Правила за пускане на обяви в раздела
Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.
|
Страница 1 от 1
|
|
| Автор |
Съобщение |
|
askeless
|

Здравейте колеги, Колата е Форестър 99 Турбо с по-широка генерация и голямо крайно гърне. След проблеми с бензинова помпа и няколко месечно нехайство от моя страна останах без половината битумна подложка под задна седалка на колата. Бензинът я беше разтворил до консистенция на гъсто отработено масло, да не говорим, че задната седалка 2ра седмица се проветрява на терасата, мирише зверски и дюапренът все още е напоен. Без подложката, без седалката и с един отворен ревизионен отвор изпод битума, от който свисти все едно съм разхерметизиран, в момента положението е страшно. В колата не се стои и вече почти не чувам цъкането на газовите дюзите, които по-принцип са дооооста отчеливи. Не знам за останалите модели, но шумоизолацията на Форко е доста зле. Освен спомената битумна подложка, която даже не е под цялата седалка, и още няколко такива подложки по гофрираната ламарина на пода на багажника, друга шумоизолация няма. Няма шумоизолация нито на прага под задната седалка, от двете страни на тунела, нито под облегалките и страниците, нито на страничните бомбета, нито по краищата на багажника, има 2-3 умрели парчета в легена за резервната гума и кечета на пода. Много стиснати ще дойдат тези японци  То даже не става дума за шумоизолация в цялост, то е виброизолация, може и да има някакви шумоизолационни качества, ама предвид големината на парчетата не ми се вярва. Напред и във вратите въобще не съм и гледал, но положението вероятно е същото. Решил съм поне да позамажа положението. Нямам възможност цялата кола да направя, затова ще започна от най-невралгичните места. Четох отзиви и форумни мнения, гледах битумни ленти и накрая се отказах от тях, въпреки че излизат най-евтино. Разбира се ще се радвам някой да сподели мнение по въпроса. Засега съм се спрял на виброизолация Silent coat М2 на цена 8 лв. за парче с дебелина 2мм и размери 37,5х26,5 см или почти 0,1 кв.м. Това прави 80 лв кв.м. Не съм съвсем запознат с технологията, но от прочетено разбрах, че е битум с полимери и го наричат бутил, със самозалепваща страна и алумизиран горен слой. Общо взето много го хвалят - не се разлепяло, не се разтичало, не мирише, не гори, има антикорозионни свойства, виброизолира, шумоизолира, топлоизолира и ала бала. Идеята е да взема 1-2 парчета М4 - 4мм, с което да попълня разтеклата се заводска битумна подложка и малко наоколо и после да взема 2 кв.м., с които да налепя под и над седалищната част на задната седалка, ниската част от бомбетата, местата без заводка подложка в багажника и около резервната гума. Даже тук там имам поизбила ръждица, превантивно ще третирам с ръжепреобразовател и грунд. Засега въобще не стоят на дневен ред врати, под, таван и стена на мотора, има и други разходи и целта е да подобря малко комфорта за лятото. Та 80 лв. за кв.м. е много пара и почти се бях отказал, но все пак минах през магазина на Авал, където ми направиха предложение за 4 кв.м. на цена 220 лв. или 55 лв. на кв.м. Доста по-добре, разликата на тези два квадрата покрива купуването на останалата шумоизолация. Също така пък хубавите битумни ленти излизат между 20 и 30 лв. кв.м., така че разликата е само двойна, не е петорна. Въпросът е, че за момента не ми трябват 4 кв.м. и не искам да давам толкова пари, някой ако е мераклия да си разделим по 2 кв.м. за пробата и видим какво ще покаже. За втората част от шумоизолацията съм се спрял на AUTO DUCT ALU 10 мм от http://www.isoline.bg , което е някъде около 35 лв. кв.м., пак самозалепящо се и пак алуминизирано. Цената е поносима, говорих с фирмата и ми казаха, че представлява луксозно изпълнение на K-flex изолация. Не намерих отзиви специално за това, но като цяло хвалят K-flex за това приложение. Накрая съм решил, ако има и възможност де, върху слоя AUTO DUCT ALU да сложа тук там със двойнозалепящи ленти парчета от подложка за паркет, че и такова се мотае в мазето. Така, основния въпрос е бъркам ли някъде в избора на материали или процедурата и ако не бъркам - иска ли някой да разделим 4 кв.м. Silent Coat? Поздрави!
