Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Въздушно окачване - FAQ 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 87
Автомобил: Форестер SG, 5MT, 125HP
Телефон: 0887969876
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Имам доста въпроси относно въздушното окачване при Легаси (по-специално 3-то поколение произведени 1999 - 2003). На повечето въпроси намирам противоречиви или непълни отговори, за това ще ги задам на куп за да може да се систматизира информацията :)

1. С какво ниво на оборудване са колите с въздушно окачване?
# Предимно дивгател 2.5 (EJ251) или има и с Н6?
# Има ли го в комбинация с VDC?
# Има ли с ръчна скоростна кутия?

2. Що е то, какво прави задкормилното устройство?
# Усеща ли се намаляване на мощността? все пак се включва един агрегат в повече.. повишава ли разхода на гориво?
#Това ли е копчето по което можем да познаем че дадена кола е с въздушно окачване?

Изображение

# Като се качиш в колата цъкаш ли нещо или то си има някви стандартни настройки?
# Колко време отнема повдигането/спускането?
# Може ли да се настройва височината по време на движение?
# Автоматично ли повдига/снижава според скороста и количеството багаж?
# Индикатор че нещо прави?

3. Поведение на пътя
# По-комфортно от конвенционалното?
# По-стабилно в завой от конвенционалното?
# Влошава ли се возията когато задкормилното устройство е задало неадекватни настройки (вдигнато/спуснато на макс)

4. Поддръжка, профилактика
# Нещо по амортесиорите? почистване смазване?
# Компресор - ремъци, масло или там нещо пипа ли се?
# Други компоненти от въздушното окачване които имат нужда да се прегледат от време на време?

5. Превенция за възникване на проблеми и диагностика когато нещо се счупи
# Увеличва ли се шанса да счупя нещо ако карам оффроуд (не много екстремен) вдигнато на макс? (Може би най-важния въпрос за мен)
# Ако често спускам/повдигам (веднъж на ден) ще му стане ли нещо?
# Влияние на метерологичните условия (студ или много горещо)
# Ако един амортесиор е изпуснал цялата кола ли се снижава или се килва на една страна
# Сутрин намирам колата снижена. Изпуснал амортесиор или има и други възможни причини? кои са те?
# Нещо не помпа добре, как да установя какъв е проблема
# Компресора си заминава как да позная

6. Ремонт
# Ако имам изпуснал амортесиор може ли само него да оправя, ще промени ли по някъв начин държанието на колата?
# Ремонт на компресор и други компоненти или втора ръка?
# Рециклиране на амортесиори. Къде? Колко? Надеждност?

Пет Яну 31, 2014 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
viewtopic.php?f=1&t=15245

Пет Яну 31, 2014 12:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 87
Автомобил: Форестер SG, 5MT, 125HP
Телефон: 0887969876
Рейтинг: 14
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Въздушното окачване при Legacy
viewtopic.php?f=4&t=5898&start=60
viewtopic.php?p=82138#p82138
чел съм ги неколкократно, както и други по темата но

stan4o написа:
На повечето въпроси намирам противоречиви или непълни отговори, за това ще ги задам на куп за да може да се систматизира информацията :)

Да може би трябваше да отговоря на някои от въпросите, за да не изглеждам като пълен лаик и да избегна момента с пращане на линкове към важните теми :) Мисля че съм задал конкретни въпроси, на които всеки който знае отговора ще може да отговори с по едно изречение, дори на някои може да отговори с "ДА" и "НЕ". Ако някой реши може да дописва и въпроси не само отговори :)

Пет Яну 31, 2014 2:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 879
Автомобил: Legacy 2.5 AT '01
Рейтинг: 136
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
stan4o написа:
Имам доста въпроси относно въздушното окачване при Легаси (по-специално 3-то поколение произведени 1999 - 2003). На повечето въпроси намирам противоречиви или непълни отговори, за това ще ги задам на куп за да може да се систматизира информацията :)

1. С какво ниво на оборудване са колите с въздушно окачване?
# Предимно дивгател 2.5 (EJ251) или има и с Н6? - само 2.5
# Има ли го в комбинация с VDC? моята е такава
# Има ли с ръчна скоростна кутия? не

2. Що е то, какво прави задкормилното устройство?
# Усеща ли се намаляване на мощността? все пак се включва един агрегат в повече.. повишава ли разхода на гориво? не и не
#Това ли е копчето по което можем да познаем че дадена кола е с въздушно окачване? да

Изображение

# Като се качиш в колата цъкаш ли нещо или то си има някви стандартни настройки? нищо не цъкаш
# Колко време отнема повдигането/спускането? за повдигане около 4 мин - за спускане не чакаш
# Може ли да се настройва височината по време на движение? до 80км/ч можеш да я вдигнеш
# Автоматично ли повдига/снижава според скороста и количеството багаж?
# Индикатор че нещо прави? мига лампа на таблото при вдигане и свети постоянно, когато е вдигната

3. Поведение на пътя
# По-комфортно от конвенционалното? може би - да
# По-стабилно в завой от конвенционалното? със сигурност
# Влошава ли се возията когато задкормилното устройство е задало неадекватни настройки (вдигнато/спуснато на макс) няма неадекватни настройки

4. Поддръжка, профилактика
# Нещо по амортесиорите? почистване смазване? не
# Компресор - ремъци, масло или там нещо пипа ли се? не
# Други компоненти от въздушното окачване които имат нужда да се прегледат от време на време? има влагоуловител. Прегледах моя на 10г - всичко си беше наред.

5. Превенция за възникване на проблеми и диагностика когато нещо се счупи
# Увеличва ли се шанса да счупя нещо ако карам оффроуд (не много екстремен) вдигнато на макс? (Може би най-важния въпрос за мен) не мисля. Разликата е в но-високото налягане с 2 атмосфери
# Ако често спускам/повдигам (веднъж на ден) ще му стане ли нещо? като всяко нещо, ползвано по-често от друго - ще се износи по-бързо. Най-вероятно цилиндърчето на компресора. То е подложено на най-голямо износване
# Влияние на метерологичните условия (студ или много горещо) никакво
# Ако един амортесиор е изпуснал цялата кола ли се снижава или се килва на една страна сако към изпусналия ам
# Сутрин намирам колата снижена. Изпуснал амортесиор или има и други възможни причини? кои са те? има и други. Изпускане при гумичките след клапаните. Случвало ми се е
# Нещо не помпа добре, как да установя какъв е проблема има много казуси
# Компресора си заминава как да позная няма да се вдигне колата, ще започне да мига постоянно лампичката на таблото

6. Ремонт
# Ако имам изпуснал амортесиор може ли само него да оправя, ще промени ли по някъв начин държанието на колата? може само него. Няма да се промени нищо
# Ремонт на компресор и други компоненти или втора ръка? може и да се ремонтират, но по-лесно все още е втора ръка
# Рециклиране на амортесиори. Къде? Колко? Надеждност? тук,300лв/ам - рециклиране, пише си -12м гаранция

Нед Фев 02, 2014 10:07 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 110
Автомобил: Legacy 2.5 GX AT 2001
Рейтинг: 11
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
"# Автоматично ли повдига/снижава според скороста и количеството багаж?" - Автоматично поддържа нивото на автомобила, дори когато колата е натоварена.

Нед Фев 02, 2014 10:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема