Отговори на тема
 Размисли и страсти за климатроника 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2115
Автомобил: Subaru legacy 2,5 АТ 01GX limited
Рейтинг: 384
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Имам легаси 2,5 2001 , миналата седмица забалязах че около морето когато е с пусната климатик дава почти 18 разход а по пътя до там даде 11 при скорост до 130 км, на морето около Резово ясно че няма как да съм карал със 130 , но я карах главно на трета за по добра динамика.
Имам чувството че колата се задъхваше от влагата, дехидратова на климатика осушава само фреона , но той е затворена система и няма досег с въздуха, само че откъде фреона се овлажнява за да има нужда от сушене?
Мисля си на глас, за въглвниците е ясно че взема външен въздух ама климатика.....????

Всеки да се чувства свободен да споделя размисли и страсти и защо този климатик така скопява 2,5 мотора , той и без това си е муден а с него става тролей ;) .

Пон Авг 17, 2015 10:21 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4380
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Предполагам(само предполагам), че ти е отскочил разходът заради височките обороти и много влажния и топъл въздух по бреговата ивица. Колкото по-топъл е въздухът, толкова по-малко(в обемни%) кислород съдържа и моторът се задъхва. Влажният въздух намалява дебита през въздушния филтър, което прави нещата още по-зле. Един филтър с ниско съпротивление(а.к.а спортен филтър) би решил този проблем, но ще създаде други и не си заслужава занимавката. Иначе по спомен, компресорът на Легаси е с охладителна мощ около 18 хиляди единици(BTU) и предполагам, че се нуждае от около 10-тина конски сили за задвижване. На мен едната ми кола е 1,6 и смятай как пуфти по морските пътища :D

Пон Авг 17, 2015 10:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Alxx написа:
Предполагам(само предполагам), че ти е отскочил разходът заради височките обороти и много влажния и топъл въздух по бреговата ивица. Колкото по-топъл е въздухът, толкова по-малко(в обемни%) кислород съдържа и моторът се задъхва. Влажният въздух намалява дебита през въздушния филтър, което прави нещата още по-зле. Един филтър с ниско съпротивление(а.к.а спортен филтър) би решил този проблем, но ще създаде други и не си заслужава занимавката. Иначе по спомен, компресорът на Легаси е с охладителна мощ около 18 хиляди единици(BTU) и предполагам, че се нуждае от около 10-тина конски сили за задвижване. На мен едната ми кола е 1,6 и смятай как пуфти по морските пътища :D

Моя направо си дърпа към 20 коня поне и аз направих някакви такива предположения , но реших да споделя , по вещите да се изкажат , май ми е чудно защо има дехидратор на затворена ситема, къде се овлажнява фреона????

Пон Авг 17, 2015 11:04 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
около морето когато е с пусната климатик дава почти 18 разход а по пътя до там даде 11 при скорост до 130 км

Споко, и моята в София в големите жеги ми даваше разход по борд 16.5, а реален на газ 18. Обаче на къси маршрути по 2км и с много светофари. Направи ми впечатление, че вентилатора на климата на 22 градуса и ауто работеше на макс, явно едва смогваше да охлажда... По морето 3-15 август разхода ми беше нормален, но маршрутите ми бяха дълги от минимум 20км. На Резово е напълно нормално, като се има в предвид, че маршрутите са ти къси - примерно да отидеш до Силистар...

п.с. Много Субита имаше на Синеморец и в района, но нито едно форумно не видях :)

Пон Авг 17, 2015 11:50 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Vami написа:
quietriot написа:
около морето когато е с пусната климатик дава почти 18 разход а по пътя до там даде 11 при скорост до 130 км

Споко, и моята в София в големите жеги ми даваше разход по борд 16.5, а реален на газ 18. Обаче на къси маршрути по 2км и с много светофари. Направи ми впечатление, че вентилатора на климата на 22 градуса и ауто работеше на макс, явно едва смогваше да охлажда... По морето 3-15 август разхода ми беше нормален, но маршрутите ми бяха дълги от минимум 20км. На Резово е напълно нормално, като се има в предвид, че маршрутите са ти къси - примерно да отидеш до Силистар...

