Правила за пускане на обяви в раздела

Тук се обсъждат проблеми, касаещи повече от един модел на Субару и общи въпроси.

Отговори на тема
 Наръчник за смяна на гарнитура на главата 
Автор Съобщение

Постове: 3
Автомобил: Subaru Outback Legacy 98`
Телефон: +359888880017
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте фенове.
От скоро съм собственик на Subaru Outback Legacy 98" 2.5 АТ. Миналата седмица дойдох в USA и първото нещо което трябваше да направя е да си намеря кола.
Та открих тази машина и я купих само за 1500$, което се смята за доста ниска цена тук. Това което ми направи впечатление е, че имаше теч от горната част на радиатора.
Покарах го малко прегледах течостта и не ми се стори да е станала мътна. Маслото също си беше тъмно кафяво. Та по тази причина реших, че проблема е просто радиатор, който в общия случай струва 70-80$. Та през цялото време си мислих че съм направил далавера. Всъщност още мисля така :), но докарах колата до нас - беше в съседния щат (Индиана и благодаря на приятеля който ме хвърли до там). В тъмното прегледах течността която все още се въртеше от помпата, но от скоростта и не можах да разбера дали е мътна или не. Изглежда предишния собственик беше слагал добавка за запушване на отвори по охладителната система. Долях около 2 литра вода и отново гледам че е бистра. Не мога да преценя дали е леко омазнена, но не искам и да си мисля за това. Четох доста из форума за този двигател и до колкото разбирам в USA не е ясно дали в моделите от 98 са корегирали прегряването на главата. Много вероятно е да се наложи смяна на гарнитура и шлайф на глава. Свалих си целия наръчник за Subaru Legacy 1998 от http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... %20Manual/, но в него не намерих някакви насоки по отншение смяна на гарнитурата. Тук ще ми резнат главата ако я закарам в сервиз, та най-вероятно ще си я ремонтирам сам. Само шлайфа ще го правя нейде. Искам да ви помоля да ми дадете някакви нагледни насоки за смяната на гарнитурата. По принцип съм програмист и това с колата ми е малко странно, като дейтност, но все пак интересно. Свикнал съм първо да чета и после да действам, та по тази причина искам да поискам от Вас съвет относно този ремонт. Инструменти и подемник има в гаража на мой приятел. Всичко останало е в моите ръце. Моля помогнете със съвет относно този вид ремонт.

Благодаря предварително!

Пет Юли 05, 2013 7:44 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 59
Рейтинг: 1
Нов фен
Отговори с цитат
Баш в този наръчник, в секция "Engine" и после в "Engine (DOHS)" примерно има описано как се разглобява главата за да можеш да смениш гарнитура - цък , но преди това трябва да разглобиш доста неща които после ако сглобиш без да ти останат части и да работи колата, ще си е някакво немалко чудо според мен и директно може да си сменяш професията :)

Пет Юли 05, 2013 9:38 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 3
Автомобил: SUBARU
Телефон: 001-514-692-2304
Рейтинг: 10
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравей колега,
Понеже и аз съм на този континент ( но в Канада), ще ти споделя малко опит и насоки , какво трябва да направиш (според мен).
Първо държа да отбележа че не съм професионален механик а само си използвам главата, "youtube", "ebay" и гаража (не е кой знае какво но ми върши работа). И аз имах същия проблем с едното ми субару и като започнах да търся сервизи за ремонт направо ми се приака: цените започваха от 1500$ та до 3000$, само едни виетнамци намерих за 600$ ама нещо не им вярвам та за това малко упътване. От "Kanadian tire" купих: 1) две пиедесталчета да вдигна колата - 30$, 2) комплект за изпъване на каросерии (4 тона - аматьорско ама върши работа, после ще ти кажа за какво е това) - 100$, 3) Динамометричен ключ - 50$, 4) гарнитура - 75$ ( http://www.ebay.com/itm/260935303105?ss ... 1497.l2649 ), 5) ремък - 30$ ( http://www.ebay.com/itm/160829833384?ss ... 1497.l2649 ), общо под 300$ и два дена полекичка в моя гараж гледам какво обясняват в "youtube" сверявам с инфото ( http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/Le ... %20Manual/ ) и след като започнах в събота на обяд - в неделя вечерта вече я тествах в кварталчето на тънка стружка :) . В началото се стегнах защото като я запалих и започнах да подавам ръчно газ все още ми барбуникаше в разширителното казанче ама като я резнах малко из съседните улици докато включи вентилатора , всичко беше ОК.
Между другото колата я ремонтирах без да свалям двигателя, та да ти кажа защо ми е т.2(комплект за изпъване на каросерии). След като развиеш главата (6 болта са) тя не може да излезе, трябва да се мръдне двигателя около 1,5 - 2 сантиметра. Е тук влиза в действие познатия уред: подпирам го на бомбето на окачването и в двигателя и леко напомпвам само да мръдне леко двигателя и главата излиза ( при монтаж същото упражнение). Няма начин работя си сам в гаража. Поне не се притеснявам от нищо, хубава музичка , биричка, работиш си за кеф и най важното никакви притеснения, всичко си е описано добре. :beer:
Между другото ако колата не е прегрявана яко няма смисъл от шлайф (не съм правил). Аз като я купих колата знаех за тоя проблем (стария собственик ми каза).
Ако имаш въпроси - свиркай. Успех!!! :good:
 10

Пон Окт 07, 2013 4:35 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Точно това е идеята на тези ръководства - да може да си помогнеш сам.
Тази графитена гарнитура не е добра - такава е оригиналната и после я сменят с метална трислойна, така че е по-добре да си вземеш оригинални - гарнитури, уплътнения на капаците на клапаните и свещите, уплътненията на валовете, ангренажен ремък ако си решил и ролки... Свещи и кабели дали са за смяна... антифриз. Добре е, ако намериш някой да ти помогне.
Прочети и това относно предимствата на оригиналните термостат, капачка на радиатора, водна помпа
http://www.smart-service.com/blog/2009/ ... ad-gaskets
Тук има инфо за проблема и линкове http://users.sisna.com/ignatius/subaru/headgasket.html
Помисли какви са ти целите и възможностите и така :pardon:

Пон Окт 07, 2013 5:21 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Отговори на тема