Отговори на тема стр <  1, 2
 Torque наблюдения 
Автор Съобщение

Постове: 339
Автомобил: Spec B
Рейтинг: 103
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако не се лъжа е картерна вентилация това и запушването и, може да доведе до много лоши неща.

Пон Сеп 29, 2014 8:03 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 790
Автомобил: VA STI
Рейтинг: 563
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Пообразовах се аз тия дни и да, тоя маркуч, който тръгва от кутията зад дросела на снимката всъщност помпи чист въздух точно с цел картерна вентилация, та мисля тия дни да видя PCV клапана, през който пък излизат картерните газове к'ви ги върши и дали не се е затлачил нещо или пък някъде по PCV системата да няма някоя утечка на въздух.
Всъщност имам една молба към вас, колеги - ще ми бъде полезно (предполагам и не само за мен) ако някой любител като мен с bluetooth OBDII адаптерче провери с Torque или друга подобна програма и сподели на неговия H6 при празен ход и зададен P като скорост какво вижда за стойности на Intake Manifold Pressure, Mass Air Flow Rate, Boost/Vacuum и обороти.
:beer:

Пон Сеп 29, 2014 10:52 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Това за картерните газове... там където маркуча влиза в двигателя има клапан за картерните газове. Ако е запушен може да прави всякакви мизерии.
Има огромни теми по въпроса но в един руски сайт. (- Не знам дали мога да поствам тук линкове към други форуми. става въпрос за това червеното от картинката http://www.subarulegacy.ru/forum/index. ... t&id=18183
една картинка от чуждия форум )

Сваляш маркуча, развиваш и промиваш клапана и го връщаш на мястото му. Мисля че струва около 20-30лв може направо да го смениш ако е много мръсно там. Всъщност мисля от там не вкарва въздух, ами смуче газове от картера и ги изгаря в двигателя.
В смукателния колектор има вакуум а в картера... може много неща да има и да се променят в зависимост от режима :)
(Интересен е въпроса как работи това при турбо автомобилите)

По отношение на данните от ОБД.
Грамове в секунда от Mass Air Flow Rate 4 - 6г/с на място..
Минимално показание 3.6 при всичко изключено, т.е фарове, вентилатори, климатици и радио.
Нормално 4.5гр/с при N , 6гр/с - D (Варират +- 0.5 но това е в общи линии)
Intake Manifold Pressure -0.6 -0,7 (Пиша по спомени но мисля че това е цифрата)
Всичко това при : Обороти: 660 - D , може 640-680 в зависимост от температурата навън сезона и.т.н при загрял автомобил.
(86-93 градуса)
За Fuel Trims - Тримовете се мерят при напълно заграл явтомобил и поне 10мин ход като е загряла.
На бензин отклоненията са +-1 го +-6 процента.
На газ +-4 +-14 .. но за газта това не е толкова необичайно. Грешки от тримовете излизат при +-25 .. тогава светва лампата на таблото.
Не винаги ляво дясно са еднакви на газ правят разлика от към 5 % понякога.

Поради това че съм винаги с включено ОБД.
Малко други статистики.
Максимална температура на двигателя 106.
Максимална скорост 184
Средни обороти в разстояние на няколко месеца и градско и извънградско каране 1180. (Включва и стоянето на тихи обороти в задръстването)
Среден разход по ОБД (Смята се от грамове в секунда и.т.н математически изчисление .. 13.4л/100 ) Истински 14-14.5 средно. (ГАЗ)

Пон Фев 02, 2015 4:32 pm
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Едно скорошно откритие реших да го вкарам в първата тема, в която почнах да ровя за наглед безпричинните разлики в тримовете.
След не знам колко и какви вече операции по диагностика най-накрая намерих някакъв що-годе сигурен признак за това от къде идва тоя зор в моя случай.
След като почнах сериозно да ровя ЕКУ-то и лека-полека се заформи пълна програма тип "ремап" стигнах и до момента, в който забодох широколентова сонда на мястото на задните, за да проверя показанията на фабричните AFR сонди.
Какво открих - показанията от стандартната AFR сонда на bank1 съвпадат с показанията на широколентовата сонда, но когато другата ми AFR сонда от bank2 показва 14.7, в същото това време широколентовата показва 15.2.
Тъй като сондите са на 6 месеца и са въртяни без да има промяна в тримовете, май на дневен ред ще дойде проверка на окабеляването от сондите до ЕКУ-то.

Пон Окт 10, 2016 11:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 853
Автомобил: Subaru Outback B14 3.6
Рейтинг: 578
Отговори с цитат
Даваш ми интересна насока, още повече знам, от къде си взел широколентовата за проба, та може и аз да направя същата проба някой ден :) Интересно обаче, тези разлики при мен са само в ниските обороти, близо до празния ход. В натоварени режими и обороти около и над 2к тримовете ми са съвсем близки.

Вто Окт 11, 2016 8:22 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
И при мен е така, тримовете се нормализират при товар, но това си има и логично обяснение - колкото по-богата става сместа, толкова по-малко може да се разчита на показанията на нашите сонди, т.е., до към 12:2-3 евентуално бива, но от там нагоре вече нещата отиват на мерене тип "по вкуса на миризмата" :)

Вто Окт 11, 2016 9:37 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1800
Автомобил: '97 Impreza GF AT, 2.0, 115, SOHC
Рейтинг: 91
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само да питам каква е широколентовата сонда и как я връзвате , към еку-то или само да мери без да корегира.
Аз към мегата съм я вързал мойта АЕМ, и постоянно ми светва чека, заради махнатата стокова такава.

Вто Окт 11, 2016 10:30 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
Широколентовата сонда беше монтирана на мястото на задните, които пък са деактивирани напълно. След това с отделен контролер логвах показанията от стандартната сонда (вързана към ЕКУ-то и ползва на от него за корекции) едновременно с тези от широколентовата паралелно с Ромрайдер.

Вто Окт 11, 2016 10:36 am
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
srg написа:
И при мен е така, тримовете се нормализират при товар, но това си има и логично обяснение - колкото по-богата става сместа, толкова по-малко може да се разчита на показанията на нашите сонди, т.е., до към 12:2-3 евентуално бива, но от там нагоре вече нещата отиват на мерене тип "по вкуса на миризмата" :)

Писал съм некви глупости, да се чете 12.2-3:1 ...

Вто Окт 11, 2016 12:23 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр <  1, 2