Отговори на тема стр 1, 2  >
 Запали и загасна… ? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 94
Автомобил: SUBARU Legacy 08 АТ
Рейтинг: 66
Субару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Здравейте всички… едно питане имам аз :)
Днес сутринта като излизах - запалих колата и след секунда - загасна. Вярно е, че беше -16, но не мисля че това е кой знае каква температура.
Както всеки път като запали - ДВГ влиза във високи обороти (около 1600 при много студено време) и постепено със загряването - оборотите се нормализират. В повечето случаи отнема около 6-7 минути…
Та - днес сутринта (колата не беше палено от може би 12 часа) вкарах ключа, завъртях - повъртя 2-3 оборота и запали, но после все едно не й достигна мощност и оборотите пандаха - в продължение на 1-2 секунди - натиснах газта да се опитам да я форсирам леко, но изобщо не регистрира подаването на газ и загасна.
Изчаках 20-30 секунди без да вадя ключа като спрях всички консуматори (парно, фарове, подгреви на стъкла/седалки и тн) и завъртях отново стартера - запали и още при запалването я форсирах леко до около 2000оборота , задържах 1-2 секунди в обороти и пуснах газта. Този път задържа на 1600 оборота и последва нормално поведение… загря си - тръгнах и повече не се е случвало.
Сменял съм свещи, ламбда сонда… НЕ е записана никаква грешка, проверих… не свети чека…
преди време майстора ми беше споделил, като сменяхме свещите, че има съмнения за едната бубина че не работи коректно… и се чудя дали може да е от това…
или ако някой има други хрумвания?
Или да не се филмирам и да го отдам на -Температури??
Мерси предварително :) :beer:

Пет Яну 22, 2016 12:49 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 496
Автомобил: Subaru Outback B14, 2.5 AT 2010
Телефон: 0895674665
Рейтинг: 145
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Според мен го отдай на температури. Имаш ли газ? :beer: :beer: :beer:

Subaru Outbаck IV, 2.5 АТ 2009, 2025-...

Пет Яну 22, 2016 6:40 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ама вече трета тема във форума с огромен проблем - Колата ми запали от втория път на -15 градуса!
Други има изобщо не палят, или даже не се опитват - градският транспорт е претъпкан :idea:

viewtopic.php?f=4&t=20643
viewtopic.php?f=6&t=20618
 5

Пет Яну 22, 2016 8:42 am
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Постове: 225
Автомобил: Forester SH 2.5XS, AT
Рейтинг: 63
Отговори с цитат
dookie написа:
Здравейте всички… едно питане имам аз :)
Днес сутринта като излизах - запалих колата и след секунда - загасна. Вярно е, че беше -16, но не мисля че това е кой знае каква температура.
Както всеки път като запали - ДВГ влиза във високи обороти (около 1600 при много студено време) и постепено със загряването - оборотите се нормализират. В повечето случаи отнема около 6-7 минути…
Та - днес сутринта (колата не беше палено от може би 12 часа) вкарах ключа, завъртях - повъртя 2-3 оборота и запали, но после все едно не й достигна мощност и оборотите пандаха - в продължение на 1-2 секунди - натиснах газта да се опитам да я форсирам леко, но изобщо не регистрира подаването на газ и загасна.
Изчаках 20-30 секунди без да вадя ключа като спрях всички консуматори (парно, фарове, подгреви на стъкла/седалки и тн) и завъртях отново стартера - запали и още при запалването я форсирах леко до около 2000оборота , задържах 1-2 секунди в обороти и пуснах газта. Този път задържа на 1600 оборота и последва нормално поведение… загря си - тръгнах и повече не се е случвало.
Сменял съм свещи, ламбда сонда… НЕ е записана никаква грешка, проверих… не свети чека…
преди време майстора ми беше споделил, като сменяхме свещите, че има съмнения за едната бубина че не работи коректно… и се чудя дали може да е от това…
или ако някой има други хрумвания?
Или да не се филмирам и да го отдам на -Температури??
Мерси предварително :) :beer:

Според мен, не се шашкай - замръзнала малко водица в нашия Безупречен бензинец :-~

Пет Яну 22, 2016 8:56 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 94
Автомобил: SUBARU Legacy 08 АТ
Рейтинг: 66
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
Ама вече трета тема във форума с огромен проблем - Колата ми запали от втория път на -15 градуса!
Други има изобщо не палят, или даже не се опитват - градският транспорт е претъпкан :idea:

viewtopic.php?f=4&t=20643
viewtopic.php?f=6&t=20618

Божо, четох и другите теми… но се притесних защото колата не индикира подаването на газ, както и това, че оборотите изведнъж се сринаха като кулите близнаци (след като вече беше запалила)…
проблема ми не е в това, че не запалила от първия път .
А и както вече казах, -16 за мен не е чак толкова плашеща температура Карал съм дизел с безупречен ДВГ, който на -23 запали на четвърт оборот в Италия (вярно е, че там имах добавка в нафтата, която задължително си я слагат по бензиностанциите).
Притесни ме изказването на майстора ми за бобината, за това и насочих натам въпроса… просто се чудя дали може да е било от това.
Днес утринта запали без никакви проблеми, но и днес беше по-топло… за момента съм отдал случката на температурата, пък да видим :)

Johnny Bravo написа:
dookie написа:
Според мен, не се шашкай - замръзнала малко водица в нашия Безупречен бензинец :-~

Това също е доста вероятна причина, ОМВ Мусагеница… до сега не е имало проблем, явно това ще е първия :)

valeri_vachev написа:
Според мен го отдай на температури. Имаш ли газ? :beer: :beer: :beer:
- НЕ, газ само давам :cool:

Мерси!

Пет Яну 22, 2016 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 127
Автомобил: Subaru OUTBACK H6. 2002г.,Facelift
Рейтинг: 6
Разчитай на мен
Отговори с цитат
Не е въпроса за 2 рия или 4 ти я път палене. Ами че като запали и уж тръгва , но подадеш ли газ и аха аха да изгасне и си седиш на пътя и гледаш как приближава някой зад теб и ти е тъпо че си посредата напътя, или направо изгасва в момента в който натиснеш педала на газста. Ще кажеш направо запушва нещо .
Вече на следващото палене всико е ОК и хвърчи като самолет :-)
На мен ми го направи днес. Онзи ден и то само след 2 часа престой.
И може би преди месец на малко по топло временце... Естествено винаги първо палене . Понякога запалва от раз, и като отпуснеш спирачката тръгва, но подадеш ли газ бая се замисля и направо спира докато се чуди дали да изгасва и така няколко секунди.. докато подкачи.

Днес явно е бая студено но този път реших да не оставя да решава каквода прави сама и почнах да помпя газста, дори на последните помпения отдолу се чу леки детонации пук пук пук, след поредното напомпване. В крайна сметка дойде на себе си и излетя :-)
Акулмулатура ми е за смяна така или иначе, след 3часа музика в колата свърши преди няколко дни :-), Макар че дори под снега си пали. Но си естаричък .
Но дори и това не обяснява нереагирането на подаването на газ. ПРеди симислех че е щото наближава обслужването. АМа сега съм сменил всичко от масла до филтри на помпата. ДА не се окаже помпата дето свирка от време на време че е за смяна :-) ВАшите H6 бълват ли сив пушек рано сутрин при подаване на газ, сякаш сте запалили купа слама и облака се носи на талази чак не виждаш нищо от задния джам?

Пет Яну 22, 2016 2:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 255
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
И при мен тази сутрин запали без да гасне.
Според мен проблемът не е в изправността на колата, а някъде другаде.
Примерно нещото общо, което имаме, че и аз съм с гориво от ОМВ (Слатинска).
Иначе като запали, мирише на полуизгорял бензин, направих грешката да вдишам от него, без да искам.
Дълго време ми миришеха ноздрите, чак в дробовете го усещах.

Наистина може да се окаже нещо свързано с Екология :)
Възможно ли е ламбда сондата да е измерила емисии над нормите?

Пет Яну 22, 2016 4:35 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4381
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Явлението е масово от тази зима и като изключим колите с проблеми, отговорът е логичен: бензинът. Субаруто ми пали осезаемо по-трудно тия дни, Маздата я давих вече няколко пъти сутрин, а вчера ми се оплака бившата с нейното Сузуки.

Пет Яну 22, 2016 4:56 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 26
Автомобил: Outback H6 3.0
Телефон: 0886048080
Рейтинг: 0
Нов фен
Отговори с цитат
И на мен ми го направи абсолютно същото тези дни. Аз също го отдавам на студа и готиния бензин( в моя случай от ЕКО).

@ivantarlev- колега, имах същия проблем преди няколко месеца. Смених свещи и нямаше ефект. Отидох на диагностика и ми казаха, че ламбда сондата се успива от време на време, но тя няма отношение към работата на двигателя, докато е студен- започва да работи след като загрее. Предстоеше ми пътуване извън София и реших да сипя добавка и да карам на бензин- 200 км интензивно, но не опасно ;). Оттогава проблема го няма, дори сега в студовете.

Пет Яну 22, 2016 5:26 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
loudog написа:
И на мен ми го направи абсолютно същото тези дни. Аз също го отдавам на студа и готиния бензин( в моя случай от ЕКО).

@ivantarlev- колега, имах същия проблем преди няколко месеца. Смених свещи и нямаше ефект. Отидох на диагностика и ми казаха, че ламбда сондата се успива от време на време, но тя няма отношение към работата на двигателя, докато е студен- започва да работи след като загрее. Предстоеше ми пътуване извън София и реших да сипя добавка и да карам на бензин- 200 км интензивно, но не опасно ;). Оттогава проблема го няма, дори сега в студовете.

Ами уж минах едни 70 литра със добавка ... Още преди седмица. А последната случк е от днес, че и с припаткването. Мисля си за помпа, за бензина, . Макарче единият път колата я бях карал, пресотя 2 часа и пак се замисли дали да не загасне докато подкачи, едва ли е от бензина, чак пък толкова бързо да замръзне. Мисля си за помпата, или нещо от към другият край, не знам дали акулмулатура и свещите могат да предизвикат подобен проблем ... Тук чета че може да дърпа въздух отнякъде ако нещо е станало на чукан евентуално и не уплътнява, някой спомена че се чисти дросел клапана, мръсотии нещо в горивната система като цяло.
ЩЕ ходя към търново утре ,може сипя пак някоя добавка.

Пет Яну 22, 2016 6:39 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 459
Автомобил: Subaru Legacy 2.5 GX 00`
Телефон: 0878934770
Рейтинг: 83
Отговори с цитат
Помпата се сваля супер лесно, намира се под задна дясна седалка. Само внимавай като вадиш горивопроводите да не счупиш "пишките" че са пластмасови. Извади я , почисти филтърчето, и я закачете на + да видите нормално ли работи.

Пет Яну 22, 2016 6:47 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
takev написа:
Помпата се сваля супер лесно, намира се под задна дясна седалка. Само внимавай като вадиш горивопроводите да не счупиш "пишките" че са пластмасови. Извади я , почисти филтърчето, и я закачете на + да видите нормално ли работи.

Миналата седмица правих ообслужване. Филтъра е сменен.. Дори се зверих 10 мин в резервоара- няма боклуци. Онзи оцедник дето е към самата помпа уж също няма кой знае колко боклуци, но не сме го сваляли. ТЯ иначе свирука нещо като лампов телевизор от време на време, ама уж си работи.

Пет Яну 22, 2016 6:51 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 255
Автомобил: Legacy III '99 SW 2.5L 156bhp AT
Телефон: 0885078788
Рейтинг: 45
От звездите одобренОт звездите одобрен
Отговори с цитат
По пътя на логиката, когато това се случи с 20-30 човека едновременно. Това са хора, за които знаем и са се оплакали.

