| Автор |
Съобщение |
|
maxpainus
Регистриран на: Сря Авг 26, 2020 6:04 am Постове: 22 Местоположение: София
Автомобил: Outback IV 3.6 (2010)
Рейтинг: 0
|
Здравейте! Дойде време и аз да рециклирам фаровете ( Б14 3.6 2010 европейка) и след консултации с няколко софийски фирми реших сам да извърша процедурата (отказаха ме със срокове и цени). Та, свалих си фаровете и успешно ги разглобих. Очаквано рефлекторите бяха кафяви и не отразяваха нищо(вече пътуват към Стрелча), но другия проблем е, че стъклата (пластмасите) са леко пукнати (на почти идентични места) и вероятно от там е идвало запотяването след дъжд. Отделно едното стъкло е с дълбоки повърхностни напуквания и не излизат със водна шкурка. Въпросът ми е някой купувал ли е стъкла от България? Намерих една фирма в Хасково която уж предлага за същия модел, но реших първо да сондирам тук, иначе цената от 160лв за комплект е доста примамлива...  Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Фев 23, 2023 11:25 am |
|
|
|
Pacone 4X4
Регистриран на: Пон Фев 09, 2009 5:45 pm Постове: 2163 Местоположение: София
Автомобил: Subaru OBK 2.5 SVT 2011
Телефон: 0888492747
Рейтинг: 261     
|
Цената за комплекта стъкла е повече от добра, би ли споделил коя е хасковската фирма  .
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Чет Фев 23, 2023 3:37 pm |
|
|
|
maxpainus
|
|
Фирмата е - Кука ЕООД Оказа се, че нямат налични (очаквали м-би след месец)... Гледам в Алиекспрес са на малко по висока цена, но чакането ще е пак 20-30 дни и гаранция-Франция. В тази връзка от кои търговци купувате оригинални крушки ксенон D2S (Осрам или Филипс)? Има доста разминаване в цените на "еднакви" продукти, което ми говори, че явно някои са ментета.
|
|
|
|
| Чет Фев 23, 2023 3:48 pm |
|
|
|
Pacone 4X4
|
Благодаря за отговора, колега. Относно ксенона - Бях с Philips, сега с Оsram(стандартните серии на 35W), разлика не забелязвам, взимай което е изгодно и с гаранция. Поздрави,
_________________ Subaru Outback 3.0 2002, Subaru Outback 2.5 2011 Пламен Маринов
|
|
|
|
| Чет Фев 23, 2023 5:39 pm |
|
|
|
maxpainus
|
За съжаление не успях да намеря нови стъкла в България и реших, докато набавя, да се опитам да залепя старите. От едно време знам, че плексиглас се лепи най добре с хлороформ и успях да си набавя, колкото за пробата. За да стане като лепило, съсипах едни предпазни очила, които ми се видяха от подобен метериал [emoji2] От стружките и хлороформа се получи кафеникава смес, която беше почти напълно разтопена за около час. С четчица за рисуване направих по един два слоя отвътре и отвън. Втвърдява за секунди и трябва да се работи бързо. След като се втвърди, сместа вече не е кафеникава и не е супер грозно. Нагрявах и охлаждах неколкократно с пистолет за горещ въздух и шевовете не помръднаха... Напълних с вода и за няколко часа не пропускат, надявам се да изкарат докато намеря стъкла, или за постоянно [emoji3] Нямам търпение рефлекторите да пристигнат...     Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Чет Мар 02, 2023 12:06 pm |
|
|
|
maxpainus
|

Пристигнаха рециклираните рефлектори и очаквано са като нови. Отне ми около четири часа събирането на фаровете и монтирането им на автомобила.Пълен лаик съм, но този път не ми остана нито едно излишно болтче или щипка  След монтажа минах през автомивката и обливах 5 минути фаровете, за момента няма и следа от запотяване, но не бързам да се радвам.Ефекта е УАО и това при положение, че сложих старите крушки марка "Koito" работили минимум 3 години и над 40К км... Реших това да е генерална репетиция, и когато ми пристигнат новите стъкла от Али-то ще сменя крушките, та тъкмо да усетя разликите от всички галимации. Мисля също да взема комбинирани крушки за мигачи и дневни, но монтажа трябва да е от специалист (с тоци не ми се експериментира) и ще съм благодарен да ми препоръчате точен модел крушки и човек в София който ще свърши тази работа. Обобщението е, че дори и да не се сменят крушките ефекта от поправените рефлектори е поразителен. Дали си заслужаваше 120-те лв за рециклиране, битум и шкурки - голямо ДА.  Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Мар 10, 2023 6:48 am |
