Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема стр <  1, 2, 3, 4, 5  >
 Кои модели Subaru са най добри в сняг ? 
Автор Съобщение
Напуснал форума
Аватар

Постове: 1100
Автомобил: Legacy 2,0 AT
Телефон: 0889808309
Рейтинг: 323
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Достатъчно красноречив тест :)

http://www.youtube.com/watch?v=2uu_mN062M8

Добавям и това :

http://www.youtube.com/watch?v=qDsPf9ya ... re=related

Последна промяна Stormy на Пет Ное 09, 2012 3:20 pm, променена общо 1 път

Пет Ное 09, 2012 3:15 pm
Върнете се в началото
Профил
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Soflab написа:
six_stars написа:
Какви вариации има? Аз доколкото съм чел и слушал и гледал, 4-степ. автомати са 90/10-50/50, а 5-степ. 45/55-50/50. Какви други вариации има?

4ЕАТ турбо е 36/64 предно/задно до 50/50. това е моята кола.
5ЕАТ 50/50. това е трибеката на колегата ми. има си и ВДЦ.
4ЕАТ атмосферен - 90/10 до 50/50
5ЕАТ турбо - незнам.

six_stars написа:
Tribeca-та би трябвало да е ВТД - 45/55, или и там има вариации?

от двата поста ще направя един...

1. 4EAT [VTD] е 36/64 предно/задно до 50/50, като това не е само при турбо моделите, налично е още в SVX (EG33), а по-късно и в (Legacy/Outback 99->) 2.5 NA/3.0 NA + първите Форестъри XT с VDC
2. 5ЕАТ [VTD] 45/55 default до 50/50 от B9 Tribeca и Legacy/Outback 3gen насам
3. 4EAT [Active Torque Split] 90/10 или 60/40, като тази трансмисия е налична и за някои турбо модели (Forester Turbo и дори Outback XT USDM)

Пет Ное 09, 2012 3:16 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Confidence in Motion
Аватар

Постове: 6482
Автомобил: EJ22 5MT IMPREZA/EJ20 4EAT IMPREZA
Рейтинг: 219
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Kenshin написа:
Аз ти казвам какво предпочитам, ти си тествай квото си искаш ;). all wheel drive, пише отзад на колата, а не front wheel drive and then all wheel drive :). Електрониката за мен не е критерий, въпреки че е много полезна.

Колега, и аз си падам по хард механиката, но в интерес на истината най-добрите диференциали, каквито са активните (STI DCCD и EVO ACD) не биха могли да работят без електроника. Освен това заблуждаваш се, ако смяташ, че 90/10 моделите са AWD след време....когато вече е късно. Време за реакция реално няма, ако даваш газ или си в завой, когато спираш дори в идеални условия си много далеч от тази спомената стойност. А на първа и задна до колкото ми е известно са твърдо 50/50. Те реално 90/10 са при движение по инерция на 0% throttle или в покой.

Stormy написа:
Достатъчно красноречив тест :)

http://www.youtube.com/watch?v=2uu_mN062M8

Добавям и това :

http://www.youtube.com/watch?v=qDsPf9ya ... re=related

Красноречието е относно ползата от VDC, нищо друго не отразяват тестовете.

Пет Ное 09, 2012 3:30 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 1159
Автомобил: с EWG
Рейтинг: 379
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно така е, тестът отразява наличието на VDC и/или задно LSD.

Истинско сравнение м/у MT, VTD(4AT и 5АТ) и многодисков съединител(4АТ) е много трудно да се направи. Съвсем накратко:

- предимството на МТ-то е че предния и задния мост въртят постоянно(с известна условност), но за сметка на това независимо от пътните условия и управлението на автомобила. Като резултат може да се излезне от доста трудна ситуация, но може и да се закопае или да се завърти неочаквано.
- при многодисковия съединител прехвърлянето към задния мост е съобразено с нуждата - превъртане на предните, ускорение, завиване, спиране и т.н. Предимствата са - по-сигурно и плавно преодоляване на препядствия. Недостатъци - евентуално че компютърът трябва от време на време да "отпуска" подаването, за да анализира нуждата от блокиране.
- VTD-то съчетава предимствата и в малка степен недостатъците на двете системи.

Пет Ное 09, 2012 4:15 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Преди години се зароди спор с Ауди и решихме с един фен да тестваме на практика. Нагоре към Алеко никой не можа да се откъсне - пробвахме единия отпред или другия... само дето горе му миришеше съединителя. Аз съм автоматик :giggle:. После търсихме стръмно място - една пешеходна пътека към Драгалевския манастир. Няма място за засилка и горе започват павета, където е дупката...ама после разбрахме :)
Аз съм с Аутбек 2.5 4EAT Active AWD без среден диф, заден лсд /колкото е останало/ АТ гуми, Ауди-то е A6 V5 2.5 дизел, торсен, заден блокаж зимни гуми на 2-3 години.
https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 0191937714
https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 6014892578
https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 8785787234
Импреса неуспешно опитваща се... https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 4251930386
https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 8387471010
https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 2224824066

http://www.vbox7.com/play:c222cbe1
http://www.vbox7.com/play:9a185579

https://picasaweb.google.com/1115480691 ... 3847112514

Пет Ное 09, 2012 4:23 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 831
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Impreza94 написа:
Освен това заблуждаваш се, ако смяташ, че 90/10 моделите са AWD след време....когато вече е късно. Време за реакция реално няма, ако даваш газ или си в завой, когато спираш дори в идеални условия си много далеч от тази спомената стойност. А на първа и задна до колкото ми е известно са твърдо 50/50. Те реално 90/10 са при движение по инерция на 0% throttle или в покой.

Дано е така. и все пак :)

@gydi купуваш си един wrx, слагаш му ей това и спокойно можеш да организираш subie skiing :D

спирам да пиша за да не ми вземат книжката, че ми свършиха точките :giggle:

Пет Ное 09, 2012 6:38 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2200
Автомобил: Outback '09 2.5
Рейтинг: 263
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
gydi написа:
Кои модели Subaru са най добри в сняг?

Като гледам за кои автомобил се интересуваш явно няма да газиш дълбоки снегове.
Лично съм се возил в легасито и е невероятно.

Проходимостта, ако ще караш по асфалт с малко сняг всичките ще вървят почти еднакво, само че ако има повече сиситеми ще те пазят в завои и ще ти държат траекторията.
Ако ще газиш дълбоки снегове, определено 1-во ще ти трябва височина (клинерес)
За пресечени терени ти трябва и височина и системи за диагоналите (макар че един диагонал се преодолява с лека засилка)

А разликата между АТ и МТ..... ами със сигурност е минимална АТ-то реагира доста бързо от 90/10 до 50/50 така че няма да те подведе. При МТ-то имаш доста малък въртящ момент на ниски обороти и при тръгване иска газ, но пък рискуваш окопаване или да компенсираш с полусединител рискуваш съединителя.

---------------------------------------------------------------------------------------
Off

Преди 2 дни без да искам се нахаках в една кал, но за да се връщам беше късно. Изхода беше или напред или бутане дърпане и тнт, и... всиччката газ, но ако не беше клинереса и бях с някое легаси.... щеше да ни чака изхода с бутането което надали щеше да помогне много. Но 21см, са си доста и излязохме без ядове.
Преди нас някои се беше опитал да мине неуспешно, колувозите свършваха посредата на калта, но ние си минахме.

first Love Leone '84 1.8 АТ
Facebook: Medovo Bee Farm

Пет Ное 09, 2012 9:38 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Абе купи си форестър най добре. След 3 години дондуркане на импрезата си мечтая за форестър турбо :love:

Пет Ное 09, 2012 9:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
автоматика на субару има почти същите възможности за проходимост като ръчната кутия. VDC-то обаче трябва да се изключи ако го има като екстра. VDC системата е за стабилност, а не за проходимост. превода е Vehicle Dynamic Control - т.е. тя не е свързана с проходимостта, а със стабилността при приплъзване.

на по-старите автоматични кутии - включва се режима "hold", слага се 1ва директна - и става като снегорин. на по-новите модели - има копче за изключване на VDC.

по-голяма проходимост има при наличие и на заден LSD.

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Пет Ное 09, 2012 10:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
е нали на СТИ американския хачбек имало и с торсен преден , виско или торсен е по-добре :-?

Пет Ное 09, 2012 10:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1254
Автомобил: 2010 Mercedes E350 CDI 4Matic
Телефон: 0887999499
Рейтинг: 162
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
И все пак, гумите ако не са читави, няма система, която да ти помогне. Миналата зима карах с кофти гуми - при нормална експлоатация - разбирай пълна газ по де що има неизчистени улици с изключена ВДЦ не съм имал никъде грижи. Единствено по-трудно излизах от 20-сантиметровите коловози на нашата улица, но имайки предвид, че другите коли ги бутахме за да вървят по нанадолнището е добре.
В дълбокия сняг на Банкови на пистата, обаче, при все системи, дето имам - ВДЦ-та, ВТД-та, ЛСД-та и тн и тн, лошите гуми си проличаха - коли с по-малко системи минаха през места, на които аз не успях. Каквото и себе да си вземеш, задължително си купи лопата, много топли обувки, ръкавици и шапка. :)

Пет Ное 09, 2012 10:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
субару няма проблем с гумите за да набира на сняг и лед, дори да са калпави. но спира като всички останали коли. едно от най-важните неща са гумите - само тогава драйвтрена си показва истинската сила. можете да попитате моргаджиите какво се търси най-много когато падне първи сняг - предна маска, предни калници, предни брони, фарове, радиатори, решетки - всичко което се намира отпред :)

0899 612 719 - Венци

Пет Ное 09, 2012 10:18 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Последно няма проблем с калпавите гуми, или са най-важното? За спирането си прав. Аз първата зима реших, че просто гумите са ужасно зле, щото не спираше грам. В последствие осъзнах, че спира нормално като за сняг и лед, просто тръгва и набира НЕНОРМАЛНО като за сняг и лед и от там спирането е филм.

Пет Ное 09, 2012 10:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Отговори с цитат
six_stars написа:
Последно няма проблем с калпавите гуми, или са най-важното?

вече уточних, че най-важният фактор са гумите. чак тогава вездесъщият симетричен драйвтрен на субару си разкрива потенцилът. схващането че щом е субару - значи и с калпави гуми може да спира и завива повече от другите автомобили - просто вдига оборота на автоморгите. за да стои добре на пътя, при всякакви условия - колата най-напред трябва да има хубави гуми. всичко останало е просто в графата "екстри".

просто ми се наложи да спасявам едни старци в хижите над своге(лесков дол), в ужасни условия - коларски път с много сняг и кал, и свлачища с 45 градуса наклон. качих се с един аутбек Б12 автоматик, с чисто нови зимни гуми - колата мина дори там, където военен джип се отказва. проходимостта на субару е направо стряскаща - но трябва да има хубави гуми. при случката - местните жители направо ми заявиха, че кола няма как да се качи. обаче аутбека се качи на километър от хижите. пуснах "снежинката" и карах само на 1ва дирекна - в около половин метър сняг и кал изкачване, по много стръмен наклон, дефакто без път. хората се бяха отчаяли защото дори местната спасителна служба(своге) - беше отказала да се качва нагоре. хижите се намират на около 5 километра над своге.

след случая - накарах "спасените" да платят пастиране на аутбека, храсталаците бяха издраскали боята много лошо. там се качих само защото бяха задавили един форестър - а той запали за около 10 сек.

0899 612 719 - Венци

Пет Ное 09, 2012 11:14 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 122
Автомобил: Subaru Forester 2.0 "00 MT
Рейтинг: 21
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Тия служби нямат ли вериги?

И като стана въпрос за вериги, все пак темата е за проходимост при сняг, някой все пак налагало ли му се е и слагал ли си е вериги на Субару-то?

От опит знам, при другата ми кола (БМВ със задно) с която рядко съм имал проблеми зимата да се качвам по хижа Здравец, Върховръх и т.н. зимата (с хубави зимни гуми), но все пак ми се е налагало и като сложа веригите, никога не съм закъсвал, та от това като изходя си мисля че ако на Форестъра сега се сложат вериги трябва да стане като танк? :)

пс. Миналата нова година така с вериги се качих на копривките за по-сигурно(беше непочистено, от кариерите над Белащица всички слагаха и реших да не рискувам, защото все пак карах и други хора), там имаше една Лада Нива с летни гуми и вериги си шпоркаше :)

TRAIN: FULLTIME 4WD (F4WD)
MISSION: MANUAL TRANSMISSON (MT)

Съб Ное 10, 2012 9:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не се препоръчва слагането на вериги на Субару, но ако е наложително се слагат на предните колелета.

Съб Ное 10, 2012 10:24 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Би трябвало с 4 текстилни да няма проблем. Като се сложат терлиците ще катери здраво :D

тия не са текстилни де ама е покъртително това което се вижда :D Клиренса е много важен за проходимоста :)

Последна промяна Kenshin на Съб Ное 10, 2012 11:25 am, променена общо 1 път

Съб Ное 10, 2012 11:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Добре, това хипотетично. Ама в реални условия, има ли колега (с по-дълъг суб-опит), на който да му се е налагало да слага подобни неща на колелата си? Говорим за пътища - асвалтови, черни, бели, неизчистени, изчистени и тн?

Съб Ное 10, 2012 11:24 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 136
Автомобил: Forester S Turbo MY99
Рейтинг: 24
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
plaskom написа:
Не се препоръчва слагането на вериги на Субару, но ако е наложително се слагат на предните колелета.

Има ли някой представа защо не се препоръчват, звучи ми малко странно :-?

Съб Ное 10, 2012 1:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
Защото променят диаметъра на гумите.

Съб Ное 10, 2012 1:44 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема  стр <  1, 2, 3, 4, 5  >