Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  >
 Масло за скоростна кутия и диференциали на Субару 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 1285
Автомобил: V8 bi-turbo
Рейтинг: 504
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
You are welcome, Хари.

Да уточня, че в моя пост по-горе, където споменавам 75-110/140, се визират само дифовете, да не стане беля :)

Пон Сеп 15, 2014 5:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 26
Автомобил: Tribeca
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Addinol ATF XN PLUS Automatik Getriebeöl

http://www.ebay.de/itm/10L-Automatik-Ge ... 27deb0a4f4

А това пък масло какво е?Някой провал ли го е?

Сря Окт 29, 2014 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Най-обикновено бюджетно (минерално) масло, микс от гр. 2 и малко гр. 3. Известни са предимно с ниската си температура на "кипене" (по спомен бяха някъде около 190 С) и с това, че прегряват бързо в автоматиците, а като резултат - някой прави кутия :D Огледай се в нещо друго по-добре...

Сря Окт 29, 2014 1:37 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
https://www.motor-oel-guenstig.de/Getri ... ::277.html

Здравей Алекс загледах се по този Адинол и аз германеца толкова сладко го е описал ,че чак ми се услади.Пише ,че е пълна синтетика има и табличка с данни би ли го,, разкостил ,, на жаргон що за имане е. :hello:

Сря Окт 29, 2014 9:17 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 35
Автомобил: WRX 99
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте колеги. Прочетох темата, но все пак разнопосочните мнения ме карат да питам пак: Искам да си сменя маслото на кутията и диференциалите на WRX 99 със стандартна 5-степенна ръчна кутия. Спрял съм се на масло Motul 75w90 Gl-5. Въпросът ми е дали мога да сложа това масло и на скоростите и на диференциала. От ръководствата, които намерих през форума, разбрах, че производителя препоръчва GL-5 за кутията, а в мненията назад някой колеги коментират, че не е добре. Motula покрива стандарти Gl-4 и Gl-5, тоест мога ли да го сложа това масло или не е удачно?

Пон Дек 08, 2014 3:01 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 155
Автомобил: Subaru Outback H6 3.0 AT 2002 бенз.
Рейтинг: -47
Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
В моята скоростна кутия (h6 2002-ра) аз сипах Valvoline Maxlife ATF (масло, което не знам защо никъде не се споменава във форума) от 15.80 лв/литъра и съм доста доволен. Въпреки, че бяха изтекли и липсваха към 4 литра масло и общо взето я бях отписал и изтече страшна чернилка оттам, като сипах Valvoline се оправи и дори работи по-добре, отколкото преди 2 години, когато сипах Vega Atf при Любо в Люлин. Изводите за 2-те масла можете да си правите сами. А Valvoline е на цената на Vega-та...

Пон Дек 22, 2014 9:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Този Valvoline не се споменава не за нещо друго, а защото като него са още 500 масла. Всичко в класа 15 лв/л е едно и също, колкото и да е трудно за разбиране. Нормално е да работи по-добре от старото масло, престояло вече две години ;) Ако не сте сменили цялото масло с флъш машина, считай, че по-скоро има "освежаване" на флуида, а не смяна.

@Blizzarder - ако искаш да е Мотул, по-добре ползвай Gear 300.
 -2

Пон Дек 22, 2014 12:39 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
=Alex= написа:
Т Нормално е да работи по-добре от старото масло, престояло вече две години ;)

Както написах и по-горе, сега работи по-добре, отколкото със старото, веднага след като го смених тогава!
При положение, че е карана без масло и вероятно има износвания.
А ти имаш ли личен опит с Valvoline Maxlife?

Последна промяна alexmitev на Пон Дек 22, 2014 12:50 pm, променена общо 1 път

Пон Дек 22, 2014 12:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз сипах мулти АТФ на Мотул щото такова излезе по някакъв каталог като сваляхме кардана за смяна на каре, пое под 4 литра в скоростите, значи има бая от старото останало , в дифа дори не сетих да го сменя, но имам още два литра ще му дам на Любо да сипе след празниците и там щом трябва ;) скоростите и маслата в тях са ми тера инкогнита доста, ама кой за каквото учил.