|
|
|
dendim
Регистриран на: Съб Авг 18, 2018 4:42 pm Постове: 346 Местоположение: София
Автомобил: FORESTER SH 2.0 D
Телефон: нула893/624083
Рейтинг: 302      
|
|
| Пет Мар 10, 2023 9:02 am |
|
|
|
Todor_iliev
Регистриран на: Чет Апр 26, 2018 6:54 pm Постове: 102 Местоположение: Пловдив
Автомобил: '08 Outback H6
Рейтинг: 244     
|
|
Аз също си слагах на B13-ката такива крушки и мога да потвърдя, че монтажът е елементарен и вършат чудесна работа. Само внимавай при поръчка да ти изпратят точната фасонка, че има различни модели. Иначе аз ги вързах за габаритите, защото исках като съм на дневни да свети и отзад. Поздрави!
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
|
|
|
|
| Пет Мар 10, 2023 9:27 am |
|
|
|
maxpainus
|
Благодаря за съветите. Темата съм я прочел, но днес гледам при един колега бързо са дефектирали въпросните крушки ама то си е на късмет. В алито са 10-15лв по-евтини, но пък тук дават 3 месеца гаранция  Имам 20-30 дни докато пристигне новия битум и стъклата та няма да бързам да поръчвам. Даже около Великден може и намаления да има 
|
|
|
|
| Съб Мар 11, 2023 3:34 pm |
|
|
|
maxpainus
|
Най накрая успях да сменя стъклата и фаровете вече са като нови но... за съжаление стъклата от Али-то се оказаха омалени с 2-3-4 милиметра и в задната си част (ъгъла от към мигача) не паснаха перфектно. Последствията са, че при директно обилно пръскане с водоструйката, почват да се запотяват и докато преди, запотяването изчезваше за ден на слънце сега си седят с лек конденз вече седмица. Ясно е, че ще се свалят отново, но се чудя дали да не ги мина с някакъв силикон (предполагам само частта около мигача е проблемна защото иначе паснаха идеално). Ако е удачно, приемам идеи за марка силикон. Другият вариант е с битум, който да положа в двойно количество по проблемните места, но нещо не ми се разлепят наново  На снимката в ляво е с новото стъкло а дясно е с идеално полирано старо.  Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2023 4:44 pm |
|
|
|
Alxx
|
|
Битум или полиуретан, не силикон. И Новол ще ти свърши работа.
_________________ Cogito ergo sum
|
|
4
|
|
| Пон Май 15, 2023 5:15 pm |
|
|
|
maxpainus
|
|
Благодаря, ще пробвам с "Новол".
|
|
|
|
| Пон Май 15, 2023 6:01 pm |
|
|
|
ico_tech
|
|
Е колега, ти нищо ли не сложи? Продава се специално уплътнение за фарове на метър. Нито битум нито полиуретан вършат работа специално за този фар. С доста играчка става и със старото уплътнение, но трябва да се нагрява.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
4
|
|
| Сря Май 17, 2023 12:15 am |
|
|
|
valqk
|
Уплътнението се казва бутил. https://www.ebay.co.uk/itm/272128901531Както каза Ицо - използва се специално за това, защото има специфични свойства. Ползват го във фаровете и при по-старите коли с найлонови изолатори зад корите - да се лепят за вратата. С полиуретан може и да стане, но е много вероятно да трябва пак да го разлепяш, за да го уплътниш добре. Но не мажи с полиуретан на мястото на бутиловия шнур, защото после този фар няма отваряне. Едно от нещата,заради които ползват бутила е точно това - като се нагрее се разлепя и фарът може да се разглоби.
_________________ http://www.hostit.bg/
|
|
|
|
| Сря Май 17, 2023 1:57 am |
|
|
|
maxpainus
|
Сложил съм, но стъклата които поръчах идват няколко мм по къси и в горната част се получава по голям луфт. Просто не съобразих да сложа двойна лента на проблемната зона. Ползвах това:  Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Май 17, 2023 2:19 am |
|
|
|
ico_tech
|
|
Ок. Това става. Но сигурно ти е направило впечатление, че то е по-твърдо от оригиналната мастика. За да уплътни добре аз трябваше да го нагрявам - и когато го слагах, и след като сглобих фара. Ако наистина зъбчето на новото стъкло се разминава с милиметри ще трябва да пробваш с нещо по-течно. Или може да пробваш да нарежеш ивици от тази лента и да я натъпчеш от външната страна, а след това да я затопиш с горещ въздух.
_________________ Legacy GT, Subaru Impreza 2.0
|
|
|
|
| Сря Май 17, 2023 6:17 am |
|
|
|
maxpainus
|
Да, и аз нагрявах. Останали са ми около метър два от лентата (купувах два пъти) кофтито е, че се пада близо до едно от пластмасовите ушета на стъклото и под него трудно ще го набутам, за това и търся алтернативи с нещо по течно но... Взел съм и "Новол" та ще пробвам първо да положа от лентата и ако не се получи добре ще играе новола  Изпратено от моят SM-G998B с помощта на Tapatalk
|
|
|
|
| Сря Май 17, 2023 6:34 am |
|
|
|
demon777
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 6:48 pm Постове: 304 Местоположение: Сливен
Автомобил: Legacy 2,5 - 2004 АТ
Рейтинг: 47 
|
|
Наскоро един колега от Сливен с Аутбек е ходил в едни сервиз за рециклиране на фарове ....dr pandora.... дали е споделил тук мнение впечатления ? На снимки изглежда доста добър резултат .
_________________ http://line4auto.ru/subaru/m76.gif
|
|
|
|
| Пет Мар 15, 2024 10:45 am |
|
|
|
Pacone 4X4
|
Здравейте, да хвърля и моите 5ст. по темата с конденза на фаровете на B14 , а именно: На гърба на всеки фар има два отвора за вентилация с гумени тапи, в които има дунапренчета. Та, махате тапите, посушавате фара със сешоар през отвора на дългите светлини, сменяте дунапрена( с някакъв дето не е много плътен) и воала...край на конденза. Успех на засегнатите 
Прикачени файлове:
403100-DSC_6204.JPG_1.jpg [ 379.69 KiB | Прегледано 1042 пъти ]
|
|
15
|
|
| Пет Мар 15, 2024 1:11 pm |
|
|
|
Nakata_g
Регистриран на: Съб Яну 25, 2020 6:08 pm Постове: 2 Местоположение: Хасково
Автомобил: Outback B14
Телефон: 0877727779
|

Здравейте колеги, от доста време се занимавам с рециклиране на фарове и искам да споделя няколко полезни съвета, без да се натрапвам 1. задължително когато правите рециклиране на рефлекторите НИКОГА не ги давайте да ви ги БОЯДИСВАТ с химия. използвайте вакуумно хромиране. нанася се няколко микрона МЕТАЛ, който издържа на висока температура, а там е мнооого топло 250-450градуса в зависимост дали е обикновена крушка или Xenon. 2. стандартното уплътнение е едно "силиконово черво" което не става за нищо. използва се битумна лента, която при нагряване е мека, а след това се втвърдява. 3. ако искате вашите фарове да светят малко повече и по-дълго поставете LED крушка, но нека е 360 градусова 4. ако искате да светят фаровете в пъти над това което сте очаквали се монтира Bi-led, който има много по-дълъг живот и е безупречен 5. LED крушки се поставят само на дългите и в редки случаи в лупи( само 360 след рециклиране) ако не желаете да ви ......... нощем 6. стъклата, че полират и защитават с химия, която има UV защита. виждал съм пожълтели фарове на 6м след керамично, виждал съм фолио което и с нож не се сваля а е изгоряло. тук всеки си преженя сам Ако имате въпроси и някакви съмнения, можете да ми се обадите или да ми пишете на VIBER 0877717773
|
|
|
|
| Сря Мар 20, 2024 8:01 pm |
|
|
|