Отговори на тема
 Управление на въздушните клапи в купето 
Автор Съобщение

Постове: 23
Автомобил: Tribeca B9
Рейтинг: 89
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте на всички!
Не открих такава тема с търсачката и си позволявам да помоля за информация.
Бих искал да не се спира обдухването на предното стъкло, независимо в кой режим е вентилацията на купето.

Някой има ли информация коя е клапата и къде се намира физически?
Всякакви схеми, скици и съвети ще ми бъдат полезни.
Благодаря предварително и весели празници!

Сря Дек 31, 2025 3:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5911
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Виж тук моторчетата по актуатора, вътре са клапите. Мисля, че ако изключиш това за режимите няма да може да сменя и напред, надолу, освен към стъклото.
https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/T ... tuator.pdf

Всъщност тук е схемата вътре на клапите (стр. 5). На нея се виждат клапите 3 и 4. Може би 4 е тази, която ти трябва. Има палче откъм задвижката. Ако махнеш това палче ще остане в някакво положение...
https://jdmfsm.info/Auto/Japan/Subaru/T ... iption.pdf

Сря Дек 31, 2025 9:09 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Постове: 6
Автомобил: Subaru Tribeca 3.0
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Извинявам се,че ползвам темата на колегата.На Трибеката ми дебитът на пасажерското обдухване когато е на студено е като на този в ляво,но като вдигна температурата до максимум,намалява на половина и духа доста по-слабо отколкото в ляво.Някакво предположение,към коя клапа,моторче да се насоча

Пет Яну 09, 2026 12:31 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Бях объркал втория линк, сега е коригиран.
Разгледай го, има списък с клапите.

Пет Яну 09, 2026 2:15 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
На топло в дясно да си намали дебита, кое моторче бихте ме посъветвали да погледна ,8 или 13,малко не ми е ясен точно принципа на смесване,може би когато е на топло,не се отваря до край някоя клапа

Пет Яну 09, 2026 3:03 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
На първия линк е общата схема с моторчетата. Отбелязани са. :idea:

Пет Яну 09, 2026 7:04 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря,ще търся моторчето от AC-01305

Пет Яну 09, 2026 9:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2782
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
ZEG написа:
Извинявам се,че ползвам темата на колегата.На Трибеката ми дебитът на пасажерското обдухване когато е на студено е като на този в ляво,но като вдигна температурата до максимум,намалява на половина и духа доста по-слабо отколкото в ляво.Някакво предположение,към коя клапа,моторче да се насоча

Ако на топло в дясно температурата е по-ниска отколкото в ляво, има голяма вероятност да е запушено радиаторчето на парното.
Входа и изхода са му от ляво и затова натрупва утайки в дясната половина.
Решението е промиване на радиаторчето на място с машина и препарат, но положителния резултат не е гарантиран или отпушването ще е временно. При мен след такава промивка изкара 2 зими. Втория вариант е подмяна с ново радиаторче, което направих след това и повече нямах проблеми докато продадох колата.

Нед Яну 11, 2026 10:28 pm
Върнете се в началото
Профил

Нов фен
Отговори с цитат
Благодаря,но при мен има и нещо друго,в дясно силата на въздушната струя е два пъти по-слаба от тази в ляво,когато е на топло,това искам първо да оправя.Вашето радиаторче как го сменихте,таблото ли разглобихте или от долу от към педалите?

Пон Яну 12, 2026 12:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2782
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Отговори с цитат
ZEG написа:
Благодаря,но при мен има и нещо друго,в дясно силата на въздушната струя е два пъти по-слаба от тази в ляво,когато е на топло,това искам първо да оправя.Вашето радиаторче как го сменихте,таблото ли разглобихте или от долу от към педалите?

Сваля се таблото.

Вто Яну 13, 2026 11:55 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема