сълзене според Венци на Митко една година каране и почна да чезне антивфриза, открихме течове при скобите сменихме , понамаля но пак зачезна антифриза, имаше теч и от О -пръстените на онова голямото Г образно което вкарва антифриза в мотора от радиатора и тях сменихме и пак продължи да се изпарява и накрая на подемник поглед отдолу и олелеееееееее ма тая тече яко отляво и айде в бокса, ремонт , шлайфане на глави без блока , немаше свиличане на стената и сглобяване , след година цуфна раздиатора и сега съм с нов и ремонт на главите и за момента нищо не чезне и температурата не мърда.
Та съм съгласен с Божо че трябва нова гарнитура и радиатор и това май стига за превенция!

Сря Май 22, 2013 9:40 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
quietriot написа:
BAlexandrov написа:
Според мен няма кой-знае какъв смисъл от инициативата - тези 2.0 до колкото знам просто нямат проблем с гарнитурите.
Проблем принципно има при моя 2.5 EJ25D. Като я взех колата я обслужих, промихме радиатора, нов антифриз червен Мотул, течности ала-бала... година по-късно си проби гарнитурата, но културно, постепенно :D Загряваше на място, ако работи, върна само част от антифриза в разширителния съд и се прибрах до София /~200 км/ съвсем нормално, а после и до Пловдив стигна :cool:
Там - стандартен ремонт - нови гарнитури /метални трислойни, но и старите бяха такива/, профилактичен шлайф на главите, напасване клапани и гумички... нов антифриз червен Валволин и.... вече 4 години карам без проблеми с гарнитурите. Година по-късно проби радиатора /отново стандартен проблем/, но 300 лв за нов BNR и така...
колата си върви пу пу :beer:

Все едно имам дежавю :) взех я леко прегрята, със сълзене според Венци на Митко една година каране и почна да чезне антивфриза, открихме течове при скобите сменихме , понамаля но пак зачезна антифриза, имаше теч и от О -пръстените на онова голямото Г образно което вкарва антифриза в мотора от радиатора и тях сменихме и пак продължи да се изпарява и накрая на подемник поглед отдолу и олелеееееееее ма тая тече яко отляво и айде в бокса, ремонт , шлайфане на глави без блока , немаше свиличане на стената и сглобяване , след година цуфна раздиатора и сега съм с нов и ремонт на главите и за момента нищо не чезне и температурата не мърда.
Та съм съгласен с Божо че трябва нова гарнитура и радиатор и това май стига за превенция!

Всеки сам преценява какви превенции ще вземе ! Аз лично не смятам повече да влизам за гарнитури на глави,защото един малък радиатор отговаря за охлаждането и на автоматичната трансмисия и на двигателя , а маслото в ДВГ е 4-ри литра (че и малко по-малко) да осигурява смазването/охлаждането на автомобил 4х4 и то със солидно собствено тегло. Както се прибягва към ъпгрейд на спирачната система с по-големи дискове и тн. и тн. то тук ситуацията е сходна. Всеки сам да прецени за себе си как и какво ще направи по автомобилът си,никой не го кара на сила да прави каквото и да е - решенията са си ваши !

п.с. Amsoil-ла пристигна,кулерите + приставката за ДВГ маслото с термостат също,след празниците ще се захвана да направя всичко,подробно със снимков материал + от къде какво съм ползвал и марка автомобил съм пригодил ..... очаквайте продължение :)

Сря Май 22, 2013 12:12 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:good: Много добре изглежда автомобила!
Радо, направи разни замервания на температурата на двигателя при различни режими сега и след подобренията за да видим как се отразяват.

Сря Май 22, 2013 1:29 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
plaskom написа:
:good: Много добре изглежда автомобила!
Радо, направи разни замервания на температурата на двигателя при различни режими сега и след подобренията за да видим как се отразяват.

:good: :good: :good:

Мислех си да го направя,но сега вече се и стимулирах :) какво ще кажете за :
- по магистрала със 140км 1-2часа (защото с толкова си карам по дефолт)
- градско - поне 2-ва часа Софийско
- в планината до къщата ни с излизания извън пътя - поне 2-3-ри часа без прекъсване

Достатъчно ли ще е ?

Сря Май 22, 2013 1:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами трябва да е достатъчно, според мен.

Сря Май 22, 2013 1:58 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Рефреш на темата :)

До момента замерванията без кулери :

- Off road - до колкото може да се нарече за такъв - основно планинско,черни пътища с големи градуси на изкачвания:
а) температура на вода(антифриз) 103 -111 градуса :(
б) температура на автоматика - 104-123 градуса :(
в) температура двигателно масло 101-118 градуса :(

- Магистрално температурите не надвишаваха 92 градуса на никой от флуйдите

- Градско :
а) температура на вода(антифриз) 103 -106 градуса
б) температура на автоматика - 100-103 градуса
в) температура двигателно масло 101 -108 градуса

Днес минах през Любо и доста успешно поставят маслени кулери за автоматици и не само,да не говорим,че и Дидо (Fido Dido) се е изместил точно до него, така че заварките които се налагат, се извършват на място :good:

Любо спомена за цифри на флуйдите след сепарирането на системите за охлаждане, стойностите на които се запазват и повече не надвишават 100-те градуса :)

Така че,хапчето го има,които има желанието знае вече как да се справи :)

Успех на всички !

Сря Май 29, 2013 3:26 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
На моята точно днес Любо и Пламен и монтират кулер на кутията:)

Утре като си я взема ще се похваля.

Сря Май 29, 2013 3:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
didoya написа:
На моята точно днес Любо и Пламен и монтират кулер на кутията:)

Утре като си я взема ще се похваля.

Видях я ;) - Супер ще стане !

Сря Май 29, 2013 3:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
pradabg написа:
Рефреш на темата :)

До момента замерванията без кулери :

- Off road - до колкото може да се нарече за такъв - основно планинско,черни пътища с големи градуси на изкачвания:
а) температура на вода(антифриз) 103 -111 градуса :(
б) температура на автоматика - 104-123 градуса :(
в) температура двигателно масло 101-118 градуса :(

- Магистрално температурите не надвишаваха 92 градуса на никой от флуйдите

- Градско :
а) температура на вода(антифриз) 103 -106 градуса
б) температура на автоматика - 100-103 градуса
в) температура двигателно масло 101 -108 градуса

Днес минах през Любо и доста успешно поставят маслени кулери за автоматици и не само,да не говорим,че и Дидо (Fido Dido) се е изместил точно до него, така че заварките които се налагат, се извършват на място :good:

Любо спомена за цифри на флуйдите след сепарирането на системите за охлаждане, стойностите на които се запазват и повече не надвишават 100-те градуса :)

Така че,хапчето го има,които има желанието знае вече как да се справи :)

Успех на всички !

Здрасти Пламене, това е прекрасно и дано да е решението, но замислял ли си се, че самата гарнитура също може да участва в проблема със стареене примерно или технологично да не е домислена добре и на 10 г. или да речем 150 К километра да почва да се руши???
Другите модели субара на по ниски градуси ли работят от тези, които си замерил, имаш ли инфо , ако е така да прав си на 100% , драмата е в охлаждането , но ако са на същите градуси и не духат гарнитурата , тогава има и друго в задачката не е само температурата.

Не се заяждам само си мисля на глас върху основата която ти постави ;)

Пет Май 31, 2013 7:42 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Аз съм вече с кулер на кутията;) И нова гарнитура + цялостна ревизия на главите.

Благодарско за професионално свършената работа на Любо, Пламен и екипът им, за момента всичко изглежда добре и не намирам забележки!:)

Тези дни ще се повозя с Torque и ще видим как ще са температурите.

Надявам се, че поне 100к км няма да имам повече драми с тези гарнитури (при условие, че не пестя нищо и наистина си гледам колата), защото ако се случи още веднъж ще анатемосам марката;)

Пет Май 31, 2013 7:53 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Цитат:
Здрасти Пламене, това е прекрасно и дано да е решението, но замислял ли си се, че самата гарнитура също може да участва в проблема със стареене примерно или технологично да не е домислена добре и на 10 г. или да речем 150 К километра да почва да се руши???
Другите модели субара на по ниски градуси ли работят от тези, които си замерил, имаш ли инфо , ако е така да прав си на 100% , драмата е в охлаждането , но ако са на същите градуси и не духат гарнитурата , тогава има и друго в задачката не е само температурата.

Не се заяждам само си мисля на глас върху основата която ти постави ;)

Първо на първо ми дължиш една риза :D

Нямам на представа дали гарнитурите на главите са неправилно конструирани - остава и това да тръгна да изследвам . Факт е,че боксера по принцип е "по-топъл" двигател,освен това ,знаете всички колко близо минава и изпускателната система до дясната глава - интересното в случая е ,че почти винаги протича лявата :-? Това което започнах да сравнявам е,охладителните системи на едни от автомобилите които съм притежавал, прославили се с издръжливостта си : 123 3D,126 500/560 SEC/SEL,BMW M3, GSI 2.0 - минах през приятели които в момента имат такива - например GSI 2.0 115 кс. е с почти два пъти по-голям воден радиатор + кулер за охлаждане маслото на двигателя в сравнение с Легасито в момента което имам, а е 116кс., 4х4 ,по-голямо тегло + автомат :( . Спри да видиш на една пура 2,8 с какъв воден радиатор е и го сравни с този на Н6-цата ;) (на размери е колкото на Мишимото ;) ) За това въобще не мисля да се занимавам с гарнитури и да търся причината в тях,а по-скоро в очеизвадната причина - охлаждането на флуидите - така че не ми пречиш,продължавай да си мислиш на глас ;)

Вече над 1000км с 0-30 Amsoil,за момента не го е пипнала а съм си взел още една туба за доливане :D - маслото се държи с 3-5 градуса надолу - по-тънко масло,по-бърза циркулация = по-бързо охлаждане - мисля си на 5000 да сменя масленият филтър и да рефрешна с количеството което ще има в стария :-? Гледах в магазина на STI.bg някакви добавки за охладителната течност,едната позволява до 50% по-бързо загряване - което за зимата ще е супер , а друга която "държи" течността с около 10 градуса по-ниско - ако е истина ще е супер ! - някой случайно да ги е ползвал,за да сподели опит от първа ръка ? Ако - Не,тъй и тъй съм я започнал и имам данни от замерванията,ще взема една за да видя дали е реалност :D

Пет Май 31, 2013 4:54 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
pradabg написа:
Първо на първо ми дължиш една риза :D

Сори ;)

Нед Юни 02, 2013 6:21 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  >