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 12:17 am |
|
|
|
ico_tech
|

Здравей, шумоизолацията в Импреза и Форестър е почти никаква - трябва да се слуша песента на мотора явно Аз правих това упражнение преди 4 години. Материал купих от http://winterhalder.bg/produkti/poresti-materiali. Мисля че се водеше рециклиран полиуретан. Използвах и нещо подобно на К флекс без кашировка. Прави се цялата кола - под, страници, калници. Сложих под всички пластмасови детайли. Сложих и под корите на вратите, но после махнах на предните - при дебелина 10 мм кората се монтира адски трудно и седи странно. При тях може би е по добре с материала, който си посочил (първия). Идеята за черния полиуретан със самозалепващ слой не ми хареса, тъй като той не е дишащ и когато се намокри подгизва задраво мириса в колата става все едно си излязъл от блато. Рециклирания ми се стори доста по порест. Цена - вече не помня, но можеш да попиташ във фирмата. При всички случаи не помня да е било повече от 150 лв. Ефект - ефекта поне в началото е осезателен. С времето естествено малко деградира заради спитването на изолацията. Пак е по-добре от преди, Основния шум при моя модел (Импреза 97) идва от подкалничното пространство. Германците и французите слагат пластмаси, Субару не. Липсата на рамки на вратите също допринася за преминаване на външния шум в колата. При Легаси нещата са малко по-добре, а доколкото знам модела с най-добро шумоизолиране е Трибека. Успех 
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
3
|
|
| Пет Апр 24, 2015 6:36 am |
|
|
|
Lazarus
Регистриран на: Пет Апр 25, 2014 9:31 am Постове: 416 Местоположение: София
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79 
|
|
| Пет Апр 24, 2015 8:21 am |
|
|
|
bubaru
|
|
Аз бих те посъветвал да не правиш нищо. Слагах на по-нов Форестър изолация, уж модерна в Тояга....пълна тояга си е, няма смисъл...
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 12:30 pm |
|
|
|
askeless
|
|
Ами положението наистина е нетърпимо, ако не пробвам с шумоизолация, трябва да сменя генерация и бензинова помпа, а не ми се ще нито едно от двете. Целта не е да стане S klasse или Фаетон, а просто да се намали поне с малко нивото на шум в купето. В момента при 120 км/ч със и без музика, разговор не се чува. Колкото до напояването на полиуретана, изрично е посочено че е със затворена клетъчна структура, точно за да не се напоява, порестия ще се напоява повече според мен. Освен това мисля за изолация дамо вътре в купето и върху битумната основа, няма да има директно върху ламатината.
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 12:59 pm |
|
|
|
deyan_g
Регистриран на: Чет Фев 14, 2013 3:16 pm Постове: 171 Местоположение: София, Бъкстон
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
|
|
Аз мислях да правя същото, но се отказах от битума. На Бек-а си има доста битум по пода. Но сложих навсякъде к-флекс 10мм пак от исолайн, ама без алуминиевото, щото преди нямаха от него. Да ти кажа има си разлика. Само на вратите и малко на тавана съм слагал битум М2-ка от Авал. На следващата кола пак ще правя същото. Това ми е третата кола, на която слагам изолация. Старата ми Ксантия беше само на вратите и пак имаше осезаема разлика. На предишния неприятен акорд, правен от капачки от кисело мляко налепих вратите, тавана и по калниците. Огроооомна разлика. Ама тва е щото там фабричната изолация беше само тънко кече. Най-много съм налепил бек-а до момента и ще се слага още на някоя заплата.
|
|
|
|
| Пет Апр 24, 2015 3:12 pm |
|
|
|
BrainStormeR
Регистриран на: Сря Яну 27, 2010 11:01 pm Постове: 1017 Местоположение: Варна
Автомобил: Volvo, Legacy 2.5 GT, A6 Allroad
Рейтинг: 70 
|
|
Здравей,
В момента използвам две коли с пълна изолация и исках да дам съвет.
Материалите, които са използвани, са:
— SC — Silent Coat Standart (виброизолация с фолио, 2 мм, 3 кг/м2) — SCE — Silent Coat Extra (виброизолация с фолио, 3 мм, 6 кг/м2) — SC4 — Silent Coat Sound Isolator 4 (шумоизолация, 4 мм) — SC35 — Silent Coat Sound Absorber 35 (шумоабсорбер, 35 мм) — SC15 — Silent Coat Sound Absorber 15 (шумоабсорбер, 15 мм)
За най-добрия ефект следва звукоизолацията да се прави в три слоя - за пода при теб първо SCE, после SC4 и отгоре със SC35 ако мястото позволява, иначе SC15.
_________________ BMW e 'религия' като SUBARU, но докато едните са в небето, другите са при звездите.
|
|
|
|
| Съб Апр 25, 2015 11:50 am |
|
|
|
deyan_g
Регистриран на: Чет Фев 14, 2013 3:16 pm Постове: 171 Местоположение: София, Бъкстон
Автомобил: кален Outback H6 '01
Рейтинг: 30
|
|
Ти си прав колега, че така би било най-добре, ама тук говорим за доста пари вече. SC4-ката само като се сетя колко и е цената и ми става лошо. Разбирам да се гони СПЛ да, ама за нещата, които ние правим си мисля, че чак такива инвестиции са леко излишни.
|
|
|
|
| Нед Апр 26, 2015 11:10 pm |
|
|
|
|
Страница 1 от 1
|
|