Какви вариации има? Аз доколкото съм чел и слушал и гледал, 4-степ. автомати са 90/10-50/50, а 5-степ. 45/55-50/50. Какви други вариации има?
4ЕАТ турбо е 36/64 предно/задно до 50/50. това е моята кола. 5ЕАТ 50/50. това е трибеката на колегата ми. има си и ВДЦ. 4ЕАТ атмосферен - 90/10 до 50/50 5ЕАТ турбо - незнам.
six_stars написа:
Tribeca-та би трябвало да е ВТД - 45/55, или и там има вариации?
от двата поста ще направя един...
1. 4EAT [VTD] е 36/64 предно/задно до 50/50, като това не е само при турбо моделите, налично е още в SVX (EG33), а по-късно и в (Legacy/Outback 99->) 2.5 NA/3.0 NA + първите Форестъри XT с VDC 2. 5ЕАТ [VTD] 45/55 default до 50/50 от B9 Tribeca и Legacy/Outback 3gen насам 3. 4EAT [Active Torque Split] 90/10 или 60/40, като тази трансмисия е налична и за някои турбо модели (Forester Turbo и дори Outback XT USDM)
Аз ти казвам какво предпочитам, ти си тествай квото си искаш . all wheel drive, пише отзад на колата, а не front wheel drive and then all wheel drive . Електрониката за мен не е критерий, въпреки че е много полезна.
Колега, и аз си падам по хард механиката, но в интерес на истината най-добрите диференциали, каквито са активните (STI DCCD и EVO ACD) не биха могли да работят без електроника. Освен това заблуждаваш се, ако смяташ, че 90/10 моделите са AWD след време....когато вече е късно. Време за реакция реално няма, ако даваш газ или си в завой, когато спираш дори в идеални условия си много далеч от тази спомената стойност. А на първа и задна до колкото ми е известно са твърдо 50/50. Те реално 90/10 са при движение по инерция на 0% throttle или в покой.
Точно така е, тестът отразява наличието на VDC и/или задно LSD.
Истинско сравнение м/у MT, VTD(4AT и 5АТ) и многодисков съединител(4АТ) е много трудно да се направи. Съвсем накратко:
- предимството на МТ-то е че предния и задния мост въртят постоянно(с известна условност), но за сметка на това независимо от пътните условия и управлението на автомобила. Като резултат може да се излезне от доста трудна ситуация, но може и да се закопае или да се завърти неочаквано. - при многодисковия съединител прехвърлянето към задния мост е съобразено с нуждата - превъртане на предните, ускорение, завиване, спиране и т.н. Предимствата са - по-сигурно и плавно преодоляване на препядствия. Недостатъци - евентуално че компютърът трябва от време на време да "отпуска" подаването, за да анализира нуждата от блокиране. - VTD-то съчетава предимствата и в малка степен недостатъците на двете системи.
Освен това заблуждаваш се, ако смяташ, че 90/10 моделите са AWD след време....когато вече е късно. Време за реакция реално няма, ако даваш газ или си в завой, когато спираш дори в идеални условия си много далеч от тази спомената стойност. А на първа и задна до колкото ми е известно са твърдо 50/50. Те реално 90/10 са при движение по инерция на 0% throttle или в покой.
Дано е така. и все пак
@gydi купуваш си един wrx, слагаш му ей това и спокойно можеш да организираш subie skiing
спирам да пиша за да не ми вземат книжката, че ми свършиха точките
Като гледам за кои автомобил се интересуваш явно няма да газиш дълбоки снегове. Лично съм се возил в легасито и е невероятно.
Проходимостта, ако ще караш по асфалт с малко сняг всичките ще вървят почти еднакво, само че ако има повече сиситеми ще те пазят в завои и ще ти държат траекторията. Ако ще газиш дълбоки снегове, определено 1-во ще ти трябва височина (клинерес) За пресечени терени ти трябва и височина и системи за диагоналите (макар че един диагонал се преодолява с лека засилка)
А разликата между АТ и МТ..... ами със сигурност е минимална АТ-то реагира доста бързо от 90/10 до 50/50 така че няма да те подведе. При МТ-то имаш доста малък въртящ момент на ниски обороти и при тръгване иска газ, но пък рискуваш окопаване или да компенсираш с полусединител рискуваш съединителя.
--------------------------------------------------------------------------------------- Off
Преди 2 дни без да искам се нахаках в една кал, но за да се връщам беше късно. Изхода беше или напред или бутане дърпане и тнт, и... всиччката газ, но ако не беше клинереса и бях с някое легаси.... щеше да ни чака изхода с бутането което надали щеше да помогне много. Но 21см, са си доста и излязохме без ядове. Преди нас някои се беше опитал да мине неуспешно, колувозите свършваха посредата на калта, но ние си минахме.
_________________ Outback 2001 3.0 H6 - продаден Outback 2001 2.5 AT VDC - продаден Subaru Baja МТ - продадена first Love Leone '84 1.8 АТ Facebook: Medovo Bee Farm
Пет Ное 09, 2012 9:38 pm
Kenshin
Регистриран на: Сря Юли 16, 2008 10:13 am Постове: 831 Местоположение: Варна
Автомобил: Outback 2.5 CVT Limited
Рейтинг: 43
автоматика на субару има почти същите възможности за проходимост като ръчната кутия. VDC-то обаче трябва да се изключи ако го има като екстра. VDC системата е за стабилност, а не за проходимост. превода е Vehicle Dynamic Control - т.е. тя не е свързана с проходимостта, а със стабилността при приплъзване.
на по-старите автоматични кутии - включва се режима "hold", слага се 1ва директна - и става като снегорин. на по-новите модели - има копче за изключване на VDC.
по-голяма проходимост има при наличие и на заден LSD.
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
И все пак, гумите ако не са читави, няма система, която да ти помогне. Миналата зима карах с кофти гуми - при нормална експлоатация - разбирай пълна газ по де що има неизчистени улици с изключена ВДЦ не съм имал никъде грижи. Единствено по-трудно излизах от 20-сантиметровите коловози на нашата улица, но имайки предвид, че другите коли ги бутахме за да вървят по нанадолнището е добре. В дълбокия сняг на Банкови на пистата, обаче, при все системи, дето имам - ВДЦ-та, ВТД-та, ЛСД-та и тн и тн, лошите гуми си проличаха - коли с по-малко системи минаха през места, на които аз не успях. Каквото и себе да си вземеш, задължително си купи лопата, много топли обувки, ръкавици и шапка.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
Пет Ное 09, 2012 10:10 pm
agent dust
Изгонен
Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 12:50 am Постове: 3717 Рейтинг: 267
субару няма проблем с гумите за да набира на сняг и лед, дори да са калпави. но спира като всички останали коли. едно от най-важните неща са гумите - само тогава драйвтрена си показва истинската сила. можете да попитате моргаджиите какво се търси най-много когато падне първи сняг - предна маска, предни калници, предни брони, фарове, радиатори, решетки - всичко което се намира отпред
_________________ SUBARULAND Ltd Диагностика, ремонт, обслужване и tuneup на SUBARU от 2007г насам. 0878 207 541 - Красимир 0899 612 719 - Венци https://www.facebook.com/redlineoil.bg
Последно няма проблем с калпавите гуми, или са най-важното? За спирането си прав. Аз първата зима реших, че просто гумите са ужасно зле, щото не спираше грам. В последствие осъзнах, че спира нормално като за сняг и лед, просто тръгва и набира НЕНОРМАЛНО като за сняг и лед и от там спирането е филм.
_________________ Всички видове застраховки. Отстъпки за членовете на форума и пълно съдействие за завеждане на щети.
Пет Ное 09, 2012 10:23 pm
agent dust
Изгонен
Регистриран на: Пет Фев 16, 2007 12:50 am Постове: 3717 Рейтинг: 267
Последно няма проблем с калпавите гуми, или са най-важното?
вече уточних, че най-важният фактор са гумите. чак тогава вездесъщият симетричен драйвтрен на субару си разкрива потенцилът. схващането че щом е субару - значи и с калпави гуми може да спира и завива повече от другите автомобили - просто вдига оборота на автоморгите. за да стои добре на пътя, при всякакви условия - колата най-напред трябва да има хубави гуми. всичко останало е просто в графата "екстри".
просто ми се наложи да спасявам едни старци в хижите над своге(лесков дол), в ужасни условия - коларски път с много сняг и кал, и свлачища с 45 градуса наклон. качих се с един аутбек Б12 автоматик, с чисто нови зимни гуми - колата мина дори там, където военен джип се отказва. проходимостта на субару е направо стряскаща - но трябва да има хубави гуми. при случката - местните жители направо ми заявиха, че кола няма как да се качи. обаче аутбека се качи на километър от хижите. пуснах "снежинката" и карах само на 1ва дирекна - в около половин метър сняг и кал изкачване, по много стръмен наклон, дефакто без път. хората се бяха отчаяли защото дори местната спасителна служба(своге) - беше отказала да се качва нагоре. хижите се намират на около 5 километра над своге.
след случая - накарах "спасените" да платят пастиране на аутбека, храсталаците бяха издраскали боята много лошо. там се качих само защото бяха задавили един форестър - а той запали за около 10 сек.
И като стана въпрос за вериги, все пак темата е за проходимост при сняг, някой все пак налагало ли му се е и слагал ли си е вериги на Субару-то?
От опит знам, при другата ми кола (БМВ със задно) с която рядко съм имал проблеми зимата да се качвам по хижа Здравец, Върховръх и т.н. зимата (с хубави зимни гуми), но все пак ми се е налагало и като сложа веригите, никога не съм закъсвал, та от това като изходя си мисля че ако на Форестъра сега се сложат вериги трябва да стане като танк?
пс. Миналата нова година така с вериги се качих на копривките за по-сигурно(беше непочистено, от кариерите над Белащица всички слагаха и реших да не рискувам, защото все пак карах и други хора), там имаше една Лада Нива с летни гуми и вериги си шпоркаше
Добре, това хипотетично. Ама в реални условия, има ли колега (с по-дълъг суб-опит), на който да му се е налагало да слага подобни неща на колелата си? Говорим за пътища - асвалтови, черни, бели, неизчистени, изчистени и тн?