Колко от хората са си замълчали и унило са се качили в градският транспорт. Почти сигурно е, че техническа повреда няма да намерите!

Съб Яну 23, 2016 12:06 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 5468
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Пичове,

Колата смесообразува на база температурен датчик, при първо палене сутрин в този студ сместта е толкова богата че е нормално да мирише на неизгорял бензин, затова и препуква в генерацията при леко подаване на газ ( особенно ако не е уплътнена добре и засмуква въздух. Докато загрее е нормално и пушека отзад да е сив - конденз, темп разлики и т.н.
Че бензина ни е калпав е ясно, ама не е чак толкова студено че да замръзва - първо замръзва нафтата, после е бензина.
Хубаво е да се чисти стъпковото моторче от време на време и сутрин колата да се оставя поне 2-3 мин на място да поработи.

Я се радвайте на снега и сигурността с това авд :beer:

Съб Яну 23, 2016 10:01 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 5906
Автомобил: Outlander 2 '11, 2.4 LPG
Рейтинг: 896
Отговори с цитат
В руският линк viewtopic.php?f=6&t=20618#p243382 човека пише, че всъщност при първо палене е твърде бедна сместа заради еко норми, а той си мислел че е богата първоначално. Всъщност при първото палене била бедна, а после твърде богата. Оправят проблема със съпротивление на температурния датчик все едно много ниска температура и си е добра още на първото палене, но пък светвал чека за този датчик.

При мен подобен проблем го оправих с почистване ствола на моторчето за празния ход. Смазката беше стара и доста твърда и предполагам затова реагира бавно.

Съб Яну 23, 2016 1:04 pm
Върнете се в началото
Профил ICQ
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
BAlexandrov написа:
В руският линк viewtopic.php?f=6&t=20618#p243382 човека пише, че всъщност при първо палене е твърде бедна сместа заради еко норми, а той си мислел че е богата първоначално. Всъщност при първото палене била бедна, а после твърде богата. Оправят проблема със съпротивление на температурния датчик все едно много ниска температура и си е добра още на първото палене, но пък светвал чека за този датчик.

При мен подобен проблем го оправих с почистване ствола на моторчето за празния ход. Смазката беше стара и доста твърда и предполагам затова реагира бавно.

С тези датчици стъпкови моторчета и моторчета за празен ход бе изгубихте...

Съб Яну 23, 2016 8:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
Vmax написа:

... и сутрин колата да се оставя поне 2-3 мин на място да поработи. :beer:

Това казваше и инструктора ми по кормуване преди много години.
"Изключваш всички консуматори останали от вчера, палиш и изчакваш без да пипаш нищо". Бих добавил за нашите автомобили - изчакваш "поздрава на уредите" преди да запалиш.

Съб Яну 23, 2016 9:41 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 216
Автомобил: Outback '10 2.5CVT,Outback '02 H6
Рейтинг: 252
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
От както паднаха под -6 -7 и мойта катафалка започна да прави дребни мизериики сутрин (повече въртене при първо завъртане или пали от втори-трети път). Първоначално го отдадох на стария акумулатор (индикаторът беше черен и като пробвах да го заредя не приемаше заряд от външно зарядно). Днес, след като не беше палена 3 денонощия, сложих и чисто нов Бош S5 и ми направи адския фасон - върти яко и все викам аха да запали ама не..

Накрая след половин часова почивка и общо десетина опита запали, оставих я да поработи и загрее малко на празен ход, после в момента, в който я форсирам на място до 2 500 - 3 000 и пусна педала, оборотите падат и гасне. Следващите запалвания бяха без проблем, но пак при форсиране ми гасна два пъти. Чак след още 4-5 мин работа на празен ход при форсиране спря да гасне...

Малко бекграунд:

- бензиновата помпа се инициализира ОК, даже прецъквах 3-4 пъти без да паля, евентуално да гарантирам достатъчно налягане;
- свещите NGK са сменяни преди 1 година
- дросела и клапана за празния ход не са чистени от както я имам
- не светят никакви чекове за сонди, сензори и др както и нямам стари записани грешки
- маслото е Равенол 5-40, но е вече за смяна
- нямам газ
- горивен филтър сменен преди 12000км (карам предимно 100 октана)

До тук основните ми заподозрени са:

свещи, макар че си мислех, че би трябвало за 1 год и 13 000км да има още живот в тях..;
бобина;
прословутият температурен датчик;
датчик колянов вал;
ниско налягане на бензиновата помпа (има някакъв сервизен бюлетин за H6 2000-03, някакъв о-пръстен в долната част на помпата се прецаква и води до ниско налягане понеже част от горивото се изпомпва през уплатенението обратно в резервоара..);
инжектори;
зацапан IACV и/или дросел, макар че по принцип нямам проблеми с празния ход;

Ще я водя да направим някаква диагностика тази седмица и ще пиша ако има напредък

Съб Яну 23, 2016 11:44 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Разчитай на мен
Отговори с цитат
bozzerreaneux написа:
От както паднаха под -6 -7 и мойта катафалка започна да прави дребни мизериики сутрин (повече въртене при първо завъртане или пали от втори-трети път). Първоначално го отдадох на стария акумулатор (индикаторът беше черен и като пробвах да го заредя не приемаше заряд от външно зарядно). Днес, след като не беше палена 3 денонощия, сложих и чисто нов Бош S5 и ми направи адския фасон - върти яко и все викам аха да запали ама не..

Накрая след половин часова почивка и общо десетина опита запали, оставих я да поработи и загрее малко на празен ход, после в момента, в който я форсирам на място до 2 500 - 3 000 и пусна педала, оборотите падат и гасне. Следващите запалвания бяха без проблем, но пак при форсиране ми гасна два пъти. Чак след още 4-5 мин работа на празен ход при форсиране спря да гасне...

Малко бекграунд:

- бензиновата помпа се инициализира ОК, даже прецъквах 3-4 пъти без да паля, евентуално да гарантирам достатъчно налягане;
- свещите NGK са сменяни преди 1 година
- дросела и клапана за празния ход не са чистени от както я имам
- не светят никакви чекове за сонди, сензори и др както и нямам стари записани грешки
- маслото е Равенол 5-40, но е вече за смяна
- нямам газ
- горивен филтър сменен преди 12000км (карам предимно 100 октана)

До тук основните ми заподозрени са:

свещи, макар че си мислех, че би трябвало за 1 год и 13 000км да има още живот в тях..;
бобина;
прословутият температурен датчик;
датчик колянов вал;
ниско налягане на бензиновата помпа (има някакъв сервизен бюлетин за H6 2000-03, някакъв о-пръстен в долната част на помпата се прецаква и води до ниско налягане понеже част от горивото се изпомпва през уплатенението обратно в резервоара..);
инжектори;
зацапан IACV и/или дросел, макар че по принцип нямам проблеми с празния ход;

Ще я водя да направим някаква диагностика тази седмица и ще пиша ако има напредък

Е то изброи 20 неща.... :-( То как се проверява всичко. Дано имаш успех с диагностиката . Ще чакаме отзиви. Моята не гасне освен нъ пръво палене и първо подаване на газ.. Но днес във Варна е само -3, ама се наложи да цъкн астартера 10 на пъти преди да запали, акто запали 1 вият път не подкачеше като хората итресеше, като прецъках пак вече влезе в норма. Но го отдавам вече тук че бензина беше вече в резервата, та може изатова....

Нед Яну 24, 2016 12:30 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 659
Автомобил: VAZ 21023,OB 05MY 2,5i
Рейтинг: 57
Отговори с цитат
А какво налага да форсирате малко след запалването?

Нед Яну 24, 2016 7:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Отговори на тема  стр 1, 2  >