п.с. Много Субита имаше на Синеморец и в района, но нито едно форумно не видях :)
моето седеше на Резово срещу Панорамата или беше завряно в драките на село Кости като ловях по Велека и ходи няколко пъти до Силистар.

Пон Авг 17, 2015 12:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 416
Автомобил: Outback '99 AT, B14, 3.6 Executive
Рейтинг: 79
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
quietriot написа:
Моя направо си дърпа към 20 коня поне и аз направих някакви такива предположения , но реших да споделя , по вещите да се изкажат , май ми е чудно защо има дехидратор на затворена ситема, къде се овлажнява фреона????

viewtopic.php?f=1&t=9148&hilit=%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%82%D1%8A%D1%80+%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BE%D0%BD

Даже ти си писал тук колега :)

Provigo написа:
На 2.2 литров мотор го усещам осезаемо климатика, колата е спъната и разхода се вдига. Около 5 к.с. дърпа компресора от мощността но може и да греша. При 3 литровия мотор не го усещам, нито спъва колата, нито разхода се променя. На мотора му е все тая дали климатика бачка или не.
Филтър-дехидратор: филтъра както се досещате служи за събирането на механични частици и др. То си е един вид цедка. Дехидратора служи да осушава фреона (да събира и акумулира влагата от фреона ако има такава). При честите презареждания, доливане на фреон и други манипулации по системата вътре влиза влага която трябва да се отстрани, това е целта на дехидратора. Намира се между кондензатора и дроселиращия елемент. Като проследявате системата тръгвайки от компресора по тънкия маркуч минаваме през топлообменика който седи пред радиатора. После фреона по тънка алуминиева тръба се отправя към купето и точно преди да влезе в купето минава през дехидратора. Някои модели нямат дехидратор. Моя 2005 бек няма. За тези които имат, точно между двете тръби има едно стъкълце, кръгличко с диаметър 8-10мм, изчистете го с парцал и когато работи климатика можете да видите протичащия фреон. Ако виждате малко количество мехурчета и климатика ви е работи идеално това значи че фреона е достатъчно и всичко е наред. Ако виждате много на брой мехурчета или направо като циркулираща пяна, това може да е признак за липса на фреон.
Запушен дехидратор е много лесно да се диагностицира. Ако е напълно запушен климатика няма да работи, лесно ще го познаете и през стъкълцето няма да се вижда нищо да преминава. Ако е частично запушен, като го пипнете с ръка ще е студен или хладен. Ако дехидратора на пипане е с температура на тръбите които влизат и излизат от него, в смисъл няма температурна разлика на входа и на изхода му, то значи че всичко е ОК. Няма запушване. Нормално трябва да е приятно затоплен, това при работещ компресор, ако го проверите след току що спрял компресор ще е студен и това може да ви подлъже.
Не може да се смени без източване, системата няма сервизни вентили откъдето да може да се натъпче фреона в кондензатора.

До колкото аз разбрах не става дума за улавяне на влагата от атмосферата от дехидрататора. Не му е това целта.

Поздрави,
Лазар

Не карам пил и не пия карал.

... важно е да знаеш числата колко са ти...

Пон Авг 17, 2015 1:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Lazarus написа:

Даже ти си писал тук колега :)

Поздрави,
Лазар

Мда , тогава не ги смених поради цената , по 150 за брой, макар че после можеше да хвана Любо да ги пренапълни, но идеята ми беше друга, че трябва дехидратор на въздуха който влиза в климатика освен на фреона, щото при 80% влажност колата се зори осезателно и се задъхва а оттам и дига двойно разхода полсе мерих Бургас-Ямбол даде 13 и то с напъване на 3та между селата.

