Това за картерните газове... там където маркуча влиза в двигателя има клапан за картерните газове. Ако е запушен може да прави всякакви мизерии.
Има огромни теми по въпроса но в един руски сайт.
(- Не знам дали мога да поствам тук линкове към други форуми. става въпрос за това червеното от картинката http://www.subarulegacy.ru/forum/index. ... t&id=18183
една картинка от чуждия форум )Сваляш маркуча, развиваш и промиваш клапана и го връщаш на мястото му. Мисля че струва около 20-30лв може направо да го смениш ако е много мръсно там. Всъщност мисля от там не вкарва въздух, ами смуче газове от картера и ги изгаря в двигателя.
В смукателния колектор има вакуум а в картера... може много неща да има и да се променят в зависимост от режима

(Интересен е въпроса как работи това при турбо автомобилите)
По отношение на данните от ОБД.
Грамове в секунда от Mass Air Flow Rate 4 - 6г/с на място..
Минимално показание 3.6 при всичко изключено, т.е фарове, вентилатори, климатици и радио.
Нормално 4.5гр/с при N , 6гр/с - D (Варират +- 0.5 но това е в общи линии)
Intake Manifold Pressure -0.6 -0,7 (Пиша по спомени но мисля че това е цифрата)
Всичко това при : Обороти: 660 - D , може 640-680 в зависимост от температурата навън сезона и.т.н при загрял автомобил.
(86-93 градуса)
За Fuel Trims - Тримовете се мерят при напълно заграл явтомобил и поне 10мин ход като е загряла.
На бензин отклоненията са +-1 го +-6 процента.
На газ +-4 +-14 .. но за газта това не е толкова необичайно. Грешки от тримовете излизат при +-25 .. тогава светва лампата на таблото.
Не винаги ляво дясно са еднакви на газ правят разлика от към 5 % понякога.
Поради това че съм винаги с включено ОБД.
Малко други статистики.
Максимална температура на двигателя 106.
Максимална скорост 184
Средни обороти в разстояние на няколко месеца и градско и извънградско каране 1180. (Включва и стоянето на тихи обороти в задръстването)
Среден разход по ОБД (Смята се от грамове в секунда и.т.н математически изчисление .. 13.4л/100 ) Истински 14-14.5 средно. (ГАЗ)