Алекс като пуснеш машините ще взема да дойда да изкараме старата гад, да промием и сложим каквото трябва или препоръчаш за легасито, че май ще го карам още една две години.

Пон Дек 22, 2014 12:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
Алекс може ли да обясниш за раликата при различните видове АТФ малса за субару (скъпите и евтините) както обясняваш за двигателните, за флъшовете и за смянаната на маслото с машина и без нея и въобще като цяло как трява да се грижим за автомата
А също искам да питам как се разбира кога е за смяна АТФа или е по график, 2 години и 50 к км.

какво ти е мнението за това масло Stat oil - TransWay S DX III J
Изцяло синтетично масло, препоръчвано за автоматични трансмисии и ръчни предавателни кутии, за които се предписва ATFи, отговаря на повечето спецификации в Япония и Корея. Продуктът се препоръчва и за трансмисии от по-стар тип, изискващи DX IID или IIE
Ниво на качество:API GL-4, GM Type A-Suffix A, GM Daewoo, Voith 55.635 (бивш G 607), PSA Aisin JWS 3309, Daihatsu Alumix ATF Multi, Isuzu BESCO ATF -II/III, Kia,Subaru ATF, Suzuki ATF Oil, Suzuki ATF Oil Special, Toyota Type T/TypeT-II/TypeT-III/ TypeT-IV/Type D-II, Honda ATF Z1,Hyundai, Mazda ATF D-III, Mazda ATF M-III, Mitsubishi SP-II/SP-III, Nissan Matic Fluid C/D/J, Ford Mercon, Dexron II D, Dexron II E, Dexron III H, Dexron IIIG, ZF TE-ML 14A, Allison C-4, JASO M315 Type 1A, MAN Type Z-1.

Става ли за 4 степения автомат 1997ма година , по метода на източването само от пробката на картера от 8 литра (или 7.9 ) източих 5л . и налях толкова. :-?

ФИЗИЧНИ И ХИМИЧНИ СВОЙСТВА
Външен вид: течност с червен цвят
Точка на възпламеняване: >200°C ASTM D 92
Относителна плътност: ~847 kg/m3 ASTM D 4052 (15°C)
Вискозитет: ~ 36 mm2/s (40 °C)

Последна промяна mitoko на Пон Дек 22, 2014 1:40 pm, променена общо 2 пъти

Пон Дек 22, 2014 1:19 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
alexmitev написа:
Както написах и по-горе, сега работи по-добре, отколкото със старото, веднага след като го смених тогава!
При положение, че е карана без масло и вероятно има износвания.
А ти имаш ли личен опит с Valvoline Maxlife?
т.е. искаш да кажеш, че кутията е работила с 4л по-малко масло? Колко сте източили в такъв случай?

@mitoko - Когато остане малко време, ще напиша за разликите, както и за обгрижването на автоматите. Маслата при тях са ако не и по-важни от двигателните, защото мотор (освен ако не е доволно тунингован) почти няма как да разсипеш до ниво блокиране само с масло, докато АТ можеш много бързо да прецакаш с кофти, или грешно масло, защото АТ е изключително температурно натоварен агрегат и за него просто си трябват супер корави и температурно - устойчиви масла. Световната статистика показва, че >85% от крашовете на АТ са заради температурен фал на маслото - не издържа на високата темп, губи вискозитет и износването става брутално за нула време. Затова и офроудърите избират предимно естерни и РАО масла, като се окопае някъде и трябва много въртене на място, температурата на флуида в кутиите подминава дори 200С.

Друго, което масово убягва на хората е правилното обслужване на филтрите в АТ - те се правят по коренно различна технология и други стандарти, и са разчетени за 1,000,000 (1М) км пробег. Дори и в най-натоварените режими да се карат, първата смяна обикновено се препоръчва на 250,000км. Разбира се, ако няма фалове с кутията - тогава смяната е задължителна, независимо от пробега.

Относно маслото, за което питаш - става, няма причина да не става.

Пон Дек 22, 2014 1:28 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Отговори с цитат
Благодаря за бързия отговор и инфото, ще чакам повече инфо :good:
промених малко поста си с допълнителна информация

Пон Дек 22, 2014 1:46 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
=Alex= написа:
т.е. искаш да кажеш, че кутията е работила с 4л по-малко масло? Колко сте източили в такъв случай?

Източихме към 2 и половина и наляхме към 6.
=Alex=, пак да те попитам, имаш ли опит с Valvoline Maxlife ATF маслото, за да твърдиш така смело, че не става за нищо?
Виждам че ти убягва отговора на този въпрос? :)

Пон Дек 22, 2014 1:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Outback H6 2008
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Някой сменявал ли си е маслото на автомата на машина? Може ли да препоръчате сервиз в София, които да извършва тази услуга с машина?
Попаднах на този сервиз http://www.dunevmotorsport-r21.com/smyana-na-maslo/. Цитат:"Средната цена за смяна на масло е 250 лева-300 лева". Ако това е цената за труд и към 300лв. за 9 литра масло, общата сума за смяна на маслото трябва да е около 600лв., само за кутията без диференциалите. Искам да събера различни мнения и да избера къде ще си сменя маслото.

Вто Дек 23, 2014 10:01 am
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Миналата седмица звънях там - тази цена от 300лв е с маслото, към 10 литра по 30лв. на литър, отделно трябва да добавиш 75лв. труд и цена за филтър.
Краси от Субаруленд обаче каза, че маслото, което сипват не е качествено, а твое не дават да си занесеш.
Аз бих ти препоръчал да го смениш при Краси от Субаруленд с негово масло или с Valvoline Maxlife ATF (което сипах аз) ако ти е спешно. Ако не ти е спешно, можеш да изчакаш да докарат такава машина в Субаруленд, но това няма да е много скоро, доколкото разбрах.
 -6

Вто Дек 23, 2014 10:07 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 90
Автомобил: Outback H6 2008
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Благодаря alexmitev. Ще сменявам маслото след около 3 месеца, не ми е спешно. Искам да се подготвя по от рано. И аз прочетох, че при смяна на машина, няма опция да си нося масло, което ме притеснява. Предпочитам да сложа качествено масло.

Вто Дек 23, 2014 1:42 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 100
Автомобил: H6 02
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Колеги, има още един вариант за смяна на маслото. Това е след изпразване на картера и допълване със същото количесто масло, да се вържете към някоя от линиите към радиатора и да палите колата, докато не изкара литър, след това наливате литър, и така докато това масло, което не започне да излиза е чисто. Аз лично така направих с 10 кварти масло. 100 процента не толкова точно и високотехнологично като с машина, но е по-добре от просто източване на картера, а и е безплатно :).

Вто Дек 23, 2014 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил

Кофти...Кофти...
Отговори с цитат
Колега kerpi134, само не разбрах защо по-горния ми пост получи -6 точки?!

Вто Дек 23, 2014 6:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 346
Автомобил: Legacy 2,0R Activ, 2006
Рейтинг: 171
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
:giggle: Може да е от работещи в упоменатият сервиз, със скъпата услуга и лошокачественото масло...??! :lipseal:

;)

Вто Дек 23, 2014 6:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 197
Автомобил: Subaru Forester 2.5XT
Телефон: 0887297840
Рейтинг: 111
Отговори с цитат
alexmitev написа:
Колега kerpi134, само не разбрах защо по-горния ми пост получи -6 точки?!

Колега вече в няколко теми ни пълниш главите,в частност на мен и на останалите колеги с твоите приключения с твоя автомобил.На лични бих ти отговорил за всички те ти въпроси.
 30

Вто Дек 23, 2014 9:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  >