Пон Авг 17, 2015 1:27 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 86
Рейтинг: 41
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Гори много когато е много топло, поради простата причина че компресора се товари повече когато е топло както се вижда от тази снимка..
При външна температура от 43 градуса работното налягане във високата част може да достигне 34 атмосфери....
Повечето климатици още на 28 атмосфери изключват аварийно компресора...
Иначе това налягане е механична мощност... и е напълно нормално при високи външни температури да гори повече... :good: :good:
Ама ти е хладничко, кеф цена няма.. :good:

Прикачени файлове:
R134aTemp-pressure-chart.jpg
R134aTemp-pressure-chart.jpg [ 45.25 KiB | Прегледано 916 пъти ]
 7

Пон Авг 24, 2015 7:10 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Идеята беше че при повишена влага , колата се зори още повече , жегата си е ясна тя си е по дифолт.

Пон Авг 24, 2015 10:59 am
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
Влажният въздух е с по добър топлообмен...
Когато въздуха е сух колата не се тормози, ама и от дюзичките вътре не излиза блаженните 8-9 градуса, а 15-16 градуса....
Единственото ти спасение е вътрешната рециркулация на он, и да изчакаш да се превърти един път два пъти въздуха, и тогава на път.. :beer:

Пон Авг 24, 2015 11:33 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 955
Автомобил: Subaru Outback, MT
Рейтинг: 443
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
traqn_savov написа:
Единственото ти спасение е вътрешната рециркулация на он, и да изчакаш да се превърти един път два пъти въздуха, и тогава на път.. :beer:

"Японците са го измислили" :beer:
Това го прави при мен на ауто. Винаги когато разликата в температурите е голяма, тръгва на рециркулация и след като поохлади, автоматично преминава да смуче от вън свеж въздух.

Вто Авг 25, 2015 6:45 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 194
Автомобил: Legacy 2.5 manual
Рейтинг: 26
Приятел всеки ден
Отговори с цитат
Извинявам се ако е тъп въпрос, ама фреона до горе ли е?
Т.е. съвсем, ако има някакъв ама примерно половината, мисля че е нормално да се тормози повече. Там също се случва да изтича по малко.

Майка ми имаше такива проблеми с чисто нова кола. Освен че вдигаше разхода, духаше ама... не много студено. В сервиза (а с нова нямаш право да ходиш в друг заради гаранцията) о обясниха 2-3 пъти всичко е ОК и просто трябва да е по-търпелива, от не ставало веднага. Търпелива, търпелива ама ако от София до Варна е малко времето...
Накрая във външен сервиз се оказа че просто няма фреон в системата. Никакъв.

Вто Сеп 15, 2015 3:20 pm
Върнете се в началото
Профил

От звездите одобрен
Отговори с цитат
При малко количество хладилен агент във системата (фреон е продукт на компанията дюпойнт и е запазена марка само за продукциите който излизат от компанията, както всяка газирана напитка не е кока кола, така и всеки агент не е фреон) наляганията и високото и ниското са прекалено ниски, компресора не може да се охлажда, понеже във картера му трябва да става доизпарение, в кондензатора не може да се достигне до необходимото налягане на кондензация, и хладилният агент не кондензира, и маслото което маже компресора обикаля заедно със хладилният цикъл и не може да маже компресора..

Така прегрят от влошеното охлаждане и със лошо мазане, компресора не би изкарал много дълго!!!

:) :)

Сря Сеп 16, 2015 9:16 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 255
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
Здравейте,
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! :)

Реших да допълня две неща по темата,
в наръчника пише, че ако натиснеш педала на газта до долу, то компресора се изключва.
Изображение

Също така предупреждават за решетката отпред, където може да се натрупат боклуци.

Изображение

Пет Яну 01, 2016 1:21 pm
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 147
Автомобил: Subaru Outback 2.5 99г
Рейтинг: 7
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Мисля, че бях чел, че се изключва когато е на AUTO режим климатроника.

Пон Яну 04, 2016 5:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема