Какво мислите за Електромобилите?
| Автор |
Съобщение |
|
valqk
|
Поне да имаха бегла идея какво правят... така и не стигнаха до мотора.... 
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Вто Ное 26, 2019 11:47 am |
|
|
|
vlado_74
Регистриран на: Нед Яну 31, 2010 7:57 pm Постове: 113 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
|
|
Супер опростенa конструкция - харесва ми.
|
|
|
|
| Вто Ное 26, 2019 11:53 am |
|
|
|
nikentce
|
vlado_74 написа: Супер опростенa конструкция - харесва ми. Толкова е опростена, че е като дялана с тесла в час по трудово. Отделните детайли по купето са като рязани ламаринки на гилотина и след това запоявани една за друга. Хубаво са искали да докарат футуристичен вид, ама....... Представянето загатва и за таргет групата от купувачи - черните мантийки с тъмни цайси  . Само дето те няма да харесат, че стъклото се чупи. На бронираната G-класа са къде-къде по-яки.
|
|
|
|
| Вто Ное 26, 2019 1:51 pm |
|
|
|
vlado_74
Регистриран на: Нед Яну 31, 2010 7:57 pm Постове: 113 Местоположение: Sofia
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
|
Имах предвид видеото от Alxx с редуктора и ел.мотора  Има още няколко механични агрегата - климатик, серво, помпа за охлаждащата течност на батерията и мнооого електрики 
|
|
|
|
| Вто Ное 26, 2019 1:59 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
То ако беше толкова лесно, нямаше да има само две операционни системи в телефоните и две операционни системи в компютрите. Нещата да пренапишеш софтуер от механично в електрическо задвижване, изобщо не касаят традициите. Всъщност винаги ще има върли фенове, но ще е като със смартфоните сега - почти еднакви са във всяко едно отношение. Лично аз не робувам на марки, но не виждам с какво едно Субару ще е по-различно от един VW ID4? И да, песимист съм, това си е моето виждане. Тази зима ще видим до къде ще я докарат в цените с горивата и с тока с тази зелена кретения.
|
|
|
|
| Чет Ное 11, 2021 12:52 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
Регистриран на: Пон Май 23, 2016 5:27 pm Постове: 469 Местоположение: Сливен
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251     
|
|
Ел.автомобили имат между 8-10 пъти по малко части от двигателите с вътрешно горене,което автоматично навежда на мисълта за много по евтина поддръжка.А това наи много ми харесва.. Наи важното е 1. пробега,които всяка година расте при различните марки производители 2. инфраструктурата за зареждане. 3. все още са много скъпи..ТЕСЛА примерно в Щатите в 80 процента от случаите се кара само от хората с много добри доходи. Преди 1 седмица в Щатите гласуваха инфрастуктурният проект на президента от 1 трилион долара.От тези средства 7.5 милиарда са специално за инфраструктурата на ел. автомобили.. Може би до 10 години вече 1/2 от автомобилите ще са елекрически в по развитите страни по света..
|
|
|
|
| Съб Ное 13, 2021 12:32 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|

dimitrov 1969 написа: Ел.автомобили имат между 8-10 пъти по малко части от двигателите с вътрешно горене,което автоматично навежда на мисълта за много по евтина поддръжка.А това наи много ми харесва.. Наи важното е 1. пробега,които всяка година расте при различните марки производители 2. инфраструктурата за зареждане. 3. все още са много скъпи..ТЕСЛА примерно в Щатите в 80 процента от случаите се кара само от хората с много добри доходи. Преди 1 седмица в Щатите гласуваха инфрастуктурният проект на президента от 1 трилион долара.От тези средства 7.5 милиарда са специално за инфраструктурата на ел. автомобили.. Може би до 10 години вече 1/2 от автомобилите ще са елекрически в по развитите страни по света.. Да изтупаме малко темата от прахта, че и без това ми е скучно с моя Форестър, защото няма от какво да се оплача след почти 5 години езда Та много зависи какво разбираш под части. Ако всяка клетка на батерията се брои за част, то хич не са им малко. Освен това кой каквото ще да разправя, литиево-йонната батерия си има определен брой цикли на зареждане (за цикъл се смята от 0 до 100%). Та в този ред на мисли, електричка с оригинална батерия на 15-20 години си е истинска фантастика 
|
|
|
|
| Пон Дек 06, 2021 8:05 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Аз, съм с официален пълен основен ремонт, демек всичко ново освен вал и блок. По-евтино от батерия на Хонда Сивик IMA и много далече от батерия на теслА или каквото и да е на пазара. Само споделям...
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Пон Дек 06, 2021 10:22 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Подмяна на 75 kW батерия на Tesla model 3 е 13 500$: https://www-currentautomotive-com.trans ... _tr_pto=scЕдна от мантрите за електричките е именно, че излизали по-евтино от ДВГ, само че както се вижда, това изобщо не е така. Сега експлоатацията излиза евтина заради субсидиите и много високите акцизи на горивата, обаче цената на нова електричка и малкия живот на батерията от максимум 10 години, хич не избиват инвестицията. Да не говорим, че окачването на 2,5-тонен слон, винаги излиза по-скъпо за поддръжка. Пък и до сега ДВГ не се е налагало да ремонтирам, а повечето ремонти са били по ходовата част.
|
|
|
|
| Пон Дек 06, 2021 10:42 pm |
|
|
|
dragoveli
Регистриран на: Пон Юли 16, 2012 4:40 pm Постове: 654 Местоположение: София
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194    
|
Еми... Гроздето е кисело  .
|
|
|
|
| Вто Дек 07, 2021 9:30 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Абе не знам дали гроздето е кисело, но да дадеш 100 бона за електричка и да мислиш, че ще избиеш парите от гориво и консумативи, си е чист оксиморон 
|
|
|
|
| Вто Дек 07, 2021 10:02 am |
|
|
|
dimitrov 1969
|

kronos написа: dimitrov 1969 написа: Ел.автомобили имат между 8-10 пъти по малко части от двигателите с вътрешно горене,което автоматично навежда на мисълта за много по евтина поддръжка.А това наи много ми харесва.. Наи важното е 1. пробега,които всяка година расте при различните марки производители 2. инфраструктурата за зареждане. 3. все още са много скъпи..ТЕСЛА примерно в Щатите в 80 процента от случаите се кара само от хората с много добри доходи. Преди 1 седмица в Щатите гласуваха инфрастуктурният проект на президента от 1 трилион долара.От тези средства 7.5 милиарда са специално за инфраструктурата на ел. автомобили.. Може би до 10 години вече 1/2 от автомобилите ще са елекрически в по развитите страни по света.. Да изтупаме малко темата от прахта, че и без това ми е скучно с моя Форестър, защото няма от какво да се оплача след почти 5 години езда Та много зависи какво разбираш под части. Ако всяка клетка на батерията се брои за част, то хич не са им малко. Освен това кой каквото ще да разправя, литиево-йонната батерия си има определен брой цикли на зареждане (за цикъл се смята от 0 до 100%). Та в този ред на мисли, електричка с оригинална батерия на 15-20 години си е истинска фантастика  Това е бъдещето...дали го харесваме или не, е въпрос на субективна оценка. Колкото и да е здрав един автомобил като Субару все пак си е предизвикателство да го поддържаш когато стане над 15 години.А това го знам от личен опит ,а и написаното в много от темите е този Форум го доказва. Субару е изключителен автомобил,но бъдещето не е в двигателите с вътрешно горене. Това исках да напиша в тази тема! И никой не може да ме убеди ,че това не е така. А за това ,че Тесла е скъпа е така,но има и далеч по евтини от нея.И този пазар е много динамичен в развитието си. ...Все пак темата е за бъдещето..
|
|
|
|
| Съб Дек 11, 2021 6:32 pm |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
Всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Аз определено имам съвсем различно мнение. Първо Субару се поддържа може би с най-малки разходи от всеки друг СУВ в класа си на 15 години. Това го твърдя след съпоставка на познати с Х-трейли, Санта фе-та, Мазди, Тигуани и Х3-ки. Второ, пак да те питам - мислиш ли, че едно 15-годишно електрическо Субару ще ти е по-евтино и лесно за поддръжка, ако електрификацията стане масова, след като ще трябва да купуваш нова батерия, а тя ще е десетки хиляди лева? Трето, никой не говори само за Тесла, а евтини електрички аз лично не съм видял. И накрая само да спомена, че темата не е за бъдещето, а какво мислим за електричките, а моето мнение е, че всичко наложено с диктатура и забрани не води до нищо добро. Пък къде е бъдещето, лично аз не се наемам да предсказвам, а и ДВГ ще има поне още 100-на години, защото и реактивния двигател си е ДВГ Нека сме живи и здави и ще видим какво ще се случва 
|
|
|
|
| Съб Дек 11, 2021 9:19 pm |
|
|
|
dimitrov 1969
|
|
След 100 години ДВГ ще го има само в учебниците по история.Най вероятно дотогава и ел.атомобили няма да има, а ще са водородни .
|
|
|
|
| Нед Дек 12, 2021 2:09 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
dimitrov 1969 написа: След 100 години ДВГ ще го има само в учебниците по история.Най вероятно дотогава и ел.атомобили няма да има, а ще са водородни . Ами, че те сега водородните автомобили са електрически, само че батерията им не е литиево-йонна, а е горивна водородна клетка, в която всъщност няма истинско горене. Има и водородни ДВГ, но те са повече за камиони. И както казах не само след 100, ами и след 200 години ще има ДВГ, но не и буталните, защото реактивния и рактения двигател нямат алтернатива дори теоретично 
|
|
|
|
| Нед Дек 12, 2021 10:01 am |
|
|
|
kronos
Напуснал форума
|
|
| Вто Дек 21, 2021 3:10 pm |
|
|
|
patko
|
|
Аз имам една такава тема за размисъл: Какво ще стане със селскостопанската техника? И тя ли ще мине на електрическо задвижване?
_________________ LEXUS GX 460, V8, 4.6, 2014 TOYOTA CHR HYBRID GR SPORT, 2.0, 2023 LEXUS LBX 2026
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2021 8:10 pm |
|
|
|
valqk
|
Да бе, и самосвалите, и тир-овете... особенно тези по Канада и Русия...  Коментирах с един приятел, според него това с електомобилите, освен заради зеленото е и цел на европа да стане по-независима откъм горивата - колкото има от ВЕИ - поне ще има нещо, ако всички кажат - няма повече газ/нефт. Малко безумно ми се струва последната част, но...
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2021 9:03 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Русия има бая залежи на изкопаеми горива, фащ - къде свои, къде придобити, а клетата Европа си няма нищо. Дупце да ни е яко с тия веи и менте "зелени" енергии. Винаги съм го казвал и вероятно до края на живота ми няма да се промени - най "зелен" е транспортът с метан, при днешните технологии. Аама не искаме да зависим от Русия, което всъщност е проблемът.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
|
|
| Вто Дек 21, 2021 10:11 pm |
|
|
|
stenly2777
Регистриран на: Нед Апр 26, 2009 5:59 pm Постове: 221 Местоположение: Варна
Автомобил: Smart for Four EQ Hyundai Kona EV
Телефон: 0887 93 70 90
Рейтинг: 99  
|
Само да уточня, че сравнението за батерията, конкретно с Норвегия не е релевантно. Ако сравним същата батерия, вероятно на различни места в света ще е на различна цена. Вчера четох статия за цената на нов Нисан Лийф в 50 различни страни в света. В Сингапур струва 114000 долара а в Испания, след субсидия струва 22150долара, има си разлика. Дори и Дачия Спринг в Румъния след субсидия е 9390Евро а у нас засега си е 35000лв. Мой познат си смени батерий на Лексус RX450H в Тойота Варна за 7000лв. Абсолютно същата батерия в Германия е 6300евро, човека си дойде от там за да си му я сменят тук. Уточнявам, автомобила е 2014г.
|
|
|
|
| Сря Дек 22, 2021 7:13 am |
|
|
|