Отговори на тема стр <  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  >
 Какво мислите за Електромобилите? 
Автор Съобщение
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Поне да имаха бегла идея какво правят... така и не стигнаха до мотора.... ROFL

Вто Ное 26, 2019 11:47 am
Върнете се в началото
Профил WWW

Постове: 113
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Супер опростенa конструкция - харесва ми.

Вто Ное 26, 2019 11:53 am
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 1076
Автомобил: Forester 2010, 2.0 D
Телефон: 08осем20четири6044
Рейтинг: 577
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
vlado_74 написа:
Супер опростенa конструкция - харесва ми.

Толкова е опростена, че е като дялана с тесла в час по трудово. Отделните детайли по купето са като рязани ламаринки на гилотина и след това запоявани една за друга. Хубаво са искали да докарат футуристичен вид, ама.......
Представянето загатва и за таргет групата от купувачи - черните мантийки с тъмни цайси :D . Само дето те няма да харесат, че стъклото се чупи. На бронираната G-класа са къде-къде по-яки.

Вто Ное 26, 2019 1:51 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 113
Автомобил: Forester
Рейтинг: 32
От звездите одобрен
Отговори с цитат
Имах предвид видеото от Alxx с редуктора и ел.мотора :) Има още няколко механични агрегата - климатик, серво, помпа за охлаждащата течност на батерията и мнооого електрики :)

Вто Ное 26, 2019 1:59 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Постове: 888
Автомобил: VW Touareg 7P
Рейтинг: 418
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
То ако беше толкова лесно, нямаше да има само две операционни системи в телефоните и две операционни системи в компютрите.
Нещата да пренапишеш софтуер от механично в електрическо задвижване, изобщо не касаят традициите.
Всъщност винаги ще има върли фенове, но ще е като със смартфоните сега - почти еднакви са във всяко едно отношение. Лично аз не робувам на марки, но не виждам с какво едно Субару ще е по-различно от един VW ID4?
И да, песимист съм, това си е моето виждане. Тази зима ще видим до къде ще я докарат в цените с горивата и с тока с тази зелена кретения.

Чет Ное 11, 2021 12:52 pm
Върнете се в началото
Профил

Постове: 469
Автомобил: Форестър 2.0 SG,06,Тойта Aурис 1.33
Телефон: 0894647025
Рейтинг: 251
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Ел.автомобили имат между 8-10 пъти по малко части от двигателите с вътрешно горене,което автоматично навежда на мисълта за много по евтина поддръжка.А това наи много ми харесва..
Наи важното е 1. пробега,които всяка година расте при различните марки производители
2. инфраструктурата за зареждане.
3. все още са много скъпи..ТЕСЛА примерно в Щатите в 80 процента от случаите се кара само от хората с много добри доходи.
Преди 1 седмица в Щатите гласуваха инфрастуктурният проект на президента от 1 трилион долара.От тези средства 7.5 милиарда са специално за инфраструктурата на ел. автомобили..
Може би до 10 години вече 1/2 от автомобилите ще са елекрически в по развитите страни по света..

Съб Ное 13, 2021 12:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
dimitrov 1969 написа:
Ел.автомобили имат между 8-10 пъти по малко части от двигателите с вътрешно горене,което автоматично навежда на мисълта за много по евтина поддръжка.А това наи много ми харесва..
Наи важното е 1. пробега,които всяка година расте при различните марки производители
3. все още са много скъпи..ТЕСЛА примерно в Щатите в 80 процента от случаите се кара само от хората с много добри доходи.
Преди 1 седмица в Щатите гласуваха инфрастуктурният проект на президента от 1 трилион долара.От тези средства 7.5 милиарда са специално за инфраструктурата на ел. автомобили..
Може би до 10 години вече 1/2 от автомобилите ще са елекрически в по развитите страни по света..

Да изтупаме малко темата от прахта, че и без това ми е скучно с моя Форестър, защото няма от какво да се оплача след почти 5 години езда :D
Та много зависи какво разбираш под части. Ако всяка клетка на батерията се брои за част, то хич не са им малко. Освен това кой каквото ще да разправя, литиево-йонната батерия си има определен брой цикли на зареждане (за цикъл се смята от 0 до 100%). Та в този ред на мисли, електричка с оригинална батерия на 15-20 години си е истинска фантастика :D

Пон Дек 06, 2021 8:05 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Аз, съм с официален пълен основен ремонт, демек всичко ново освен вал и блок. По-евтино от батерия на Хонда Сивик IMA и много далече от батерия на теслА или каквото и да е на пазара. Само споделям...

Пон Дек 06, 2021 10:22 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Подмяна на 75 kW батерия на Tesla model 3 е 13 500$:
https://www-currentautomotive-com.trans ... _tr_pto=sc
Една от мантрите за електричките е именно, че излизали по-евтино от ДВГ, само че както се вижда, това изобщо не е така. Сега експлоатацията излиза евтина заради субсидиите и много високите акцизи на горивата, обаче цената на нова електричка и малкия живот на батерията от максимум 10 години, хич не избиват инвестицията.
Да не говорим, че окачването на 2,5-тонен слон, винаги излиза по-скъпо за поддръжка. Пък и до сега ДВГ не се е налагало да ремонтирам, а повечето ремонти са били по ходовата част.

Пон Дек 06, 2021 10:42 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 654
Автомобил: Subaru Outback H6
Телефон: 0898612194
Рейтинг: 194
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Еми... Гроздето е кисело ROFL .

Вто Дек 07, 2021 9:30 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Абе не знам дали гроздето е кисело, но да дадеш 100 бона за електричка и да мислиш, че ще избиеш парите от гориво и консумативи, си е чист оксиморон ROFL

Вто Дек 07, 2021 10:02 am
Върнете се в началото
Профил

Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kronos написа:
dimitrov 1969 написа:

Да изтупаме малко темата от прахта, че и без това ми е скучно с моя Форестър, защото няма от какво да се оплача след почти 5 години езда :D
Та много зависи какво разбираш под части. Ако всяка клетка на батерията се брои за част, то хич не са им малко. Освен това кой каквото ще да разправя, литиево-йонната батерия си има определен брой цикли на зареждане (за цикъл се смята от 0 до 100%). Та в този ред на мисли, електричка с оригинална батерия на 15-20 години си е истинска фантастика :D

Това е бъдещето...дали го харесваме или не, е въпрос на субективна оценка.
Колкото и да е здрав един автомобил като Субару все пак си е предизвикателство да го поддържаш когато стане над 15 години.А това го знам от личен опит ,а и написаното в много от темите е този Форум го доказва.
Субару е изключителен автомобил,но бъдещето не е в двигателите с вътрешно горене.
Това исках да напиша в тази тема!
И никой не може да ме убеди ,че това не е така.
А за това ,че Тесла е скъпа е така,но има и далеч по евтини от нея.И този пазар е много динамичен в развитието си.
...Все пак темата е за бъдещето..

Съб Дек 11, 2021 6:32 pm
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Аз определено имам съвсем различно мнение.
Първо Субару се поддържа може би с най-малки разходи от всеки друг СУВ в класа си на 15 години. Това го твърдя след съпоставка на познати с Х-трейли, Санта фе-та, Мазди, Тигуани и Х3-ки.
Второ, пак да те питам - мислиш ли, че едно 15-годишно електрическо Субару ще ти е по-евтино и лесно за поддръжка, ако електрификацията стане масова, след като ще трябва да купуваш нова батерия, а тя ще е десетки хиляди лева?
Трето, никой не говори само за Тесла, а евтини електрички аз лично не съм видял.
И накрая само да спомена, че темата не е за бъдещето, а какво мислим за електричките, а моето мнение е, че всичко наложено с диктатура и забрани не води до нищо добро.
Пък къде е бъдещето, лично аз не се наемам да предсказвам, а и ДВГ ще има поне още 100-на години, защото и реактивния двигател си е ДВГ :D
Нека сме живи и здави и ще видим какво ще се случва :beer:

Съб Дек 11, 2021 9:19 pm
Върнете се в началото
Профил

Отговори с цитат
След 100 години ДВГ ще го има само в учебниците по история.Най вероятно дотогава и ел.атомобили няма да има,
а ще са водородни .

Нед Дек 12, 2021 2:09 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
dimitrov 1969 написа:
След 100 години ДВГ ще го има само в учебниците по история.Най вероятно дотогава и ел.атомобили няма да има,
а ще са водородни .

Ами, че те сега водородните автомобили са електрически, само че батерията им не е литиево-йонна, а е горивна водородна клетка, в която всъщност няма истинско горене. Има и водородни ДВГ, но те са повече за камиони.
И както казах не само след 100, ами и след 200 години ще има ДВГ, но не и буталните, защото реактивния и рактения двигател нямат алтернатива дори теоретично ;)

Нед Дек 12, 2021 10:01 am
Върнете се в началото
Профил
Напуснал форума
Аватар

Отговори с цитат
Дължа едно уточнение. Не съм бил прав, че смяна на батерията на Тесла е 13 500$. На модел X се оказва, че в Норвегия е 20 000€ и то на 8 годишна кола:
https://fakti.bg/avto/639193-zashto-sob ... avat-video
Та до тук с илюзиите за евтина поддръжка.

Вто Дек 21, 2021 3:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 948
Автомобил: Lexus LS 460, 2007
Рейтинг: 354
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
Аз имам една такава тема за размисъл:
Какво ще стане със селскостопанската техника?
И тя ли ще мине на електрическо задвижване?

Вто Дек 21, 2021 8:10 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 2508
Автомобил: Танк EJ22'94; EJ20G ; D15Z3
Рейтинг: 721
Отговори с цитат
Да бе, и самосвалите, и тир-овете... особенно тези по Канада и Русия... :-P
Коментирах с един приятел, според него това с електомобилите, освен заради зеленото е и цел на европа да стане по-независима откъм горивата - колкото има от ВЕИ - поне ще има нещо, ако всички кажат - няма повече газ/нефт. Малко безумно ми се струва последната част, но...

Вто Дек 21, 2021 9:03 pm
Върнете се в началото
Профил WWW
Аватар

Постове: 4394
Автомобил: SF5 S turbo/Mazda RX8/E84 18d
Телефон: нула89669393четири
Рейтинг: 1000
Отговори с цитат
Русия има бая залежи на изкопаеми горива, фащ - къде свои, къде придобити, а клетата Европа си няма нищо. Дупце да ни е яко с тия веи и менте "зелени" енергии. Винаги съм го казвал и вероятно до края на живота ми няма да се промени - най "зелен" е транспортът с метан, при днешните технологии. Аама не искаме да зависим от Русия, което всъщност е проблемът.

Вто Дек 21, 2021 10:11 pm
Върнете се в началото
Профил
Аватар

Постове: 221
Автомобил: Smart for Four EQ Hyundai Kona EV
Телефон: 0887 93 70 90
Рейтинг: 99
Субару ФеноменСубару ФеноменСубару Феномен
Отговори с цитат
kronos написа:
Дължа едно уточнение. Не съм бил прав, че смяна на батерията на Тесла е 13 500$. На модел X се оказва, че в Норвегия е 20 000€ и то на 8 годишна кола:
https://fakti.bg/avto/639193-zashto-sob ... avat-video
Та до тук с илюзиите за евтина поддръжка.

Само да уточня, че сравнението за батерията, конкретно с Норвегия не е релевантно. Ако сравним същата батерия, вероятно на различни места в света ще е на различна цена. Вчера четох статия за цената на нов Нисан Лийф в 50 различни страни в света. В Сингапур струва 114000 долара а в Испания, след субсидия струва 22150долара, има си разлика. Дори и Дачия Спринг в Румъния след субсидия е 9390Евро а у нас засега си е 35000лв. Мой познат си смени батерий на Лексус RX450H в Тойота Варна за 7000лв. Абсолютно същата батерия в Германия е 6300евро, човека си дойде от там за да си му я сменят тук. Уточнявам, автомобила е 2014г.

Сря Дек 22, 2021 7:13 am
Върнете се в началото
Профил WWW
Отговори на тема  стр <  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  >