При студен старт първичното обогатяване (което е отделно/различно за празния ход и при движение) изчезва и смесите се нормализират горе-долу когато антифриза е загрял до толкова, че оборотите паднат до 1000.
За мен това е индикатор, че маслата навсякъде вече са се разджуркали и обогатяването няма да оказва сериозно влияние върху ДВГ, скоростна кутия и джоба, съответно тогава и потеглям.
Все пак изчаквам с ръчките над 2000-2500 оброта докато температурата на антифриза не достигне нормални граници и не мине още някакво време. Изчакването с ръчките дори и след като антифриза достигне работна температура важи особено за през зимата, защото температурата на антифриза се вдига доста по-бързо от температурата на всички масла (ДВГ, скоростна кутия и т.н.). Основанието ми да правя това през зимата са личните ми наблюдения относно това, че достигането на работна температура при маслото в ДВГ отнема два до три пъти повече време от колкото времето, необходимо на антифриза да я достигне.
При къси трипове всичката тая теория отива в кофата, съответно само тогава изчаквам малко повече време на място, но пък при мен къси трипове почти няма, така че в това отношение спя спокойно