Отговори на тема
 Дърпане на ръчна в движение при автоматик 
Автор Съобщение

Постове: 37
Автомобил: 2007 Legacy H6
Рейтинг: 15
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

още една тема за пързаляне :)

проблем ли е за автомобила ако дръпнеш ръчната на завой и дадеш газ преди да си я освободил напълно.

Просто не съм сигурен как работи 4х4 както и автоматик при блокирани задни колела.

Ще задвижи ли предните или ще предаде дори повече усилие към задните?

Като цяло отново най-много ме оритеснява да не е опасно за автомобила!

Благодаря.

Пет Окт 31, 2014 2:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 782
Рейтинг: 223
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
chocho999 написа:
Здравейте,още една тема за пързаляне

То от пързаляне до пързаляне има голяма разлика.
Колега,определено не е препоръчително.От един-два пъти едва ли ще му стане нещо,но аз лично не бих пробвал.

P.S.Като искате да правите такива "пинизи",защо си купувате такива коли.

Пет Окт 31, 2014 4:27 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не е добре да се прави - натоварваш много централния диференциал, а на практика ефект няма - няма да блокираш задните.
При някой модели, където има възможност за изключване на задното предаване - тогава може да се направи.

Пет Окт 31, 2014 4:34 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 75
Автомобил: Impreza 2.0R '06
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Миналата зима го практикувах на няколко пъти при това, нямаше проблеми. Друг е въпроса дали се отрази тогава на централния диф. , защото преди няколко месеца го сменях (или по точно съединител на централния диф.) :-?

Нед Ное 02, 2014 10:02 am
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
DDD написа:
chocho999 написа:
Здравейте,още една тема за пързаляне

То от пързаляне до пързаляне има голяма разлика.
Колега,определено не е препоръчително.От един-два пъти едва ли ще му стане нещо,но аз лично не бих пробвал.

P.S.Като искате да правите такива "пинизи",защо си купувате такива коли.

Е колега, то на 4х4 с 245к.с. ако не можеш да правиш пинизи... :)

Идеята не е да се опитвам да ползвам колата като с предно, ами при завой, на сняг, да дръпна ръчната за около 1секунда така, че задницата да тръгне да занася и след това като натисна газта тя продължава да се носи - така имаш повече контрол и знаеш точно кога ще ти занесе задницата.

Да кажем, че не пипаме газта и само дръпнем ръчната - т.е. Автоматикът е на скорост и за около 1 секунда блокират заните колела - и това ли би довело до напрежение в някой от диференциалите?

Все пак - ако вашето мнение е, че това може да увреди нещо - ще кръстя ръчната Parking Break и няма да я пипам в движение!

Пон Ное 03, 2014 11:46 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 153
Автомобил: Subaru Legacy 2.0 2008
Телефон: 0887201711
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Здравей колега. Тези коли и без сняг, дори и на сухо затревено, като чукнеш волана и като и качиш оборотите и си тръгва с вратите напред. Така, че не ти трябва ръчната. С пожелания за повече положителни емоции с предстоящия сняг.
 7

Пон Ное 03, 2014 12:00 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
След като можеш да я дръпнеш... значи можеш, нищо не я блокира или изключва по време на движение. Едва ли ще строши нещо.
Ако си леко в завоя, може и да стане. Ако дадеш газ - не мисля че ръчната ще може да спре задните колела.
Сигурно имаш и VDC , и ще се опита да я изправи преди теб. Ако си ектремист... VDC off и после само леко с волана и газ.
Преди време пробвах, и става малко интересно, първо на едната страна... после на другата. Не е от най контролируемите работи и иска тренировки.

Като навали сняг и аз почвам тестовете. :D

Пон Ное 24, 2014 4:49 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
subarist написа:
След като можеш да я дръпнеш... значи можеш, нищо не я блокира или изключва по време на движение. Едва ли ще строши нещо.

Е, голяма логика - щом не е направена дуракоустойчива значи може да се правим на дураци...

Пон Ное 24, 2014 4:57 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ами това си е точно така... дърпане на ръчна в завой не те учат на курса за шофьори. :D
Добре е да няма никой наоколо за да не стане беля.

Вярвам, че малко или много е дуракоустойчива... иначе нямаше да ти позволят да дърпаш ръчната. А и никъде не пише в упътването да не пипаш.
Или поне аз не съм намерил такова нещо в книжката.
За скоростите пише, че задна се превключва при напълно спрял автомобил. Едва ли ги притеснява ръчната след като нищо не са написали.
ВДЦ системата има право да натиска спирачката на което и да е колело нали ?
Ако дръпнеш ръчната при движение направо .. просто искаш да спреш.
Когато колата си спира нормално... усилието върху предните е в пъти по-голямо от задните.
При неработещ АБС може да блокират. Едва ли това ще строши скоростите.
Ако системата се опита да трансферира спирачното усилие от задните на предните... нищо ново няма да се случи.
АБС има право да спира само с колелата, които имат възможност да спират.
Може само задните ти колела са върху подходяща повърхност.. примерно предните 2 точно влизат в локвата или върху леда а задните са на сухо и си набил спирачката?
Ако си с ръчна кутия, там дори двигателя си е закачен твърдо а не през бъркалката за карамел.
Всъщност вероятността да ги блокираш е доста малка.. или поне моята ръчна така я усещам,на сняг може пробвал съм.

Всъщност това е само теория... но ако падне хубав сняг - обещавам да опитам с вратите настрани.
Нали все пак трябва и малко забавление да има. Движение в права посока с 90 всяка кола го може.

Пон Ное 24, 2014 5:21 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 2448
Автомобил: STI
Телефон: 0886119703
Рейтинг: 729
Отговори с цитат
Щом смятате че може да дърпате ръчната в движение тогава го правете,но защо тогава търсите къде да минем преглед с паразитни ролки.Всеки сам си преценава как да си експлоатира колата.
 12

Пон Ное 24, 2014 5:40 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
До сега съм минавал преглед винаги на едно място където въртят гумите от едната ос в противоположни посоки... а другия мост стои на място.
Иначе това за стенда има логика.. Но всъщност на колко души са им строшили колата на стенда за тестване. На мен ми е интересно като статистика ?
Има ли Субару без АБС?

Пон Ное 24, 2014 9:22 pm
Върнете се в началото
Профил

Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Здравейте,

какви са тези паразитни ролки - прецаква ли се колата при технически преглед???

Чет Дек 04, 2014 4:24 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема