Отговори на тема
 Проблем с перките 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 753
Автомобил: SPEC B, Forester SG
Рейтинг: 51
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Колеги, имам проблем с перките на водния радиатор - работят постоянно в движение на 2-ра степен. Накрадко казано проверено всичко от газове в охл. течност ....... до релета, датчици и термостат(последния и температурния датчик сменени с оригинални) и грешки в електрониката. На място при загрял ДВГ цикъла на включване и изключване на перките е перфектен ( с изключение на това, че работят на втора степен), но щом потегля и след 2-3 км като се включат перките, повече не спират, дори да спра и колата работи на място, докато не изгася. Ако запаля веднага, перките продължават да работят, но ако изчакам 3-4 мин. и запаля цикъла на работа е "ок" докато не потегля. Държа да отбележа, че парното ми е пефектно.
Та след всички тестове и проверки остана да проверя ECU-то, затова търся да пробвам такова от друго Легаси. Мойто е Legacy Royal 2.2 (АТ) '94 (американско изпълнение). Предполагам, че е възможно ECU-то и от европейко да стане, но подлежи на проверка(куплунг и пинове). Компютъра трябва да е общ за мотор и скорости.
Предварително благодаря на отзовалите се [-o<

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Последна промяна jovanni на Нед Фев 27, 2011 12:11 am, променена общо 1 път

Съб Фев 05, 2011 8:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 595
Автомобил: 2011 Subaru Outback 2.5i CVT Ltd.
Рейтинг: 178
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Не знам дали ще ти помогне, но ето какво ми се случи преди време:
на старата ми кола се появи подъл проблем, общото с това което споделяш беше и необичайно включване на вентилатора на радиатора (перката). Както казваш - проверено всичко от разни специалисти (термостат, релета, токове, куплунги, маса, датчици) без резултат. Купих ECU - няма промяна! И тогава случайно, един колега ме посъветва да подменя датчик на разпределителния вал (Camshaft Position Sensor) за $20 и невероятно -всичко се оправи!
Т.е., повреда на един елемент, за който изобщо не предполагаш (и специалистите вкл.), подавал грешна информация на ECU-то и оттам този странен проблем.

Нед Фев 06, 2011 3:22 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Такааа, днес след редица тестове и проверки + игра със съпротивления тук-там, мнението ми за грешка в модула за управление на перките се подтвърди :-? . Остава да намеря дали модула е във или извън ECU-то. Все пак утре ще пробвам за тест да заменя датчика на разпределителния вал, но честно казано много ме съмнява да има проблем в него.
Рапорт даден.

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Фев 06, 2011 4:02 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
При Петко гледах две като твоята...

Нед Фев 06, 2011 9:07 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Отговори с цитат
Да, при Петко..... знам ги, но също знам и че е кожодер, а едва ли ще ми даде да направя тест.

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Фев 06, 2011 11:09 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5904
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз за тест именно мислех...пробвай...

Нед Фев 06, 2011 11:19 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 858
Рейтинг: 254
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
По принцип перките се управляват от ECU-то.

Ако се въртят странно има няколко въжможни на пръв поглед причини:
1. Повреден температурен датчик. Намира се ниско от задната страна на алтернатора.
2. ЕКУто да е в авариен режим поради някаква причина. Би трябвало да свети CEL (check engine light), но може да е изгоряла. Най-добре да му се прочетат грешките
3. Проблем в охладителната система;

Вто Фев 08, 2011 8:33 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
bad_dog написа:
По принцип перките се управляват от ECU-то.

Да, затова съм се насочил да търся за тест. Но когато дам съпротивление от 1к ома(студен мотор) на буксата на датчика, перките млъкват веднага.Та вече малко се двуомя дали проблема е в ECU-то.

bad_dog написа:
Ако се въртят странно има няколко въжможни на пръв поглед причини:
1. Повреден температурен датчик. Намира се ниско от задната страна на алтернатора.

Тмпературния датчик сменен с нов - оригинален.
bad_dog написа:
2. ЕКУто да е в авариен режим поради някаква причина. Би трябвало да свети CEL (check engine light), но може да е изгоряла. Най-добре да му се прочетат грешките

Не свети ламбата (освен като дам на контакат, не е изгоряла и функционира, преди време ми изпищя за ламбда сонда), проверено за грешки на селф тест и на тестер.
bad_dog написа:
3. Проблем в охладителната система;

Стрелката на таблото се заковава на средата, парното е чук(няма случаи на промяна на температурата при обдухване), термостата също сменен с оригинален, проверено и за газове в охл. система, няма и допълнително налягане по системата.
Към края на седмицата ще сменя и водната помпа(колата е на боя и в момента съм в застой).

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Чет Фев 10, 2011 8:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен намери някой ползван датчик, който работи на друга кола и пробвай пак. Според мен или датчика не е ОК, или кабелите - бих проверил и масата да не е хлабава някъде.

Чет Фев 10, 2011 4:01 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Предвидливо съм взел датчик за проба, но колата ще е готова в понеделник, та до тогава и аз трябва да тренирам дъъълготърпението си :smt129

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Пет Фев 11, 2011 10:34 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сменял ли си скоро термостат?

При мен имаше същите симптоми и сменях температурен датчик, после термостат и пак същото. Аз си го сменях и го поставих така, както го извадих, но пак беше същото.
После прочетох как трябва да е, отново точене на антифриза и го монтирах правилно и всичко се нормализира.
При мен термочувствителният елемент е ексцентрично разположен. Не е в центъра на планката. Клапанчето за обезвъздушаване сочеше назад, а трябваше да е точно на 180 градуса - т.е. напред към радиатора.
При мен това се прояваваше най-вече когато работи парното.

Съб Фев 12, 2011 5:36 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Сега гледах в Техдок. Дават, че и твоят термостат е същия като моя. Провери и това преди да сменяш ЕКУ-то.

Съб Фев 12, 2011 5:48 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Колега, какво стана? Реши ли проблема?

Чет Фев 24, 2011 8:28 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Не, все още няма разрешение на проблема и тестовете продължават #-o

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Чет Фев 24, 2011 9:53 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Напиши малко повече подробности какво тествате и какви са резултатите, за да умуваме заедно.

Пет Фев 25, 2011 11:30 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Та така..........предисторията.
Февруари 2010 г. ми монтираха ГИ в БРЦ България. След малко преработки(корекции) от моя страна всичко заработи нормално до следния момент: Октомври демонтирах Агу-то и монтирах ново(старата Sequent 24 я сложих на друго суби и я замених с Sequent Plug & Drive). Монтажа го извърших по абсолютно същия начин като старата и тук се появи "проблема".
Преди да продължа, държа да отбележа, че тогава констатирах проблема с неспирането на перките, а не че проблема е поради газовата. Всичко съм и е било неколкократно проверено.
При започване настройки на ГИ се заслушах и забелязах, че перките на радиатора не спират да въртят (преди това не ми се е налагало да стоя на едно място с работещ автомобил). И се почна. Първо смених термостата - нищо. После температурния датчик за управление на перките - резултат нулев. Изключвах датчика за налягане на климатика, подменях и релетата с други от работеща кола. Мерих датчика на студено, показва 2-3 килоома, на загрял 0.3 ( работи нормално) и някъде към 0.3 , 0. 25 трябва да се включат перките. Като подам 1 килоом дори да работят перките веднага спират, пробвал съм и реостат и там реагира правилно. Антифриза сменен май месец и е за -28 градуса. Последно установих, че алтернатора недозарежда в ниски оборти, беше изгорял един плюсов диод, сменен диоден блок, но мИстерията продължава... #-o

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Фев 27, 2011 1:41 am
Върнете се в началото
Профил
Изгонен
Аватар

Постове: 3717
Рейтинг: 267
Отговори с цитат
нямам никаква идея - защо през цялото това време не си минал да ти закача тестера ;) проверявано ли е с тестер какво "вижда" ЕКУ-то от датчиците? защото често проблемът не е в термодатчика, а в буксата - и ЕКУ-то всъщност вижда грешна температура. с тестера това се открива за около минута - тези масови смени на части дето ги правиш не са никак добра идея... дано всичко което си пипал пак да си го възстановил както е... освен това като си монтирал газовата - тя би трябвало да вземе сигнал от термодатчика... според мен нещо по инсталацията куца... щом проблемът се е появил след слагане на газовата - 100% там е "нещото"...

а и това с алтернатора щях да видя, и още куп неща...

0899 612 719 - Венци
https://www.facebook.com/redlineoil.bg

Нед Фев 27, 2011 1:48 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
agent dust написа:
нямам никаква идея - защо през цялото това време не си минал да ти закача тестера ;) проверявано ли е с тестер какво "вижда" ЕКУ-то от датчиците?

Да Краси, идвах и нищо не се видя на тестера.
agent dust написа:
защото често проблемът не е в термодатчика, а в буксата - и ЕКУ-то всъщност вижда грешна температура. с тестера това се открива за около минута

Буксата също съм я сменял, резултата - същия.
agent dust написа:
дано всичко което си пипал пак да си го възстановил както е... освен това като си монтирал газовата - тя би трябвало да вземе сигнал от термодатчика... според мен нещо по инсталацията куца... щом проблемът се е появил след слагане на газовата - 100% там е "нещото"...

Газовата си има свой термодатчик и не взима температура от датчика на мотора.
agent dust написа:
а и това с алтернатора щях да видя, и още куп неща...

Това се проявяваше от време на време, през повечето пъти си зарежда нормално.
Но все пак може да се разбереме и ти да я погледнеш вторник или сряда сутрн.

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Фев 27, 2011 2:09 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Отговори с цитат
Така, проблема е разрешен, перките спряха. Сменена водна помпа с чугунена турбина. Свалената изглежда като нова, но с ламаринени ламели. Благодаря на отзовалите се.
Рапорт даден.

Монтаж на ГИ

Иван Костадинов

0899366111

Нед Мар 06, 2011 10:57 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 69
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Някой може ли да ми каже за легаси 2001, 2500cc двигател, има ли вариант да се включва само едната перка или трябва и двете едновременно да се включват. Колата незагрява по датчик на таблото.

Пон Апр 11, 2011 8:29 am
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема