Отговори на тема
 Автомат или ръчка 
Автор Съобщение

Постове: 15
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Здравейте колеги :) от скоро съм фен на марката, бих искал да ми кажете вашите мнения по тази тема автоматична скоростна кутия или ръчна е по-добре :) става въпрос за модела легаси 2004 - 2005. Какви са плюсовете и миносите :)

Сря Авг 28, 2013 10:13 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kurzzy написа:
Здравейте колеги :) от скоро съм фен на марката, бих искал да ми кажете вашите мнения по тази тема автоматична скоростна кутия или ръчна е по-добре :) става въпрос за модела легаси 2004 - 2005. Какви са плюсовете и миносите :)

Привет,

Ако ще караш повече градско и не търсиш много динамика си вземи автомат. Повечето са 90/10 преден заден мост, като блокират до 50/50 при нужда и е напълно достатъчно като проходимост освен ако не решиш да катериш връх Шипка.
Ръчките са 50/50 постоянно.

На автомата се сменя масло и филтър на 50 000км - около 70лв филтър, маслото - около 30-40лв литъра, между 5-8 литра в зависимост кой го източва, общо 350лв горе-долу.
За улегнали шофьори автомата е напълно достатъчен и човек като свикне може да използва достатъчно добре потенциала на двг-то с ръчните режими. Автоматите са здрави ако са подържани редовно.

Съществена разлика в разхода на гориво няма. Всичко е въпрос на нужда и предпочитания.

Във форума има писано по тази тема - виж с търсачката.
 11

Сря Авг 28, 2013 10:36 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 954
Автомобил: Impreza 2,0
Рейтинг: 470
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Копи и пест от колегата BAlexandrov

viewtopic.php?f=7&t=9321
viewtopic.php?f=7&t=1515
viewtopic.php?t=102
viewtopic.php?f=1&t=10806&hilit=%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0

Сря Авг 28, 2013 10:37 am
Върнете се в началото
Профил

Постове: 454
Автомобил: TDI
Рейтинг: 140
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Само да внеса лека корекция - на 3.0 автомата е 45/55 задно/предно.

Сря Авг 28, 2013 1:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1249
Автомобил: Legacy 2005 3.0 R Spec B
Рейтинг: 152
Отговори с цитат
Колега то има и разлики при тези легасита
20,2.5 ръчка са с 5 степенни ( комбитта имат и бавни )
3.0 ръчка е 6 степенна и няма понижаващи допри при комби.

А не знам дали автомата е само 4 скоростен или имат и 5 скоростни и от кои години

VDC, VTD и още неща също зависят.

Сря Авг 28, 2013 2:35 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 394
Автомобил: Subaru Legacy H6 2004
Рейтинг: 244
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ако ще караш предимно в града или извън пътя или ще влачиш нещо - автомат , ако е за извънградско и магистрално -ръчка.
Предишната ми кола беше ръчка сега е автомат. Разликата за града е голяма от гледна точка на удобство.
Все още ми липсва да вкарам втора и да пусна съединителя преди да вляза в някой завой... по така.
И си посягам към ръчката но усещането дори и когато превключваш на ръка не е същото като няма съединител.
Другото поради което избрах автомат е че двигателя ми е 3.0 има си тяга и е с 5 степенен автомат.
Там няма много избор и ръчката е истинска рядкост. Мисля че се появява ръчна чак на Спек Б. (след рестайла )

( Преди време си сложих брояч на сединителя на предишното возило. За 5.5км пътуване в София по задръстването бях натиснал съединителя 78 пъти.
Поради това за тази си избрах автомат. )

Сря Авг 28, 2013 10:13 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 162
Автомобил: Субару Аутбек Н6 3.0 2005 год
Рейтинг: 59
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Твърдо автомат!!! Невероятен комфорт. По-голяма сигурност (не се налага да използваш два крака и едната си ръка при смяна на скорости), което е много важно особено в завои. Ако искаш ръчно да определяш скоростите - пак имаш вариант. Ако те притеснява фактът, че АТ на Субару е четиристепенен, трябва да те уверя, че е същото като усещане с петстепенна ръчна скоростна кутия. Другото, което ми прави впечатление е, че автоматика, ако се кара нормално, не форсира двигателя (карал съм четиристепенни автоматици, които сменят скорости при 2500 оборота, без значение дали караш леко или настъпваш) Общо взето АТ на Субару е наистина много интелигентно конструиран. Освен това имаш два допълнителни режима - зимен и спортен, което също е предимство.

Чет Авг 29, 2013 11:25 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1217
Автомобил: предишен: Impreza 2.0R
Рейтинг: 140
Отговори с цитат
Popimoni написа:
По-голяма сигурност (не се налага да използваш два крака и едната си ръка при смяна на скорости), което е много важно особено в завои.

По-голяма сигурност ще имаш, ако взимаш завоите правилно. С подготовка преди завоя и вземане с две ръце на волана.
hint: Субару се кара с премерена газ в завои.

kurzzy написа:
Здравейте колеги от скоро съм фен на марката, бих искал да ми кажете вашите мнения по тази тема автоматична скоростна кутия или ръчна е по-добре става въпрос за модела легаси 2004 - 2005. Какви са плюсовете и миносите

Писано е по темата. Виж тук: viewtopic.php?f=4&t=10898

сега:
    Daihatsu Sirion 4WD (full-fledged Justy)

Чет Авг 29, 2013 12:04 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2780
Автомобил: ForesterS'02,Baja'03,Nissan EV
Рейтинг: 555
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Този въпрос е обсъждан многократно и е като за "кое е първо - кокошката или яйцето". Отговора е: ядеш това което ти сервират първо :D . И за колата е така - първо намери читав екземпляр пък дали е ръчка или автомат няма голямо значение.
Аз карам автомат за удобство и ръчка за удоволствие :)

Чет Авг 29, 2013 1:30 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 15
Автомобил: Subaru
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
Ами мерси за отговорите и за линковете който ми показахте не бях се сетил , че и други са писали същата тема :)

Чет Авг 29, 2013 2:07 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема