Гледам, че никой не ти е отговорил, не за друго ами просто напоследък на колегите сигурно им омръзна от новобранци ...
Само като се сетя, че и аз бях един от тях преди няколко месеца, а сега вече "много разбирам" ми става смешно...
Най-важното е като отидеш да видиш колата като я караш да нямаш лопане и тропане.
От колегата pradabg :
1. Палиш мотора,да няма тресене,игра на обороти,чукане на клапани и лопане на бутала

.
2. Задължително в канала,хващаш всички вътрешни карета и проверяваш за луфт към скоростите и при задните при дифа - не трябва да трепват - ако лопат леко шлиците или каретата,над 470лв. бройката

тъй че,8-броя са общо вътрешни и външни прави сметка

3.Хващаш кардана и гледаш за скъсан тампон или висящ лагер - продават се винаги комплект цените са над 1500лв !!!
4.Вадиш щеката на маслото обръщаш капачката и гледаш цвета - керемидено червеникав ако е в сажди и черно - духа гарнитура - палиш мотора и при отворена капачка натискаш с ръка(добре да уплътни) ако прави налягане - БЕГАЙ имай предвид,че ще духа но няма да прави налягане ако е ОК.
5.Слагаш маслото м/у пръстите и триеш силно - ако задира - присадка е маслото - Предстоящ проблем , ако се пързалят - ОК.
6. Не спомена дали е автомат - ако е такъв - натискаш спирачката и БЕЗ ДА Я ПУСКАШ даваш на "Д" и подаваш газ(плавно) ако иска да тръгне със спирачките или се опитва да загасне - Торка е ОК(турбината) ако си вдига обороти а нищо не се случва - предстоящ ремонт на автоматика. Вдигаш щеката на автомата и гледаш какво е на цвят маслото - трябва да е като току що налято - ако е помътняло или с променен цвят -то на 100% някой или няколко от пакетите са "аривидерчи"
Но може да са сменили маслото,затова пак на пръста и проба

7. С ибусен ключ,развърти тапите на дифа - ГОРНАТА - виж какво ще потече - трябва да е бистро масло,ако е с грес ясно е положението

8. Време е да тръгнеш (най-сетне) слушаш за шумове при 100-120 отпускаш газта и после рязко я подаваш - не трява да се чува никакъв шум ако има такъв - Дифа мейби е с проблем.
8.Проверяваш всички екстри дали работят и почваш стремглаво да буташ цената

За сервиз, някой от колегите ще ти каже...